Om det var sidste års skuffende resultater eller om Ferrari bare havde besluttet, at det skulle være slut med de store ekstravagante præsentationer er ikke sikkert. Men det var en noget ydmyg præsentation Ferrari lagde for dagen, da dette års VM-udfordrer blev præsenteret på en kold Mugello bane i Italien.

Foran et par hundrede fotografer og journalister fremviste Michael Schumacher og Felipe Massa den splinternye 248 F1, der bryder den 6 årige navnetradition hvor navnet fulgte årstallet, og mange havde da også gættet på, at Ferraris 2006 model ville komme til at hedde F2006.


248 i profil © Ferrari Press

Ferrari valgte dog at gå tilbage den gamle Ferrari tradition, hvor motorstørrelsen og antallet af ventiler var en del af navnet, så navnet 248 refererer til 2.4 liters volumen og 8 ventiler. Stedet var som sagt Mugello banen i Italien, og vejret kom til at spille med i præsentationen. Få dage før præsentationen havde en ’blank’ 248 F1 kørt rundt på Fiorano, så billederne af den nye Ferrari var ude før præsentationen.


Ferraris topledelse bag 248 F1 © Ferrari Press

Ingeniørerne er stjernerne ved Ferrari præsentationen

Normalt er det kørerne i Formel 1, der er holdets stjerner, men Ferrari valgte at holde Michael Schumacher, Felipe Massa og Luca Badoer i baggrunden, mens de rigtige stjerner denne tirsdag morgen var Ferraris ledende medarbejdere.

Rory Byrne startede med at fortælle, at han stadig er tilknyttet Ferrari under projektet House of Maranello, hvor han vil være teknisk konsulent, og at han ikke havde haft særlig meget med 248 F1 at gøre. Den ære står Ferraris Aldo Costa for, og Aldo Costa kunne med et varmt smil fortælle, at Rory Byrnes primære arbejde var med at hjælpe med at implementere Ferraris nye V8 motor.

”Det var mest i forbindelse med V8 motoren. Vi har foretaget en radikal ændring indenfor den mekaniske og den aerodynamiske del. Aerodynamikken er stadig på et tidligt stadie, og vil være det frem til det første løb på sæsonen. Hvad angår chassiset, så er det helt nyt, specielt omkring den centrale del. Vi besluttede os for dette for at kunne optimere vægtplaceringen og gøre hele chassiset lettere.”


248 F1 har været undervejs siden sommeren 2005 © Ferrari Press

“Det samme gælder for hjulophængene. Specielt på grund af en nydesignet bagende. Gearkassen er også helt ny. Det samme er differentialet. Da vi byggede disse to enheder havde vi meget fokus på V8 motorens karakteristik. De kraftigere vibrationer skabt af motoren medførte store problemer.”

Ross Brawn fik derefter ordet, og han sagde:

”Midt i sidste sæson da vi kunne se, at vi ikke havde nogen chance for at kæmpe med om topplaceringerne begyndte vi at koncentrere os mere om udvikling. Specielt omkring aerodynamik og V8 motorens specielle karakteristik. På trods af udviklingen af Bridgestone dækkene, så forventer vi at se omgangstider, der er et til to sekunder langsommere end sidste år.”


Paolo Martinelli er ansvarlig for den nye V8 motor, og han fortalte, at man havde arbejdet på at udvikle V8 motoren siden midten af 2004.

”Det har været et helt nyt projekt. Det er en tilbagevenden til fortiden, som navnet på bilen også indikerer. Vi startede arbejdet på denne motor midt i 2004 og har siden testet den på dynoen. I august sidste år fik den sin debut på Fiorano, og i efteråret 2005 blev vi færdige med V8 motoren. Nu er vi næsten ved at være klar med den endelige version.”


Ferraris tekniske ledelse © Ferrari Press

”Det er klart, at vi kommer til at skulle gå igennem en stejl indlæringskurve. Udregningerne blev foretaget for lang tid, så selv om reglementsændringerne blev frigivet relativt sent, så var alt det fundamentale så som cylindervinklen og tyngdepunktet allerede fastlagt. Reglerne har nogle begrænsninger, men de giver plads til eksperimenter. 90 graders cylindervinklen blev valgt for at tage hensyn til minimumsvægten for ikke-bevægelige dele. Den virkelige udfordring lå i at gøre de bevægelige dele lettere. For første gang i 10 år har vi oplevet et fald i ydeevne og det var fundamentalt. Ændringerne har betydet nogle store investeringer, men i det lange løb vil det være mere økonomisk. Overordnet set er udbyttet uændret og nogle faktorer er de samme som på V10 motoren.”


Sportsvognsafdelingen har hjulpet til

Normalt siger man, at udviklingen i Formel 1 hjælper udviklingen indenfor gadebiler og sportsvogne, men med udviklingen af Ferraris V8 motor har man haft sportsvognsafdelingen indover. Gilles Simon, der har hjulpet med udviklingen af V8 motoren fortalte, at:

”Vi mødtes med folkene, der arbejder på GT modellerne og udvekslede meninger og problemstillinger og måder at løse dem på. Det var på ingen måde envejskommunikation. Vi var på samme niveau. Der var dog nogle forskelle i vores tidsrammer. Vi gav en masse input og det samme gjorde de. Det var en proces, hvor vi tog det bedste fra begge sider.”

Jean Todt, Felipe Massa, Luca de Montezemolo og Michael Schumacher © Ferrari Press

Kommentarer fra Michael Schumacher og Jean Todt

Nogle af de ting man først lægger mærke til på 248 F1 er de nye sidespejle, der sidder meget højt og så ’sneploven’ som man har valgt at videreføre på 2006 modellen. Michael Schumacher fortæller om de nye sidespejles placering, at:

“Udsynet er anderledes. Men det er ikke noget problem.”

Placeringen af spejlene er blevet gennemtestet i vindtunnellen og den tidligere verdensmesters første indtryk af 248 F1 var overraskende positivt.


248 og Schumi fanget ved den første offentlige test © Ferrari Press

”Jeg tror vi kan kæmpe om mesterskabet med denne bil, men på dette tidspunkt er det meget svært at vurdere.”

Efter præsentationen kørte Michael Schumacher nogle testomgange på Mugello banen. Desværre var vejret så koldt, at 248 F1 ikke kunne finde grip, og efter testomgangene valgte man at aflyse den test, som man havde planlagt på grund af vejret. Ferrari valgte efter præsentationsomgangene, at pakke bilen ned og sætte kurs mod Spanien, hvor man ville fortsætte testen.

Michael Schumacher kører 248 F1 ud af garagen © Ferrari Press

Jean Todt lukkede præsentationen og fortalte:

”At se den nye bil med nye sponsorer logoer og specielt numrene 5 og 6 er som at vende tilbage til fortiden. Det giver os drivkraften til at forbedre os.”

Hvad forventer vi af Ferrari i 2006?

Ferrari har meget at indhente. Det var ikke mange forventninger Ferrari indfriede sidste år og det er vist ikke forkert, at 2005 var et katastrofeår for Ferrari. Et år vi skal helt tilbage til 1991 og 1992 for at matche, men er der noget Ferrari har lært os gennem årene, så er det at de altid kommer igen.


Et topshot af Schumis 248'er med det 'skamfulde' 5 tal på fronten © Ferrari Press

F2005 var et misfoster i forhold til de VM vindende biler, men det var ikke kun chassiset der var et problem. Bridgestone dækkene levede heller ikke op til de tidligere tider, og der var mange ting, der gik galt for Ferrari og deres partnere sidste år. Bridgestone dækkene blev meget berettiget beskyldt for ikke at være særlig holdbare, og selv om dækkene blev bedre i løbet af sæsonen, så gjorde Ferraris held det ikke.

Michael Schumacher under en præstationsomgang til ære for fotograferne © Ferrari Press

Med genindførelsen af dækskift under løbene er vi mange, der regner med at Ferrari vil komme længere frem i feltet. Netop fordi de med Williams´og Toyotas skifte fra Michelin til Bridgestone ikke er de eneste, der er i seng med japanerne, da der nu er 3 topteams involveret i udviklingen. Ferrari er også kendt for at lave gode holdbare motorer, og deres chassiser har i mange år været blandt de allerbedste.


3D illustration af den nye V-8'er © Ferrari Press

Derfor er det svært at tro, at Ferrari i 2006 ikke vil kunne blande sig i topstriden, og mange tror da også, at VM i 2006 bliver en kamp mellem Renault, Ferrari og Honda. Vi krydser fingre for en spændende, tæt og lang mesterskabsduel.