Det var rart at konstatere at sæsonen ikke er brændt ud endnu. Spændingen er intakt og med Ferraris genfødsel er der for alvor lagt i kakkelovnen til en intens jagt på den blå-gule dominans vi hidtil har været vidne til. Desværre for Renault er det blevet en enkelt bils affære. Fisichella har begået uforståelige fejl i sin iver – eller måske febrilske forsøg – på at indhente den rappe Spanioler Fernando Alonso. Den dreng kan dæleme køre bil. Det blev for alvor bevist da han modstod et enormt pres fra Michael Schumachers røde ’genfødte’ Ferrari i sidste del af det spændende race på Imola. Genfødt er også McLaren. En overbevisende flot pole position til evigt uheldige Kimi Räikkönen samt flotte indsatser af Pedro de La Rosa og Alexander Wurz i den skadesramte Juan Pablo Montoyas fravær har med al ønskelig tydelighed vist at McLaren er rede til at tage kampen op igen. Især Pedro de La Rosa fik megen kamera fokus i Bahrain. Han kørte med den gejst han i alt for sjældne tilfælde har haft materiellet til at vise frem i sin karriere. Det var måske Pedros sidste race – men jeg vil sige: Hvilket race! Fejende flot og med overhalinger minsandten. Duellen med Webber havde næsten helt Villenueve/Arnoux’ske ligheder fra det legendariske race i Dijon i 1979. Han blev bedste McLaren kører den søndag i Bahrains ørken – og han blev mødt med stående ovationer og brede smil fra teamet, der har været så meget skidt igennem de sidste år. Kimi var atter engang uheldig og punkterede i Bahrain og knækkede en aksel i Imola. Måske han skulle køre med en hestesko i cockpittet? Det kan da ikke skade!

Det kan blive en særdeles spændende kamp om VM for konstruktører. Jeg vurderer pt. at det er tvivlsomt om BAR kan bibeholde den 2. plads i VM for konstruktører, som teamet vandt sidste år. Det vil blive en ubønhørlig kamp mellem Renault, BAR, Ferrari og McLaren, med Toyota og Williams som mere eller mindre ’dark horses’. Renault bliver nødt til at kunne vise to kørere i top, hvis de skal have andet og mere end kørermesterskabet. Det skal Toyota også. På det punkt er BAR stærkere, hvor begge kørere er rimeligt lige i deres præstationer – men med Ferrari på vej frem og McLaren i pointhumør kan det blive en særdeles intens kamp. Det er jo fantastisk, at man kan sidde her og gøre den slags overvejelser. For et år siden var sæsonen jo på det nærmeste udslettet af det røde Italienske lyntog.

Men hvorfor denne omvæltning? Jeg hælder ikke til den nemme teori, at det er reglernes skyld alt sammen. Uanset hvordan man vender og drejer nye regler, vil de teams der har adgang til de fleste ressourcer alt andet lige have mulighed for, at lave de bedste forberedelser. Det har naturligvis lidt at sige fordi reglerne omkring aerodynamikken ikke kun var en lille justering, men faktisk et stort skridt. Det skaber usikkerhed og innovation – men med tiden vil dette forhold udjævne sig. Det har vi set tidligere og det vil vi se igen. Nej, jeg tror simpelthen på, at de andre teams har gjort et bedre stykke arbejde op til denne sæson end Ferrari har gjort. Kan der være sket det sidste år at de andre teams mere eller mindre afskrev sæsonen tidligt for at kaste yderligere ressourcer ind i 2005 sæsonen? Det er den teori jeg hælder til. Ferrari har mere eller mindre troet at de har kunnet klare sig med deres 2004 model… begå hybris og du bliver ramt af nemesis!

Men hvordan er det gået individuelt?

Ferrari
F-2005’eren kom på banen i Bahrain . Det var to løb før beregnet og det kunne ses. Bilen var simpelthen ikke færdig til indsats. Barrichellos bagdæk var slidt ned til karkassen efter løbet og Schumacher udgik med en teknisk defekt. For en Ferrari F1 var det et meget middelmådigt resultat, der ikke stod mål med tidligere versioners jomfru sejr direkte ude af æsken. Den nye ultrakompakte karbon gearkasse har svært ved at afgive varmen, hvilket med tiden kan give teamet problemer. 2005’eren er ikke bagudkompatibel med den gamle gearkasse fra 2004, så man kan ikke bare bytte. Det var bla. det der gav Barrichello problemer i Bahrain.

Tiden mellem Bahrain og Imola blev en intens jagt på at forbedre 2005’eren. Den var hurtig på Imola – men ikke så overlegent hurtig, som man tidligere har set Ferrari. En sjælden fejl fra Michael Schumacher sendte ham ned på en ikke specielt imponerende 13. plads på gridden, med potentielt ødelagte dæk. Barrichello får skuffende nok hurtigt problemer af den elektriske slags og må udgå. Frem mod første pitstop er Schumacher forhindret i fremdrift og det ser ærligt talt ud til at det bliver endnu en pointløs forestilling for Ferrari. Men langsomt og sikkert avancerer Schumacher i løbet og via nogle kanon pitstop kan der indledes en hæsblæsende jagt på Button, der hentes med 1 til 2 sekunder pr. omgang, og passeres som var han kørende i en Minardi. Alonso lod sig dog ikke overrumple, så Schumi måtte tage til takke med en 2. plads. Det var et imponerende løb, der må bringe rædsel frem hos konkurrenterne. Der mangler stadig lidt – men Barcelona plejer at ligge godt til Schumacher… Karakter: 10


Schumacher udgår med maskinskade i Bahrain. Et usædvanligt Ferrari år… © Schlegelmilch Photography

BAR
Bahrain var et lille skridt fremad for det plagede BAR team. Imola var derimod at stort spring fremad mod den form som vi kendte fra BAR i 2004. ’Aerotweaks’ havde gjort sit til at vi så både Jenson og Takuma oppe i den skarpe ende. Det er bare ikke nok mod Ferrari må det konstateres. Også McLaren havde styr på BAR’ene – men det peger den rette vej og BAR Honda er i pointene igen.

Jeg vil give BAR et 8 tal for sæsonen så langt.


Tre ugers intensiv test med aero forbedringer gjorde underværker. BAR er tilbage. © Schlegelmilch Photography

Renault
Hvad sker der med Fisichella? Det var en flot sejr i Melbourne – men siden da har han ikke scoret point. Alonso kører alvorligt fra den trængte Italiener i øjeblikket. 3 sejre på stribe viser med al ønskelig tydelighed hvad R25’eren kan bidrage med. Alonso er den næste verdensmester der efterfølger Schumacher – og hvad er bedre for en ny konge end at besejre den gamle konge i en ’straight fight’. Det var smukt at se. Vi fik desværre aldrig kongeduellen mellem Schumacher og Senna. Den med Hill fes lidt ud i sandet. Nu er Alonso her – men det kunne være rigtigt godt hvis vi kunne få Kimi ind på banen for alvor igen. Så begynder det at ligne noget!

Som team betragtet kan der vist stadig kun gives karakteren 13!


Hvis ikke ’nogen’ gør noget skal Alonso snart til at bruge begge hænder!. © Schlegelmilch Photography

Williams
Hvad i al vide verden foregår der i dette team? De tuller rundt uden for pointene på Imola – og Nick Heidfeld får kun et point forærende som følge af Ralf’s deklassering. I Bahrain bliver Webber slået af en reservekører, der ikke har kørt et løb i årevis. I en Williams! Det er krise det her og der bliver sikkert talt med store bogstaver i øjeblikket. Skuffelsen lyser ud af pressemeddelelserne og BMW motorerne er godt på vej til Sauber. Det er nu at skuden skal vendes i Team Willy, hvis ikke det skal gå helt galt. I Autosports opgørelse over hvor mange testkilometer de enkelte teams har gennemført ligger Williams på en foruroligende 5. plads. Det var noget der kunne ses på Imola.

Jeg vil ikke give mere end et 8 tal for dette. I skal forbedre jer!


Quick Nick blev semi quick igen. Heidfeld lægger planer for en hurtig omgang. © Schlegelmilch Photography

McLaren. Det var en gudeflot kvalifikationsrunde af Kimi – og det lå simpelthen i luften, at det løb lå til hans højreben. Men igen svigtede mekanikken for stakkels Kimi. En drivaksel kunne ikke stå for presset, så Kimi måtte udgå atter engang. Der manglede da heller ikke offentlige undskyldninger fra teamet bagefter – men hvad hjælper det for den stakkels Finne! Vi vil have Kimi op på den øverste plads på skammelen – der hvor han hører til, så han i lange floromvundne, højtråbende sætninger på pressemødet, kan fortælle om sine inderste tanker… OK det var vist ikke lige Kimi jeg tænkte på her til sidst! Nuvel – manden fortjener mere succes end det McLaren har kunnet give ham indtil nu. Men det er på vej. Når et par ’reservekørere’ kan køre sikre points hjem uden at have løbserfaring der bare er lidt ny – så må den MP4/20 være et middel for kommende verdensmestre. Mac is back!

De får karakteren 11!


Et sjældent blik under motordækslet. Vær vis på at Boris eller Rainer har stået langt væk med en linse så stor som en skorsten! Ron Dennis har sikkert henrettet de to mekanikere efterfølgende! © Schlegelmilch Photography

Sauber
Det kan kun blive bedre, men der er da fremgang at spore. For første gang viser JV lidt gejst. Det var godt, at se at der ikke skete en gentagelse af Melbourne scenariet, hvor han røg tilbage igennem feltet for at møde Massa på vej op. Men medierne har minsandten heller ikke holdt sig tilbage i jagten på Villeneuves snarlige exit fra formel 1. Nu må man huske på, at en enkelt svale gør ingen sommer, så der skal nok lige gå et par løb før JV kan mærke, at sædet bliver lidt køligere. Det er dog lidt overraskende, at JV kan være overrasket over hvor meget bilen var forbedret siden Bahrain?

Sauber kan være på vej frem – men grundlæggende kansæsonen vist kun betragtes som en skuffelse hidtil. Det kan blive til et 7 tal.


En Massa røg og damp – men det var ’underdog’ Villeneuve der stjal billedet i Imola © Schlegelmilch Photography

Red Bull Racing
Er stadig 2005 sensationen – men gassen er gået noget af ballonen. Bahrain var en delvis fuser, hvor Klien måtte udgå i løbets start, mens DC lige akkurat får den sidste pointgivende placering. På Imola er Kliens racer overtaget af Liuzzi. DC har krammet på Liuzzi i det meste af weekenden. I løbet kommer DC bag Liuzzi der danner en prop i feltet som ingen kan komme forbi. DC kommer også i nærkontakt med Massa, der ødelægger bunden på hans racer, så hans weekend bliver en til glemmebogen. Facit bliver 0 point til samlingen. Udtur. Red Bull ser allerede nu ud til at være offer for de store teams fremadbrusende tests og deraf store forbedringer på bilerne. Dette gør, at Red Bull falder ned igennem feltet – ned mod den lidet attråværdige plads lige over Jordan. Positivt er det dog for teamet, at de for 2006 har sikret sig leverance af Ferrari motorer. Resten af 2005 sæsonen kan blive mere end særdeles vanskelig for teamet bedømt ud fra de to sidste løb. Vigtigst er det dog, at der allerede på nuværende tidspunkt er scoret points – så på den front kan man sige at teamet er i hus. Yderligere positive resultater kan nok kun blive på baggrund af andre teams vanskeligheder fremfor egne positive præstationer.

Jeg må sænke det flotte 11 tal fra første runde til det jævne 8 tal.


Når man kun er fredagskører har man jo fri lørdag og søndag… Liuzzi med sin to-do liste… © Schlegelmilch Photography

Toyota
Trulli forstår om nogen, at levere varen i dette team. Ralf Schumacher ser ud som om han fortjener en kammeratlig samtale, for at få fingeren ud af bageriet. Foreløbig har Trulli slået ham 4-0 i kvalifikationsrunderne – hvor Trulli hele tiden befinder sig i den skarpe ende, så befinder Schumacher sig i den blødere halvdel. Det er sikkert ufatteligt tilfredsstillende for Trulli, der kan sige ’så du røgen’ til Flavio Briatore, mens Ralf Schumacher nok snart må finde noget mere hastighed i sig, hvis ikke han skal lide den samme kranke skæbne som andre Toyota chauffører før ham. Med tanke på den lønseddel han har tiltusket sig, er der nok ikke langt til føromtalte samtale. På den anden side kan det være Ralf’s voldsomme uheld på Indianapolis og under træning på Monza sidste og forrige år, der har sat sig spor?

Bahrain var igen en succes – for Trulli – men på Imola svigtede kadancen og heldet måske også. Det blev til point, men ikke på samme overbevisende måde.

Så et 10 tal er den øjeblikkelige karakter.


Et vink med en vognstang om Ralf’s fremtid hos Toyota? Trulli står i midten. Ralf? Se yderst til højre knælende med thumbs up. © Schlegelmilch Photography

Jordan
Foreløbig kommer begge kørere da nogenlunde i mål. Det svigtede lige for ’Katja Kean’ i Bahrain – men han har da vist sig at være stabilt hurtigere end Tiago Monteiro. Der er dog ikke lysår imellem dem. Der er rygter om en B version af bilen til senere på sæsonen – men nogen trussel mod Red Bull eller Sauber bliver de næppe. Der skal helt nye boller på suppen og det vil kun den nye bil til 2006 kunne levere. Det er et overlevelsesår, hvor de nye folk skal lære formel 1 håndværket..

Et rundt 7 tal kan det blive til.


Tiago på jagt efter ’Katja Kean’. © Schlegelmilch Photography

Minardi
Jumboteamet der ikke har udsigter til at nå noget yderligere. To uerfarne kørere, der kæmper det bedste de har lært og den nye Minardi så ikke lige ud til at være et kvantespring. Snarere et let hop på stedet. Lige pludselig ser Jordan nærmest ud til at være lysår foran på trods af at de heller ikke ligefrem ejer en bil af ufattelige kvaliteter. Det er lidt paradoksalt at der på frontvingerne står ’Lost Boys’. Det burde måske være ’Lost cause’. Sælg skidtet Stoddard – det må nok være det bedste råd – inden teamet kollapser i mangel på resultater og penge.

Karakter 5 – de prøver da i det mindste!.


Det er en sej kamp opad bakke for Minardikørerne. © Schlegelmilch Photography

Resultatlisten

Bahrain

Plac.

Startnr.

Kører

Team

Omgange

Tid + diff

Grid

1

5

Fernando Alonso

Renault

57

1:29:18.531

1

2

16

Jarno Trulli

Toyota

57

+13.4 secs

3

3

9

Kimi Räikkönen

McLaren-Mercedes

57

+32.0 secs

9

4

17

Ralf Schumacher

Toyota

57

+53.2 secs

6

5

10

Pedro de la Rosa

McLaren-Mercedes

57

+64.9 secs

8

6

7

Mark Webber

Williams-BMW

57

+74.7 secs

5

7

12

Felipe Massa

Sauber-Petronas

56

+1 Lap

12

8

14

David Coulthard

Red Bull Racing

56

+1 Lap

14

 

Imola

Plac.

Startnr.

Kører

Team

Omgange

Tid + diff

Grid

1

5

Fernando Alonso

Renault

62

1:27:41.921

2

2

1

Michael Schumacher

Ferrari

62

+0.2 secs

13

3

3

Jenson Button

BAR-Honda

62

+10.4 secs

3

4

10

Alexander Wurz

McLaren-Mercedes

62

+27.5 secs

7

5

4

Takuma Sato

BAR-Honda

62

+34.7 secs

6

6

11

Jacques Villeneuve

Sauber-Petronas

62

+64.4 secs

11

7

16

Jarno Trulli

Toyota

62

+70.2 secs

5

8

8

Nick Heidfeld

Williams-BMW

62

+71.2 secs

8