Ewert tager ordet (igen!)

Af Michael EwertDer er sket meget indenfor motorsporten siden det sidste nummer af F1journal.com udkom. Der har været Le Mans med et resultat, som vi måske ikke havde forventet. Der har været godt gang i silly season karrusellen. Renault har domineret i Formel 1 og så alligevel ikke. Der har været DTM på Brands Hatch. Der har været VM i fodbold. Der har været Goodwood Festival of Speed. Der er kommet en ny Top Dog i ChampCar og en gammel kending dominerer i USA. Der har altså helt generelt været gang i den i den sidste måneds tid.

Det overraskende Le Mans resultat

Le Mans 2006 var et fantastisk løb. Motors TV viste ikke bare samtlige 24 timer af løbet, men også direkte transmissioner fra mandag og tirsdags tekniske inspektioner og de fire gange to timers kvalifikation onsdag og torsdag. Motors TV fortsatte med at vise kørerparaden fra Le Mans by, lørdagens warm up samt de to supportklasser, der kørte race på Le Mans la Sarthe banen inden den officielle start, der på grund af VM i fodbold var blevet rykket en time. Et stort 11 tal til Motors TV for deres flotte Le Mans transmissioner!

Vi glemmer dog ikke danske TV2, der også viste alle 24 timer på TV2 og TV2 Zulu. Det skete med Ulrik Jönsson og Martin Jensen som pit reportere, samt Morten Stig Christensen i et lille interimistisk studie med Ford chikanen i baggrunden og to hold kommentatorer, som klarede de 24 timer flot. Et lille 10 tal til TV2 for ikke at have reportager fra kvalifikationerne og fredagens kørerparade i Le Mans by.

Le Mans 2006 var året med danskere over alt. F1journal.coms egen Stanley With var på banen til årets 24 timers race nummer et. Nogle af hans billeder fra de 24 timer kan du se her på F1journal.com i dette nummer.


Stanley With billede fra Le Mans

Le Mans 2006 havde ikke færre end ni danskere til start. Tom Kristensen i Audi R10, Casper Elgaard, John Nielsen og Philip Andersen i en Zytek, Jens Møller og Nicolas Kiesa i en Lister Storm. Jan Magnussen i en Corvette C6-R, Thorkild Thyrring og Lars-Erik Nielsen i Porsche 911 GT3-RS. De største modstandere til danskerne kom fra Henri Pescarolos Courage racere, de to Prodrive Aston-Martin racere og Panoz Esperante, der overraskede med at vinde GT3 klassen i Sebring 12-timers løbet i marts måned.

Løbet så længe ud til blive ren danskerdominans. Tom Kristensen kørte i Audi R10 nr. 7, men for første gang siden år 2000 vandt Tom Kristensen ikke i den samlede stilling. Tom nåede dog at køre løbets hurtigste omgang, og Tom var glad for at han havde været med til at sikre Audi den første dieselmotoriserede sejr i Le Mans historien, men for en gang skyld var det hans Audi, der løb ind i alle de tekniske problemer.

For resten af danskerholdene i LMP1 klassen var der ikke meget glæde. Lister Storm raceren var hurtig over et par omgange, men løbet er 24 timer langt, så da man til sidst løb tør for reservedele valgte man at trække Lister Storm raceren ud af løbet. Team Essex Invest overraskede på den negative måde ved at tilbringe mere tid i pitten end det danske hold burde.

Teamchef Peter Halvorsen var heller ikke tilfreds med holdets indsats og udtalte til TV2, at man måtte kigge indad i teamet og finde grunden til det dårlige Le Mans løb i et tonefald, som tydede på en kraftig ransagelse i teamet. Selv om Le Mans og DTC er to forskellige løbsserier, så kan man ikke undgå at tro, at Le Mans løbet kommer til at betyde visse ændringer i DTC teamet. Men man vinder ikke Le Mans ved at poste 15 mio. kroner i et team, og så ikke teste bilen i bare lidt af den tid, som Audi og Pescarolo Sport bruger på at teste deres biler.


Aston-Martin gjorde igen en god figur på Le Mans, men bilerne var ikke lige så holdbare som Jan Magnussens Corvette © A.C.O

I GT2 klassen var fronterne tegnet op fra start. Som en kopi af 2005 løbet var det Chevrolet Corvette bilerne, der måtte jagte Aston-Martin racerne i størstedelen af løbet. Jan Magnussen viste igen, hvorfor han har et hjem hos General Motors. Med fantastisk hurtig kørsel lykkedes det for ham at få Aston-Martin bilerne til at bryde sammen en efter en, og det blev til karrierens 3. Le Mans klassesejr. En sejr som betød, at Le Mans trofæet nu er General Motors eget. Jan Magnussen blev hyldet i Københavns Lufthavn, da han vendte hjem til Danmark mandagen efter løbet.

Thorkild Thyrring og Lars-Erik Nielsen deltog begge i GT3 klassen. Thorkild Thyrrings bil løb dog hurtigt ind i problemer, mens Lars-Erik Nielsens Porsche 911 GT3-RS næsten kunne cruise til den overordnede klassesejr. Men med kun 1½ time igen løb Seikel Motorsports/Farnbacher Racing ind i problemer. Teamet havde mistet tredjegearet søndag formiddag og det betød, at gearstangen knækkede. Teamet havde på dette tidspunkt et forspring på otte omgange ned til andenpladsen i GT3 klassen, men da køreren Dominik Farnbacher fik slæbt Porsche raceren i pit og en ny gearstang var blevet isat havde Panoz Esperante raceren taget føringen.

Dominik Farnbacher prøvede at lukke hullet til Panoz raceren, men en oversatsning efter Tertre Rouge, hvor bilens baggjulsophæng ramte muren valgte teamet at køre andenpladsen hjem. Det kunne være blevet til danske sejre i tre klasser, men det sluttede med kun én, men meget flot sejr til Jan Magnussen.

 

Juan Pablo Montoya skifter til NASCAR. Hvem overtager hans sæde hos McLaren?

Søndag den 9. juli offentliggjorde Juan Pablo Montoya og Chip Ganassi, at Juan Pablo Montoya skifter fra toppen af Formel 1 til midten af NASCAR Nextel Cup serien efter denne sæson. Et overraskende valg, som ikke har set lignende siden Nigel Mansell i 1992 offentliggjorde, at han skiftede som regerende Formel 1 verdensmester til IndyCar mesterskabet i 1993.

Hvorfor han har gjort dette har vi prøvet at kigge nærmere på i en artikel i dette nummer af F1journal.com.

Der skulle dog kun gå få dage efter offentliggørelsen af dette skifte før Juan Pablo Montoyas kontrakt med McLaren blev ophævet for resten af sæsonen. Da denne leder er skrevet før det franske Grand Prixs afvikling kan vi ikke sige noget om, hvordan det er gået for Pedro de la Rosa, der har overtaget Montoyas sæde.


Endnu vides det ikke, hvem der skal være Fernando Alonsos partner i 2007? © McLaren media

Montoyas skifte sætter spekulationerne i gang om, hvem der skal have sædet ved siden af Fernando Alonso til næste år. Bliver Kimi Räikkönen hos McLaren med en ny kontrakt? Rykker Lewis Hamilton op som andenkører? Hvorfor skrev Montoya ikke kontrakt med et andet team? Ville de ikke have ham og hvordan placerer det de andre kørere i den store kørerkabale?

Disse tanker, rygter, fakta og lignende bliver diskuteret bredt på diskussionsfora over hele verden, og nyheder kan læses på dansk på Jubii Formel 1, Bilmagasinet Formel 1 og Motorsporten.dk og på endnu flere sites på engelsk, tysk, fransk, svensk, ja alverdens sprog.

Man behøver ikke mere end et par tastetryk for at holde sig opdateret med, hvad der sker indenfor de fleste motorsportklasser.

Goodwood Festival of Speed

En af grundene til, at jeg skriver denne leder skyldes det årlige Goodwood Festival of Speed. Flemming Hansen, der normalt skriver lederen har igen været en tur forbi det sydlige England og tage billeder og samle historier til F1journal.com. Nogle af disse kan du se i dette nummer af F1journal.com.

Tom Kristensen var til stede ved dette års Festival of Speed, hvor han blev forenet med den fantastiske Bentley Speed EXP8, som han vandt Le Mans løbet med i 2003. Igen i år var der fantastiske biler til stede og motorsportskoryfæer som Richard Petty, Derek Bell, Jackie Stewart og mange flere.


Flemming Hansen billede fra Goodwood Festival of Speed

Flemming har lovet at hans dækning af Goodwood Festival of Speed vil være på samme høje niveau, som de tidligere år, så vi har noget at glæde os til.


VM i fodbold sætter sit præg på motorsporten

Verdensmesterskaberne i fodbold har også sat sit præg på motorsporten i år. Jan Lammers Racing for Holland team har i år haft et fodboldtema på bilen. Vitantonio Liuzzi har de sidste par løb kørt med fodbold inspirerede kørersko. Alexander Margaritis’ Mercedes C-klasse DTM racer var på Brands Hatch iklædt fodboldbeklædning og bilen stod parkeret uden for Stuttgarts Gottlieb Daimler Stadion under bronzekampen, som Tyskland vandt over Portugal.

Jeg husker en sjov episode fra VM i 1994. Irland mødte Italien i gruppespillet den 18. juni og vandt 1-0. Det syntes Eddie Jordan lige han ville påpege overfor de italienske hold, så han skrev 1-0 på siden af Jordan raceren. Skæbnen ville, at Italien gik videre i 1994. Det gjorde Irland ikke, så Minardi Scuderia Italia skrev Italy in – Ireland out på siden af racerne. Så kunne de lære det på den hårde måde.


Alex Margaritis fodboldinspirerede DTM Mercedes C-klasse © Mercedes

En tur over andedammen

Tager vi en tur over andedammen og kigger på de to formel serier IndyCar og ChampCar, så ser fremtiden for de to serier både lysere og mørkere ud. Lysere fordi der nu er lidt snak mellem de to serier om en forening af de to serier til et samlet felt. Begge serier har fået nye stjerner.

IndyCar har nu fået Marco Andretti, som den lysende stjerne. Efter hans andenplads i Indianapolis 500 har han været den store lysende stjerne på den amerikanske IndyCar himmel, hvor specielt Sam Hornish Jr har været den inspirerende kører hos Penske-Honda holdet og vundet flere løb og ligner en rigtig mesterskabskandidat.

ChampCar har dog heller ikke stået stille. AJ Allmendinger blev en ren solstrålehistorie, da han som den eneste amerikanske kører i ChampCar først blev fyret fra RuSport holdet og under 24 timer senere skrev kontrakt med Forsythe Racing. En klog beslutning, som gav pote, da AJ Allmendinger har vundet de tre sidste løb i ChampCar serien, mens RuSport ikke har gjort det bedre end da AJ Allmendinger kørte for teamet.


AJ Allmendinger vandt sit første løb for Forsythe © Ford Media

Paul Tracy og Sebastien Bourdais fortsætter deres kamp om ikke at blive venner. Starten af løbet på Cleveland banen var typisk for banen. Flere biler kørte sammen i de første par sving, og Paul Tracy valgte at forsøge at køre imellem Sebastien Bourdais og Bruno Junqueira. Da de to kørere lukkede hullet kørte Paul Tracy op over Sebastien Bourdais’ bagdæk og bunden af Paul Tracys bil ramte meget kortvarigt Sebastien Bourdais hjelm. Sebastien Bourdais var bevidstløs i få sekunder og var meget heldig ved ikke at blive alvorlig skadet.

Sebastien Bourdais udtalte bag efter, at det lugtede så langt væk, at en mand uden lugtesans kunne lugte det, og at Paul Tracy kun slap godt fra det, da det var Paul Tracy, der som en anden Michael Schumacher i Formel 1 kan slippe godt fra en masse ting. Paul Tracy svarede tilbage, at Sebastien Bourdais snart burde indse, at grunden til at ingen kan lide ham er hans væremåde.


E
n gammel kending og et par gode tilbud

Nogen gange når man kigger i butikkerne finder man nogle gode tilbud, som bør videregives til andre interesserede. Bilmagasinet udgiver deres glimrende Legenden om…bøger, hvor Christian Frost på en spændende måde fortæller historien om forskellige bilmærker. Seneste bog er Legenden om Renault, som kan bestilles gennem Forlaget Benjamin. Det er ganske underholdende læsning, som giver en god forklaring på, hvordan bilfabrikanterne har udviklet sig gennem årene.

Da jeg en dag var i Kvickly Xtra faldt jeg over to lignende bøger. Historien om Porsche og Historien om BMW. Begge bøger er store tunge hardback bøger i A3 størrelse med store flotte billeder til en pris på kun 100.- stykket. Det var et tilbud, men tilbud har det med at komme igen.

I B.O. Bøger faldt jeg ved et tilfælde over bogen Formula One. En engelsk bog igen med en masse flotte billeder, og en kort gennemgang af banerne, der har været med i Formel 1 fra East London i Sydafrika til Anderstorp i Sverige. Der var en større gennemgang af verdensmestrene og de største teams samt en kort gennemgang af 2003 sæsonen. Der findes en masse af den slags bøger, men denne bog var sat ned til 30 kroner, hvilket er langt under normalprisen.


En dvd som vi har ventet længe på er den gamle Formel 1 film fra 1966 ”Grand Prix”. En underskriftindsamling startet på internettet beviste overfor filmselskabet Metro Goldwyn Mayer, at interessen for denne film var der, og endelig er den udkommet. Det er en dobbelt dvd med den 176 minutter lange film med fantastiske optagelser af bilerne med split-screen, trailer og flere making-of dokumentarer. Mit eget eksemplar er købt på Club Raccoon på axelmusic.dk, men jeg har også set filmen på dvdon.com med svenske undertekster.

De fleste husker katastrofefilmen Driven med Sylvester Stallone som ChampCar kører. En film der tragi-komisk nok skulle vise, hvor storslået ChampCar er. I USA har en ny film snart premiere. Filmen hedder Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby. Den handler om NASCAR køreren Ricky Bobby og heldigvis er det en komedie. Hovedrollen spilles af Will Ferrell (Old school, Wedding Crashers, Anchorman), der får en ny holdkammerat i Sascha Baron Cohen (Ali G), der spiller en fransk racerkører. Resten kan vi kun gisne om, men traileren kan ses på www.rickybobby.com.

Med disse ord vil jeg afslutte denne måneds leder.