JAPANS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Fernando Alonso har lige vundet VM. Der er to løb tilbage af sæsonen og konstruktørernes mesterskab er stadig åbent. Renault og McLaren er side om side, og der er derfor stadig meget at kæmpe om. Det er samtidig hjemmebane for både Honda og Toyota, hvorfor de to hold vil gøre alt for at gøre en god figur foran hjemmepublikummet. Der er som altid rygter om ”Suzuka-Special” motorer, og det kan da også godt være Toyota piftede lidt æter i Ralfs motorblok om lørdagen, for han opnåede i hvert fald at smide en Toyota på pole for første gang nogensinde i Japans Grand Prix, ikke mindst pga. lidt hjælp fra vejrguderne som det kan ses nedenfor.


End ikke en nyslået verdensmester kunne slå den japanske regn om lørdagen – Copyright: Schlegelmilch Photography

Det blev dog McLaren der kunne tage fra Solens Rige som vindere. Selvom Kimi Räikkönen måtte skifte motor om fredagen var han alligevel så dygtig og benhård, at han kæmpede sig op gennem feltet søndag eftermiddag, og en snedig pit-strategi så ham vinde løbet foran Giancarlo Fisichella. En stor bedrift, og en smule oprejsning efter han reelt tabte VM på Interlagos kort forinden.

FREDAGENS FRI TRÆNING

Det blev endnu en dyst mellem testkører Pedro de la Rosa og Ricardo Zonta, fra henholdsvis McLaren og Toyota, mens Kimi Räikkönen endnu engang led den tort at måtte skifte motor og dermed vinke farvel til en placering i top 10 efter kvalifikationen. Lidt overraskende var også Red Bull og Ferrari med oppe og snuse til de hurtige tider i fredagens træning, men ikke noget prangende.


Pedro de la Rosa nyder at være i hopla i sin MP4-20 om fredagen – Copyright: Schlegelmilch Photography

Suzuka banen blev også genstand for et par lidt for overmodige sjæle. Red Bulls Vitantonio Liuzzi var ude og botanisere, som Claus Borre ville have formuleret det, mens Michael Schumacher også lige havde en tur udenfor det afmærkede område. Der var dog heldigvis ingen drama, og begge kom ind på banen igen. Værre så det ud for BMW-Williams, der igen på Suzuka måtte indse at 2005 sæsonen bare ikke nogensinde blev deres kop te.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Med lidt held fra vejrguderne og en herreomgang fra Ralf Schumacher sikrede Toyota sig pole position i hjemlandet Japan. Makkeren Jarno Trulli endte dog i grusset og må starte nede bagi sammen med McLarens Juan-Pablo Montoya, der slet ikke kørte ud da regnen først for alvor begyndte at sile ned.


Ralf nåede lige akkurat ud og køre sin omgang inden regnen faldt – Copyright: Schlegelmilch Photography

For det var regnen der hjalp Panasonic Toyota Racing holdet. Ralf nåede ud som sidste mand før regnen begyndte at få effekt på asfalten, og det betød at de efterfølgende, og feltets hurtigste, biler ikke kunne gøre indtryk på Ralfs tid. Det betød en noget aparte afslutning hvor Jenson Button tog andenpladsen, mens anden startrække var med Giancarlo Fisichella og Christian Klien. Alonso, Räikkönen og Schumacher kom ind helt nede som nummer 16, 17 og 14.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Ralf Schumacher fik en god start med en let Toyota, men længere nede i feltet gik det galt for bl.a. Takuma Sato og Rubens Barrichello der næsten tørnede sammen, mens Montoya ramlede ind i barrieren og vragresterne tvang sikkerhedsbilen ud. Barrichello måtte i pit med et punkteret dæk, mens resten af feltet sneglede rundt efter den sølvgrå Mercedes AMG.


Starten er gået og favoritterne forsøger at hente placeringer før første sving – Copyright: Schlegelmilch Photography

Da denne gik ind igen var det slaraffenland for favoritterne. Både Michael Schumacher, Kimi Räikkonen og Fernando Alonso overhalede sig fornemt op gennem feltet. Det skulle blive en lang eftermiddag for de tre herrer, specielt da Alonso i en regulær dyst mod netop Michael Schumacher overhalede ham gennem 130R – en overhaling der vil blive husket!


Michael Schumacher forsøgte forgæves at holde Kimi Räikkönen bag sig – Copyright: Schlegelmilch Photography

Derefter var det Kimi Räikkönens tur til at puste tyskeren i nakken, og efter et par pit-stops var det slut for Schumacher. Det var det også for lillebror Ralf, der med en let bil i starten betalte prisen for den hurtige start med et tungt mellem-stint.

De to Renault biler satte sig tungt på feltet, for Fisichella havde forvaltet sin tredje startplacering godt og nu kom Alonso og Räikkönen bagfra. De to Renault biler gik dog relativt tidligt ind til deres sidste stop, og så gik føringen til McLarens iskolde finne. Kimi trak fra og fortsatte i adskillige omgange, og først på 45. omgang kom han ind til sit sidste stop – og det var så kort at han nåede ud foran de to blå-gule racer.

Lige udenfor podiet sluttede Mark Webber flot i sin Williams, mens der også var point til Jenson Button, David Coulthard og de to Schumacher brødre, med storebror et godt stykke foran lillebror.


Selvom Kimi tabte VM fik han lov at sprøjte champagne som vinder i Japan – Copyright: Schlegelmilch Photography

Det fulde resultat af Japans Grand Prix 2005 på Suzuka banen:

1. Räikkönen McLaren-Mercedes (M) 1T29:02.212
2. Fisichella Renault (M) + 1.633
3. Alonso Renault (M) + 17.456
4. Webber Williams-BMW (M) + 22.274
5. Button BAR-Honda (M) + 29.507
6. Coulthard Red Bull-Cosworth(M) + 31.601
7. M.Schumacher Ferrari (B) + 33.879
8. R.Schumacher Toyota (M) + 49.548
9. Klien Red Bull-Cosworth(M) + 51.925
10. Massa Sauber-Petronas (M) + 57.509
11. Villeneuve Sauber-Petronas (M) + 58.221
12. Barrichello Ferrari (B) + 1:00.633
13. Sato BAR-Honda (M) + 1 omg.
14. Monteiro Jordan-Toyota (B) + 1 omg.
15. Doornbos Minardi-Cosworth (B) + 2 omg.
16. Karthikeyan Jordan-Toyota (B) + 2 omg.
17. Albers Minardi-Cosworth (B) + 4 omg.

Hurtigste omgang: Räikkönen, 1:31.540

Udgåede biler:

Pizzonia Williams-BMW (M)
Trulli Toyota (M)
Montoya McLaren-Mercedes (M)

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com