Den 31. januar præsenterede Williams-BMW holdet deres 2005 titeludfordrer FW27. Det skete i den spanske kystby Valencias lufthavn Air Nostrum, hvor 200 specielt indbudte gæster og diverse pressefolk var klar til at se nærmere på den officielle præsentation af FW27.

Men allerede den 7. januar fik vi endnu en Williams præsentation. Den foregik i Bahrain, hvor BMW og Williams begge havde en præsentation. BMW åbnede et performance center på Bahrain International Circuit og Williams præsenterede en ny hovedsponsor og flere nye officielle sponsorer. Den nye hovedsponsor hedder Royal Bank of Scotland. Den schweiziske urfabrikant Oris der tidligere var partner i Williams er i 2005 blevet en officiel sponsor. Gore og Dräxlmaier bliver begge officielle leverandører, men vil ikke få store klistermærker på FW27. Gore er firmaet, der står bag det verdensberømte Gore-Tex materiale.

Til stede ved præsentationen var udover ledende teampersonnel fra Williams og BMW også de tre kørere Mark Webber, Antonio Pizzonia og Nick Heidfeld. Alle i klædt teamets nye kørerdragter og for Mark Webber var det en fantastisk dag. Det var først denne dag, at Mark Webber kørte i en officiel Williams BMW køredragt. Ved de tidligere test var køredragten neutral i blå og hvid farve.


Nick Heidfeld, Mark Webber og Antonio Pizzonia flankeret af Patrick Head og Mario Theissen.

Mark Webber sagde efter præsentationen af de nye sponsorer, at ”Jeg er jordens lykkeligste mand over at være en del af BMW WilliamsF1 holdet.” Nick Heidfeld sagde, at det at stå i fuld holduniform for første gang havde været cool. ”Jeg er meget glad for at være en del af dette hold.” Antonio Pizzonia sagde, at ”denne måned vil være den vigtigste i hele min karriere. Hvis jeg ikke får det andet sæde, så vil jeg give holdet al den støtte jeg kan for at vinde løb som testkører.”

Du kan se billeder fra Bahran præsentationen her...

Tilbage til den 31. januar. Præcis klokken 12 falder det store dækken, der har skjult BMW WilliamsF1 FW27, og lufthavnen bliver badet i blitzlys fra de mange fotografer, der alle prøver at få de første billeder i kassen.

Kort efter præsenterer Sir Frank Williams Mark Webber som teamets førstekører. Han bliver efterfulgt af Nick Heidfeld, der bliver teamets nye andenkører, mens Antonio Pizzonia bliver præsenteret som teamets officielle testkører. Flere måneders spekulationer om, hvilken kører der skal akkompagnere Mark Webber i 2005 er nu overstået.

Sir Frank Williams fortæller, at BMW WilliamsF1 har sat sin lid til den netop præsenterede FW27 og at teamets nye kører line-up skal indfrie håbet. ”Før en ny sæson er vi naturligvis forsigtige med vores muligheder, men vi er også meget sikre på, at vi bliver et stærkt hold i år.”


Den nye FW27 der har krævet 250.000 mandetimer at lave – Copyright BMW WilliamsF1

Williams teamets tekniske direktør Sam Michael fortæller, at man med FW27 er søgt tilbage mod basis, hvor elementer som vægtreduktion, bedre friktion og større stivhed i chassiset har været hovedelementerne i designopbygningen af FW27. For at gøre opbygningen af bilen så simpel som muligt er man med FW27 vendt tilbage til single-keel hjulophæng og man har været meget aggressive med kølingen af bilen. Dette kan ses på de meget markante sidepods. Sam Michael fortæller også, at man har været meget fokuseret på bilens holdbarhed, og at bilens gearkasse har kørt problemfrit siden introduktionen tilbage i november måned 2004.

Efter det nye tekniske reglement blev udsendt fra FIAs tekniske gruppe har man arbejdet hårdt på at genskabe så meget af den downforce, som bilerne teoretisk har tabt. Til dette har man brugt en kombination af forventninger og CFD (Computational Fluid Dynamics) og sammen med HP har man opbygget en af Englands største computerbaser, der er blandt de 40 største i England og blandt de 500 største i verden. Det er en tredobling af den computerkraft, som Williams teamet tidligere havde til rådighed.

Det har betyder, at man har kunne lave simulationer, hvor man har kunnet opnå næsten 100% korrekte simulationer af forskellige bildesigns. Hvert design består af næsten en halv milliard forskellige informationer og man har med den nye computerbase kunne aflæse resultaterne minutter efter en simulation, hvor det tidligere har kunne vare flere timer. ”CFD løsningerne har tilladt os at optimere for- og bagvingerne, bremseskiverne og radiatorerne uden først at bygge delene og bruge vindtunnellen.”

Sam Michael siger, at man har arbejdet tæt sammen med Michelin i udviklingen af FW27. De nye dækregler dikterer, at et dæk skal holde til både kvalifikation og løb, og man har været glade for samarbejdet, da det er vigtigt at dækkene ikke overbelastes af bilens vægt, aerodynamik, traction control eller bilens mekaniske balance.

Ny BMW motor skal vinde løb

Til dette års motorreglement er også kommet en udvidelse af holdbarheden på de nuværende 3 liters V10 motorer. Hvor motoren i 2004 skulle holde til en weekend, skal motorerne i år kunne holde til to løbsweekender, hvilket betyder at motorerne nu skal holde til en belastning på ca. 1.500 km mod de tidligere 750 km. Noget som ifølge FIA skulle give billige motorer, da der nu kun skal produceres halvt så mange enheder som tidligere. Noget som også bakkes op af Patrick Faure fra Renault, men ikke i den størrelsesorden, som FIA først havde forventet.

BMW har derfor arbejdet intensivt på at bygge en ny P85 motor samtidig med, at man har fortsat videreudviklingen af den tidligere P84. Et arbejde som ikke er så nemt som man skulle forestille sig. Normalt bliver man nødt til at bygge større og kraftigere (deraf tungere) for at kunne opfylde de nye behov for forlænget levetid. Man har derfor hos BMW redesignet mange af motorens elementer i et forsøg på at gøre motoren mindst lige så stærk uden at overbelaste motoren. Dr. Mario Theissen siger “De kritiske komponenter er de bevægelige dele, der gennemgår en høj mekanisk og termisk belastning. De er alle blevet redesignet til at kunne holde dobbelt så længe, hvilket normalt betyder at motoren bliver større og tungere. Vi har arbejdet omhyggeligt med at prøve at minimere dette bedste muligt.”

“Nu er der et taktisk behov for at spare på motoren så meget som muligt. Vi har to muligheder for at kunne dette. Ved at køre færre omgange og formindske antallet af motorens omdrejninger. Den første mulighed er ikke ønskværdig, så under de frie træninger, hvor teamet arbejder med opsætninger på bilen og vælger dæk vil vi begrænse antallet af motorens omdrejninger. Motorerne skal dog yde maksimalt under kvalifikationen og gennem hele løbet, og bagefter skal den holde endnu en weekend.”

”Straffen for et motorproblem er en del hårdere end for nogen anden del på bilen. Udskifter man motoren før kvalifikationen vil man blive sat 10 pladser tilbage og skifter man motoren inden løbet skal man starte fra bagerste række. Kun hvis en kører ikke kan fuldføre et løb kan man udskifte motoren uden at blive straffet for dette. Der er dog også et par spørgsmål som stadig mangler at blive besvaret i det nye reglement for hvad hvis en kører bevidst udgår for at have fordelen af en splinterny motor til det næste Grand Prix.”

“Normalt går vi ind for besparende forslag, men dette var så radikalt anderledes og så sent en ændring i reglementet, at det har betydet væsentlige flere udgifter til udvikling i stedet for at spare os penge.”


Nick Heidfeld, Mark Webber og Antonio Pizzonia

Hvad siger kørerne?

Vi har nu hørt lidt fra Sam Michael omkring opbygningen af FW27 og fra Dr. Mario Theissen omkring den nye P85 motor. Men hvad siger kørerne.

Mark Webber: ”En hel del arbejde er blevet lagt i FW27 på grund af de nye aerodynamiske ændringer og de nye regler for dæk, og BMW har haft masser at lave med to-løbsmotoren. Vi er nødt til at fokusere på at være konstante og stabile med begge biler, så det bliver en hård sæson, men efter de første par omgange er jeg glad for den nye bil. Gutterne har gjort et godt stykke arbejde, men jeg er sikker på at vi nok skal finde på noget at lave i februar.”

Nick Heidfeld: “FW27 så flot ud på scenen i morges og den føltes på samme måde her til aften. Jeg har kun kørt en håndfuld omgang, men den føles allerede som noget specielt. Forhåbentlig er vi godt forberedt til sæsonstarten.”

Antonio Pizzonia: ”Jeg er racerkører, og selvfølgelig ville jeg hellere have kørt i alle grand prixerne, men jeg har også erfaret, hvor vigtigt testarbejdet er for et hold. Jeg ved også, at man som officiel reservekører altid skal være klar til at køre løb. Selvom det ikke er den beslutning, jeg håbede på, er jeg glad for at være en del af BMW WilliamsF1 i 2005, og jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe med teamets præstationer i år."

Hvordan er det så gået indtil nu

Her knap en måned efter præsentationen er FW27 blevet testet intensivt af Antonio Pizzonia, Mark Webber og Nick Heidfeld. Desværre for Williams teamet har bilen ikke været så hurtig og pålidelig som man havde håbet på. Bilen har haft sine gode momenter, men der er ikke meget, der tyder på at kampen mod Ferrari, McLaren og Renault er nært forstående. På den anden side var Williams også i 2003 nærmest blevet afskrevet som titeludfordrer efter en skidt sæsonoptakt, men alligevel var de ved at vinde årets første løb i Melbourne og Juan Pablo Montoya var med i titelkampen indtil årets næstsidste Grand Prix.

Du kan se flere billeder fra Williams FW27 præsentationen her...
og fra jomfrutesten her...

Af Michael D. Larsen
michael@f1journal.com