Monty - nu med tag på!

Af Michael Ewert

Historien om Juan Pablo Montoyas kommende skifte til NASCAR serien har chokeret det meste af Formel 1 verdenen og egentlig også NASCAR verdenen. Men at han blev opsagt hos McLaren få dage efter var endnu mere overraskende.

Da Juan Pablo Montoyas skifte til McLaren i sin tid blev offentliggjort var det en lille hemmelighed, at det var daværende McLaren kører David Coulthard, der måtte vige pladsen til fordel for colombianeren, der i McLaren termer hurtigt fik tilnavnet Fire på grund af hans latinske temperament.

Den første tid hos McLaren

Forventningerne til Fire and Ice duellen mellem Juan Pablo Montoya og Kimi Räikkönen var store, da makkerparret tørnede ud for de sølvgrå McLaren-Mercedes racere på den australske asfalt i Albert Park, Melbourne i 2005. De to første løb i årets interne teamduel stod der Juan Pablo Montoya på. Var Kimi Räikkönen slået allerede fra starten?

En tenniskamp sendte dog Juan Pablo Montoya på reservebænken. En skulderskade opstået under et spil tennis skulle dog være starten på et problematisk år for Juan Pablo Montoya. Hos McLaren var Ron Dennis og Martin Whitmarsh meget lidt imponerede over Juan Pablo Montoyas skade, og spørgsmålet var også om det vitterligt var en tenniskamp, der var skyld i skaden. Rygterne sagde alle nej, og det er da også lang tid siden man har hørt om en professionel tennisspiller, der måtte udgå med en skulderskade under en træningskamp.

Fakta var i hvert fald, at Juan Pablo Montoya, købt for dyre millioner, nu sad på reservebænken, mens testkørerne Pedro de la Rosa og Alexander Wurz skiftevis gjorde det fremragende som henholdsvis andenkører og testkører. Da Juan Pablo Montoya vendte tilbage til McLaren raceren var det med en beskeden 7. startplacering, mens Kimi Räikkönen startede fra pole position. De to kørere endte endda på den samme placering, som de havde startet løbet fra.


Juan Pablo Montoya i McLarens MP 4-20, som han vandt tre løb med © McLaren media

De næste par løb var det også Kimi Räikkönen, der var den dominerende McLaren kører, og da Juan Pablo Montoya i det canadiske Grand Prix blev diskvalificeret for at have kørt ud af pitten, mens den var lukket fløj der masser af latinske eder i luften. En fejl fra pitten og et iltert temperament satte minderne om det franske Grand Prix på Magny-Cours 2003 forrest på nethinden. Dengang beskyldte Juan Pablo Montoya Williams for unfair spil (det pæne ord for, at Williams skulle have saboteret hans vinderchancer).

Der skulle gå frem til det britiske Grand Prix før Juan Pablo Montoya endelig skulle vinde et løb igen. På dette tidspunkt var det klart for enhver, at Kimi Räikkönen var køreren, der havde størst chance for at blive verdensmester for teamet. Der skulle dog gå en del løb før Juan Pablo Montoya accepterede, at han skulle køre for Kimi Räikkönen, så man ikke risikerede en gentagelse af 1986, hvor holdkammeraterne Nigel Mansell og Nelson Piquet tog point fra hinanden i en sådan grad, at Alain Prost kunne tage mesterskabet.

Selv da det var klart, at klog kørsel var vejen frem lavede Juan Pablo Montoya fejl. Specielt i Tyrkiet, hvor et sammenstød med Tiago Monteiro endte med en kørerfejl, der lod Fernando Alonsos Renault tage en sikker andenplads. Stjernerne stod over Juan Pablo Montoya, da han tog sejren i det italienske Grand Prix. Det gjorde de ikke, da Juan Pablo Montoya blev påkørt af Antonio Pizzonias Williams-BMW på Spa-Franchorchamps banen. Fejlene og uheldene betød, at Fernando Alonso med tre løb tilbage kunne tage mesterskabstitlen uden McLarens to kørere kunne gøre noget for det.

Juan Pablo Montoya udtalte til medierne, at han nu troede han ville få lov at køre sin chance, så fremt Fernando Alonso lå på en mesterskabsvindende placering. Dermed fik han lige langet ud efter McLaren ledelsen som værende den, der var skyld i, at Montoyas resultater havde været mindre prangende i forhold til, hvad de kunne have været.

Juan Pablo Montoya vandt da også det brasilianske Grand Prix, da Fernando Alonso lå på den mesterskabsvindende placering. Årets to sidste Grand Prix løb bød på to dnf’s. I sæsonens afsluttende løb i Kina udgik han med en teknisk defekt. Løbet i Japan viste dog Juan Pablo Montoya som vi kender ham bedst.


Juan Pablo Montoya vandt sidste Formel 1 løb på Interlagos sidste år © McLaren media

McLaren valgte at spille sikkert under den regnvåde kvalifikation på Suzuka, så da løbet startede søndag morgen dansk tid var det med en ilter Montoya bag rattet. Det betød, at Juan Pablo Montoya ramte sammen med Jacques Villenueve, og så var endnu et Montoya løb slut før det ternede flag.

Juan Pablo Montoyas første år hos McLaren var bestemt ikke det drømmeår, som man havde håbet på, da sæsonen startede. McLaren havde den stærkeste kørerduo, men fik ikke særlig meget ud af den. Mercedes stod for de fleste tekniske defekter, mens Juan Pablo Montoya stod for de fleste kørerfejl.

De mange kørerfejl og skulderskaden i starten af sæsonen var en af de medvirkende årsager til, at Ron Dennis og McLaren skrev kontrakt med Fernando Alonso for 2007 sæsonen.

Tiden hos McLaren i 2006

Med offentliggørelsen af kontrakten var det sikkert, at enten Kimi Räikkönen eller Juan Pablo Montoya skulle forlade McLaren holdet efter 2006 sæsonen. Det har sat gang i rygterne om, hvem af de to kørere, der stensikkert ikke fik forlænget kontrakten med McLaren.

At dømme efter 2005 stod Juan Pablo Montoya ikke til en kontraktforlængelse. Det vidste Juan Pablo Montoya godt, men han havde alligevel håbet på, at Kimi Räikkönen ville få sparket. Kimi Räikkönen udtalte den 16. august 2001 til en journalist fra Motorsport News i dagene op til det ungarnske Grand Prix, at hans store drøm var at komme til Ferrari og køre:

”Jeg er sikker på, at jeg en dag kommer til at køre for Ferrari. Noget mere erfaring, så er jeg klar til at skifte. Enhver Formel 1 kører vil gerne køre for dem, men for mig er det en mission lige som at vinde mesterskabet.”


Juan Pablo Montoya i MP 4-21 på Indianapolis Motor Speedway © McLaren Media


Jean Todt har også talt rosende om Kimi Räikkönen. Kimi Räikkönen havde dog en kontrakt med McLaren for i år, og var derfor ikke var i stand til at skifte. Det var en af årsagerne til, at Ferrari ansatte Felipe Massa til 2006. Den store interesse gav dog Juan Pablo Montoya håb om, at Kimi Räikkönen skiftede til Ferrari efter denne sæson, og dermed lod et McLaren sæde tilbage til ham.

Men...

2006 sæsonen har igen været præget af kørerfejl fra Juan Pablo Montoyas side. Senest har de to løb i Canada og USA nok gjort udfaldet. Begge løb nåede ikke at blive to omgange lange. I Canada forsøgte han et meget optimistisk overhalingsforsøg og sendte ham selv og Williams’ Nico Rosberg i muren. I USA var han involveret i et uheld på første omgang, hvor han påkørte sin holdkammerat, og så var begge McLaren racere ude næsten før løbet startede.


Montoyas sidste løb endte med et sammenstød med Kimi Räikkönen i gruset ©: Red Bull Media

Netop på Indianapolis havde Juan Pablo Montoya og Ralf Schumacher deres sammenstød et par år tidligere. Juan Pablo Montoya har dog kunnet se skriften på væggen. Flere rygter har sendt Montoya til Red Bull Racing, Toyota, Williams og enkelte gange til Renault. Det har dog været svært at finde logikken i disse rygter.

Juan Montoyas amerikanske opdragelse

Juan Pablo Montoya er en løntung kører, med en dunkel fortid. Hos Williams blev han beskyldt for at være for fed og leve for meget The American Way of Life med burgere og for lidt motion. Han beskyldte teamet for bevidst, at have hindret ham i at vinde det franske Grand Prix på Magny-Cours og han har haft flere sammenstød med sin holdkammerat hos Williams.

Hos det regelrette McLaren blev der sat mere skik på columbianeren, og hver gang man kunne spore en fremgang, så sørgede dumme fejl for et tilbageskridt. Skriften på væggen har næsten været så stor, at en blind mand kunne læse den.


Juan Pablo Montoya og Chip Ganassi på Milwaukee Mile 1999 © Chip Ganassi Racing

Juan Pablo Montoya er amerikansk skolet. Efter F3000 mesterskabet tog han til ChampCar og Chip Ganassi efter hjælp fra Williams teamet. Montoya var Williams’ testkører og Juan Pablo Montoya skulle være Zanardis kompetente afløser. Det tog kun 3 løb for Juan Pablo Montoya før den første sejr var i hus. Det blev til syv sejre det første år på så forskellige typer baner, som gadebaner, ovalbaner og permante baner.

Juan Pablo Montoyas andet år var ikke så lykkebringende som det første. Chip Ganassi Racing, der havde Juan Pablo Montoya og Jimmy Vasser som kørere oplevede store ændringer i år 2000. Den tidligere suveræne pakke Reynard chassis, Honda motor og Firestone dæk blev ændret til Lola chassis, Toyota motor og Firestone dæk. Juan Pablo Montoya viste sit store talent og kørte både pole positions og 3 sejre (alle på ovalbaner) hjem til Chip Ganassi holdet.


Juan Pablo Montoya i en Lola-Toyota-Firestone © CART

Juan Pablo Montoya var også køreren, der bragte ChampCar tilbage på Indianapolis ovalen. Som rookie i et af verdens største løb overraskede Juan Pablo alle ved at tage sejren i Indianapolis 500 løbet foran langt mere etablerede kørere i Indy Racing League serien.

Juan Pablo Montoya blev headhuntet til Williams et år før tid. Derfor måtte Chip Ganassi på ny sørge for en kompetent afløser. Denne gang i brasilianeren Bruno Junqueira, som dog aldrig nåede Juan Pablo Montoyas succes.


Juan Pablo Montoya og Michael Schumacher har været ærkerivaler siden 2001 © BMW

Tiden hos Williams

De første par løb hos Williams gik godt, og successen så ud til at være hjemme, da Juan Pablo Montoya lavede en flot hjul-til-hjul overhaling på Michael Schumacher og længe så ud til at første sejr igen skulle komme i det tredje løb. Det satte hollandske Jos Verstappen en stopper for, da han kørte ind i den columbianske kører og mens man havde ventet en eksplosion fra Juan Pablo, så overraskede han ved ikke at lade temperamentet tage overhånd.

Formel 1 var noget anderledes end de tungere og mere tilgivende ChampCar racere. Bilerne i ChampCar var beregnet til at køre aggressivt, mens bilerne i Formel 1 for at bruge et ord, som desværre kendetegner Formel 1 alt for godt, er mere skinnekørsel. Juan Pablo Montoya forbedrede sig og han var lynende hurtig, da han så ud til at skulle gøre andet forsøg på at tage den første sejr på Hockenheim. Denne gang var det dog motoren, som var blevet presset for meget. Ralf Schumacher, der vandt løbet sagde efter løbet, at Juan Pablo Montoya havde presset motoren for meget med hans aggressive kørsel.

Fakta er da også, at Juan Pablo Montoyas bedste løb er kommet på baner, hvor downforcen var på et minimum. Da den første sejr kom var det på højfartsbanen Monza i Italien. I 2002 etablerede Juan Pablo Montoya som pole kongen. Lynende hurtig over en enkelt omgang. Det var han syv gange i 2002, men han tog ingen sejre i 2002.


Juan Pablo Montoyas første Formel 1 sejr kom på Monza i 2001 © BMW

I 2003 kneb det med sejrene. Det var dog nær blevet til sejr i åbningsløbet, men en kørefejl betød et spin på banen og en sikker sejr blev vekslet til en trist andenplads. Andenpladser var Juan Pablo Montoya god til. Juan Pablo Montoya brugte dog sit talent fra de amerikanske bybaner til at tage sejren i Monacos Grand Prix og på den tidligere højhastighedsbane Hockenheimring kørte han i cirkler om alle konkurrenter.


Juan Pablo Montoya kørte sit mest dominerende Formel 1 løb på Hockenheim i 2003

Helt frem til sæsonens næstsidste løb var han med i kampen om mesterskabet indtil han fik en drive-through straf for at køre sammen med Rubens Barrichello. En typisk Montoya manøvre, som både er det vi elsker ham for og hader ham for. Det er do-or-die. Ikke noget midt imellem.

Hans sidste år hos Williams blev heller ikke noget særligt. I 2004 var det ingen hemmelighed, at Juan Pablo Montoya skulle skifte til McLaren efter 2004 sæsonen. Williams FW26 var heller ikke noget at råbe hurra for og selv om Juan Pablo Montoya kørte efter de bedste evner, så blev det til en flot andenplads i Malaysia. Williams skulle frem til sæsonens sidste løb efter større ændringer i den tekniske afdeling hos Williams før Williams igen nød succes, da Juan Pablo Montoya vandt det sæsonens sidste løb i Brasilien.


Sværvægteren Juan Pablo Montoya vandt sit sidste løb for Williams © BMW

Derfor passer USA godt til Juan Pablo Montoya

Da Juan Pablo Montoya søndag den 9. juli offentliggjorde, at han fra 2007 skifter til NASCAR Nextel Cup, hvor han skal køre for Chip Ganassi Racing Felix Sabates teamet var reaktionerne mange og forståelsen mindre. Hvorfor vælger en højtbetalt Formel 1 kører at skifte fra et sæde i Formel 1 til en verden, der efter europæisk opfattelse virker som et uland?

Den ene grund er, at Juan Pablo Montoya ikke kunne få en plads hos et topteam i Formel 1. Derfor startede han tidligt med at undersøge de forskellige markeder, hvis det skulle gå galt i Formel 1. De mest åbenlyse serier var ChampCar og IndyCar serierne. Begge serier minder gradvis om en forenklet udgave af Formel 1 med meget lidt teknologi, men stadig kraftige accelerationer.


Juan Pablo Montoya snakker med Jeff Gordon inden en testtur i Jeff Gordons Chevrolet Monte Carlo © BMW

Juan Pablo Montoya havde dog ingen muligheder for at komme til et topteam i ChampCar, der døjer med mangel på sponsorer og deltagere. IndyCar har lidt flere sponsorer, en del gamle ChampCar kørere, som nu kører i Indy Racing League serien, men også denne serie er i krise. Honda er eneleverandør af motorer til serien, og det vides ikke hvor længe de vil fortsætte med dette. Chip Ganassi har dog sit eget IndyCar team. Her kører Scott Dixon, der vandt IRL mesterskabet i 2003 og regerende IRL mester Dan Wheldon, men der er krise i IndyCar ligesom i ChampCar. Få tilskuere, færre deltagere og en trussel fra Chip Ganassi Racing om, at han vil trække sit hold fra IndyCar serien, hvis der ikke kommer en forening mellem ChampCar og IndyCar serierne.

Der er da også kommet noget snak mellem de to parter, men det er ikke lige sådan, at sammenlægge de to serier. ChampCar kommer i 2007 med et helt nyt chassis, som er produceret af G Force/Panoz. IndyCar har Indianapolis 500 løbet. I en optimal verden ville man tage det bedste fra begge serier og slå sammen til en superserie, men når pengene bestemmer det meste, så er det en helt anden snak.


Car Swap 2003 kaldte man eventen, hvor Jeff Gordon testkørte en Williams FW23 og Juan Pablo Montoya prøvede Jeff Gordons NASCAR racer © BMW

NASCAR Nextel Cup virker måske nok, undskyld udtrykket, oldnordisk på os europæiske racerfans. 40+ biler på diverse ovaler kører rundt og rundt i flere hundrede omgange med høj fart. Uheld er der en del af, men der er også et reglement, som giver kørere, der har været involveret i et uheld en grund til at få repareret bilerne og så ud på banen igen. Det giver underholdning til tilskuerne, og det er noget som amerikanerne vil have. De vil underholdes. De vil mærke suset fra de store V8 motorer og de vil have kørere, der ikke er polerede duksedrenge som i Formel 1, men som er glade for det de laver og giver sig tid til fansene.

Derfor er NASCAR så populært i USA. Af samme grund er det her man finder de fleste sponsorer. Selv den tidligere rookie kører Denny Hamlin har købt en Lear Jet og det som rookie kører. Mange af topkørerne i NASCAR Nextel Cup har en årsindtægt som de fleste Formel 1 kørere ikke kommer i nærheden af. Det til trods for, at de kun kører rundt og rundt ca. 32 gange om året, så selv om Juan Pablo Montoya måske får en lønnedgang hos Chip Ganassi Racing Felix Sabates, så kan han sagtens ende med at tjene mere på de mange fans, som køber merchandise fra alle kørerne.

Selv om det ikke er blevet nævnt nogle steder, så får Juan Pablo Montoya måske et større løntilskud fra NASCAR organisationen. France familien der styrer NASCAR med hård hånd har ved at få Juan Pablo Montoyas underskrift fået et scoop i en Formel 1 kører ’on top of his game’. NASCAR organisationen arbejder i disse år på at udvide fanbasen til det massive central- og sydamerikanske marked og her passer Juan Pablo Montoya perfekt ind i den strategi. NASCAR Busch serien har allerede afviklet flere løb i Mexico på den gamle Hermano Rodriguez Formel 1 bane. Af samme grund griner vi over rygtet omkring Jacques Villenueve og NASCAR, men også han er et aktiv, som NASCAR gerne vil have i hatten nu, hvor de efter al sandsynlighed skal køre på Gilles Villenueve racerbanen til næste år.


Juan Pablo Montoya har mange fans i USA © BMW

Chip Ganassi har som bekendt hold i flere serier. NASCAR Nextel Cup, Grand-Am, NASCAR Busch og Indy Racing League for at nævne de største løbsserier. Årets Daytona 24-hours løb vandt Chip Ganassis team med kørere fra Ganassis IRL og Nascar team. Mon ikke vi ser Juan Pablo Montoya deltage i dette løb til næste år, og det bliver nok også til udvalgte IndyCar løb, såfremt det passer i kalenderen.

Juan Pablo Montoya skal læres op i den mindre NASCAR Busch serie inden han slippes ud mellem de store drenge som Jeff Gordon, Tony Stewart og Dale Earnhardt Jr. Det har han nu fået et par ekstra måneder til at lære, da hans kontrakt med Vodafone-McLaren-Mercedes teamet blev ophævet den 12. juli.

McLaren opsiger kontrakten med Juan Pablo Montoya

Det kom som noget af en overraskelse for denne artikelskriver, at Juan Pablo Montoyas Formel 1 karriere er slut så få dage efter Juan Pablo Montoya offentliggjorde et skifte til NASCAR. Med en følelse der mindede om den folk sad med efter Zinedine Zidanes svinske skalle i brystkassen på den italienske forsvarsspiller Marco Materazzi under VM finalen. Som en soldat, der bliver sendt hjem i vanære er Juan Pablo Montoya nu hjemsendt fra kampmarken.


Juan Pablo Montoya og Chip Ganassi annoncerede skiftet på Chicagoland © Dodge Motorsport

Hvordan kunne det gå så galt. Hvad har Juan Pablo Montoya gjort Ron Dennis, Martin Whitmarsh og Norbert Haug siden han nu er blevet bedt om ikke at køre sæsonen færdig. Det er ingen hemmelighed, at Martin Whitmarsh ikke har været Juan Pablo Montoyas største fan. Ron Dennis har været mere diplomatisk i sine udtalelser, mens Montoya gjorde sig upopulær hos Mercedes, da han beskyldte Mercedes motoren for at være skyld i, at han udgik et løb.

Officielt siger McLaren/Ron Dennis i deres pressemeddelelse, at

”Juan Pablo Montoya er en spændende kører og meget elskværdig person, der utvivlsomt vil lave et succesfuldt skifte til NASCAR. Vi har besluttet, at med så mange nye ting, der sker i Juan Pablo’s liv så vil det være bedst, hvis han holder en pause og forbereder sig professionelt og personligt på fremtiden.”

Mercedes Motorsportchef Norbert Haug følger op.

”Vi tror, at Juan Pablos beslutning om at skifte til NASCAR er meget vigtigt for ham professionelt og vi vil give ham den støtte vi kan for at sikre en succesfuld omstilling til NASCAR.”

Det lyder alt sammen meget rosenrødt, men virkeligheden er en anden. Da Juan Pablo Montoya udtalte sig efter pressekonferencen fra Chicagoland Speedway var en af de ting han sagde, at først efter kontrakten med Chip Ganassi Racing Felix Sabates holdet var underskrevet først der kontaktede han Ron Dennis og McLaren og offentliggjorde sin nye arbejdsgiver for 2007.


Det er denne Dodge som Juan Pablo Montoya overtager © Dodge Motorsport

Netop det, at McLaren ikke vidste, at Juan Pablo Montoya søgte mod USA og først blev informeret efter kontrakten var underskrevet menes at være den berømte dråbe, der fik bægeret til at flyde over. Derfor har Juan Pablo Montoya nu tidlig sommerferie, mens testkører Pedro de la Rosa har fået et foreløbigt job som løbskører.

En noget overraskende udvikling og et trist farvel til en af Formel 1 sportens farverige og temperamentsfulde kører. Lidt ironisk er det dog, at McLaren som de sidste par år har chokeret andre teams med deres tidligere offentliggørelser af kørerskifter nu selv har fået lov at opleve chokket, som Williams oplevede med Montoya kontrakten og Renault oplevede med Alonso kontrakten.