Efter flere års tilløb skete det endelig. Efter flere problematiske sæsoner som motorleverandør og samarbejdspartner brød BMW endelig med Williams teamet, som de ellers havde arbejdet sammen med siden 1998, og leveret motorer til siden år 2000.

Den 22. juni offentliggjorde BMW købet af det schweiziske privatteam Sauber, hvis base i Hinwil vil danne hovedkvarter for BMW F1 holdet indtil BMW selv er i stand til at etablere et hovedkvarter i nærheden af BMWs hovedkvarter i München.

At det blev Sauber, som BMW opkøbte overraskede lidt, men ikke særlig meget. Ved købet af Sauber teamet har man også overtaget driften af den måske mest avancerede vindtunnel i Formel 1.


Bilen som BMW skal køre med i 2006 Copyright BMW AG

I september blev Nick Heidfeld præsenteret som BMWs første Formel 1 kører, og i december blev Jacques Villenueve bekræftet som holdets anden Formel 1 kører. Efter et flot Macau F3 Grand Prix blev polakken Robert Kubica præsenteret som BMW’s test- og reservekører.

Sauber teamet havde en stor fanskare og for at lette overgangen har BMW døbt holdet BMW Sauber F1. Mange havde ellers håbet på det modsatte navn, så holdet var blevet døbt Sauber BMW F1 (den rene BMW), men det kunne have skabt tvivl om det var en reel overtagelse eller mere et partnerskab med motorleverancer til Sauber holdet.

Under alle omstændigheder var der mange, der så frem til den 17. januar. Dagen hvor BMW ville fremvise deres første kreation under eget navn.


Dr. Mario Theissen svarer på spørgsmål Copyright BMW AG

BMW F1.06 præsenteres

Tirsdag den 17. januar klokken lidt efter klokken ni om morgenen skete det så. Foran flere hundrede fotografer og journalister blev F1.06 præsenteret, og det var ikke meget Sauber, der var tilbage over bilen, som BMW’s ingeniører har arbejdet på siden maj måned.

Det var en stolt Dr. Mario Theissen, der kunne fortælle de mange journalister, at

”Vi har arbejdet hårdt de sidste syv måneder. Vi har arbejdet på at integrere vores to lokationer, få et modificeret chassis bygget og ud at køre, sikre os de rigtige kørerkontrakter og fornyet sponsorkontrakter med Petronas, Intel, Credit Suisse, 02 og andre sponsorer. Vi har forhandlet 90 nye medarbejdere på kontrakt. Det er ret godt på dette tidspunkt. Vi er godt klar over, at vi har lang vej foran os. 2006 er et forandringens år, så vi vil helst ikke tale om sportslige mål. Det vigtigste for os er, at alt går i den rigtige retning.”Det nye F1.06 chassis lakeres Copyright BMW AG

”I vores første sæson er det mest information vi vil indsamle. I 2005 blev Sauber nummer otte i konstruktørernes mesterskab. Det er her vi starter. Vores mål er at arbejde os så hurtigt som muligt. Det sker selvsagt ikke lige med det samme. Det kræver tålmodighed og udholdenhed. Vi har begge dele. For BMW gruppen er Formel 1 et high-tec laboratorium og en teknologiaccelerator. Formel 1s image, de sportslige udfordringer og kravet til tekniske innovationer er de samme som BMWs kerneværdier – inklusiv glæden ved at køre. Der er ingen andre sportsbegivenheder, der har den samme opmærksomhed på verdensplan så ofte.”

Dr. Mario Theissen fortalte, at man ville udvide mandskabet i Hinwil med over 100 nye medarbejdere. Størstedelen vil blive tilknyttet den aerodynamiske afdeling. Vindtunnelen er perfekt og vi ønsker at bruge den så meget som muligt. Dr. Mario Theissen fortalte også, at man har beholdt manden, som byggede det hele. Peter Sauber vil for fremtiden være ansat hos konsulent hos BMW.


BMW’s første chassis

Der er i 2006 udsendt et nyt teknisk reglement, som stiller nye krav til de mange ingeniører engageret indenfor Formel 1 design. Det har BMWs tekniske chef Willy Rampf måtte sande. De nye minimumskrav og de nye motorregler betød, at ingeniørerne har måtte arbejde hårdt på at gøre bilen så kompakt som muligt. Størrelsesmæssigt er bilens dimensioner ikke meget mindre end sidste års C24, men kigger man bag på motorcoveret, så er det blevet meget slim line på grund af den mindre motorstørrelse.

F1.06 præsenteret Copyright BMW AG

Fokus har været på aerodynamikken og på at få så meget downforce som muligt til at blive effektiv som muligt. En af de ting man kan se på den nye BMW bil er, at fronten er blevet gjort lavere, og radiatorerne er blevet gjort smallere. Af de ting som BMW har arbejdet ekstra meget på er hjulophængene, som de er meget stolte af. Man har ændret lay-outet på de forreste hjulophæng og baghjulsophængene er en helt ny konstruktion. Alt sammen for at give bilen et lavere tyngdepunkt.


BMW’s første V8 motor

Da det blev offentliggjort, at motorstørrelsen i 2006 skulle være en 2.4 liters V8 motor frem for den 3 liters V10 motor, som alle teams har kørt med siden 1996 var det lidt med bagtanken, at man skar en femtedel af motorerne og det var det. Virkeligheden er selvfølgelig en anden, og der var ikke mange teamchefer, der kunne se fordelen i at pålægge motorfabrikanterne ekstra mange omkostninger på at designe en ny V8 motor til brug i Formel 1.


Den nye BMW P86 V8 motor Copyright BMW AG

Dr. Mario Theissen fortæller om den nye BMW P86 V8 motor, at den er mere end revolution end en evolution, og at det var nødvendigt med et helt nyt motorkoncept.
”Omgangstiderne vil stige med en 2-3 sekunder, men tilskuerne kommer nok ikke til at opleve dette. Kørerne derimod vil blive nødt til ændre deres kørestil. De skal ikke angribe svingene så skarpt som tidligere for at få det meste ud af motoren. Den anderledes tændingssekvens sammenlignet med V10 har givet et komplekst problem med vibrationer. Med et omdrejningsområde, der overstiger 19.000 rpm lå den kritiske grænse for V10 mellem 12.000 og 14.000 rpm. Men motoren tilbragte meget lidt tid i det pneumatiske område, da motoren hurtigt steg i omdrejninger igen. Det er netop her V8 får problemer. Dens vibrationskurve rammer det kritiske område senere, omkring de 16.000 rpm og bliver bare mere kritisk derfra, hvilket kan gå ud over andre komponenter i biler. Og ligesom dens forgænger, så skal P86 V8 motoren også holde i to weekender.”


BMW’s tre kørere


Nick Heidfeld blev ikke overraskende den første kører, som BMW skrev kontrakt med. Det var BMW, der sikrede Nick Heidfeld kontrakten med Williams sidste år og Nick Heidfeld har brugt halvdelen af hans Formel 1 liv hos Sauber teamet, så Nick Heidfeld føler sig hjemme med det samme hos BMW.

“Jeg ser virkelig frem til den nye sæson og det nye hold. Jeg kender de fleste af medarbejderne fra tidligere. Jeg kan også komme til Hinwil på et kvarter fra min bopæl, hvilket også er en fordel. Som racerkører er man altid utålmodighed, når det drejer sig om succes. Men vi bliver nødt til at være realistiske. Det vigtigste for os er at arbejde hårdt og sikre en stabil fremgang.”Nick Heidfeld, Jacques Villenueve og Robert Kubica bag F1.06 Copyright BMW AG

Jacques Villenueve fortsætter samme sted, som han kørte i 2005. Hvor Fernando Alonso sidste år blev den yngste verdensmester i Formel 1, så har Jacques Villenueve rekorden for at være den kører, der hurtigst blev verdensmester. I hans kun andet år i Formel 1 tog han titlen, og hos Sauber har han genfundet noget af den glæde han tabte hos de mange BAR år, og ser frem til at køre for BMW i 2006.

”At bygge et nyt team op er en kompleks affære. Jeg har prøvet det før, men jeg tror at betingelserne her er god. Jeg ønsker at gøre mit bedste for at hjælpe BMW Sauber F1 få succes.”

BMW har ansat den unge komet fra Krakow Robert Kubica, der sidste år vandt World Series of Renault og gjorde det flot under F3 Grand Prixet i Macau, som deres nye testkører. Dr Mario Theissen sagde om baggrunden for Robert Kubicas ansættelse som testkører, at
”Han har arbejdet hårdt på at opnå succes uden større opbakning, og det har han fortjent respekt for.”

At blive testkører uden at skulle betale for det er efterhånden en sjældenhed i Formel 1. Specielt når man ikke kommer fra et andet Formel 1 hold, men kommer fra de lavere rangerende serier.


Hvad forventer vi af BMW i 2006

BMW Sauber F1 fremstår som et nyt team, men der er stadig meget Sauber over holdet. Saubers hovedsponsorer er alle fulgt med videre til BMW og alene det, at navnet Sauber indgår siger noget om, at BMW ikke er et helt nyt team, hvilket de heller ikke selv lægger skjul på.


Et billede fra Valencia, hvor F1.06 blev præsenteret Copyright BMW AG

Derfor er forventningerne til BMW Sauber F1 heller ikke så store. 2006 vil være et læreår, hvor Dr. Mario Theissen og de andre BMW medarbejdere skal vænne sig til at drive et Formel 1 team uden først at konferere med Frank Williams, Patrick Head og Sam Michael. De har dog stadig Peter Sauber at trække nogle veksler på, og det vil nok også ske i starten af sæsonen, hvor de skal have tingene til at glide.

BMW kan dog godt gå hen og overraske. Sejre vil nok være at trække den, men pointplaceringer burde være en mulighed og måske et heldigt podium. Uanset hvad bliver det spændende at få ’svar’ på om det er BMW’s motor, der ikke var stærkere eller om det var Williams’ chassiset der ikke fungerede sidste år.

Det bliver dog spændende at se, hvad de mange nye ændringer i år kommer til at betyde.