KINAS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Da feltet samledes i Kina var det til det sidste løb i en sæson på i alt 19 afdelinger. Shanghai var dermed med til at skrive historie, for aldrig før har verdensmesterskabet trukket sig over så mange løb. Det blev til en triumf for Fernando Alonso, der med en sejr samtidig sikrede Renault konstruktørtrofæet og dermed begge titler i hus hos Flavio Briatores tropper.

Kina var også løbet hvor Pierre Dupasquier sagde farvel til Formel 1. Efter at have stået i spidsen for Michelins motorsportsafdeling i en menneskealder, tog den pragmatiske franskmand sin afsked med motorsportens ypperste klasse i et løb og et år hvor hans dæk vandt alt der var at vinde.


Pierre Dupasquier siger farvel til Formel 1, flankeret af teamchefer og kørere – © Schlegelmilch Photography

Selve løbet og hele weekenden blev endnu en indædt dyst mellem Renault og McLaren. De to hold har bidt af hinanden hele sæsonen, og Grand Prix løbet på Shanghais asfalt blev ingen undtagelse. Alonso havde hjælp fra Fisichella mens en koldblodig Räikkönen gjorde alt, trods hårde odds, for at hænge på og udfordre den spanske verdensmester. Det blev dog spanieren der trak det længste strå, og dermed sluttede sæsonen som den startede; med en Renault øverst på podiet.

FREDAGENS FRI TRÆNING

Det var igen Pedro de la Rosa der satte farten under fredagens træning, fulgt til dørs igen af Toyotas testkører Ricardo Zonta. De øvrige kørere følte hinanden og banen lidt på tænderne, som det er sædvane om fredagen, og både Barrichello, Massa, Räikkönen, Klien, Pizzonia; Kiesa og Karthikeyan var en smut af banen i træningen.


Hos BAR-Honda var kørerdragterne specialsyet til det kinesiske marked og 555 tobakken – © Schlegelmilch Photography

For Nicolas Kiesa var det sidste færd som testkører for Jordan-Toyota holdet. Han kørte tidligt og måtte køre på en bane der var støvet og manglede vejgreb. Danskeren fik aldrig rigtig følingen med bilen, men som dagen gik blev vejgrebet dog bedre og dækevalueringen kunne begynde. De tog nogle chancer med Kiesas bil, og de gav faktisk pote, hvorfor dagen på ingen måde var spildt. Kiesa var da også til sidst hurtigere end både Monteiro og Karthikeyan!

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Kvalifikationen blev afviklet uden drama på banen udenfor Shanghai, og det var den nyligt kårede verdensmester Fernando Alonso der tog sig af Pole. Han blev fulgt til dørs af holdkammerat Giancarlo Fisichella, der dog var 0,321 sek. efter spanieren. Lige efter de to åndede Kimi Räikkönen de to Renault biler i nakken med Jenson Button på fjerdepladsen. Dermed kunne Kimi stadig holde liv i McLarens drømme om at snuppe konstruktørernes trofæ for næsen af Renault.


Sæsonens sidste kvalifikation var en kæmpe skuffelse for Jacques Villeneuve – © Schlegelmilch Photography

Michael Schumacher formåede også at gøre en nogenlunde figur på en sjetteplads, mens der intet var at skrive hjem om for Saubers Jacques Villeneuve, der på en 16. plads måtte se helt op til 11. pladsen for at finde sin brasilianske holdkammerat Felipe Massa, der næste år kører for Ferrari. Villeneuve var den første til at erkende, at den omgang ikke var nogen særlig god opvisning.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Det var Alonso der kom bedst fra start og han fik god hjælp fra Fisichella der fik holdt Räikkönen fra at udfordre spanieren. Lige bag dem rokerede Montoya, Button, Coulthard, Schumacher og Sato en smule ned mod det første sving. Det bekymrede Alonso sig dog ikke om, for han havde Fisichella til at holde de to sølvgrå racere fra McLaren-Mercedes tilbage, og så kunne verdensmesteren ellers trække fra.


Alonso har frit løb mens Fisi holder resten af feltet tilbage for sin holdkammerat – © Schlegelmilch Photography

Sjovt nok var det dog netop en McLaren der skulle være årsag til at Alonsos forspring blev spist. For Montoya kørte over en rist på banen der flippede op, og så måtte sikkerhedsbilen ud på banen indtil kineserne havde fået dækslet på plads igen. Det gav en masse virvar i pitten for alle ville have brændstof på mens tidstabet var minimalt, og der var tid nok, for kineserne havde åbenbart ikke travlt med at få klaret det lille problem. Værst var det for Montoya der først måtte ind og skifte dækket der havde taget skade af kontakten med dækslet, og derefter ind igen for at fylde benzin på MP4-20 raceren.

For Schumacher var Kina ikke nogen succes, ej heller i 2005. Han spandt af banen mens sikkerhedsbilen stadig styrede feltet, så det var en lettere pinlig affære for tyskeren at måtte udgå af løbet og sæsonen på den måde. Lettere symptomatisk for en kedelig sæson for ham og Ferrari.


Montoya sluttede sin sæson i pitten, da hjulophænget havde taget skade – © Schlegelmilch Photography

Da sikkerhedsbilen så gik ind igen var det samme scenario som første gang. Alonso trak fra og Fisichella virkede som stopklods for Räikkönen. Længere nede i feltet rev Karthikeyan sin Jordan i stykker, og der gik endda ild i den mens Montoya udgik med de problemer bilen havde fået da han kørte over dækslet. Under et pit-stop lykkedes det dog Räikkönen at komme forbi Fisichella, men det var ikke nok til at sikre en problemfri jagt på Alonso. For sikkerhedsbilen kom ud igen, og pga. pit-stop osv. kom Räikkönen ned på en femteplads, bag Ralf Schumacher, Massa og Klien. Da feltet blev givet fri igen varede det dog ikke længe før dem foran finnen måtte i pit og så var der igen frit spil op mod Alonso, der dog var langt ude i horisonten. Længere nede kæmpede Webber og Barrichello indædt og det var den australske BMW-WilliamsF1 kører der trak det længste strå.

Men selvom Räikkönen til sidst fik frit løb var det ikke nok. Alonso havde fået for lang snor og kunne køre over stregen som vinder, på trods af at finnens MP4-20 klart var dagens hurtigste bil. Sikkerhedsbiler, en langsom Fisichella og generelt problemer med at få en fri bane foran sig gjorde opgaven umulig for Räikkönen og McLaren. Med Montoyas præmature exit betød det samtidig at konstruktørtitlen gik til Renault.


Det var i pitten der blev foretaget flest overhalinger i Kina – © Schlegelmilch Photography

Dermed kunne Alonso og Renault fejre dobbelt triumf i Kina, da de gjorde rent bord i sæsonens sidste løb i historiens længste Formel 1 kalender. Alonso krydsede stregen foran Räikkönen med Ralf Schumacher på den sidste podieplacering. Der var også point til Fisichella, Klien, Massa, Webber og Jenson Button.


Sæsonens sidste podiefoto. Räikkönen, Alonso, Briatore og Ralf Schumacher – © Schlegelmilch Photography

Det komplette resultat af Kinas Grand Prix 2005 kan ses nedenfor:

1. Alonso Renault (M) 1T39:53.618
2. Räikkönen McLaren-Mercedes (M) + 4.015
3. R.Schumacher Toyota (M) + 25.376
4. Fisichella Renault (M) + 26.114
5. Klien Red Bull-Cosworth(M) + 31.839
6. Massa Sauber-Petronas (M) + 36.400
7. Webber Williams-BMW (M) + 36.842
8. Button BAR-Honda (M) + 41.249
9. Coulthard Red Bull-Cosworth(M) + 44.247
10. Villeneuve Sauber-Petronas (M) + 59.977
11. Monteiro Jordan-Toyota (B) + 1:24.648
12. Barrichello Ferrari (B) + 1:32.812
13. Pizzonia Williams-BMW (M) + 1 omg
14. Doornbos Minardi-Cosworth (B) + 1 omg
15. Trulli Toyota (M) + 1 omg
16. Albers Minardi-Cosworth (B) + 4 omg

Hurtigste omgang: Räikkönen, 1:33.242

Udgåede biler:
Sato BAR-Honda (M)
Karthikeyan Jordan-Toyota (B)
Montoya McLaren-Mercedes (M)
M.Schumacher Ferrari (B)

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com