Allerede i slutningen af november, nærmere bestemt den 28. præsenterede Toyota for første gang deres 2006 model, kaldet TF106 for offentligheden. Det skete ved en mindre ceremoni på Circuit de Catalunya banen, hvor de eneste billeder, der rigtig blev vist af TF106 var studiebilledet fra hovedkontoret i Köln.

Til stede ved den første præsentation var teknisk direktør Mike Gacoyne, Toyota motorsports præsident John Howett, Toyota Motorsports bestyrelsesformand Tsutomu Tomita og de tre kørere Jarno Trulli, Ralf Schumacher og Ricardo Zonta, og der var en mere intim præsentation end den præsentation, som Toyota afholdt den 14. januar i år.

Teknisk direktør Mike Gascoyne var stolt over allerede i slutningen af november at kunne præsentere TF106 og dermed få et forspring som ingen af de andre teams havde regnet med.

”Vi har arbejdet på TF106 siden udgangen af 2004, og at kunne introducere denne bil på et så tidligt tidspunkt er et tydeligt eksempel på det arbejde som holdet har foretaget og viser, at vi er klar til at skubbe på for at komme frem i Formel 1. At TF106 er klar til test i Barcelona markeder det første skridt i den udviklingsfase vi har planlagt med løbende forbedringer planlagt frem til det første løb. Vi har valgt en tilsvarende fremgangsmåde som vi havde sidste år med at teste bilen tidligt.”


Toyota TF106 sendes ud på sin første testomgang Copyright Toyota F1

”Det giver os en mulighed for at udvikle den mekaniske del af bilen ordentligt før vi introducerer en ny aerodynamiske pakke inden det første løb. Denne strategi hjalp os til at være konkurrencedygtige fra starten af 2005, og vi tror på at det samme vil ske i 2006. Forenden på TF106 er en evolution af vores TF105B, som kørte i Japan og Kina, mens de største designændringer har været at implementere V8 motoren i forhold til det tekniske reglement, hvilket har medført et redesign af bagenden.”
Ved testen i Barcelona var Toyota TF106 præsenteret på Bridgestone dæk. Toyota Motorsports præsident John Howett fortalte

“Aftalen med Bridgestone er kun lige blevet indgået, og det er vigtigt at få dette partnerskab til at virke så hurtigt som muligt for at kunne opbygge et tæt samarbejde mellem den tekniske afdeling og Potenza dækkene i vores forberedelser til 2006. Det faktum at vi kan teste den nye mekaniske pakke sammen med V8 motoren og Bridgestone dækkene vil helt sikkert give os et forspring. Det er stadig for tidligt at få nogle indikationer af vores relative konkurrencedygtighed, men vores udviklingsprogram skal sikre, at vi høster frugterne godt, og altid være forrest.”

Ricardo Zonta havde netop forlænget sin kontrakt hos Toyota fortalte, at: ”Jeg er meget glad for at jeg har forlænget med Panasonic Toyota Racing for den kommende sæson. Vi havde et rigtig succesfuldt år i 2005 og jeg er sikker på, at det vil fortsætte. Jeg føler mig som en del af Toyota familien og jeg vil hellere fortsat tilbyde min assistance som 3. kører end være fast kører i en anden serie, som jeg ikke vil nyde lige så meget som Formel 1. Jeg føler, at jeg har været med til at skabe Toyotas succes og jeg ser frem til at teste TF106 intensivt, så vi kan komme helt frem i Formel 1.”


På studiebilledet ses Bridgestone dækkene tydeligt

Den rigtige præsentation af TF106

Den 14. januar i år, efter et par ugers test med TF106 i slutningen af 2005, blev det så tid til den rigtige Toyota præsentation af TF106. Den foregik mod sædvanen ikke i Toyota Team Europes hovedkvarter i Köln, men blev afholt i Valenciennes, Frankrig hos Toyota Manufactoring, samme sted hvor Toyota Yaris bliver bygget på samlebånd.

Ved præsentationen var de tre kørere til stede sammen med topfolkene fra Toyota Motorsport. Ralf Schumacher og Jarno Trulli fik lov at fjerne dækkenet over TF 106, og det var en stolt og tilfreds Mike Gascoyne, der kunne fortælle, at

”Vi føler, at konceptet med at afholde en stor præsentation hvert år, bare for at gøre det, er forbi. Vi opdaterer nu flere større elementer ved en hurtigere frekvens end tidligere. Selv om det kan være en svær proces at holde styr på, så betyder det at vi kan sikre, at vores ressourcer bliver brugt på de områder, hvor vi kan gøre bilen hurtigere.”


Ralf Schumacher og Jarno Trulli trækker dækkenet af TF106 Copyright Toyota F1

”Konsekvensen af dette er, at vi har flyttet os i en retning, hvor vi løbende kan udvikle bilen, som for eksempel den flydende overgang mellem TF105 og TF105B og den tidlige færdiggørelse af TF106.”

I Bahrain har TF106 fået en ny aerodynamisk pakke, og Mike Gascoyne lovede at TF106 B vil blive indsat omkring Monacos Grand Prix. TF106 vil løbende få nye komponenter, og man forventer meget af bilen.

Omkring Toyota V8 motoren

Luca Marmorini, der er ansvarlig for udviklingen af den nye Toyota V8 sagde under præsentationen, at

”Efter seks år har vi en god know-how hos Toyota, og motoren er resultatet af vores erfaringer. Hvad der er vigtigt er, at vi er et ungt og fleksibelt team. Vi modtog V8 motoren som en udfordring, og vi har nydt den fordi den var anderledes og teknisk stimulerende. Med skiftet fra V10 til V8 motorer i 2006 har det været ekstremt vigtigt, at vi kunne få TF106 pakken klar til november og december testene. Havde vi ventet til januar havde vi ikke haft tid til at reagere og skifte vigtige dele inden det første løb.”


Toyotas nye V8 motor Copyright Toyota F1

“Vi har været i stand til at få bekræftet de ting, som vi har testet på dynoen. Alle kørere har given os positiv og brugbar feedback omkring performance og holdbarhed, så vi er overbevist om, at vi har en raceklar pakke, selv om udviklingen aldrig stopper.”
Nyt afsnit: Derfor introducerede Toyota TF106 så tidligt
Teknisk direktør Mike Gascoyne fortæller om baggrunden for den meget tidlige TF106 præsentation i november.

”Grunden til at alle hold venter med at præsentere deres bil til så sent som muligt er for at maksimere tiden i vindtunnellen. Vores filosofi er at få det bedste fra begge verdener ved at indføre Bahrain aero pakken så sent som muligt for at maksimere udvikling og holdbarhed mest muligt, mens den aerodynamiske udvikling er på sit højeste.


Teknisk direktør Mike Gascoyne og motoransvarlig Luca Marmorini – Copyright Toyota F1:

”Hvis vi først havde rullet TF106 frem i januar, så havde vi ikke kunne nå at indføre nogle af de ting vi har lært efter vores Bridgestone tests i november. Vi kan nu introducere TF106B på den baggrund, at vi har lært en masse fra vores tests.”

Toyota chef Tsutomu Tomita fortæller om hans forventninger til 2006:
”Det er klart, at vi deltager i 2006 mesterskabet med det mål at komme øverst på podiet. Vi arbejder ekstremt hårdt, men vi undervurderer ikke, hvor svært Formel 1 er eller de udfordring vi kommer til at stå overfor i 2006. Hvis nogen forbedrer sig, så må nogle andre blive dårligere. Selv hvis vi skulle få vores første sejr, så vil vi stadig presse på for at få den næste.”

“Det er meget svært at forudsige, hvad der vil ske. Specielt med alle de variable vi møder i år med en ny V8 motor, nye Bridgestone dæk og et ændrer kvalifikationsformat. Med dette in mente er vores mål at blive det bedste Bridgestone team i år. Vi var et hold, der kunne komme på podiet sidste år, og alle hold som ønsker at forbedre sig må altid sigte højere. For os betyder det at vi skal ende på podiet ofte og til sidst tage det sidste skridt op på toppen af podiet.”

Toyotas kørere og deres forventninger til 2006

Som skrevet tidligere er holdets to løbskørere Ralf Schumacher og Jarno Trulli, mens Ricardo Zonta har forlænget sin testkørerkontrakt med holdet. Olivier Panis er stadig en del af Toyotas testteam, men han var dog ikke til stede ved præsentationen.

Ralf Schumacher og Jarno Trulli kører begge for andet år i træk hos Toyota, men Jarno Trulli fik sin Toyota debut allerede i det kinesiske Grand Prix 2004. Om deres chancer for 2006 siger Jarno Trulli, at

”Forhåbentligt giver det os en fordel i år. Vi kan ikke sige, at vi vil være de bedste, men det er sikkert, at vi er godt forberedt med den nye bil, hvad angår kilometre og erfaringer. Vi har forsøgt at løse problemerne og blive klar til det første race. Jeg er optimistisk og har masser af tiltro til bilen og holdet.”


Ricardo Zonta, Ralf Schumacher og Jarno Trulli er Toyotas officielle kørerteam i 2006 Copyright Toyota F1

Ralf Schumacher supplerer: ”Selv om det stadig er meget tidligt, så føles den nye bil rigtig god. Det er klart, at vi har færre hestekræfter, men det er stadig en god og letkørt motor med en god torque. Jeg er glad for de nye Bridgestone dæk, og vi har en masse tests foran os, hvor vi vil udvikle vores pakke. Det er et stramt skema vi skal igennem inden det første løb, men det er her vi høster frugterne af at have vores bil så tidligt klar. Vi lærte en del sidste år og så fordelene ved dette, og det er det samme vi prøver at opnå i år.”

Hvad forventer vi af 2006

Toyota starter sæsonen med at være det team, der har de fleste testkilometre i deres nye bil, og det giver forhåbentlig den forskel der gør, at det japanske team kan være med helt fremme i år, hvor det sjove sker. Sidste års TF105B ændrede styrkeforholdet, så Ralf Schumacher blev holdets bedste, mens TF105 var bedre til Jarno Trullis kørestil. TF106 er bygget over TF105B, og det kan give Jarno Trulli nogle problemer i forhold til Ralf Schumacher. Specielt i starten af sæsonen indtil Jarno Trulli føler sig ordentligt tilpas i TF106.


Kan Ralf Schumacher få Toyota TF106 øverst på podiet? Copyright Toyota F1

Der er i år så mange nye parametre at kigge på hos Toyota, at det er svært at vide, hvor holdet står. Ved deadline har Toyota endnu ikke indført Bahrain aero pakken, som begge kørere forventer meget af, men vintertestene har ikke været de allerbedste for Toyota. Alligevel har undertegnede en god følelse, og selv om det vil være rart at se andre end Renault og McLaren på toppen af podiet, så har jeg alligevel en smule svært ved at se Toyota øverst ved sæsonstarten.