FRANKRIGS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

For Fernando Alonso var turen til Frankrig en vellykket af slagsen. Han fik hevet den femte sæsonsejr hjem og udbyggede dermed sin føring i kampen om mesterskabet. Det var første løb efter fadæsen i USA, og Alonso udnyttede kynisk at Kimi Räikkönen måtte skifte motor efter fredagens fri træning og dermed blev sat ud af spillet om en potentiel sejr på Magny-Cours.

Weekenden vil alligevel blive husket for den flotte indsats finnen alligevel leverede søndag eftermiddag. Han sluttede på podiet lige under Alonso, og formindskede dermed pointtabet til den spanske rival fra Renault. De to herrer fik selskab på podiet af den mand de er arvtagere til; Michael Schumacher. Den regerende verdensmester fik hevet en underlegen F2005 hjem til en tredjeplads, og kunne så glæde sig over, at McLaren også havde tekniske problemer i løbet.

FREDAGENS FRI TRÆNING

Fredagen på Magny-Cours blev brugt til at starte endnu en duel op mellem McLaren og Renault, og som sædvanlig fristes man til at sige, var det McLarens testkører der tog sig af den øverste plads i tabellen. Spanske Pedro de la Rosa nappede bedste tid foran de to Renault kørere i den første fri, mens Kimi og Juan Pablo også var at finde blandt de øverst placerede.


Desværre for Räikkönen gik motoren i hans McLaren MP4-20 racer og han straffes – © Schlegelmilch Photography

Værre så det ud for Michael Schumacher og Ferrari der havde problemer med farten i den første fri. Det fik de dog lavet om på til anden fri, således han sluttede som nummer tre efter den sidste træning, lige bag de la Rosa og Räikkönen. Verdensmesteren kom ind lige foran de to Renault racere, og der var også hele tre Toyota kørere oppe og blande sig i den øverste halvdel af tabellen. For BMW-WilliamsF1 var fredagen i Frankrig ikke nogen succes.


LØRDAGENS KVALIFIKATION

Lørdagen blev farvet af to begivenheder. Fernando Alonso tog Pole og ligger derfor lunt i svinget til sejren i det franske, mens ærkerivalen Kimi Räikkönen måtte tage til takke med en startplacering som nummer 13. Ikke fordi han var decideret langsom men fordi han havde skiftet motor om fredagen pga. tekniske problemer, og en tredjebedste tid lige bag Alonso og Toyotas Jarno Trulli blev derfor forvandlet til en 13. plads. Ikke ligefrem den bedste måde at forsøge hænge på i kampen om mesterskabet for McLaren.


Takuma Sato fik for en gangs skyld vist, at han også kan være hurtigst af de to BAR kørere – © Schlegelmilch Photography

Som sagt var Toyota også med helt fremme i forreste startrække med Jarno Trulli, mens makkeren Ralf Schumacher var helt nede som nummer 12, lige bag to Sauber racere. Ellers en rolig kvalifikation uden de store overraskelser, lige på nær Sato der satte Button til vægs. Ellers var det de sædvanlige ’førstekørere’ der linede op forrest.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Fra Pole kørte Fernando Alonso sikkert af sted og lod Jarno Trulli fungere som stopklods mod to Ferrari biler og Satos BAR-Honda. Længere nede kom både Montoya og Räikkönen forbi én bil hver inden første sving, og ellers kom feltet sikkert igennem den første omgang. Længere gik den dog heller ikke førend første mand måtte udgå. Østrigske Christian Klien parkerede sin Red Bull racer, og så var løbet slut for den unge håbefulde.


Alonso har Trulli til at holde det jagtende ulvekobbel bag sig de første omgange – © Schlegelmilch Photography

Helt anderledes stærkt gik det oppe i front. Alonso udbygger sin føring støt og roligt over de første mange omgange med mere end ét sekund pr. omgang, mens Räikkönen længere nede skærer sig op gennem feltet og overhaler som det passer ham. Trullis Toyota virker perfekt som buffer for Alonso, der dermed får frit spil til at sætte sine hurtige omgange ind på kontoen.

Under første pit-runde formår Montoya at avancere forbi Schumacher, og Trullis Toyota er ikke længere nogen hjælp for Alonso, da alle de jagtende hunde kom forbi her. End ikke Montoya kan holde Räikkönen tilbage hér, da han efter pitstoppet tordner forbi holdkammeraten. Han er langt efter Alonso, men sætter ubønhørligt angrebet ind.


Räikkönen gjorde sig fortjent til dagens fighterpokal – han gjorde hvad han kunne! – © West McLaren-Mercedes

Midt i løbet begynder de tekniske problemer så at opstå. Først er det Massas Sauber der ikke har den fornødne hydraulik til at holde motoren i sving, og kort efter udgår begge Minardi biler. Først er det Friesacher der har et defekt dæk efterfulgt af hollandske Albers der også har dækproblemer og tordner ind i barrieren. Det er dog ikke kun nede midt i feltet, og i den tunge ende at der er tekniske problemer. McLarens Juan Pablo Montoya må på omg. 48 sande, at teknikken også kan fejle hos de dyre drenge, og han må udgå med motorproblemer.

Oppe i front kan Alonso dog tage den med ro, velvidende at hans forspring ikke er i fare. Han krydser derfor senere stregen som en sikker vinder foran Kimi Räikkönen og Michael Schumacher, der måtte kæmpe for at beholde sin podieplacering i store dele af løbet. Button tager fjerdepladsen foran Trulli, mens der også var point til Giancarlo Fisichella, Ralf Schumacher og Jacques Villeneuve.


Trioen af de bedste kørere i feltet er samlet på podiet i Frankrig – © Schlegelmilch Photography

Det fulde resultat af Frankrigs Grand Prix på Magny-Cours ser således ud:

1. Alonso Renault (M) 1T31.22.233
2. Räikkönen McLaren-Mercedes (M) + 11.805
3. M.Schumacher Ferrari (B) + 1:21.914
4. Button BAR-Honda (M) + 1 omg
5. Trulli Toyota (M) + 1 omg
6. Fisichella Renault (M) + 1 omg
7. R.Schumacher Toyota (M) + 1 omg
8. Villeneuve Sauber-Petronas (M) + 1 omg
9. Barrichello Ferrari (B) + 1 omg
10. Coulthard Red Bull-Cosworth(M) + 1 omg
11. Sato BAR-Honda (M) + 1 omg
12. Webber Williams-BMW (M) + 2 omg
13. Monteiro Jordan-Toyota (B) + 3 omg
14. Heidfeld Williams-BMW (M) + 4 omg
15. Karthikeyan Jordan-Toyota (B) + 4 omg

Hurtigste omgang: Räikkönen, 1:16.423

Udgåede biler:

Montoya McLaren-Mercedes (M) omg. 45
Albers Minardi-Cosworth (B) omg. 38
Friesacher Minardi-Cosworth (B) omg. 34
Massa Sauber-Petronas (M) omg. 31
Klien Red Bull-Cosworth (M) omg. 2

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com