Photo © Schlegelmilch Photography

Jeg havde den store fornøjelse for nylig, at gense Monacos GP 1978. Ikke så meget for billedkvalitetens skyld. Ej heller for regissørens ’fantastiske’ arbejde med at følge den førende Patrick Depailler i sin Tyrrell 008 omgang efter omgang. Men det, at se nogle fabelagtige chauffører køre nogle notorisk ustabile biler rundt i Monacos gader. Gang efter gang kan man se bagender svinge ud, som fanges af de mesterlige kørere med ’opposite lock’ i dejlige mængder.


Jody og Wolf - en god sammensætning i Monacos gader © Schlegelmilch Photography

Bare det at se Niki Laudas Brabham BT-46 komme igennem Rascasse på vej ud på langsiden med bagenden først den ene vej og så den anden vej, for derefter at overhale Jody Scheckter i Wolf’en på pitlangsiden kan bringe fugt i enhver øjenkrog. Men også det at bilerne kunne følge hinanden – tæt.


Som F1'ere skal se ud... Ferrari 312T3 med Carlos Reuteman bag rattet © Schlegelmilch Photography

Det kunne de biler da de ikke havde så forfærdeligt meget aerodynamisk greb, som kunne blive forstyrret af forankørende biler. Det meste var baseret på mekanisk greb – dvs. de muligheder der ligger igennem ophæng, affjedring, dæk, vægtfordeling osv. – altså det man kan kalde traditionel racertradition.


Ronnie var ikke en faktor i Monaco i 1978 - men bilen er stadig smuk. © Schlegelmilch Photography

Siden 1978 er der unægtelig sket meget på udseendet af en F1’er. Meget af det er sikkerhedsmæssigt begrundet – og på trods af ’Tosse Jacques’ udtalelser om at det er blevet FOR ufarligt til at være spændende – så er tiden en anden end dengang. Bevares Ronnies død på Monza fik da strammet lidt op på startprocedurer og hospitalsforhold – men de samme ’mavepustere’ som vi ser i disse år skete ikke.


Man skal da have en smøg efter en sejr - Depailler i 1978, hvor politisk korrekhed ikke var slået helt igennem endnu.
© Schlegelmilch Photography

Det var helt slemt efter Sennas uheld på Imola i 1994. Der var ikke den bane der ikke fik indført chikaner –om de så var af yderst primitiv art, som set i Barcelona, hvor et par stabler dæk udgjorde chikanen. Ydermere blev der også savet dele af bilerne, så de vel næsten skulle have ekstra ballast for at holde vægten!

Vi har har i de seneste år bevidnet at man (Mosley…) laver den ene drastiske ændring af formatet og regler omkring formel 1 for at højne showet og lave det hele billigere. Men er showet blevet bedre og billigere som følge af nye regler?

Svaret må blive et rungende utvetydigt nej.


Bommertbil og et orgie af vinger og aerodynamiske tilføjelser.© Schlegelmilch Photography

At 2005 blev et rimeligt spændende år, skyldes udelukkende at Ferrari lavede en bommertbil. Punktum.

Hvis Renault eller McLaren havde formået, at lave en bil der var overlegen hele året – havde det været 2004 om igen – bare med ny farve.

Efterhånden har Formel 1 racerne udviklet sig til de rene visuelle misfostre. En frontspoiler skal klæbe til jorden – ikke hænge mange cm over jorden. En bagspoiler skal dæleme ikke sidde mellem baghjulene. Der skal heller ikke være alverdens flipups, ekstra spoilere, ’tyrehorn’ og andet ’klistret’ på bilen på alle mere eller mindre umulige steder.

De aerodynamiske ændringer til trods, der blev lanceret for at gøre racet tættere – har faktisk haft den modsatte effekt. Bilerne blev faktisk endnu sværere at køre tæt på hinanden i 2005…

Der var engang en tanke om, at designere skulle sætte sig sammen og finde på en ny formel som skulle gøre bilerne i stand til at køre. Det har ikke rigtigt kunnet lade sig gøre, hvorfor Max forsøger sig med mere eller mindre håbløse hovsa ideer.

På det seneste er også kørerne begyndt at opponere mod de stadige regelændringer. Jarno Trulli er overrasket over at folk stadig gider kigge på det, der foregår på banerne. Tankevækkende.

Til 2006 er der da trods alt ikke nye aerodynamiske ændringer – men nu skal vi så prøve et nyt koncept for kvalifikation. En knock-out formel som på papiret lyder godt, men det kan måske blive lidt svært at følge med i? Men ethvert tiltag der får bilerne mere på banen bifalder jeg. Som tilskuer har man ikke betalt for at studere tom asfalt, hvor der kommer en bil forbi hvert andet minut eller deromkring.

Nå jo - vi skal have dækskifte igen… og bilerne skal have nye 2,4 liters motorer. Det kan lyde forjættende at spare 0,6 liter – men det kræver store investeringer at udvikle helt nye motorer – men om de er større eller mindre end de summer der anvendes på at udvikle V10’erne fra den ene sæson til den anden er jo nok en akademisk diskussion. Men de mindre motorer vil skabe et yderligere behov for aerodynamisk fintænkning, da den kritiske udformning af bagenden lige kan klemmes yderligere sammen.

Hvis der på sigt skal spares i formel 1, så hedder det stabile regler og omdrejningsbegrænser på motorerne. At Cosworth efter sigende allerede kan køre med 20.000 omdrejninger er bare startskuddet på endnu et vanvittigt kostbart race. Men ikke et race der foregår på banerne.

Hvis undertegnede skulle pege på en løsning til at sætte spænding i formel 1 – er det reintroduktion af vingeprofiler i sidekasserne. Det virker i Champcar. Der kan bilerne køre tættere og det er rent faktisk muligt at overhale. Om det så er kørerne der er klasser bedre end i F1 kan man jo diskutere – men faktum er at racet i Champcar er langt bedre end i F1. Det kunne også ses på det nyligt afholdte Race of Champions. Da først rusten var banket af – så blev der kørt tæt race i de ombyggede CART biler. Men at ombygge F1 til Champcars vil nok ikke kunne komme på tale – dertil er F1 nok for stolt et folk. Nogle vil sikkert sige højrøvede ;-)

Uroen omkring opsplitning af F1 i 2008, hvor de store konstruktører truer med at lave deres egen serie er heller ikke vejen frem for F1. Der er ikke plads til to ens serier. Det vil ikke være til nogens fordel at lave de nummer. Se på USA hvor CART / IRL sporene i den grad skræmmer.

Så derfor overskriften: Graver F1 sin egen grav i en syndflod af regelændringer og økonomiske transaktioner og er det de sidste krampetrækninger vi er vidne til, hvor de stærke suger de sidste dollars ud af sporten... eller er det bare en midlertidig tilstand. Vi får se!


Kradser krisen?

Nu er der kommet styr på DTM – men længe så det ud til, at den serie var i alvorlige vanskeligheder, idet kun Mercedes havde planer om at deltage i 2006. Audi trak i bremsen, da de ikke lige havde lyst til at udfylde det tomrum tabet af Opel havde gjort. Ikke nok havde Opel opgivet at være med i selskabet – men havde også forbudt de private teams at bruge de gamle biler i næste sæson. Det ville bringe feltet ned på et kritisk lavt antal biler, således at Mercedes og Audi skulle medbringe flere biler = større udgifter for dem. Det er der jo ikke noget, at sig til at man ikke bare går med til. I sidste ende gik Audi dog med på planen – men spørgsmålet er om DTM er langtidsholdbar, hvis ikke der kommer en fabrikant yderligere? Alfa har jo været med i de glade 90’ere – men da de har trukket sig ud af WTCC, så er sandsynligheden ringe for, at de vil kaste sig ud i at lave de særdeles avancerede DTM racere. Desværre. Men man kunne måske håbe på input fra Japan?

Også WRC er i vanskeligheder. Det er kun Subaru og Ford der har fabriksmandskaber med i 2006. Peugeot, Citroen og Mitsubishi trækker alle deres biler ud af serien. Her fortsætter dog nogle af bilerne på private hænder – men vi ved jo alle godt hvilke chancer private teams har overfor mastodonter som Subaru og Ford, der hele tiden kan udvikle på deres biler.

Med henblik på Le Mans har Audi præsenteret deres nye R10. Det lader jo til, at Le Mans er officielt Audi territorium, hvor ingen andre kan komme ind? En bil der på papiret er voldsomt hurtig på langsiderne og kan køre længere på en tankfuld, bør få det til at løbe koldt ned ad ryggen på Henri Pescarolo, der var den eneste reelle udfordrer til Audi i 2005. Desværre har vi ikke rigtigt hørt om andre teams der satser lige så stort som Audi.


Den eneste reelle trussel mod Audi på Le Mans i 2005. 2006? Pescarolo Judd © C. Clark

Det ville være rart med et Porsche fabriksteam eksempelvis. Som det ser ud nu er det kun spørgsmålet om hvilken Audi der vinder i 2006 og ikke om det er en Audi der vinder på Le Mans. Faktisk kan det vise sig, at de mest spændende dueller ikke sker i den ypperste klasse – men derimod GT1, hvor investeringer i racerne ikke er helt på samme exorbitante niveau som det Audi bruger.


En klasse hvor flere kan være med - GT1 - her med Jan Magnussens Corvette. © C. Clark

Chevrolet, Aston Martin, Ferrari, Maserati mfl. – se det lyder af noget! Det gør endnu et Audi ’walkover’ ikke rigtigt i mine ører. Der er ingen tvivl om at Audi gør et forrygende stykke arbejde og at ACO fik formet reglerne i 2005 så meget at Pescarolo rent faktisk havde mere end en reel chance og Tom K for alvor fik kam til sit hår i 2005. Bliver det på samme måde i 2006?


Toms Audi R8 der nu er kørt på museum. © C. Clark


Årets mand i skysovs

Nu vi snakker Le Mans... Danmarks velformulerede svar på Jacky Ickx – Tom Kristensen – må snart skulle bygge et nyt hus til at huse alle de –velfortjente- hædersbevisninger der traditionelt render hen i retning af ham i slutningen af året. Af de mere markante var Autosports tildeling af Gregor Grant trofæet for hans indsats og resultater i motorsport. Gregor Grant var manden bag Autosport for snart 60 år siden og er nok verdens mest anerkendte motorsportsblad.

Det hele lykkedes også næsten for Tom i ’Race of Champions’ i Paris – men måtte se sig ’slået’ af Sebastian Loeb i finalen. Tom tog det pænt – men jeg tror, at han rasede indvendig over lidt fransk ’gamesmanship’, hvor Loeb havde mulighed for at varme sin Citroen op som han kender særdeles godt fra sit daglige virke, hvorimod Tom ikke kunne får lov. Pudsigt nok!

Som et plaster på såret vandt han Zulu awards for tredje gang og er af månedsmagasinet ’Nyt om biler’ blevet kåret som verdens bedste Dansker i motorsport. 2. pladsen gik til John Nielsen, 3. pladsen til Jan Magnussen og…. 4. pladsen gik til Thorkild Thyrring! Sidstnævnte påpeger dog gerne, at han har flest internationale sejre, hvor ’Nyt om biler’ dog fastholder at det er sket i lavt rangerende serier. Der må F1journal jo nok støtte Thorkild lidt, idet han jo altid har kørt i klasser lige under formel 1!

DASU havde udpeget Jan Magnussen som årets danske motorsportsmand – men Tom fik dog alligevel hæder ved atter at modtage DASU's Hölzer-pokal, der er Danmarks ældste motorsportspris, samt Løbsarrangør Peder Elgaards specialpris for at være en levende legende på Le Mans.

Men mon det slutter med det? Årets sportsnavn uddeles den 28. december i Herning, hvilket kan ses på DR1 – men også de forskellige dagblades sportspriser uddeles her – f.eks. BT’s guld, som Tom da må være favorit til? Guldfireren er blevet sænket og håndboldpigerne er knapt så jernhårde mere. Men kan kyllingen fra Tølløse slå maratonmanden fra Hobro?

Under alle omstændigheder vil vi herfra F1journal ønske alle en god (h)jul og godt nytår til de mange tusinde læsere. Vi er tilbage omkring 1. marts med nyt om de nye F1 racere og forventningens glæde til en ny sæson.


Vi har fået pigerne fra Hawaiian Tropic til at ønske god jul - det er vel grund nok til at bringe billedet? © C. Clark

Med venlig hilsen


Flemming Hansen
Den gamle redacteur.