©WilliamsF1

Det er fredag. Det er koldt i Danmark. Himlen er trist og humører er lidt det samme. Hvornår skinner solen? Hvornår bliver det varmt? Hvornår er der Formel 1 igen? Heldigvis gik der ikke lang tid før humøret steg igen og varmen må også have slået over for jeg er sikker på, at jeg hørte fuglene synge. Eller også var det bare fordi jeg faldt over live transmissionen af Williams holdets lancering af FW28 på internettet.

Forventningerne er store til det britiske hold, der om nogen har været med til at præge Formel 1 de sidste 30 år og altid spillet en faktor, når det gjaldt mesterskabernes udfald. Senest sidste år hvor Renault holdet fik lidt ekstra hjælp fra Williams holdet selv om det selvfølgelig ikke var med vilje.

Som regel har holdet haft fabriksstøttede motorer bag sig, men der er nogle år, hvor holdet har måtte klare sig med kundemotorer. Som for eksempel i 1988, hvor McLaren fik de suveræne Honda motorer fra teamet eller i 1998 og 1999, hvor Williams kørte med Supertec motorer. Alle år har holdet kæmpet for resultaterne, og spørgsmålet er om BMW’s afgang fra holdet og tilføjelsen af Cosworth kundemotorer vil gøre 2006 til endnu et år, der bare skal overleves eller om Williams rent faktisk kan gøre sig gældende i år.


Dækkenet er klar til at blive trukket af FW28 ©WilliamsF1


FW28 præsenteres

Præsentationen af Williams FW28 Cosworth modellen foregik i holdets hovedkvarterer nær Oxford i England. Der var masser af pressefotografer og journalister, der med spænding ventede på, at det første Williams chassis uden BMW motor skulle præsenteres.

Igennem vintersæsonen har holdet testet med FW27 i en mørkeblå farve, der signalerede forandring og lå meget langt fra de hvide og blå farver, der havde domineret holdets farveskema siden år 2001.


Nico Rosberg har testet FW27 intensivt i vinterpausen ©WilliamsF1

Det var dog en anden bemaling, der blev fremvist på præsentationen. Den mørkeblå farve var blevet lysere og der var stadig en masse hvid farve i farveskemaet, der dog må siges at være vendt 180 grader i forhold til den normale farvefordeling. En debattør på et internetforum sagde, at det så ud som om, at man havde taget farverne fra BMW Sauber F1.06 modellen og vendt farverne om, så det hvide var blevet blåt og vice versa.

FW28 ligger meget langt fra de tidligere chassiser. Stregen er mere aggressiv og bilen er en forandringens bil. Men Williams har jo været udsat for store ændringer siden sidste sæson. BMW har forladt holdet. Michelin er blevet skiftet ud med Bridgestone og Mark Webbers nye partner har en tidligere Williams verdensmesters som far. Nico Rosberg, søn af Williams og 1982 verdensmesteren Keke Rosberg og nykåret GP2 mester med en kørestil meget lig sin far. Det vil sige spændende og i stand til at finde huller, hvor andre ikke ser dem.


De nye farver ses tydeligt på billedet ©WilliamsF1

En af de største designændringer på FW28 skyldes den mindre 2.4 liters V8 motor, der kræver mindre køling og i størrelse er mindre og mere kompakt. Det har betydet, at designerne har kunne arbejde på at gøre chassiset mere aerodynamisk, hvilket blandt andet ses på bilens sidepod, der er gjort højere og med et større skær i luftindtaget, som har gjort det muligt at styre luften under bilen bedre.

Et af fokusområderne har været at få så meget downforce ud af aerodynamikken, da de svagere motorer ikke genererer den samme mængde downforce som de gamle 3 liters V10 motorer. Samtidig har designerne arbejdet hårdt på at fjerne drag fra chassiset. Williams FW28 har også zero keel, da det er den bedste aerodynamiske løsning ifølge Williams’ designere.


En tegning fra designafdelingen ©WilliamsF1

Der har været mange ting som designerne har måtte tage højde for med FW28. Nogle af disse fortæller teknisk chef Sam Michael om:

”FW28 har været meget anderledes at designe i forhold til tidligere Williams’ designs på grund af de nye aerodynamiske mål, men også de mekaniske udfordringer vi er stødt på med skiftet til Bridgestone dækkene og Cosworth V8 motoren. Det har været meget en meget interessant bil at designe og jeg tror at det vil den fortsætte med at være udviklingsmæssigt i 2006.”

FW28 er det første chassis, som har haft to vindtunneller til rådighed i designprocessen, og FW28 er også det første chassis designet af den nye duo Aerodynamisk chef Loic Bigois og Chefdesigner Jörg Zander.

En tegning fra designafdelingen, der viser Williams’ nye farvevalg ©WilliamsF1


Cosworth V8 motoren

Cosworth er en motorfabrikant, der har designet V8 motorer i mange år. Normalt har det dog været V8 turbomotorer til brug i for eksempel ChampCar mesterskabet, men den lange V8 historie har uden tvivl hjulpet til med udviklingen af den nye Cosworth V8 motor kaldet CA2006.

Tim Routsis, der er chef for Cosworth siger, at samarbejdet mellem Williams og Cosworth har været meget motiverende og produktivt:

”CA2006 V8 blev først installeret i Williams FW27C chassis i november sidste år, og har siden gennemkørt mere end 7000 testkilometre. Fremgangen opnået indtil videre mellem Williams og Cosworth bekræfter vores forventninger om et frugtbart partnerskab og et konkurrencedygtigt angreb i 2006.”

Cosworth udtalte sidste år, at de forventede at de kunne få en V8 motor til at passere 20.000 omdr./min inden sæsonstart, og at de arbejder meget hårdt på at problemerne med vibrationer er løst inden sæsonstart.


Tabet af BMW har ikke betydet det store tab af sponsorer. Her et uddrag fra Williams pressepakken ©WilliamsF1


Holdets fire kørere


Da Williams FW28 blev præsenteret var der en person, der manglede og en anden person til stede. Nicolas Kiesa blev forbigået, og Narain Karthekeyan og specielt hans personlige sponsor Tata blev budt velkommen til Williams familien. Narain stod sammen med McLarens tidligere testkører Alexander Wurz, Mark Webber i hans andet år hos Williams og den forsvarende GP2 mester Nico Rosberg. De fire kørere skal være kørerstaben, der bringer Williams frem i mesterskabet igen.

Forventningerne er store, og Mark Webber er nødt til at vise, at han ikke bare er ren bluff, men også er i stand til at levere varen, når det kræves. Noget som han havde flere problemer med i 2005, hvor specielt Nick Heidfeld kørte lige op og mange gange bedre end den høje australske kører.De fire kørere linet op til fotografering ©WilliamsF1

Nico Rosberg er et uskrevet blad i Formel 1. Han har ikke været fast testkører for nogle hold, men han har en far, som er meget vellidt i Formel 1 og så har han nogle gener, som hans far har givet videre. Sidste år deltog Nico Rosberg i GP2, og da først han havde styr på bilen var han feltets mest spændende og mest aggressive kører at følge. Noget som blev belønnet i det sidste løb på Bahrain, hvor mesterskabet kom i hus. At se Nico Rosberg køre sig op igennem feltet i ens biler i et lige felt gør, at mine forventninger til Nico Rosberg er høje, og Mark Webber kan ikke være sikker på, at han er læremesteren, der skal vise Nico Rosberg vejen rundt på banerne i år.

Alexander Wurz blev noget overraskende ansat hos Williams i år. Han er Williams teamets primære testkører og det vil være ham, som vil være til stede på banerne om fredagen i år. Alexander Wurz har massiv testerfaring i ryggen efter årene hos McLaren, og sidste års løb på Imola viste også, at han er i stand til at springe direkte fra et testsæde til et løbssæde og gøre det godt, hvis chancen byder sig.


Williams kørerne sammen med topledelsen ©WilliamsF1

Narain Karthekeyan, ja hvad skal man sige. Det kan kun gå fremad for inderen, der på ingen måde imponerede sidste år. Man forstår godt, at Nicolas Kiesa føler sig snydt, når hans evner bliver forbigået af mangelen på samme og en masse sponsorkroner, men så dårlig kan Narain Karthekeyan ikke være. Han kom trods alt i Formel 1 og kørte en hel sæson hos Jordan. Noget som mange andre kørere ikke har formået. Der er nok ikke mange, som regner med, at Narain Karthekeyan får mange testkilometre, og Frank Williams har da også valgt at give Nico Rosberg og Alexander Wurz en masse testtid i modsætning til Narain, der ikke har testet FW28 endnu.


Hvad forventer vi af 2006?

Her på F1journal.com glæder vi os til at følge Williams i årets mesterskab. Mark Webber har nogle store sko at fylde ud og Nico Rosberg skulle gerne blive en fryd af samme kaliber at følge som da Jacques Villenueve i sin tid kørte sin debutsæson for Williams. Mange husker nok hvordan Jacques Villenueve i 1996 kørte uden om Michael Schumacher i den hurtige Tamburello kurve inden start/mål langsiden, og de samme evner til at overhale viste Nico Rosberg at han besidder sidste år i GP2 serien.


FW28 er blevet testet intensivt - her i Valnecias regnvejr ©WilliamsF1

Cosworth V10 motoren var sidste år årets store positive overraskelse, da den lå bagerst hos Red Bull, og der er ingen grund til, at CA2006 ikke kan overraske på samme måde. Bridgestone dækkene som Williams kører med i år har også en historie, der siger at de er meget gode over få omgange, og da dækskift er tilladt igen i år, så er potentialet til topplaceringer absolut til stede, og Williams kan være holdet, der driller alle fabriksholdene i 2006.


Hektisk aktivitet under testen i Valencia ©WilliamsF1

Testene med FW28 har også været meget positive. Williams har ikke haft de store problemer, og tiderne har været gode. Der er mange grunde til, at vi forventer os meget af Williams FW28 Cosworth i år. Vi krydser fingre for en god sæson.