Det er den 1. februar. 600 pressefolk, vip’s og specielt indbudte gæster er samlet til præsentationen af Renaults 2005 titeludfordrer R25. Stedet er Grimaldi Forum i Monaco. Samme sted som Jarno Trulli tog Renaults eneste sejr i 2004. En stolt Patrick Faure fortæller, at man ikke vil være tilfreds med en sejr i år. Renault er ikke i Formel 1 for at fylde feltet ud, men for at kæmpe mod de bedste om mesterskabet i Formel 1. Og det skulle gerne ske allerede i år.

Renault formand Patrick Faure sagde: ”Vi vil ikke længere være tilfredse med regelmæssige podiepladser. Denne sæson skal vi tage sejre. Siden Renault vendte tilbage til Formel 1 i 2002, har vi haft nogle ambitiøse målsætninger. Vi har opfyldt dem hver gang, og jeg tror at vi også i år kan leve op til vores målsætninger. Vi ønsker at kæmpe om titlen i 2005-6, hvilket betyder at vi skal kunne kæmpe mod Ferrari på lige fod igen i år.”

Kent Kirkegaard Jensen døbte sidste års R24 for favoritdræberen, og selv om R24 modellen tog en sejr i Monaco, så var der ikke så meget favoritdræber over bilen og sidst på sæsonen havde de andre storhold indhentet forspringet til R24. Men det var sidste år. R25 bliver favoritdræberen. Selv Ferrari kan ikke føle sig sikker på mesterskabet i år med R25 på banen.

Mild Seven Renault F1 R25

Renault F1 R25 som er det officielle navn for dette års Formel 1 racer er kombinationen af et frodigt samarbejde mellem Renaults tekniske direktør Bob Bell og chefdesigner Tim Densham, der har arbejdet på højtryk for at minimere det performance tab som de nye tekniske regler lægger op til. Til en ny bil hører en ny motor, og Renault har arbejdet hårdt på at bygge en ny motor til R25. Den nye motor hedder RS25, og udmærker sig ved både at have flere hestekræfter end sidste års motor, men også et lavere tyngdepunkt og så er den holdbarhedstestet til at klare minimum 1400 km.

Renault tekniske direktør Bob Bell siger om R25, at ”filosofien bag bilen er at skabe mere end bare en evolution, og vi håber at R25 vil være i stand til at kæmpe om løbssejre. Sidste år blev vi forsinkede på grund af en vinkelændring af motoren. Den nye RS25 motor har et lavere tyngdepunkt. Vores fokus har været at optimere detaljerne for at gøre bilen så stiv som muligt og reducere bilens vægt og at samle komponenterne så meget som muligt for at give vores aerodynamiske afdeling så meget frihed som muligt.”

Bob Bell fortæller, at man valgte at ændre brugen af vindtunnelen, da de nye tekniske regler blev offentliggjort sidste juli. ”Det var en risiko vi valgte at tage, som kostede os noget performance sidst på sæsonen, men det var helt sikkert den rigtige beslutning vi traf. Vi har genfundet en del af det beregnede downforce tab på 25%.”

De sidste par år har man snakket meget om single keel og twin keel ophæng. Begge har visse fordele og ulemper, men hos Renault er man gået nye veje og lavet ophænget som et V-keel. Det skulle kombinere fordelene fra single- og twin keel ophængene, men samtidig minimere ulemperne fra single- og twin keel.

”R25 er klar den bedste bil teamet har bygget indtil videre. Vi har arbejdet tæt med Viry (Renaults franske motorudviklingsafdeling) for at optimere motoren, og de aerodynamiske fremskridt vi har opnået overgår langt hvad man normalt ser. Jeg er sikker på at de mange fremskridt vi har nået vil vise sig i en øget konkurrenceevne på banen.”


Så kom der lys på - Copyright Renault F1 Media

”RS25 er et helt nyt design, og deler ikke nogle vigtige komponenter fra RS24. 98% procent af delene er nye. Motoren har stadig en vinkel på 72 grader, men vi har taget de ting vi lærte fra RS24 og forbedret motor/chassis delen. Motorens tyngdepunkt er væsentlig lavere, og på trods af at motoren skal klare mere, så er vægten den samme”

”Vi er tilfredse med udviklingen af RS25 på dette tidspunkt af dens udvikling. Motoren skal køre rent i et meget stort omdrejningsområde, og vi vil derfor udvikle motorens torque og kraftoverførsel hele sæsonen. RS25 har indfriet alle vores forventninger indtil nu.”

Kørerne på bilen

En ting er at have de rette folk bag bilen, hvis man ikke har de rette kørere i bilen. Det må man dog sige, at Renault har. Fernando Alonso skal i gang med sit tredje år som officiel Renault løbskører (i 2002 var han Renaults testkører). Ved sin side har han italienske Giancarlo Fisichella som vender hjem igen efter et år hos henholdsvis Jordan og Sauber. Som testkørere har teamet franske Franck Montagny samt finske Heikko Kovalainen. Og der er store forventninger til samtlige kørere i teamet.

Renault teamchef Flavio Briatore siger om holdets kørere, at med Fernando Alonso og Giancarlo Fisichella kan holdet præsentere en kørerduo som tåler sammenligning med de bedste i Formel 1. ”Som en del af teamets filosofi forventer vi den fulde dedikation og præstation fra alle teammedlemmer, og det begynder med vores kørere. De er ansvarlige for at det store arbejde som alle medarbejdere lægger i at give dem en vindende bil ikke går til spilde. Kombinationen af Fernando og Giancarlo giver en blanding af ungdom og erfaring, og de deler den samme konkurrencemindede indstilling på banen. I 2005 vil nøgleordet være at score point regelmæssigt med begge biler. Vi har store forventninger til vores kører line-up.”

Patrick Faure supplerer Flavio Briatore og siger ”Fernando vil peake i år, mens Giancarlo er på toppen. Han er hurtig og vigtigst af alt; en afslutter. Det er nøgleordet: For at kunne kæmpe med i kampen om mesterskabet skal begge biler score point regelmæssigt.”


Heikko Kovalainen, Patrick Faure, Franck Montagny, Fernando Alonso, Giancarlo Fisichella og Flavio Briatore - Copyright Renault F1 Media.

Fernando Alonso testede R25 modellen før præsentationen og fortalte, at ”Det første indtryk af bilen er meget vigtigt. Da jeg så R25 i garagen i sidste uge var jeg meget imponeret. Jeg havde set vindtunnelmodellen, men det var stadig en overraskelse at se, hvor godt den så ud. Den ser måske meget ens ud med den gamle, men der er mange nye ting. Sidepodsene er blevet mindre, og kølingen og udstødningen er meget anderledes. Mit første indtryk af bilen på banen var godt. Jeg følte, at jeg kunne stole på bilens reaktioner med det samme.”

På et spørgsmål om forskellen på R24 og R25 siger Fernando Alonso, at ”R25 føles mere konstant på de lange stints. Vi kan ikke sammenligne dem direkte fordi down force niveauet er lavere i 2005, men sammenlignet med vores hybridbil, så er tractionen og bremsestabiliteten meget bedre hvilket er vigtigt på de lange stints. Vi har nu behov for at lære at forstå bilens karakter og presse bilen lidt mere. Jeg har stadig lidt arbejde tilbage med at vænne bilen til min kørestil, men det er en normal del af indlæringsprocessen.” Også motoren får ros med på vejen. ”RS25 var en behagelig overraskelse; fra en kørers synspunkt virker den mere kræftfuld og meget kørevenlig. Med de nye regulativer for motoren, der skal fordoble dens levetid, har holdet hos Viry gjort et fantastisk arbejde med at bygge en stærkere V10 motor. Vi har stadig behov for at fintune motorens karakteristika for at udnytte dens fulde potentiale.”

Giancarlo Fisichella har også testet den nye R25, og siger om den, at ”Jeg blev meget begejstret med det samme jeg så bilen. Formen er meget aggressiv, og selv i garagen havde jeg en god fornemmelse. Da jeg kørte min første omgang følte jeg mig tilpas med det samme og jeg gik tiltro til bilen. Den største forskel på den og R24 er stabiliteten bagerst. Den nye bil er meget mere konstant gennem svingene, og hvis den er ved at skride ud, så er den meget forudsigelig og nemmere at redde. Jeg føler, at vi har nået langt med bilen.”

Giancarlo Fisichella fortsætter og siger, at hans kørestil vil passe godt til de nye regler i 2005. ”Det håber jeg at den vil. Jeg har en masse erfaring med at køre lange stints i løbene, og jeg har lært en del om løbsstrategi siden jeg sidst var hos teamet (1998-2001). I år skal vi både være hurtige, men også spare på dækkene i løbene, og jeg håber, at jeg kan gøre dette i denne bil. I øjeblikket ser det lovende ud. Selvfølgelig kan vi ikke vide noget før vi ankommer til Melbourne, men hvad der er helt sikkert er, at jeg før sæsonen så frem til den, nu kan jeg slet ikke vente til den starter.”

Franck Montagny er den primære testkører, der har kørt de fleste kilometer i udviklingen af R25. Over 13.000 km har han kørt i R24 og R25 modellerne for at optimere R25 til sæsonstarten i marts måned. Heikko Kovalainen fortsætter som sekundær testkører samtidig med, at han skal køre for Arden teamet i GP2 serien, som Renault også er en vigtig brik af.


Fernando Alonso giver R25 sin officielle debut i Valencia - Copyright Renault F1 Media

Hvad forventer vi

Har man fulgt med i Formel 1 et par år, så ved man også, at det er svært at spå om fremtiden. Alligevel er det ikke svært at være optimistisk på Renaults vegne. Fernando Alonso har nu været en del af Formel 1 cirkuset i så mange år, at 2005 skal være året, hvor han for alvor bryder igennem. Fernando Alonso kørte en glimrende sæson i 2003, hvor han tog sin og Renaults første sejr (efter comebacket i 2002) i Ungarn, men han stod ved flere lejligheder i skyggen af sin daværende holdkammerat Jarno Trulli i 2004. At det tilmed var Jarno Trulli der tog Renaults eneste sejr i 2004 gjorde var en bitter pille at sluge for Fernando Alonso. Flere mekaniske fejl og dækpunkteringer satte en sort skygge over Fernandos humør, men Fernando Alonso skinnede alligevel igennem ved flere lejligheder i 2004. Fernando Alonso var i 2004 garant for kanonstarter, og i USA lavede han årets start, da han på få hundrede meter kørte sig op fra plads ni til plads tre. Kan Fernando Alonso også i 2005 lave de samme kanonstarter som i 2004 og køre med den samme inspiration som i 2003, så er han garant for meget spændende løb i 2005, hvor sejre sagtens kan komme.

Fernando Alonsos holdkammerat hedder i 2005 Giancarlo Fisichella. De to kender hinanden fra 2001, da Giancarlo Fisichella sidst var fast kører hos Renault (dengang under Benetton navnet), og Fernando Alonso var testkører for teamet og løbskører for Minardi. Giancarlo Fisichella har siden sin tid hos Jordan tilbage i 1997 været betegnet som en af de hurtigste kørere i Formel 1, og indtil den heldige, men flotte sejr i Brasilien 2003 gik han under betegnelsen Den hurtigste kører i Formel 1 som aldrig har vundet. Efter to lunkne år hos Jordan i 2002 og 2003 var det en noget desillusioneret kører som skulle genstarte karrieren hos Sauber i 2004. Det startede ikke specielt overbevisende, men efter et par løb fik han gang i Sauber C23 raceren og sig selv, og det betød at han sidst på sæsonen kunne underskrive en to årig kontrakt med Renault, og vende hjem til det Enstone team, som han havde været en del af fra 1998 og frem til 2001. Giancarlo Fisichella har fået en sidste chance hos et topteam i Formel 1 og i år skal han vise, at der var en grund til at han fik en ny chance hos Renault. Kun succes tæller. Specielt hvis Giancarlo Fisichellas største ønske om at køre for Ferrari nogensinde skal gå i opfyldelse.


Flavio Briatore med hans to ’sønner’ - Copyright Renault F1 Media

En person skiller sig dog ud hos Renault. Som altid står Flavio Briatore klar til at styre sine tropper mod nye mål. Den italienske flamboyante playboy Flavio Briatore er manden, som i sin tid førte Benetton teamet frem til verdensmesterskabet i 1995, stod bag Michael Schumachers skifte til Benetton efter Jordan debuten i 1991 og har været manager for at flere af tidens Formel 1 stjerner. Der findes mange ord til en beskrivelse af den aldrende italiener, og playmaker er et af dem. Han er manden som stod bag Mark Webbers skifte til Williams, smed Jarno Trulli på porten, da Jarno Trulli ønskede en bedre kontrakt med Renault, og han var tilmed manden som i 2001 fyrede Giancarlo Fisichella. Der er dog ikke mange personer i Formel 1 som nyder så stor respekt og er så frygtet som Flavio Briatore.

Renault skal vinde i år. Minderne om sidste gang Renault stillede op som selvstændig team uden at vinde mesterskabet ligger i hukommelsen. De kom tæt på i 80’erne, men det var først i 1992 at det lykkedes Renault at vinde et mesterskab, og dengang var det kun som motorleverandør. Fernando Alonso og Giancarlo Fisichella er begge kørere, som burde kunne sikre Renault succes, men de er oppe imod dette årtusindes bedste hold Ferrari. McLaren og Williams som begge er sultne efter sejre og mesterskaber samt B.A.R.-Honda der ikke bare jagter mesterskabet, men også den første sejr.

Det er dog ikke umuligt, og de første tests som Renault har lavet med R25 har vist, at R25 Formel 1 raceren har masser af potentiale. Kan de gode testresulter fortsætte så kan der godt stå en blå/gul bil på forreste startrække i Australien.

Se flere billeder fra R25 præsentationen her...

Michael D. Larsen
michael@f1jounal.com