TYSKLANDS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Fernando Alonso tog et vigtigt skridt mod sin første VM-titel i Formel 1 da Kimi Räikkönen udgik fra en sikker føring i Tysklands Grand Prix, og selv samme weekend gav et comeback i motorsportens fuldblodsklasse til danske Nicolas Kiesa, da han gjorde sin entre i Jordans garage som ”Man Friday” for det Silverstone-baserede hold.

De fleste vil dog nok huske weekenden for hvordan McLaren endnu engang satte sig tungt på tiderne, og hvordan det hele gik galt da hydraulikken fejlede på Räikkönens racer, selvom finnen på daværende tidspunkt havde en solid føring over Alonso og lignede en sikker vinder. Det betød, at Alonso derefter kunne slappe helt af, da han havde over 30 sek. ned til Buttons andenplads, der i de sidste omgange blev lavet om til en tredjeplads, da colombianske Montoya overhalede ham for placeringen. Den hårdt kæmpende Montoya havde nemlig fightet sig op gennem feltet fra en sidsteplads og sluttede på en flot andenplads. Utvivlsomt dagens mest bemærkelsesværdige indsats på Hockenheims asfalt. Faktum er dog, at Alonso løb med sejren og stormede mod VM-titlen i 2005.

FREDAGENS FRI TRÆNING

Det var ikke overraskende McLaren-Mercedes der dominerede den fri træning, ligesom det heller ikke kom bag på nogen at det var den østrigske testkører Alexander Wurz der satte hurtigste tid i begge træningssessions. Det gjorde han foran Kimi Räikkönen mens ærkerivalen til titlen, Fernando Alonso, også var med helt oppe i front. For os danskere var kampen oppe i front dog ikke det vigtigste denne dag på Hockenheim.


Ikke noget at græde over, min tatoverede ven. I var hurtigst hele fredagen! – © Schlegelmilch Photography

Det var derimod Jordans nye fredagsmand; Nicolas Kiesa. På banen hvor selv samme dansker fik sin debut i 2003 for Minardi, var han igen i 2005 på pletten. Denne gang i gule overalls og klar til at køre ud for Midland-Jordan. Succeskriteriet for Kiesa var at være indenfor ét sekund af de to faste køreres tid. Ingen problem. I første fri træning sluttede Kiesa kun 0,533 sek. efter brasilianske Monteiro, i en bil han ikke havde kørt før overhovedet. Det var nemlig Jordans nye EJ15B racer som Kiesa skulle prøve kræfter med, og i Jordan pitten var man imponeret over hvordan danskeren så hurtigt fandt fart i denne. For os danskere er det herligt at se Kiesa tilbage i Formel 1, og så endda lave en flot entre. Det rejser måske ikke mange øjenbryn i den internationale presse, men for insiderne og folkene de rette steder, var Kiesas omgangstider utvivlsomt vand på møllen.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

McLaren dominerede igen lørdag. Kimi Räikkönen satte sig på forreste startrække, og kun en kørerfejl af Juan Pablo Montoya gjorde at det ikke blev en ren sølvgrå første række. Colombianeren var på vej ind med bedste tid, men han oversatsede i det sidste sving, snurrede rundt og må derfor starte søndagens Grand Prix på sidste parket.


Sådan ser det ud når man har sat sin racer i barrieren i sidste sving – © Schlegelmilch Photography

Räikkönen blev overraskende fulgt til dørs af BAR-Hondas Jenson Button, der fik sneget sig ind foran de to Renault racere der udgør anden startrække. Fernando Alonso kvalificerede sig 0,145 sek. hurtigere end holdkammerat Giancarlo Fisichella og starter derfor lige bag Räikkönen på tredjepladsen. Bagved ham i tredje startrække starter verdensmester Michael Schumacher i en forventet position, lidt bag titelfavoritterne. De store tabere i kvalifikationen var naturligvis Montoya, men også Barrichello fik ikke nogen god dag, ligesom Toyota heller ikke var med fremme hvor de gerne ville være. Derimod fik Williams-BMW en god dag, da både Webber og Heidfeld var i top 7. Begge Minardi racer var også foran de to Jordan-racere, hvilket betyder der stadig er kamp om de sidste placeringer.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Räikkönen kom fint fra start og trak fra mens Button blev fanget af både Alonso og M. Schumacher. Fisichella blev også en taber i starten da han blev overhalet af Heidfeld, mens både DC og Montoya fik scoret sig nogle placeringer ned mod første sving. Det var dog ikke alle der kom helskindet igennem første omgang. Både Trulli, Webber og Sato måtte i pit, og den australske Williams-kører måtte endda stige ud af bilen mens mekanikerne gjorde bilen klar. Udgik faktisk af løbet, men satte sig i bilen og fik kørt noget værdifuld data hjem til Williams og BMW. Også Jacques Villeneuve og Minardis debuterende Robert Doornbos havde en lille komsammen, og det tvang ligeledes disse to kamphaner i pit. Noget Doornbos senere har undskyldt, da det var hans skyld.


Räikkönen trak sikkert fra og begyndte at øge sin føring – © Schlegelmilch Photography

Efter de første par omgange var der altså adskillige kørere der allerede havde været i pit og kompromitteret deres løb, mens der oppe i front udviklede sig en status quo. Räikkönen udbyggede sit forspringtil Alonso støt, mens Schumacher lå nede på en fjern tredjeplads uden mulighed for at presse sin F2005 op bag de to førende. Button var forfulgt af Heidfeld, mens skotske David Coulthard imponerende havde sendt sin Red Bull racer op på sjettepladsen.

Løbet gik da ind i den mellemfase der godt kan virke lidt statisk, og kun pit-stop runderne gav lidt variation af placeringer. Også her fik Montoya hentet adskillige placeringer ved veltimede stop og hurtig påfyldning af brændstof. Hos Minardi var man bare lidt for kreativ da man skulle hente Doornbos ind. De kom nemlig til at påfylde brændstof og skifte dæk på én gang, hvilket i år er ulovligt, så han måtte ind til en 10 sekunders stop&go-straf. Det er første gang i lang tid denne ret hårde straf er blevet udmålt efter at ’drive through’-princippet blev indført for et par år siden.


Med bløde og nedslidte dæk kunne Schumacher ikke holde Fisichella bag sig – © Schlegelmilch Photography

På banen, eller rettere udenfor, tog Klien sig lige en tur heover gruset, og det mens de sidste førende tog sig en tur pit efter brændstof. Han var ikke den eneste, da franskcanadiske Jacques Villeneuve igen var med hvor underholdningen var. Denne gang var det da han forsøgte at komme forbi Monteiros Jordan. Det gik dog ikke efter planen, og han sendte sin Sauber racer op bagi Monteiro. Resultatet var at begge biler snurrede af banen i Spitzkehre og Villeneuve måtte ind og få erstattet sin bils næse i pitten. Den blev revet af under sammenstødet, og kulfiberstumperne lå bagefter og generede de efterfølgende biler der kom gennem hårnålen.

Oppe i front nåede Räikkönen ud foran Alonso og havde stadig en solid margin ned til spanieren, efter at have været inde hos McLaren garagen og få påfyldt brændstof. Føringen var på over 10 sekunder og finnen fortsatte med at udbygge det.

Men det skulle være en stakket frist. Räikkönen når kun til omgang 36 og så går det galt igen. Den stakkels finne, kronisk forfulgt af tekniske problemer med sin MP4-20, blev pludselig langsom ude på banen, og måtte til sidst stoppe i siden af banen, hvorefter Alonso, Schumacher, Button og Montoya snart kom brølende forbi. Finnen gik roligt fra bilen uden at udvise tegn på frustration, selvom han utvivlsomt kogte under hjelmen. Endnu en sikker sejr smidt over styr pga. tekniske problemer.


Da Kimi udgik, fik Alonso serveret en sikker sejr på et sølv(gråt)fad – © Schlegelmilch Photography

Det gav Alonso en sikker føring, da der var omkring 30 sek. ned til Schumacher, der havde mere travlt med at holde Button bag sig pga. et nedslidt højre bagdæk end at kigge frem mod en Alonso der alligevel var for langt væk til at kunne trues. Den regerende verdensmester kunne da heller intet stille op mod briten bagfra, og i Spitzkehre blev han overhalet i en velgennemført manøvre fra Button, og i anden pit-runde nappede Montoya Schumacher for tredjepladsen.

I de sidste omgange nåede colombianeren endda at lægge pres på Button for andenpladsen, og til allersidst nåede McLaren køreren forbi og fik en velfortjent andenplads som belønning. Imens krydsede Fernando Alonso stregen som vinder for sjette gang i år, og for at fortsætte sin trend med fingre i vejret for hver sejr, måtte han på Hockenheim styre sin Renault racer med knæene, da han for første gang skulle have begge hænder i brug for at vise sine sæsonsejre til fans, tv-publikum og Renault garagens mekanikere.


Sådan fejrer man sin sjette sæsonsejr. Fernando Alonso styrer mod titlen – © Renault F1 Press

Podiet blev som sagt fuldendt af Montoya og Button, mens fjerdepladsen gik til Giancarlo Fisichella, som også nådesløst satte Schumacher med nedslidte Bridgestone dæk tilbage. Tyskeren tog sig af femtepladsen med lillebror Ralf på sjettepladsen og dermed point til Toyota. David Coulthard hentede to vigtige point til Red Bull med sin syvendeplads mens Saubers Felipe Massa tog den sidste pointgivende placering på Hockenheim.

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com