ENGLANDS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Juan Pablo Montoya fik endelig hul på bylden. Den første sejr siden skiftet fra de blåhvide i Grove til de sølvgrå i Woking. Colombianeren har kørt en halv sæson uden store triumfer, men alt det forstummede for en tid da han søndag eftermiddag kl. 14.30 lokal tid krydsede stregen som vinder på legendariske Silverstone. Det foran McLarens værste fjende i mesterskabsopgøret Fernando Alonso og holdkammeraten Kimi Räikkönen, der igen havde tekniske problemer.

En weekend præget af lidt stilstand i løbet og masser af politisk hvisken i krogene, da efterdyndet fra USA stadig ikke helt havde lagt sig. Skyldsspørgsmålet var så småt afklaret, men pressen jagtede stadig de involverede parter, og der var retssager m.v. der skulle kommenteres. På banen var det dog klart West McLaren-Mercedes der dikterede slagets gang og de styrede hele weekenden med hård hånd. Med deres fart allerede fredag var det kun et spørgsmål om hvem af de to der kunne undgå tekniske defekter, for de sølvgrå farver og fart havde printet sig dybt ind de britiske fans’ øjne og ører.

FREDAGENS FRI TRÆNING

Som om Michael Schumacher og Nick Heidfeld ikke havde fået nok af hinanden i Australien begyndte de også weekenden på Silverstone med at ramle ind i hinanden. Her var det dog relativt harmløst da ingen skade skete, udover et par tyskere der ikke så alt for godt ud i den lille træningsmanøvre.


Englænderne havde ikke glemt fiaskoen fra USA og krævede voksen opførsel fra F1 – © Schlegelmilch Photography

Langt bedre så det ud for McLaren der igen styrede begivenhederne om fredagen. Pedro de la Rosa er efterhånden vant til at sætte sig tungt på den øverste placering, og det gik da også som planlagt i den første fri træning, tæt fulgt af Toyotas testkører Ricardo Zonta og Jenson Button fra BAR-Honda. Ingen tider fra hverken Alonso eller Fisichella. Det ændrede sig dog i anden fri træning hvor de kom lidt bedre med, men aldrig konkurrencedygtige. Det fortsatte McLaren med at tage sig af, og det var kun Toyotas Zonta der ikke var bemalet med West reklamer i top fire. McLaren så rigtig stærke ud!

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Desværre måtte Räikkönen igen lide den tort at måtte skifte motor efter fredagens fri træning, og det betød at hans flotte tid som nummer to i lørdagens kval måtte udskiftes med en startplads som nummer 12. Igen kunne han se sin værste rival Fernando Alonso tage sig af top spot, mens Button og Montoya kunne hægte sig på lige bag den spanske titelaspirant.


Alonso måtte køre helt til grænsen for at sikre sig første parket på Silverstone – © Schlegelmilch Photography

For Ferrari og BMW-WilliamsF1 var kvalifikationen bestemt ikke noget at skrive hjem om, ligesom brasilianske Tiago Monteiro ikke satte nogen tid i sin Jordan racer, da også han havde et motorskifte undervejs og derfor ikke gad udsætte sig for nogen unødvendig ydmygelse, da han alligevel ville skulle starte bagerst.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Ligesom på Magny-Cours fik Fernando Alonso en sikker start mens Button blev overhalet af Montoya og kort efter blæste colombianeren også forbi Alonsos Renault. Heller ikke Sato lavede nogen god start, så for BAR-Honda var første omgang på Silverstone ikke noget at skrive hjem om. For Satos bil stod nemlig stille, og da hjælperne ikke kan få presset den slagne racer væk fra banen må sikkerhedsbilen ud, og feltet bliver samlet bag den sølvgrå Mercedes AGM racer. Da lysene slukkedes på taget af den brølende V8 Mercer var der igen givet grønt lys for, at V10-versionen fra samme fabrik kunne tage over, og Montoya var ikke sen til at lade konkurrenterne se bagvingen forsvinde ud i horisonten.


Allerede i første sving satte Montoya angrebet ind på stakkels forsvarsløse Alonso – © Schlegelmilch Photography

Der var kamp om placeringerne bag ham, da Trulli var gledet lidt ned i tabellen, mens både Kimi Räikkönen og Michael Schumacher så småt begyndte at røre på sig lidt længere nede og fik hentet nogle placeringer.

Da den indiske Jordan kører Karthikeyan ikke længere gad være med i løbet var det nærmest startskuddet til de første pit-stops, og Barrichello var første mand inde efter nyt saft til tanken. Da Montoya nogle omgange senere gik ind overtog Alonso kort føringen af løbet, men det var kun til da han selv gik ind og så kom Montoya lige akkurat forbi ham.

Således var colombianeren stadig forrest, men tæt forfulgt af Alonso, der havde sin holdkammerat Giancarlo Fisichella bag sig. Derefter fulgte bl.a. Button, Barrichello, Räikkönen, Schumacher og Trulli. Favoritterne var altså igen samlet oppe i top otte.


Giancarlo Fisichella har ikke heldet med sig i pitten. Ej heller i England – © Schlegelmilch Photography

Løbet begav sig ind i en noget statisk fase der holdt indtil det ternede flag, da ingen rigtig lavede det store udsving. Kun da Fisichella gik i pit og gik i stå skete der lidt, der i sidste ende gjorde, at finske Räikkönen kunne nappe den sidste podieplacering i stedet for den italienske Renault kører. Alt imens holdkammeraten Juan Pablo Montoya endelig fik sin første sejr for McLaren. Det skete da han efter knap halvanden times arbejde kunne krydse stregen som vinder af Englands Grand Prix anno 2005, tæt fulgt til døds af McLarens nemesis Fernando Alonso.

Der var således også point til Alonsos makker Fisichella, til den lokale helt Jenson Button, de to Ferrari kørere Schumacher og Barrichello og et enkelt point til Toyotas Ralf Schumacher. Et løb præget af stor teknisk stabilitet, da det kun var Jordans Narain Karthikeyan der udgik af løbet. Alle de andre forblev på banen uden det store drama.


Juan Pablo Montoya var umulig at stoppe på Silverstone i sin MP4-20D – © Schlegelmilch Photography

Hele resultatet af Englands Grand Prix 2005 på Silverstone ser således ud:

1. Montoya McLaren-Mercedes (M) 1T24:29.588
2. Alonso Renault (M) + 2.739
3. Räikkönen McLaren-Mercedes (M) + 14.436
4. Fisichella Renault (M) + 17.914
5. Button BAR-Honda (M) + 40.264
6. M.Schumacher Ferrari (B) + 1:15.322
7. Barrichello Ferrari (B) + 1:16.567
8. R.Schumacher Toyota (M) + 1:19.212
9. Trulli Toyota (M) + 1:20.851
10. Massa Sauber-Petronas (M) + 1 omg
11. Webber Williams-BMW (M) + 1 omg
12. Heidfeld Williams-BMW (M) + 1 omg
13. Coulthard Red Bull-Cosworth (M) + 1 omg
14. Villeneuve Sauber-Petronas (M) + 1 omg
15. Klien Red Bull-Cosworth (M) + 1 omg
16. Sato BAR-Honda (M) + 2 omg
17. Monteiro Jordan-Toyota (B) + 2 omg
18. Albers Minardi-Cosworth (B) + 3 omg
19. Friesacher Minardi-Cosworth (B) + 4 omg

Hurtigste omgang: Räikkönen, 1:20.502

Udgåede biler:

Karthikeyan Jordan-Toyota (B) omg. 11

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com