V-10 er da musik

Af Flemming Hansen


Placeret under denne æhhh... skulptur... befandt Renault sig i weekenden.

Medmindre man var stokdøv eller længere væk end et par kilometer fra den centrale Renault udstilling foran slottet, så ville man have bemærket brølet af en V-10 motor der lød lidt anderledes end de andre. Renault teamets Roadshow var nogle regulære legedrenge!

Lige uden for Paris ligger Viry Chatillion der samtidig er teamets base og center for motor udviklings programmet. Der var nogen, der syntes at der skulle lidt skæg og ballade til efter at have vundet VM i formel 1 i 2005, for at underholde folket. Ved hjælp af lidt teknisk hokus pokus fik man programmeret R25’eren til at spille ’We are the champions’ – den aldeles kendte Queen klassiker – for at fejre den succesrige 2005 sæson.


Formel 1 racer? Visse vasse - det er et musikinstrument, der gøres klar til sit øredøvende metier.

Udover ’We are the champions’ kan den også spille den spanske nationalmelodi til ære for Fernando Alonso naturligvis, samt La Marseillais og God Save The Queen.

En af software hajerne fra Magneti Marelli fandt ud af at han kunne programmere motoren. Magneti Marelli er en af Renaults tekniske partnere, der står for den elektroniske styring af motorerne. I dag er en speeder jo ikke styret af et fysisk kabel, men derimod ved hjælp af ’fly-by-wire’, hvor speederens stilling sender signaler til motorstyringen. Derfor er der ikke brug for, at der sidder en person og styrer speederen. Alt sker via computeren, der styrer blandingen af speeder og brændstof blanding for at ændre motorens omdrejninger og dermed den tone motoren udsender.


Imellem optrædener, hvor støjniveauet kun består af Renault teamets ghettoblaster, får børn lov til at sidde i Alonsos bil.

Da et bestemt antal omdrejninger har en tone – og en frekvens også har en – er det en smal sag at matche dette til en given melodi, så det er blevet resultatet man kan høre her.

Enhver optræden blev ledsaget af jubel fra publikum, der naturligvis forlangte gentagelser i en uendelighed. Den var dog ikke i stand til at køre hele tiden da motoren med en mulighed for at opnå 20000 o/m forlangte hvile mellem hver optræden.

Var der nogen der sagde, at der ikke er humor i formel 1!?

En lille filmbid i en skummel kvalitet kan ses og høres her.

Filen er ca. 9Mb stor, så hvis du har modem skal du nok ikke prøve.