UNGARNS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

I Ungarn blev der igen bragt en smule spænding ind i mesterskabet. Kimi Räikkönen tog en sikker sejr mens rivalen og den førende i tabellen, Fernando Alonso ikke fik nogen point. Forspringet blev altså reduceret til 26 point, der dog stadig er en ganske solid føring til Renaults spanske es, da der kun er seks løb tilbage i sæsonen.

Det var samtidig også danske Nicolas Kiesas anden weekend som ’Man Friday’ for Jordan-Midland holdet. Han fik testet nogle dæk for holdet, og bibragte med gode oplysninger til Tiago Monteiro og Narain Karthikeyan. Desuden fik han vist nogle tider der senere har vakt interesse fra en islandsk investeringsbank, og weekenden i Ungarn kan derfor blive det gennembrud der skal til for Kiesa til endelig at få de rigtige øjne op for hans evner bag rattet i en Formel 1 racer. Noget vi kun kan bifalde herfra F1Journal, og vi følger tæt udviklingen i det der, hvis sol, måne og stjerner står rigtigt, udmønter sig i et fast sæde hos netop Jordan-Midland næste år. Vi krydser vore fingre.

FREDAGENS FRI TRÆNING

Man fristes til at sige som sædvanlig, når McLaren-Mercedes’ testkører topper tabellen under fredagens fri træning, og den ungarske asfalt var da heller ingen undtagelse da Formel 1 bilerne begav sig ud i weekenden i Budapest. Østrigske Alexander Wurz satte bedste tid foran Barrichello, der i samme weekend annoncerede at han næste år ikke længere kører Ferrari, og bliver erstattet af landsmanden Felipe Massa.


Det blev endnu en god arbejdsdag for Nicolas Kiesa i sin gule Jordan-Toyota – © Jordan Media

Danske Nicolas Kiesa fik sin anden tur hos Jordan-Toyota som fredagsmand, mens en anden Toyota, nemlig med testkører Ricardo Zonta bag rattet, sluttede som fredagens hurtigste mand i den anden fri træning, kun 0,110 sek. hurtigere end McLarens Wurz. For Kiesa blev det en hård arbejdsdag med skiftende forhold, da han måtte tage til takke med sidste års diffuser, da Tiago Monteiro havde beskadiget sin 2005-version og derfor skulle låne Kiesas. Han sluttede dog med respektable tider, og kan være godt tilfreds med sin indsats i Ungarn.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Billedet blev vendt totalt på hovedet i løbet af lørdagen, da verdensmester Michael Schumacher satte en uvirkelig tid i kvalifikationen og nærmest hensatte Formel 1 til anno 2004 igen. Med et hul på imponerende 0,897 til Juan Pablo Montoya på anden startplacering satte Schumacher alvorlig trumf på, og gav hele feltet noget at tænke på. Har Ferrari fundet deres akilleshæl? Er tyskeren på vej tilbage? Mange spørgsmål stod ubesvaret hen efter magtdemonstrationen fra Maranellos stejlende hingst.


Ingen kunne følge med en Michael Schumacher der var i særklasse lørdag! – © Schlegelmilch Photography

Lige bag Montoya pressede Toyotas Jarno Trulli sig ind foran Kimi Räikkönen, og igen bag ham den anden Toyota med Ralf Schumacher bag rattet, og der var altså blandet en flok McLaren og Toyota racere lige bag Michaels Ferrari F2005. Lige bag de førende lå en skuffet Fernando Alonso, der havde håbet at kunne sætte trumf på og gå til sommerferie med en solid føring i mesterskabet over Räikkönen. Kvalifikationen gjorde i hvert fald ikke denne opgave nemmere, og makkeren Fisichella var helt nede som nummer ni. For Williams-BMW blev kvalen endnu en pinlig affære med Heidfeld som nummer 12 og Webber helt nede som nummer 16, kun lige foran agterlanterne Jordan og Minardi.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Da starten gik, fik Michael Schumacher en god start og holdt Montoya bag sig, mens Räikkönen kom forbi Trulli. Det var så også de eneste der kom problemfrit igennem første sving, for Ralf Schumacher og Alonso nåede at ramme hinanden, da Alonsos frontvinge lige præcis klippede Ralfs bagdæk og det fik katastrofale følger for Alonso, da den til sidst rev sig selv af og han måtte i pit efter bare én omgang på Hungaroring.


Schumacher og de to sølvgrå McLaren racere fik en ren start. For resten var det kaos – © Ferrari Press Office

Det var umiddelbart ikke det voldsomste, for det var værre da Villeneuve ramte Christian Klien, der resulterede i at østrigeren flippede rundt i luften og landede på hovedet. Red Bull raceren fortsatte sit spin og landede heldigvis igen på maven, og Klien kunne kravle uskadt ud af bilen. Bedre gik det ikke for hans skotske holdkammerat David Coulthard. Han var så uheldig at ligge lige bag Webber da de kørte forbi det sted hvor Alonso havde smidt sin frontvinge. Webber undveg lige præcis, men da Coulthard lå helt oppe under gearkassen på australieren havde han ikke en kinamands chance for at undgå Alonsos kulfiberstumper og det rev hans forhjulsophæng i stykker, og skotten snurrede voldsomt af banen. Så på få sekunder udgik begge Red Bull Racing bilerne i uheld de ikke selv havde den mindste skyld i. Sort uheld!

Fernando Alonso kom dog uskadt i pit og skiftet sin næse, og Ferraris Barrichello måtte også ind og have tjekket sin bil. Ude på banen kunne man i stedet se Räikkönen sætte Montoya på plads i den interne duel og fandt derefter hurtigt bagenden af Michael Schumachers Ferrari, og endnu en kamp mellem de to herrer kunne tage sin begyndelse.

Helt uventet var det dog netop Räikkönen der gik først ind i pit af de to førende. Man havde troet Michael Schumacher ville gå først ind, da verdensmesterens uhyggelige tid i kvalifikationen satte spekulationerne i gang om ganske lidt brændstof i tankene. Det var dog ikke tilfældet, for han var faktisk en af dem der blev ude længst. Han måtte dog på 15. omgang ind og så fik Montoya lige lov at få lov at føre løbet i et par omgange.

Mens Schumacher og Räikkönen kæmpede oppe i front var der mere kamp længere nede. Montoya lå lidt alene mens Ralf Schumacher, Trulli, Heidfeld, Button og Massa indtog de andre pointgivende placeringer. Længere nede forsøgte både Alonso og Barrichello at skyde sig op gennem feltet, men på en bane uden reelle overhalingsmuligheder var det akademiske forsøg. De havde ikke en chance! Det blev kun endnu tydeligere af at Räikkönen heller ikke kunne finde en vej forbi Schumacher oppe i front, og han måtte vente til anden pit-runde.


Räikkönen havde ingen chancer for at overhale på banen. Det skulle gøres i pitten – © Schlegelmilch Photography

Det var dog heller ikke noget problem da runden kom. Räikkönen blev ude én omgang længere end verdensmesteren og det var nok til at han kom ud foran. Og for en gangs skyld blev finnen ikke ramt af McLarens kroniske sammenbrud i løbet. Denne gang gik det ud over Montoya der ellers lå til en stensikker tredjeplads. Han trillede stille rundt, og da han nåede rundt trak colombianeren udramatisk i garagen og parkerede sin MP4-20. Helt anderledes stærkt gik det for Räikkönen da han endelig kom forbi Schumachers F2005. Han trak overlegent fra og udbyggede en føring på knap 20 sek. på de sidste runder, og da han krydsede stregen som klar vinder var det med over 35 sek. ned til en distanceret Michael Schumacher.

Hans makker var dog ikke den eneste med tekniske problemer. Hos Sauber måtte Felipe Massa i garage med en rygende motor, men han kom dog i løbet igen. Bedre blev det ikke for det schweiziske hold da Jacques Villeneuve udgik i slutningen af løbet.

I front kunne Räikkönen tage sin fjerde sejr i sæsonen, forfulgt af de to Schumacher brødre. Ralfs makker Jarno Trulli hos Toyota tog sig af fjerdepladsen, og det blev derfor en indbringende weekend for Köln-holdet og samtidig Ralfs første podieplacering for holdet.


Toyota kunne fejre endnu en podieplacering og en solid pointhøst i Ungarn – © Schlegelmilch Photography

Bag dem tog Jenson Button sig af femtepladsen for BAR-Honda mens en hårdt kæmpende Nick Heidfeld hentede sjettepladsen, efterfulgt af makkeren Mark Webber hos BMW-Williams og Takuma Sato nappede den ottendepladsen og det sidste point.

Det samlede resultat af Ungarns Grand Prix 2005 kan ses nedenfor:

1. Räikkönen McLaren-Mercedes (M) 1T37.25.552
2. M.Schumacher Ferrari (B) + 35.581
3. R.Schumacher Toyota (M) + 36.129
4. Trulli Toyota (M) + 54.221
5. Button BAR-Honda (M) + 58.832
6. Heidfeld Williams-BMW (M) + 1:08.375
7. Webber Williams-BMW (M) + 1 omg
8. Sato BAR-Honda (M) + 1 omg
9. Fisichella Renault (M) + 1 omg
10. Barrichello Ferrari (B) + 1 omg
11. Alonso Renault (M) + 1 omg
12. Karthikeyan Jordan-Toyota (B) + 3 omg
13. Monteiro Jordan-Toyota (B) + 4 omg
14. Massa Sauber-Petronas (M) + 7 omg

Hurtigste omgang: Kimi Räikkönen, 1:21.200

Udgåede biler:
Albers Minardi-Cosworth (B) omg 60
Villeneuve Sauber-Petronas (M) omg 57
Montoya McLaren-Mercedes (M) omg 42
Doornbos Minardi-Cosworth (B) omg 27
Coulthard Red Bull-Cosworth (M) omg 1
Klien Red Bull-Cosworth (M) omg 1

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com