Copyright Steven Tee/ Bat media

Ovenpå 2005 skandalen med den alternative udnyttelse af brændstofbeholdningen og Jenson Buttons længerevarende sæbeopera om sin kontrakt er det nu Honda der har overtaget styringen. Der har været tilløb til det længe, men nu sker det så i 2006. Honda er tilbage med sit eget team i formel 1.

Det har de naturligvis været før. Det var tilbage i perioden fra 1965 til 1968, hvor Honda med kørerne Ronnie Bucknum og Richie Ginther fra første færd havde deres første forsøg i formel 1. Det var ikke uden succes, da Richie Ginther i 1965 kunne tage Hondas første sejr i Mexico. Det var pudsigt nok også Goodyears første sejr.

Siden kom John Surtees på banen, med de større tre liters V-12'ere. Desværre endte det hele mere eller mindre med at Jo Schlesser omkom i en eksperimental Honda racer. Schlesser navnet kender du sikkert fra Jean Louis, der i disse år begår sig i Rally Raid. Jo Schlesser var ven med Guy Ligier og som en gestus til den omkomne ven kaldte han alle sine biler for JS. Men det er jo en helt anden historie!Honda optræder altid med det bedste af det bedste på Festival of Speed og mekanikernes hvide handsker bliver ikke beskidte på denne RA-272. © Flemming Hansen

I turbo årene blev Honda motorleverandør til Williams teamet, Lotus teamet og siden McLaren der alle lod sig drive frem af den lille 6 cylindrede 1,5 liters turbo motor. Det blev i 1989 til Hondas 3,5 liters 10 cylindrede 'sugemotor' i McLarens 'dream team' med Senna og Prost bag rattene. Efter sæsonen 1992 trak Honda sig officiet tilbage i nogle år. Navnet Honda levede dog videre i Mugen-Honda form i den mere ydmyge del af feltet, inden det 'rigtige' kom på banen igen. I 2000 var der 'duel' mellem Jordan og BAR om at blive eksklusiv Honda bruger fra 2001. Som bekendt tabte Jordan den kampTværplacerede 12 cylinder og kun 1,5 liter
© Flemming Hansen

Honda teamet i 2006

Takuma Sato er ude af teamet til fordel for det der må kaldes en ikke uvæsentlig opgradering på kørersiden: Rubens Barrichello. OK han er ikke Schumacher, men til gengæld blev han ikke på samme måde som andre 2. kørere før ham kørt ud på et karrieremæssigt sidespor af den dominerende tysker. Nu kommer han i team med den unge brite der ikke længere kan tillade sig at kalde sig talent. Han har nu kørt over 100 GP'er, men en sejr er det endnu ikke blevet til. Pletten på Buttons rygte er de klodsede forsøg over de sidste par sæsoner med hans vil eller vil ikke kontrakt 'stunts'. Han er nu blevet sat på plads, så han skal blive hos BA... øhhh Honda. Men der skal kigges fremad skal der, og der er ingen mangel på overskrifter, når man øjner diverse team udtalelser igennem. Nick Fry siger direkte at Honda vil i hvert eneste løb være helt fremme i kampen om sejrene. Vi vil ikke nødvendigvis vinde løb, men vi vil være konkurrencedygtige og jagte frontkæmperne. Nick siger dermed en del men nok ikke alt. Honda er ikke i Formel 1 for at 'være med'. De er der for at vinde, og med tidligere tiders resultater in mente er det værd at bemærke, at de i reglen ikke er så længe om det når de først comitter sig 100%. Det må man sige de gør i 2006, ved at være et 100% Honda hold.


Rubens Barrichello, Anthony Davidson og Jenson Button © 2006 Honda Racing F1 Team

På trediekører pladsen er det atter engang Anthony Davidson der blev den lille. Ja nu er han jo ikke større end tobak for en skilling, så lille er han da. Han havde så inderligt håbet på at Jenson kunne forføje sig til et andet team, så han kunne arve racersædet. Og hvis ikke Jenson så var 'Takusan's' præstationer i 2005 ikke ligefrem lysende, så det stod jo tidligt klart at han ikke ville få en ny chance hos Honda. Japaner eller ej. Men så kom Barrichello på banen og rettens ord for, at Jenson bare skulle blive hvor han var - og så blev lille Ant endnu engang 3. kører. Men han er da trods alt stadig i F1! Det er jo mere end hvad så mange andre er.

Designerteamet ledes stadig af Geoff Willis, der åbenbart ikke kom til at lide under BAR'ens lille fejltagelse i 2005, der kostede løbsdeltagelse. Gil de Ferran, den tidligere Champcar kører er kommet til teamet som sportsdirektør og Jock Clear, som huskes for sit samarbejde med Jacques Villeneuve er ingeniør på Barrichellos racer.


Bedre end forgængerne?© Steven Tee/ Bat media

Honda RA-106 vil blive et stærkt kort i F1 sæsonen 2006. Jeg gætter på at vi kan have en 'dark horse' i kampen om mesterskabet. Honda har taget tilløb til denne indsats længe og jeg vil æde et par gamle udtjente racersutter på, at de ikke træder ind i rampelyset uden at være mere end 113% klar (Toyota er jo som standard 112% klar!)

En af de store svagheder ved 2005 bilen var, at den var særdeles svær at sætte korrekt op. Den rette opsætning balancerede på en knivsæg, så bare små ændringer væk fra det perfekte, gjorde at bilen blev sværere at køre. Det var især aerodynamikken omkring fronten der var problemet. Husk, den meget 'skeformede' frontspoiler på 2005'eren, hvilket man ikke ser så meget af på den nye model.


Honda front © Steven Tee/ Bat media

I lighed med hvad der er seneste 'ophængsmode' er Honda gået på 'nulkøl' princippet. Det vil sige at de nederste stræberarme til forhjulsophænget sidder på selve monocoquen og ikke på stilke, stænger eller centrale strukturer. Bemærk dette når man ser Hondaen forfra, hvor stræberarmene peger skråt nedad. Det giver en bedre uforstyrret aerodynamik hen mod splitteren, der deler vinden rundt om bilen. Lige nu ser man ikke barge boards på Hondaen, men bemærk de meget karakteristiske finner der sidder placeret foran må sidekasserne.


Den slanke talje © Steven Tee/ Bat media

Området bag cockpittet er i lighed med andre teams gjort mere kompakt. Måske ikke så elegant som Renault og McLaren, men stadig velformet og veludført i detaljerne. Skorstene, flipups og de små winglets er næsten identisk med hvad man ser af løsninger hos de forskellige teams.

Bagvingen sidder på et par centrale pyloner, der er en variant af hvad der bruges hos andre. Honda vælger at forme sidepladerne, så de kan styre luftstrømmen fra bunden af bilen. Andre løsninger der ses i dette område er en lavtplaceret vinge der bruges som fæste for sidepladerne. En løsning der har kunnet ses i årevis er måske på vej væk?


Lucky Strike er stadig meget synlig på Hondaen © Steven Tee/ Bat media

Nye heste

Den nye V8'er RA806E er designet af et team anført af Yosuke Sekino. Der forventes meget af den nye V8'er der allerede skulle være særdeles stabil. Under de sidste tests i Valencia kørte Button i ny banerekord, der er hurtigere end den fra sidste år, der blev sat af Kimi Raikkönen, hvilket fortæller en del om at udviklingen i F1 atter engang ser ud til at overhale alt hvad Max Mosley kan kaste efter F1 verdenen, for at begrænse hastighed og fart.

Udformingen af motoren er underlagt de nye regler om, at den skal have en minimuvægt på 95 kg. Desuden har forbudet mod de særdeles dyre materialer, der går under navnet Metal Matrix Composite gjort, at motordesignerne må bruge tungere og mere almindelige materialer i udformning af stødstænger og stempler. Hvem der har gjort det arbejde bedst, vil vi nok se en del til i den gloende heksekedel Bahrain!

Men det er ikke alt! Honda har altid været helt fremme i skoene med deres motordesigns. De må nu blive lidt mere nede på jorden, da avancerede indsprøjtningssystemer med mere end én dyse og variable indsugningstragte nu er fortid.


RA106 sådan lidt fra oven © Steven Tee/ Bat media

Sponsorscenen

Man skal lede længe og inderligt for at finde nye sponsorer på Hondaen, end der var på BAR'en. Lucky Strike farverne er stadigt meget dominerende, men vil vige pladsen senere. Nick Fry har været meget tilfreds med Lucky Strike og håber på at man kan give dem en sejr i løbet af året - måske flere, for at sende dem afsted med stil.

Mon ikke vi ser en næsten helt hvid Honda med den opgående sol på fronten i løbet af sæsonen? Sådan skal en Honda i F1 se ud!


En velkendt hjelm i en ny racer © Glenn Dunbar/ Bat media

Forventninger

Honda på sejrsskammelen må være et mindstekrav og det skal lige være trinnet bedre end i 2004 - 2005 glemmer vi belejligt. Button og Barrichello i infight. bemærk at Barrichello har fået det lavere kørenummer, så han i princippet er 1. kører. Vil Button indordne sig under dette? Ikke hvis han skal leve op til befolkningens forventninger. Med 100 løb på bæltet skal han vise sig som en vinderkører.

Det kan blive en meget spændende sæson det her!


Den bedste kører hos Honda? Barrichellos første runder i 106'eren © Glenn Dunbar/ Bat media