De fleste har nok opdaget via de mange tv-reklamer op til jul, at der er kommet en ny x-box på markedet som afløser for den gamle x-box maskine. X-Box 360 hedder dyret, som skal være med til at vinde Microsoft markedsandele overfor Sony og deres PlayStation 2.

En af måderne man kan gøre dette er ved at lancere nogle eksklusive titler til maskinen, og så håbe at titlerne er så gode, at de nærmest sælger sig selv. Derfor har Microsoft satset stort på specielt sequels ved lanceringen af X-Box 360. Sequels er fortsættelser til tidligere spil, og de bliver sjældent lavet med mindre forgængeren solgte godt.

En af launch titlerne var fortsættelsen til de populære Project Gotham Racing 1 og 2 spil, som kørte sin sejrsgang på den virtuelle racerscene indtil Forza Motorsport (Udviklet af flere af folkene fra PGR serien) tog titlen som det bedste racerspil udgivet til konsol indtil videre.


McLaren F1 er en af bilerne man kan køre i i Project Gotham Racing 3 – © www.xbox.com

Project Gotham Racing 3 er mere en evolution end en revolution i forhold til Project Gotham Racing 2, og det er ikke nødvendigvis skidt. PGR2 havde et fængende gameplay, hvor man kæmpede sig op gennem løbsklasserne via sejre og indtjente kudos. Kudos fungerede som penge i spillet, og dem optjente man blandt andet ved at lave seje ting på banen. Seje ting kunne for eksempel være en god slip-streaming, en fræk overhaling eller andre lækre detaljer man udførte med sin bil. På samme måde fungerer det i PGR3, hvor man også skal tjene kudos til opkøb af bedre biler.

Bilerne og banerne i spillet

PGR3 byder på 80 lækre biler, og det er ikke bare de sædvanlige coupe modeller og japanske racervogne, som normalt dominerer PlayStation spillene. I PGR3 er det biler som Ferrari F430, Ferrari Enzo, den forrykte Cadillac Sixteen, Aston-Martin DB9 i Le Mans farver, Maserati MC12, Lamborghini Murcielago GT-R o.s.v. Listen er lang, og man kan finde en komplet liste over bilerne, hvis du trykker her (http://db.gamefaqs.com/console/xbox360/file/pgr_3_cars.txt).


Den gule bagende er en Köenigsegg – © www.gamespot.com

Billisten er kendetegnet ved, der er rigtig mange førstegangsbiler med, som ikke tidligere har været set i spil af denne kaliber. For eksempel får man muligheden for at køre en Ferrari F50 GT. En bil som der kun er produceret meget få eksemplarer af, og som aldrig tidligere har været spilbar i bogle spil.


En Saleen foran et monument – © www.xbox.com

Spillet er mere arkade end simulation, men det har man nok gættet, men det ligger i følelse meget tæt på Forza Motorsport og Gran Turismo 4 spillene. Det vil sige arkade med en lille smule simulation over sig. Et af kendetegnene ved Project Gotham Racing har været, at det ikke har været lagt an på racerbaner, men mere på byer. Byerne er så detaljerede, at flere byer forsøgte at få spillet forbudt allerede fra den første udgave, hvor man kunne køre rundt i Sydney og se de samme seværdigheder som i virkeligheden. Det var netop da den svenske regering for et par år siden fordømte Project Gotham Racing 2, at jeg anskaffede mig en X-Box for at se giraffen. Frygten var at virkelige gaderacere kørte de samme ruter som der findes i spillet. I Stockholm som man kunne køre i i PGR2 kommer man blandt andet forbi regeringsbygningen og andre seværdigheder.

Jeg tvivler også på at de danske politikere ville sidde helt stille, hvis København blev en del af et kommende spil. Forestil dig at du kommer drønende med 180 km/t over Langebro og drøner ned mod Rådhuspladsen. På venstre hånd ser du Tivoli med det gyldne tårn, dæmonen og dragen i brug. Sekunder senere drejer du skarpt til venstre for at køre ned af Vesterbrogade. På højre hånd ser du Scala, Rosie McGee’s og på venstre hånd ser du Tivolis hovedindgang og få hundrede meter efter passerer man Hovedbanegården. Midt på Vesterbrogade laver man en skarp vending og kører ad Gammel Kongevej op forbi Planetariet, Imperiel, Vesterport station, Palads, Cirkusbygningen…Vi stopper beskrivelsen her, og skulle man finde på at tage den rute jeg lige har beskrevet, så husk at det koster klip i kørekortet. Men tilbage til spillet.


Der er fire byer og Nordschleife at køre på i Project Gotham Racing 3 – © www.xbox.com

For der er selvfølgelig fire storbyer med i spillet. Man kommer til at køre forbi Big Ben i London, ned af striben i Las Vegas og New York og Tokyo får man også lov at køre i. Sidst er der den frygtede Nordschleife, som nu er blevet en obligatorisk del af alle racerspil. Det er dog få spil, hvor man virkelig får lov at fyre de vildeste sportsvogne af. Super baner som man kan få mange timer på at lære at kende ned i de mindste detaljer.

Hvad byder Project Gotham Racing 3 ellers på?

Der er fem sværhedsgrader i spillet. Før hvert løb vælger man sværhedsgraden og jo højere sværhedsgrad jo højere gevinst. Spillet går ud på at skabe en karriere. Enten lokalt på din egen X-Box 360 eller globalt over internettet. Jeg har ikke haft mulighed for at prøve multiplayer på internettet, men kigger man på nogle af kommentarerne på internettet omkring PGR3, så virker det ganske glimrende.

Ud over karrieredelen, så kan man også vælge at køre timed events, racing events og style events. Hver event indeholder endnu flere muligheder, der forlænger spillets levetid, og så er der også muligheden for at bruge det nye Gotham TV, hvor man kan se andre køreres løb og lære af deres evner og fejltagelser.


Der er mange flotte biler i spillet – © www.xbox.com

Hvad gør PGR3 bedre

Project Gotham Racing 3 er som nævnt en af launch titlerne til X.-Box 360, og spillet virker flottere og klarere ved første øjekast. Jeg har kun et almindeligt tv, men spillet understøtter HD-tv og har man sådan et fjernsyn, så er spillet rigtig rigtig flot. Styringen er god, og jeg synes det ligger meget naturligt med xboxens joypad i hånden. Speederen styres med højre pegefinger, mens bremsen styres med venstre pegefinger.

In-car billederne er flotte. Det er en Maserati MC12 der er lige foran – © www.gamespot.com

Lyden i spillet er ganske god og man kan lægge sine egne musikfiler på x-boxens harddisk, så man kan få lidt ekstra medbestemmelse over, hvad man vil høre. PGR3 er en befrielse at køre. Køb en bil, kør noget race, optjen kudos så du kan købe en bedre bil, kør noget mere race. Ikke noget med at opgradere bilen med nye dæk, større udstødning og turbo, nye støddæmpere og så videre. Det venter vi med til Forza Motorsport 2 engang kommer på gaden.


Konklusion

Project Gotham Racing 3 er et rigtig godt racerspil. Af en launch titel at være lover det virkelig godt for kommende racerspil på X-Box 360. Jeg har hygget mig meget med spillet, og ventetiden frem til sæsonstarten bliver noget kortere, når jeg kan boltre mig i nogle af de biler jeg har set på Le Mans og FIA GT mesterskabet de sidste par år eller på billeder fra nogle af de store bilmesser.

Tak til CGI Mannov for udlån af anmeldereksemplar. Spillet kan købes hos alle velassorterede spilbutikker.