Sebastien Bourdais laver hattrick
Vi kigger frem på ChampCar sæsonen 2006

Af Michael Ewert


© ChampCar/LAT

For fem uger skulle ChampCar sæsonen til at starte i Long Beachs gader. Vejret ville som altid være godt, humøret var højt og vi skulle igen i år se Ronnie Bremer i ChampCar. Hvad skulle der være i vejen med det scenarie? Ikke andet end, at Ronnie Bremer godt nok var til stede i Long Beach, men det var ikke i en ChampCar. Den bil som Ronnie skulle køre havde CTE-HVM holdet valgt, at sælge til briten Dan Clarke på trods af, at Ronnie allerede sidste år skulle have underskrevet en kontrakt med holdet.

Kontraktbrud kan vi råbe, men det fik ikke Ronnie Bremer ud at køre af den grund. Dermed starter sæsonen værre for vores danske kører end den gjorde sidste år, og det lægger automatisk en dæmper på forventningerne til resten af sæsonen set med danske øjne.


Ronnie Bremer i en Reynard ChampCar i Biler i Bella © Michael D. Ewert

Ronnie Bremer er dog fortrøstningsfuld. Alle kunne se, at det var et kontraktbrud fra CTE-HVM’s side, og det viser at det ikke var mangel på talent, der holdt Ronnie Bremer udenfor i Long Beach. Til TV2 sporten har Ronnie Bremer fortalt, at han arbejder på at finde sig et andet sæde, og udsigten fremad er ikke så mørk, som man kunne forestille sig.

Han og vi på F1journal.com håber, at han får et sæde hurtigst muligt, da motorsport altid er lidt sjovere med en dansker tæt på toppen.


2006 sæsonen overordnet set

2006 sæsoner minder på mange måder om sidste års sæson. Mange af banerne er de samme. Ny er gadebanen i Houston som er sæsonens andet løb. Løbet afvikles sammen med American Le Mans Series og er specielt ved at det køres lørdag aften lokal tid. Tilbage er Road America banen, som altid byder på godt race. Sydkorea indgår på ny i kalenderen, men ingen regner med at løbet bliver afviklet efter aflysninger de sidste to år.

Væk er til gengæld ovalbanen i Las Vegas, så der kun er det traditionsrige løb på Milwaukee ovalbanen tilbage af de mange ovaler, der tidligere har indgået i ChampCar. Det giver en sæson på 15 løb, når man tæller det endnu ikke aflyste Sydkorea løb med.

Kalenderen ser således ud

Dato Sted Banetype
9. april Long Beach Gadebane
13. maj Houston Gadebane
21. maj Monterey Gadebane
4. juni Milwaukee Oval
18. juni Portland Racerbane
25. juni Cleveland Lufthavnsbane
9. juli Toronto Gadebane
23. juli Edmonton Lufthavnsbane
30. juli San Jose Gadebane
13. august Denver Gadebane
27. august Montreal Racerbane
24. september Road America Racerbane
15. oktober Ansan (Sydkorea) Racerbane
22. oktober Surfers Paradise Gadebane
12. november Mexico City Racerbane


Fordelt over banetyper består kalenderen af en ovalbane, to lufthavnsbaner, seks gadebaner og seks racerbaner.

Bilerne er igen i år Lola chassiser og det er stadig Cosworth, der leverer motorer til alle teams. Motoren er en Cosworth XFE V8 turbomotor på 2.65 liter. Da der ikke er sket større ændringer i serien, så vil jeg opfordre nye læsere til at læse min artikel fra sidste år.

Lad os kigge nærmere på årets kørere

Kørerne i årets ChampCar sæson er en god blanding af topkørere, almindelige kørere og nye kørere. Vi kigger nærmere på de mest spændende.

Sebastien Bourdais er årets favorit til at genvinde ChampCar titlen for tredje gang i træk. Sidst det skete var i 1946-1948, hvor Ted Horn vandt mesterskaberne. Sebastien Bourdais er svær at beskrive som andet end en mester. Han kan vinde på alle baner og minder meget om ’The Professor’ Alain Prost, hvor pole position ikke er nødvendig for at vinde et løb. Sebastien Bourdais vandt årets første løb i Long Beach helt suverænt og var på intet tidspunkt presset i løbet. Det bliver han heller ikke i år, hvor kombinationen af fransk topkører med evner, som burde være i Formel 1 og Newman/Hass sikrer mesterskabet.


Sebastien Bourdais startede sæsonen helt i front © ChampCar/LAT

Sebastien Bourdais’ holdkammerat Bruno Junqueira er tilbage igen efter den rygskade han pådrog sig på Indianapolis Motor Speedway sidste år. Bruno Junqueira vil gøre, hvad han kan for at vise, at han fortjener en plads helt i top.

Paul Tracy vil igen i år gøre, hvad han kan for at vinde mesterskabet. Efter at have tabt mesterskabet til ærkerivalen Sebastien Bourdais de sidste to år, så vil Paul Tracy vise, at han er den rigtige mester. Sebastien og Paul vil nok bruge 2006 på igen at føre krig både på og uden for banen, og jeg tror ikke vi kommer langt hen i sæsonen før de to kørere har haft deres første sammenstød på banen. Paul Tracy er dog en publikumsfavorit og seværdig på en racerbane, og der burde stå Paul Tracy på toppen af resultatlisterne mindst et par gange i år. Men mesterskabet tager Sebastien igen.

Justin Wilson er en af de kørere, som har udviklet sig meget fra debuten i 2004 til de første to sejre sidste år og andenpladsen på Long Beach i år. Det tårnhøje helvede har fundet sig godt til rette i ChampCar og hans RuSport team kan på en god dag sætte selv Sebastien Bourdais til vægs. En god outsider til mesterskabet, og han vil også vinde løb i år.


Justin Wilson er outsider til årets mesterskab © ChampCar/LAT

Justin Wilsons holdkammerat A.J. Allmendinger er prototypen på en rigtig amerikansk racerkører. Ung, smart, hurtig og pokkers uheldig. Viste sidste år at han både kunne kvalificere sig og køre stærkt i løbene. Laver dog fejl, når han bliver presset og koncentrationen lider et knæk hvilket sidste år kostede den første sejr og flere podieplaceringer. Kan dog overraske positivt, men det kræver at han kan yde 100% hele tiden, og det kunne han ikke sidste år.

Oriol Servia var sidste års super-sub, da han erstattede Bruno Junqueira hos Newman/Hass og endte med at tage sin første sejr på racerbanen i Montreal efter mange års forsøg. Newman/Hass ville gerne have haft Oriol Servia som holdets tredjekører, men mangel på sponsorer gjorde, at Oriol Servia i stedet skiftede til PKV holdet. K står for Kalkhoven og V for Vasser. Sidste år scorede Christiano da Matta en heldig sejr på Portland, da en anderledes pit strategi flaskede sig for holdet, men det sker ikke i år. PKV er ikke et vinderhold, men på gode dage kan Oriol Servia tage en podieplacering, men det bliver ikke i samme stil som sidste år.

PKV har til i år forfremmet deres Toyota Atlantic kører Katherine Legge til de store biler hos de store drenge. Dermed har ChampCar en kvinde, der kan tage noget af den opmærksomhed som Danica Patrick nyder i Indy Racing League. Officielt er 2006 blot et læreår, og Katherine Legge kommer heller ikke til at tage nogle sejre i år.


Katherine Legge er den første kvinde i ChampCar siden Lyn St. James © ChampCar/LAT

Sidste kører vi vil kigge på er Alex Tagliani, der for andet år i træk kører for Team Australia (det gamle Walker Racing). Alex har kun en sejr på resultatlisten. En sejr på Road America, men Alex Tagliani har en forbavsende evne til at blande sig med de store på trods af, at Team Australia slet ikke er bygget op omkring ham og han ender som regel altid i nærheden af toppen af resultlisterne. Sådan bliver det også i år, hvor det heller ikke bliver til sejre, men et par ture på podiet er muligt, og den første er allerede kommet i årets første løb på Long Beach.

Med undtagelse af Mario Dominguez, som vi ikke vil gøre det helt store ud af, så er det de syv ovenstående kørere, som vil sætte deres præg på dette års sæson. Christiano da Matta vil der blive lagt mærke til, da han kører for Ronnie Bremers gamle team Dale Coyne. Christiano da Matta scorede et flot resultat i Long Beach, men da Ronnie Bremer kørte for holdet udgik de fleste favoritter heller ikke i første sving.


Christiano da Matta hos Dale Coyne Racing © ChampCar/LAT

Resten af kørerne forventer vi ikke for meget af. Der er mange nye rookies i år; Jan Heylen, Will Power, Charles Zwolsman, Dan Clarke og Anthony Pizzonia. Også en Nelson Philippe mangler at vise sit talent.


Hvad forventer vi af sæsonen?

Efter et kedeligt og rimelig statisk løb i Long Beach, hvor de fleste favoritter udgik i det første sving ser vi frem til en mere spændende sæson. Bortset fra løbet i Monterrey, der plejer at være et løb uden særlig mange overhalinger, så har vi fantastiske baner i kalenderen, der byder på spændende løb.

Spændende bliver det at se løbet i Houston blive afviklet. Man har anlagt en helt ny gadebane i Houstons gader, og så bliver det det første gadeløb afviklet om aftenen i ChampCar kalenderen. Vi har tidligere set natteløb i ChampCar, men det har hver gang været på enten permanente baner, ovalbaner eller på lufthavnsbaner. Aldrig på en gadebane.



Dette syn ønsker vi ikke at se på de andre baner i sæsonen © ChampCar/LAT

Banen i San Jose bliver også ombygget til sæsonens løb. Efter en god debut sidste år har man taget kritikken fra kørere og teams til sig, og man vil blandt andet prøve at udbedre de jernbaneoverskæringer, der sidste år sendte bilerne flyvende over stykket der dermed belastede bilernes mekanik i unødig grad.

Road America minder lidt om den gamle Hockenheimring med et strejf af Spa-Francorchamps med nogle store langsider, fantastiske sving og meget høj fart. Banen er fire miles lang og har igennem årene budt på mange spændende opgør. Blandt andet var banen det sted, hvor Formel 1 køreren Jacques Villenueve tog sin første Indycar sejr på i 1994.

Banerne i årets kalender byder generelt på mange spændende løb. Biler, dæk og motor er de samme som der er blevet kørt med de sidste par år, så alle teams har informationer de kan bruge til at sætte bilerne op. Kørerne har generelt også en høj kvalitet, og topkørerne lever talentmæssigt op til topkørerne i Formel 1.

Der skulle dermed være garanti for en masse underholdning på og udenfor banerne.

ChampCar til næste år?

Vi runder dette preview af med kort at kigge ud i horisonten. 2006 bliver det sidste år, hvor Lola (og Reynard som ingen dog bruger) er gyldige . Til næste år bygger Panoz et nyt og mindre chassis, som vil være mindre og mere adræt end de nuværende ’tunge’ chassiser, som skal leve op til de mange forskellige typer baner. Cosworth vil fortsat levere deres XFE V8 turbomotor til ChampCar holdene og Bridgestone vil på ny levere gummiet.


En vindtunnelmodel af det nye Panoz chassis i halv størrelse © ChampCar/LAT

Det betyder, at ChampCar til næste år vil fremstå som en ny serie, og Open Wheel Racing Series (arrangørerne af ChampCar) har lovet, at de arbejder på at finde nye og spændende lokationer til den kommende sæson.

Men det bliver måske ikke nødvendigt. Endelig er der kommet gang i dialogen mellem Tony George/IRL og Kevin Kalkhoven/OWRS. Ikke kun ChampCar har problemer med at få biler til start, og sponsorerne hænger ikke på hvert gadehjørne. Slet ikke så længe at de to serier bekriger hinanden.

Nu ser det ud til, at det er ved at gå op for begge sider, at det er bedre at have en samlet serie med 26-28 biler end to serier, der har svært ved at samle mere end 16-17 biler. Er vi heldige kan vi til næste år se Honda mod Cosworth, Dallara mod Panoz og en kombination af de bedste kørere og de bedste baner fra begge serier.

Fremtiden ser lys ud. Nu skal vi bare have Ronnie Bremer tilbage i serien.