Siden vi i 2003 så de første reklamer for Gran Turismo 4 under det traditionsrige 24-timersløb på Le Mans har vi glædet os. Store reklamer i de to Mulsanne chikaner pålydende Gran Turismo 4 satte gang i forventningerne om et nyt Gran Turismo spil klar til julehandelen. Desværre blev vi skuffede den jul for der kom ikke noget nyt Gran Turismo spil. Det var dog ikke så overraskende, da spillets skaber Kazunori Yamauchisan er kendt som lidt af en perfektionist, og vi var derfor ikke rigtig skuffede. Trods alt skulle spillet jo være online, og det at få et spil til at køre ordentligt via internettet er ikke så nemt, som det lyder. Dertil er der for mange flaskehalse i form af forskellige størrelser bredbåndsforbindelser, der først skulle løses.

Le Mans 2004 og igen er der reklamer for Gran Turismo 4 på både biler og bane. Nu må det da snart komme. Rygterne siger først efteråret, siden jul. En release lige op til jul ville få julehandelen til at eksplodere, men inden jul kommer der et par kedelige nyheder. Gran Turismo 4 er på ny udskudt. Denne gang til foråret, og så bliver spillet tilmed lanceret uden onlinemuligheder. Men den er god nok. På trods af flere års udvikling er det ikke lykkedes at få gjort Gran Turismo 4 spilbart over internettet. Den gode nyhed er til gengæld, at spillet blev lanceret til foråret. Nærmere betegnet den 9. marts, hvor Gran Turismo 4 endelig ramte forhandlernes hylder. Endelig var ventetiden ovre. Nu skulle vi se om spillet kunne stå sin distance, og leve op til de massive forventninger spillet specielt det sidste halve år havde opbygget.


Copyright www.sebastien-bourdais.com

Billedtekst: Sebastien Bourdais i den samme Courage, som kan spilles i GT4

Med løfter om 700+ biler og over 50 baner er der ellers noget at glæde sig til og med billeder af klassiske Gruppe C racere i kamp mod nutidens supersportsvogne som Audi R8 og Bentley Speed 8 i kamp på baner som Nordschleife og Le Mans la Sarthe banen kombineret med konceptbiler som Volkswagen W12 Nardo Concept m.m. burde der være en bil og en bane, som passer til enhver drengerøv eller spiller.

GT4 Release Party på Terminalen

Lørdag den 26. februar inviterede Nordisk Film Interactive til Release Party på årets mest ventede spil. Nordisk Film Interactive er Sony Playstations skandinaviske samarbejdspartner, og de havde allieret sig med DTC køreren Martin Jensen, der stillede op til race mod alle, som var interesserede. Stedet var den gamle flyvebådsterminal, der nu er blevet omdannet til en trendy cafe.


Sådan havde Nordisk Film Interactive valgt at sætte Gran Turismo 4 op - Copyright Michael D. Ewert

Nordisk Film Interactive havde sat flere maskiner op med hver sin udgave af Gran Turismo 4. Alle maskiner stod med det nye Logitech rat, og der var trængsel ved alle maskiner. Alle skulle have et kig og se, hvordan de andre klarede sig. Martin Jensen fik sin helt egen maskine at køre på. Sat sammen med en anden maskine kørte Martin Jensen dueller mod en masse ’sofa-kørere’ i mere end tre timer. Hans bedste tid lå omkring 1.18 på Trial Mountain banen, så nu har du en tid at køre imod.


Fra klokken 20 til klokken 23 sad DTC-køreren Martin Jensen og kørte GT4 - Copyright Michael D. Ewert

Nordisk Film Interactive havde en lille konkurrence til Release Partyet, hvor den heldige vinder gik hjem med en komplet spilpakke. Et styk ny PS2, et styk Logitech rat og en specialudgave af Gran Turismo 4 komplet med bog og produktionsnotater.

En forsmag på Gran Turismo 4

Allerede sidste år blev Gran Turismo 4: Prologue sendt ud som en forløber til de mange fans, som ikke kunne vente med at prøve kræfter med lidt af det vi havde i vente. Fem baner blev man budt på og en forsmag på nogle af de mange nye biler, som vi kunne glæde os til at gå i krig med i det endelige Gran Turismo 4. Prologue udgaven var lidt af en lunken pølse, men spillet gav en god forsmag på nogle af de nye baner, som findes i den endelige udgave.

Der var den billedskønne og svære Grand Canyon rallybane, en svær og meget smal bybane i form af den italienske Citta de Aria, bybanen i New York med en masse neonlys og billboards, og så de to rigtige baner Fuji International Speedway og Tsukuba Circuit, der begge findes i Japan. Ud over det var der en køreskole, hvor man kunne lære den nye styring at kende. Nå ja så var der også lidt pædagogik i spillet. Svinsk kørsel hvor bander og modstandere blev brugt som ekstra bremse gav en tidsstraf på 10 sekunder, så her var et incitament til sikker kørsel. Meget trist manglede der en 2-player mode og det var heller ikke muligt at pille ved bilerne, men alligevel har jeg selv fået mange timer til at gå med at prøve at forbedre mine tider på banerne. Specielt Citta de Aria banen har givet store udfordringer, men med en pris på ca. 300 kroner følte man sig lidt snydt.

Heldigvis var det rigtige Gran Turismo 4 lige om hjørnet, og det var svært at forestille at lige om hjørnet næsten var et år senere, men nu er det her.

Endelig kom det

9. Marts var dagen, hvor Gran Turismo 4 så de danske forhandleres hylder, og det var ventet med spænding. Foran flere butikker var der kø for at nå at få fat i et eksemplar, og hypen omkring spillet har givet gode besparelser på spillet. Fra at have en vejledende udsalgspris på 499.- har man kunne finde spillet ned til priser omkring de 400 kroner. En lille priskrig der tydelig viser, hvor ventet dette spil har været, men har det så været ventetiden værd?

Tal som over 700+ biler og 50+ baner lyver ikke. Der er så mange biler og baner i dette spil, så det vil tage flere uger bare at komme alle banerne igennem. Alene en bane som den japanske Twin Ring Motegi bane findes i flere layouts, og det kendetegner flere baner, at de ikke kun findes med et layout. Suzuka banen som vi kender fra Formel 1 findes i spillet i både det almindelige layout, men også de korte baner, der brækker af efter Esses. Fuji banen findes i flere layouts inklusiv Hermann Tilkes 2005 layout. Der er den 13,6 km lange Le Mans la Sarthe bane, rallybaner med belægning af grus, asfalt, sne og is. Der er baner i Paris. Der er baner fra Gran Turismo 1, 2 og 3, og der er en drag strip i Las Vegas, hvor man ellers kan fyre bilerne af på en distance på en kvart mil. De såkaldte Quarter Mile races eller drag racing, som det danske navn lyder.


Motorlyden optages

I korte træk kan man sige, at Gran Turismo 4 byder på mere af det hele + et par nye spilmodes i form af en managerdel og en fotodel, og er det så så dårligt? Nej det er det ikke. Spillet minder i sin opbygning meget om forgængerne. Der er en arcade mode lige til et par hurtige løb mod computeren eller vennerne, og så er der Gran Turismo mode, der altid har været spillets force. Har du i forvejen Gran Turismo 3 eller Gran Turismo 4: Prologue er der en lille belønning i form af 100.000 credits til køb af en bil eller opgraderinger til din bil, og et par kørekort så man hurtigere kommer i gang med det sjove.

Man starter som begynder, og derfor er banerne ikke så store og antallet af omgange heller ikke så højt. Tilsvarende er gevinsterne ikke så høje, men de stiger jo hørere op i sværhedsgraderne man kommer. Der er et par speciel events at gå i krig med. Et par rallyløb der alle kan og skal vindes, og det er ikke helt ligetil. At køre rally på grus er en ting, men det er straks noget andet, når det foregår på sne og is. Eller når man kører løb på en regnvåd bane mod en svær modstander.

Hos flere bilfabrikanter kan man køre mærkeløb, og ellers er der et europæisk, et amerikansk og et japansk mesterskab man kan gennemføre med flere forskellige typer løb. Det er ikke udfordringer man kommer til at mangle, og man får muligheden for at køre 24 timersløbet på Nordschleife og de 24 timers Le Mans løb så man også får muligheden for at teste sin udholdenhed. Heldigvis behøver man ikke at køre alle 24 timer i træk, men de skal gennemføres før man bliver godt belønnet.


Det skal se ægte ud i spillet

Gran Turismo 4 praler med de mange biler, og der er da også biler til samtlige drengerøve på denne side af Atlanterhavet. Tilmed er der et par ekstra biler, som ikke findes i den amerikanske og den japanske version, så lidt ekstra får vi som tak for den ekstra ventetid.

En fiks detalje er, at der i spillet findes tre brugtvognsforhandlere, der sælger biler fra 80’erne, start 90’erne og sidst i 90’erne, så man kan finde et par billige biler at køre race med. Efter sigende skulle der også dukke et par supersportsvogne op til spotpris på nogle bestemte, desværre ret korte perioder, hvor man blandt andet kan købe Tom Kristensens Audi R8 i fræk sort farve. Jeg har dog ikke selv oplevet dette endnu, men spillet byder også på andre elementer. De mange baner er ikke nogle, som står klar til sjov lige med det samme, men bliver langsom oplåst.

Der er også et pointsystem i Gran Turismo 4. Alt efter hvilken bil man stiller til start med og hvor tunet den er får man muligheden for at vinde. Et løb om et point betyder, at en sejr burde være mulig med selv en hånd bag ryggen, mens et løb om 147 point ikke giver mange chancer for andet end et par sidstepladser. En sjov detalje, men jeg har ikke oplevet, at det gør den store forskel.

Hvad er der ellers i spillet

Spillet minder på mange måder om Gran Turismo 3: A-Spec. De nye features i Gran Turismo 4 er B-Spec og Photo mode. B-Spec er en slags managerdel, hvor man via joypaddet kan justere computerkørerens kørsel, så man både kan køre konservativt eller trykke speederen ud af bilen. Det kan blandt andet bruges til at køre løb, som kan være svære eller lange samtidig med, at man laver nogle andre ting. Pointene og gevinstsummerne er de samme, og jeg har selv brugt B-Spec til at vinde over modstanderne i et løb på Nordschleife, hvor mine evner i en Mercedes-McLaren SLR imod en anden Mercedes-McLaren SLR ikke rækker. En nem måde at vinde et løb på forudsat, at man kan kompensere kørslen ordentligt. B-Spec er tilmed anrettet så smart, at B-Spec køreren lærer af sine fejl og forbedrer sig løbende.


En Nissan Gruppe C-racer med Triumfbuen i baggrunden

Photo mode er en slags la la. En grafisk gimmick hvor man kan tage sine biler og fotografere dem på forskellige baggrunde. Her kan man justere vinklen på fotoet og lege lidt at man er en af Bilmagasinets fotografer. Billedet kan gemmes på et memorycard, på et USB stick så man kan overføre det til computeren eller blive printet direkte ud via en USB printer. En sjov, men ikke særlig nyttig detalje.

Hvad er så dårligt ved spillet

Gran Turismo 4 er et godt spil, men ikke alt er godt. Specielt den manglende skadesmodellering har fået meget kritik i de sidste par udgaver, og også i den seneste udgave kommer man til at undvære skader på bilen. Hvorfor det ikke er blevet implementeret står lidt uklart. Den officielle grund skulle være, at bilfabrikanterne ikke er interesserede i at se deres biler ødelagte, så her går man på kompromis med virkeligheden. Uofficielt er det nok mere et spørgsmål om, at Playstation 2 maskinen kan have svært ved at lave denne skadesmodellering ordentligt, men selv om det giver et hak i realismen, så er det ikke noget jeg som sådan savner specielt meget. Voldsomme kollisioner straffes i stedet for med en fem sekundersstraf eller et ordentligt rystet kamerabillede, som gør det svært at fokusere ordentligt et sekund eller to.

Mere irriterende er det, at man kun kan have gang i et spil af gangen. Her forstås muligheden for at gemme flere forskellige karriereforløb, så hvert valg man foretager sig ikke bliver straffet så hårdt i tilfælde af et fejlkøb. Noget jeg selv har oplevet flere gange, da jeg ikke kunne finde den rigtige bil til at stille op i letvægterklassen i begynderrækkerne.

Et krav om at bilen kun måtte være 3400 mm lang betød, at jeg både måtte skrotte en Morris Mini One og en Lotus Exige. Til sidst lykkedes det mig at finde en Daihatsu, som jeg måtte voldtune for at kunne besejre modstanderbilerne. Man føler sig lidt dum, når man smider for 100.000 credits i en bil for kun at vinde 6.000 credits og en gammel ’spand’ fra 1964. Her ville det have været rart, hvis man kunne have fået en liste over de biler, som var tilgængelige til denne turnering.


Klassisk bilrace med en gammel Toyota Celica i front

Som skrevet tidligere er der ikke online muligheder med i spillet. Noget som er savnet, men heldigvis er der mulighed for at sætte seks biler sammen i et netværk, og så køre mod hinanden på den måde. Desværre er det sjældent, at man lige har fem kammerater, som lige tager maskine og fjernsyn med sig, så det er en feature, som nok nærmere vil blive brugt ved større events, men muligheden er der, og det er bedre end slet ikke at have den.

Men er det så det bedste?

Gran Turismo 4 er det i øjeblikket bedste bilspil på markedet. Intet andet spil tilbyder i øjeblikket den samme mængde biler og den samme mængde baner. Bilerne og banerne er lavet med stor omhu for detaljer og ser man bort fra den manglende skadesmodellering, så er spillet også ganske realistisk i sin måde at opføre sig på. Flere racerkørere bruger Gran Turismo 4 til at lære nye baner at kende eller bare til at genopfriske banens forløb på grund af den præcise detaljering.

Tom Kristensen fortæller i marts nummeret af Bil Magasinet, at ”spillet giver en fantastisk realistisk følelse.”, men at det også er tydeligt, at spiludviklerne ikke har haft data fra alle fabrikanter. For eksempel Tom Kristensens 2003 vindende Bentley Speed 8, hvor han har kørt de 13,6 km Le Mans bane rundt i 3.25.207. I virkeligheden kvalificerede Tom Kristensen sin Bentley Speed 8 i tiden 3.32.8, men ellers skulle tiderne ligge indenfor et sekund eller to af virkeligheden, hvilket må siges, at komme rimelig tæt på virkeligheden.


Sådan en har du vist ikke kørt før

Det nye FIA GTR spil fra svenske SimBin har fået mange roser med på vejen. Spillet skulle være uhyre realistisk og have den skadesmodellering, som vi savner i Gran Turismo 4. Til gengæld er der et langt mindre antal biler at vælge imellem og der er også kun en brøkdel af Gran Turismos baner at køre på, og så er det en ren pc udgivelse. Microsoft er også på vej med det ventede Forza Motorsports. En pendant til Sonys Gran Turismo 4, som lover skadesmodellering og synlige ændringer på bilerne. Noget som absolut lyder lovende, men mængden af biler er foreløbig offentliggjort til 230 styk mod de 700+ i Gran Turismo 4, og antallet af baner vil heller ikke nærme sig mængden fra Gran Turismo 4. Nå ja så udkommer det også kun til X-Box.

Set fra en gamers synspunkt er det en win-win situation. Det er trods alt de færreste personer, som både har en Playstation 2, en pc og en X-Box stående, og Gran Turismo 4 er det spil som byder på flest udfordringer i længst tid. Har du en Playstation 2, så bør Gran Turismo 4 stå på hylden, og med den priskrig der er på spillet, er der ingen undskyldning for ikke at investere de næste par hundrede timer i spillet.

Spillet er købt. Hvad så nu?

Lad mig starte med at ønske dig tillykke. Du har nu et spil, der vil byde dig på både adrenalinrush og frustrationer i anselige mængder. Stor er glæden når du efter et svært løb tager førstepladsen i det sidste sving og vinder, men lige så stor er frustrationen, når du har købt en bil, som er modstanderne underlegne og ikke har penge til at tune bilen.

Derfor vil jeg anbefale dig at læse følgende f.a.q. guide igennem. Den kan spare dig for en del frustrationer. Den findes her... Og nyd så de mange detaljer i spillet. Som når bagvingen går op og hjælper med at bremse en Mercedes-McLaren SLR ned for at forsvinde igen, når bilen accelerer.

God fornøjelse.