Red Bull Racing er skabt på resterne af Jaguars (Læs: Fords) halvkvædede forsøg i racersportens fineste klasse. Jaguar havde en meget blandet sæson i 2004. Det lykkedes for Webber at hive Jaguaren frem i forreste række i Malaysia – men resten af sæsonen gik som starten på netop det Grand Prix – med at blive overhalet, af stort set resten af feltet. Så Fords beslutning om at trække sig kom nok ikke som det helt store uventede chok. Meddelelsen om, at Red Bull ville overtage resterne af Jaguar lod vente på sig, men kom så endelig i november til stor tilfredshed for de ansatte naturligvis. Dietrich Mateschitz fra Red Bull var manden med de mange penge og med støtter i en efterhånden voksende Østrigsk ’mafia’ ved d’herrer Helmut Marko og Niki Lauda. Også Gerhard Berger spøger mere eller mindre i baggrunden.

Det varede da heller ikke længe før den velkendte ”Jaguar svingdør” kom i aktion. De højest profilerede ofre blev Tony Purnell og David Pitchforth, der røg ud til fordel for det i formel 1 ubeskrevne blad Christian Horner, fra F3000 teamet Arden International. Ondsindede kynikere kunne sikkert se en sammenhæng i at Tony Purnell, der fik fjernet Lauda fra posten nu selv røg den anden vej. Da Günther Steiner også blev (gen)ansat som ny teknisk direktør, så begynder det gamle Lauda / Jaguar billede pludseligt at blive tydeligere.

På trods af umiddelbare udtalelser om, at David Coulthard ikke var interessant som kører for teamet, var det da alligevel denne særdeles erfarne kører, der blev offentliggjort som førstekører. Den anden kører er stadig gemt i et røgslør. Christian Klien gjorde det pænt i 2004 – uden at være prangende. Men F3000 mesteren Vitantonio Liuzzi er også linet op. Det ender nok med en deling af sædet i 2005 – men mit gæt er, at Christian Klien ’lægger ud’ og Liuzzi får tjansen som ’banefejer’ om fredagen. Efter reglerne kan Klien ikke gøre dette, da han kørte F1 sidste år. Et rigtigt ondsindet gæt vil være, at Klien får chancen frem til ca. midt på sæsonen og medmindre han har kunnet køre lige op med, eller bedre end Coulthard, så får han sparket a’la Pizzonia har prøvet tidligere og så får Liuzzi sædet…

Nuvel – alt dette er jo politik og uden en bil bliver det jo ikke til så forfærdeligt meget. Taget den megen polemik i betragtning, så er RB1 ’kun’ en forfinet udgave af sidste sæsons Jaguar opdateret efter de nye regler og en sjat ny kulfiber hist og her.

Ny og bedre?

At RB1 er en ’forfinet’ udgave af R5 lover ikke godt for præstationerne i 2005. R5 startede pænt ud i 2004, men i løbet af sæsonen blev kvalifikationerne dårligere og dårligere. Det er typisk for et relativt ’fattigt’ team, at man ved sæsonstarten er nogenlunde på omgangshøjde med de bedste, men, at man ikke har midler til rådighed til, at videreudvikle bilerne som konkurrenterne har – og så bliver det bare et spørgsmål om, at kæmpe sig igennem og ikke lave en ’Minardi’!


Jaguar R5 på Spa i 2004 ? Flemming Hansen F1journal.com

Hvis man kigger udover det sædvanlige ’gejl’ der lukkes ud ved enhver launch såsom:

• Vi er på en tre års plan frem mod et VM… (Læs: Vi har ikke en chance i år)
• Året i år er et overgangsår… (læs: Vores bil stinker)
• Bla-bla…

… og kigger på det tilgængelige billedmateriale af RB1, så vil næsen og bagvingen naturligvis stå for de største ændringer, da det er der, der er kommet store regelændringer. For næsens vedkommende er RB1 fulgt i BAR’s suppeske udformning af spoileren. Der er stor uenighed omkring den midterste del af spoileren. Nogen designere påstår, at man ikke bare kan lave en meget lang (i længderetningen) midterdel af spoileren, da det vil forstyrre aerodynamikken frem mod midten af bilen. Det ser ikke umiddelbart ud til at genere Red Bull folkene kan det konstateres. For at få dirigeret luften hen mod midten af bilen har Red Bull raceren nogle meget interessante særdeles brede forreste stræberarme.


Flot ser den ud – men kan den hæve sig op over middelmådighedens tunge åg? © 2005 Red Bull Racing

Den centrale del af RB1 adskiller sig kun i detaljer fra R5. Det er jo så også den dyreste del at udskifte, hvilket også har fået Minardi til i en årrække kun at udskifte alle delene rundt om monococquen. Det siges dog, at denne del er ny og 15% lettere end den gamle. Det er da også muligt at formen er modificeret. Men hvis man kigger lidt på detaljer omkring luftindtag, sidebeskyttelse og generel udformning, kan man da komme i tvivl, om det ikke bare er en ny afstøbning der snakkes om ;-)

Til gengæld er motorcoveret helt nyt. Der er som på andre racer gjort meget ud af at gøre bagenden så kompakt som mulig. Man ser også de efterhånden standardiserede ’skorstene’ , hvor de små winglets er en integreret del. Men det der mangler efter min mening er den typiske og trendy underskæring af siderne hvor kølerindtagene er. Her adskiller RB1 sig ikke meget fra R5, hvilket tyder en del på, at hele bundpladen også er genanvendt.

Bagvingen adskiller sig ikke væsentligt fra hvad der er set tidligere. Utvivlsomt vil denne del blive udsat for en del eksperimenter, for at hive den mistede downforce hjem.

Så alt i alt vil jeg vurdere at RB1 er en bil fuld af kompromisser, der ikke ligefrem vil fremme deres placering i feltet. Logisk set bør Jordan og Minardi kæmpe om agterlanterne placeringen, med måske en lille fordel til Minardi, der kommer med en ny bil. ’EJ15’ er et miskmask, der bare skal se dem komme igennem sæsonen. Så reelt set så tror jeg, at Red Bull indtager en sikker 8. plads blandt teamsene. Jeg kan ikke forestille mig efter at have set denne racer, at de vil kunne kæmpe med Toyota og slet ikke Sauber.


Moderniseret frontvinge – skal vi kalde den ’BAR light’? © 2005 Red Bull Racing

Sponsorer – eller rettere mangel på samme.

Sponsormæssigt fastholder Dietrich Mateschitz, at der ikke kommer yderligere sponsorer på bilerne i 2005. De eneste andre mærker der kan skimtes er ’Rauch’, der er et Red Bull søsterprodukt, samt Michelin, der er dækkene. Ikke engang motorleverandør Cosworth ses på bilen. Der er sådan lidt Wolf Racing 1977 over det. Sjovt nok havde Walter Wolf også Østrigske rødder, så det må være et eller andet med Østrigsk stolthed? Men også Wolfs pengepung blev med tiden tommere, så mon ikke, at der kommer en reklame eller to på i løbet af kort tid? Det vil tiden vise. En klog mand sagde engang: ”Hvis man vil erhverve sig en mindre formue ved at køre race… skal man bare starte med en stor formue!”

Flemming Hansen
flemming@f1journal.com