©MidlandF1Media

Jordan teamet er væk. Ikke mindst de barmfagre kvinder og den flagrende Eddie Jordan er nu henvist til historiebøgerne. Til gengæld har vi fået den koleriske Colin Kolles og den let kiksede forretningsmand med de Russiske aner - Alex Shnaider. Ikke kikset forretningsmæssigt - for han har da en velvoksen tegnebog - men hans debut i formel 1 frembragte lidt overbærende smil og fnis i krogene. Som teamejer fulgte han ikke pitlanes 'dresscode', men mødte op i Melbourne iklædt sit utvivlsomt særdeles dyre mellemblå jakkesæt, mens Colin Kolles faldt helt ved siden af med sin Burberryternede sixpence og sit eget private tøj. Ikke fordi der er noget galt i det - men det var bare sådan en lidt kikset entré på formel 1 scenen, hvor alle andre er iklædt 'teamgear'.

Men også hele 2005 var en særdeles vanskelig affære for det hensygnende Jordan team. Alex Shnaiders oprindelige plan var stille og roligt, at forberede sig på 2006 sæsonen ved at få Dallara i Italien til at designe 2006 bilen. Den plan røg i vasken, da det blev besluttet, at købe Jordan teamet i en ruf inden sæsonen 2005. 2005 blev derfor et overlevelsesår, hvor folk gik og folk kom til teamet. Men som tiden gik lagde de fleste ('officielle') bølger sig og Midland står nu klar til 2006 med en ny racer, bygget omkring Toyotas fine motor. I modsætning til Honda der har valgt deres egen benævnelse af den nye racer, så hedder den nye Midland racer M16, så nummereringen trods alt fortsætter fra Jordans team.

Svingdørsdiplomati

Shnaider og Kolles er ikke i alles smag. Jordan teamet har hidtil været et område af fis og ballade på den sjove måde. Men det er som om, at de to alvorlige forretningsfolk har svært ved at se komikken på samme måde. Så i løbet af 2005 var der rigelig gang i svingdøren hos teamet, hvor bla. Trevor Carlin flygtede tilbage til sit Carlin Motorsport og designer Smith så hvad der var tilbage af Jordan og flygtede til Red Bull. Nok ikke på grund af Shnaider og Kolles mangel på humor, men så måske alligevel?

Hvis man regelmæssigt læser det britiske F1 Racing, vil man kunne læse at heller ikke journalister er særligt velset i inderkredsen hos Midland. I august nummeret af F1 racing kan man læse en nærmest pinlig ordveksling, hvor journalisten sådan set bare prøver at få nogle svar på en lille quiz af Colin Kolles, der også går under 'kælenavnet' Chavski. At være chav eller chavski er et andet udtryk for at mangle stil eller klasse. Kælenavnet blev givet Kolles af nogle gamle Jordan mekanikere.

At interviewe Alex Shnaider skulle være en isnende affære, at dømme efter Autosports 9. februar udgave. Svar på spørgsmål mødes med et stirrende blik og lejlighedsvis en nærmest pinlig tavshed. Så man skal nok ikke kommer nærmere ind på med hvilke midler, at han tjente sine penge i Ruslands post-Gorbatjov vælde, hvor nyrige russere dukkede op som paddehatte.

Så jo, det er et par særegne herrer der nu står i spidsen for det hedengangne Jordan team. Men på den anden side var Eddie Jordan vel heller ikke som folk er flest!


Regnfuld test for Albers og den nye ©MidlandF1Media

Den nye M16

Uofficielt kaldes bilen under kælenavnet 'Midlara'. Oprindeligt gik planen på at bruge Dallara som konstruktør af bilen, men som tingene udviklede sig brugte man mere af Jordan fasciliteterne end det oprindeligt var tænkt. Dallara tager sig af det aerodynamiske input som partner i teamet, mens basen ved Sileverstone praktisk taget anvendes som tidligere af Jordan. Nu bare af Midland.

EJ15 fra sidste år kan der ikke identificeres meget fra i dette design. EJ15B var ikke en topracer i ordets bedste forstand. Motoren - Toyotas V10 blev kantet ned i 2004 Jordan'en - og det er bare ikke en optimal løsning. Naturligvis snakker vi ikke om kopiering, men unægteligt minder M16 meget om biler vi så i 2005. Lidt fra Renault, lidt fra BAR-Honda osv.


Inspiration fra diverse 05 biler ses tydeligt rundt omkring ©MidlandF1Media

Fronten med de to halve øvre vinger er direkte noget der blev indført på Renault R25 på Imola i 2005. Men iøvrigt også på EJ15B, da den endelig kom på banen sidst i 2005.

Dobbeltkøl princippet bibeholdes på den måde, at fæstningspunkterne for de nederste stræberarme sidder på nogle 'dutter'. Der er efterhånden ikke så meget dyb køl tilbage, at snakke om. Det hotteste er jo 'nul-køl', hvor begge V formede stræberarme sidder fast på den kvadratisk formede (set forfra) monocoque, hvori køreren sidder. Dette giver det noget særegne udseende af, at de øverste stræberarme får en omvendt V form - igen set forfra. Kendes især fra McLaren. Så langt er Midland ikke noget i udviklingen - men har bibeholdt føromtalte mellemløsning med nogle mindre påfæstninger. Det hele handler om hvor meget uforstyrret luft der kan ledes ind under bilen, og påvirke de forskellige aerodynamiske løsninger længere tilbage.


Monteiro for fuld damp ©MidlandF1Media

Luftindtagene til kølerne er synligt mindre, da der nu kun ligger en 2,4 liter V8 RVX-06 Toyota motor i bagenden. Spørgsmålet er dog stadig om de er for store? Der er lidt meget at hive igennem luften - men det må tiden jo vise. Underskæringen er ikke så markant som på f.eks. Renault, og siderne har fået de efterhånden klassiske 'Jordan' vingletter. At siderne på bilerne altid underskæres og ikke får skrå nedadvendte sider skyldes, at der ud for kørerens skuldre er en stødabsorberende zone, der dermed dikterer formen og bredden på oversiden af sidekasserne.


The next new thing eller tailend Charlie? ©MidlandF1Media

Da tankning nu er tilladt igen under pitstop er tanken blevet mindre og sammenholdt med den mindre motor, er bagenden meget lille og strømlinet. Ganske som den er hos alle de andre. Det er som om der er fjernet en bid af bilen, for derefter langt langt bagude at placere et sæt hjul og en bagvinge. F1 biler af 2006 vil nok igen kræve lidt tilvænning.

Bagvingens sideplader bærer nu ikke længere vægten af de to vingeelementer. Der er to centrale plader der gør dette. Igen er meningerne delte i F1 verdenen. Mange holder på at sidepladerne så kan gøres lettere, mens andre anvender det nederste element i mere og mere ekstremt aerodynamisk udformede former. Som altid er det marginalerne der tæller.

 


Ikke nogen 'nul-køl' her ©MidlandF1Media

Sponsorfronten

For de kvikke kan der ses en del tidligere Minardi sponsorer. Lost Boys og Superfund for at nævne et par stykker. Superfund er lidt overraskende. I Melbourne i 2005 var der en grøn stribe bag på Jordanerne - men uden navn på. Der skulle have været Superfund reklamer, men på grund af en mislykket forhandling med Alex Shnaider, faldt den aftale til jorden, så det er da interessant at se at de er vendt tilbage.

Bortset fra JVC, er der ikke mange store sponsorer at se på bilen. De fleste og største mærker står Midland for. Men mon ikke der kommer flere mærker på bilen som sæsonen skrider frem?


Albers og Monteiro ser spændte ud. Holder det? ©MidlandF1Media


Albers i close-up ©MidlandF1Media


De nye farver kræver nok lidt tilvænning efter at den gule farve er forsvundet? ©MidlandF1Media

Kørerne

Tiago Monteiro havde en rigtig god sæson i 2005 på trods af Jordan racerens mangler. Den var ikke hurtig, men den var i hvertfald stabil. I 16 løb i træk nåede Monteiro i mål, og opnåede dermed for alvor at sætte den lille inder Karthikeyan i et rigtigt dårligt lys. Monteiro havde 'the upper hand' i hele sæsonen og kunne krydre sin sæson med en 3. plads på Indianapolis. Godt nok var der ikke rigtig andre konkurrenter, men det lod portugiseren sig ikke påvirke af, da han stod på sejrsskammelen, med to 'mulende' Ferrari kørere. Så helt klart fortjent at han får sig en ny sæson hos Midland.


Monteiros og Albers' hjelme ©MidlandF1Media

Christijan Albers kørte hele sæsonen 2005 for Minardi. Højdepunktet for ham var 'pudsigt' nok også Indianapolis, hvor han hjemførte 4 point til Minardi. Han klarede sig ikke hverken værre eller bedre en Friesacher og Doornbos, så mon ikke det er de rigoldige sponsorere der har haft det sidste ord for valget af Albers...


Virker hjelmen ikke bekendt...? ©MidlandF1Media

På testkørersiden ser vi et interessant emne. Endnu en Winkelhock. Det er ikke Smokin' Jo der forsøger sig med et comeback, men derimod sønnen af afdøde Manfred Winkelhock - Markus Winkelhock. Joachim 'Smokin Jo' Winkelhock er Markus' onkel, for nu at få det familiemæssige helt på plads! At en vis Norbert Haug er familiens ven og der er sponsorpenge fra Liqui Moly - et tysk bilplejeprodukt - taler nok heller ikke imod Markus.


Det kan godt være at du er Manfreds søn og du kender Norbert Haug... men det der 'Bundesliga hår...? ©MidlandF1Media

Markus Winkelhock vandt tre løb i World series of Renault i 2005.

Manfred Winkelhock døde bag rattet af en Kremer Porsche 956 i 1985 på Mosport i et gr. C løb. Tragisk nok i samme sæson, hvor også Stefan Bellof blev dræbt på Spa. Manfred Winkelhock var et større talent i F1 sammenhæng end 'Onkel Joachim' , så lad os håbe at det har smittet af på Markus. Hidtil har resultaterne vist det.


Hvad forventes af 2006?

Svært at sige. Der vil nok ikke blive yderligere gyldne chancer for point som på Indianapolis i 2005. Det positive for teamet er at de har to rimeligt erfarne kørere og en bil der er designet rundt om Toyota motoren. Tingene passer sammen. Til gengæld er bilen ikke toppen af poppen mht. innivasion. Dern er snarere lidt konservativ og det vil ikke være en vej der bringer teamet langt frem i feltet. Den hidtidige 'klassekammarat' i bunden af feltet - Minardi - har nu fået Red Bull ben at gå på under navnet Squadra Toro Rosso, og det vil utvivlsomt gøre teamet meget stærkere, så de sikkert vil køre fra Midland. Så mit bud er at Midland vil være bedre end Super Aguri, men er næppe gode nok til at holde STR stangen.


Endnu en MotoGP kører prøver 4 hjul: Max Biaggi ©MidlandF1MediaMonteiro giver gode råd til Biaggi ©MidlandF1Media

'Mad max' bag rattet.

Da manden med den diskutable hårmode - Valentino Rossi - skulle ud og prøve Ferrari, måtte den evige rival Max Biaggi ud og prøve det samme. Lige knap med så megen mediebevågenhed end Rossi må det dog siges. Men det er nok fordi Biaggi er den evige 2. violin - men han forsøgte da at prale med at han ikke spandt rundt på sin tur. Måake fordi du ikke gik til stregen lille Max?