Dansktoppen.
Bedre held i 2007!

Af Flemming Hansen.


© Jan Kaiser

Jan Magnussen - årets dansker i udlandet - men Macau svipsede!

Ja det var jo lige før at forventningerne til Jan Magnussens indsats i Macau ingen ende ville tage. Alt var jo gået perfekt op til starten på første race. Sådan da. Mission 1 var at skaffe Any Priaulx en gunstig position forud for det som altid chance prægede løb i Macau. Pole position var målet og den kom i hus med danskerens hjælp


Jan i sin ommalede BMW på vej rundt i de snævre gader i Macau. © Jan Kaiser

Jan Magnussen løste første del af sin mission ved VM finaleløbet for standardvogne, da han hjalp hans holdkammerat Andy Priaulx til Pole Position på den udfordrende bane i Macau ved Hong Kong. Jan Magnussen kvalificerede sig på en, efter omstændighederne, yderst tilfredsstillende tiendeplads.


Under træningen var der endnu ikke buler i bilen. © Jan Kaiser

Jan Magnussen var indkaldt af BMW Motorsport til at hjælpe Priaulx i kampen om VM, hvor Priaulx kun er et point efter den førende i mesterskabet, Augustus Farfus i Alfa Romeo. I sin BMW 320si var det Jan Magnussens første og vigtigste opgave at hjælpe Priaulx til en god tid i kvalifikationen, ved at give ham en god slipstrøm ned af den meget lange langside, på den ellers meget snævre og svære bane. De to kørere havde øvet sig i de foregående træninger og fik i kvalifikationen udført det til perfektion, da Priaulx’ to hurtigste omgange begge blev sat efter at være trukket med af Jan Magnussen. Jan Magnussens egne muligheder for en hurtig omgang blev desværre kompromiteret grundet dette, da han for enden af langsiden skulle trække til side og lade Priaulx passere. Men til sidst i træningen var det meningen, at det var Jan Magnussen, der skulle have en slipstrøm ned af langsiden. Men da det endelig blev Jans tur, efter at kvalifikationen havde været afbrudt to gange med rødt flag, begyndte det at regne på dele af banen og det var derfor ikke muligt for Jan at forbedre sin tid. Men Jan Magnussens startplacering som nummer ti, betyder at han ikke var langt fra den ottendeplads, der ville udløse Pole Position til løb to, da man bytter rundt på top otte efter første løb.


© Jan Kaiser

Men uheldene væltede ned over Jan Magnussen, da han natten til søndag dansk tid, deltog i finaleløbet i WTCC på den snævre gadebane Macau. I begge løb var Jan Magnussen uheldig og måtte i sin BMW 320si udgå efter mindre end en omgang. Selvom Jan Magnussen i kvalifikationen indirekte havde medvirket til at teamkammeraten Andy Priaulx kunne sikre sig VM titlen, ved at hjælpe denne til Pole Position i kvalifikationen, så havde Magnussen svært ved at finde smilet frem efter løbet. Dette til trods for at teamchef Bart Mampaey udtrykte stor tilfredshed med Jan Magnussens indsats og desuden var sikker på, at Andy Priaulx ikke havde klaret sig uden Jans hjælp.

”Jeg kan ikke skjule, jeg er skuffet. Jeg er vanvittig skuffet. Efter at have brugt alle træninger og kvalifikationen på at hjælpe Andy (Priaulx – red.), så kunne jeg endelig få muligheden for at vise noget i løbene. Jeg får en rigtig god start i første løb og slipper lige nøjagtig udenom uheldet i første sving, ved at tage ydersporet, hvorefter jeg ligger syver. Men straks efter rammer Zanardi mig bagi og sender mig direkte ind i betonmuren. Det ødelagde forhjulsophænget, så jeg måtte liste bilen tilbage til pitten. Teamet får bilen klar til andet løb, hvor jeg så starter næstsidst. Jeg får igen en rigtig god start og avancerer fem pladser ned mod første sving, men igen sker der et uheld og en Seat bliver sendt rundt lige foran mig. Jeg havde igen valgt ydersporet, men denne gang var det altså her at bilen havnede, så jeg ikke kan nå at undgå den. Det smadrer igen fronten og jeg må igen liste tilbage til pitten og må konstatere at mit Macau løb er forbi. Det er virkelig surt. Nu har jeg holdt mig ude af problemer hele året og så kommer jeg herned og bliver involveret i uheld i begge løb. Selvom teamet er rigtig glade og tilfredse efter min hjælp til Andy i kvalifikationen, så ville jeg jo gerne have vist dem, hvad jeg står for, men sådan skulle det ikke være. Selvfølgelig er jeg glad for at missionen lykkedes og Andy blev verdensmester, for løbet understregede lige nøjagtig, at man skal starte langt fremme for at slippe udenom uheldene i Macau”.

Men selvom der var tale om en personlig skuffelse for Jan, så udtrykte Mario Theissen himself også stor tilfredshed med danskerens indsats - og da han jo er mand for at fyre en eksverdensmester i F1 - Jacques Villeneuve - så er det vel det nærmeste man kan komme en blåstempling i BMW hierakiet. Så det er vel ikke så ringe endda.

Det blev ikke DTC mesterskab i 2006 men det blev til gengæld til et utal af sejre både i Danmark og i udlandet - ikke mindst det overbevisende hattrick på Le Mans.


Jan liner Andy op til en gang slipstreaming. © Jan Kaiser


Ja man må jo nok regne med at de ikke skal køre hjem! Christina overvåger udskejelserne i baggrunden. Det er Andy Priaulx til højre og cigaren...? © Jan Kaiser

Da Jan Magnussen deltog i årets finaleløb i WTCC var det for at hjælpe BMW kører Andy Priaulx med at genvinde VM titlen i standardvogne. Træningerne blev brugt til at time slipstreamingen, som Jan Magnussen skulle give Priaulx på langsiden i kvalifikationen, til perfektion, men samtidig blev der også samarbejdet om at finde det perfekte set-up. F.eks. startede de to kørere i hver deres nede med hht. hvor hårdt bilerne var sat op og dermed kunne de hurtigere samle data og give hinanden input på de forskellige set-up muligheder. Jan Magnussens input var uvurderlige og med slipstreamingen i kvalifikationen fik Priaulx Pole Position og dermed var Jan Magnussens tilstedeværelse allerede betegnet som en succes. Og som bekendt kunne Priaulx fra denne position køre sig til sejr i første løb og en femteplads i andet løb, hvilket gav ham VM titlen.

Ved den officielle BMW fest, der blev afholdt søndag aften på hotel Wyers i Macau, var Priaulx da heller ikke sen til at pege på Magnussen og sige ”because of you”, da Queens velkendte ”We are the champions” lyd over højttalerne.

Nu kan man også på Andy Priaulx’ officielle hjemmeside læse, hvor glad Priaulx var for samarbejdet med Magnussen. Andy Priaulx skriver ”… However, we also usually are at a bit of a disadvantage as we are a single car team, so have just one set of data to look at. Not so here, as for the first time I have the Dane, Jane Magnussen, as a team mate. What a great person. I wish I could have him with me at every race. He was a dream to work with both on and off the track. His technical feed back was great and when it came to slip streaming he was there in the right place at the right time. I know for Jan coming back here after so long and getting into a strange car cannot have been easy. He did have a coming together with a wall, but he was just finding the car’s limits and the boys soon got the Watsons Water liveried BMW 320si back to pristine condition. He ended up tenth on the grid and I think this shows just what a professional driver he is”.


En sprudlende Tom ved afslutningen på Hockenheim. © DTM.de

Tom K - Dobbelt treer!

Nu vil det nok være at gå for vidt at kalde en tredieplads på Le Mans og en tredieplads i DTM som en fiasko for Tom. Men i hans egne øjne er jeg sikker på, at det bare ikke var godt nok.

Mercedes'erne har været overlegne på stort set alle baner og da Tom ikke har haft en reel opbakning blandt de andre Audi'er, har han været et 'let' bytte for en Bernd Scheneider i mesterskabshumør. Tom havde nogle rigtigt ærgelig løb i sommer, hvor mekaniske defekter satte stop for legen - og så ikke mindst det katastrofale løb i Barcelona, hvor det på det nærmeste så ud som om Tom tabte sutten som det kærligt kaldes i motorsporten. Det var heldigvis en enlig svale, men det var til gengæld også det der kostede en fornuftig 2. plads, til den fremadstormende Canadier Bruno Spengler - der også kørte i Mercedes.

Top 6 i DTM blev Schneider, Spengler, Kristensen, Tomzyk, Green og Häkkinen. Kun Kristensen og Tomzyk repræsenterede Audi.

Mon ikke der er dømt revanche i 2007? Tom er stadig bedste mand i Audi, så skal vi ikke håbe på at, der kan komme til at stå nr. 1 på Audien i 2008 - og nåh ja en ny sejr på Le Mans vil vel heller ikke være af vejen!


Finaleløbet blev en intens affære, hvor toppen af poppen kørte hjul mod hjul. © DTM.deSpengler, Schneider og Kristensen - nr. 2, 1 og 3 i DTM 2006. © DTM.de


Alte kameraten! Men så kom HHF på direkte TV og så... © DTM.de

 

Nicolas Kiesas om'er

2006 kan for Nicolas vist kun betegnes som det samme som en fullbody hairremove - en om'er. Indsatsen i 2006 har været behandlet her, så lad os ikke dvæle mere ved det. Det er klart, at jeg ikke kan være på linie med alles mening omkring Kiesa - og sådan er det bare. Jeg mangler stadig, at se et godt og gedigent resultat i DTM. At se endnu en smadret racer med Kiesas navn på siden vil ikke være karrierebefordrende i min optik. Og det der brækkede ben var slet ikke karrierefremmende. Lad os håbe at Kiesa kan få så meget styr på Audien næste år at han styrer fri af Abt og andres uheld. Det bliver jo nok næppe en 2007 model - men vi kan da håbe på en 2006'er!

 

Ronnie Bremers karriere må siges at være på hold.

2006 er nok et af de år der hurtigst muligt skal i glemmebogen for Ronnie. Det er ikke blevet til meget ærligt race i årets løb. Til gengæld er det da positivt, at Ronnie i det mindste ikke lavede brølere bag rattet, når han så endelig fik muligheden!

Den helt store drøm er?/var? at komme til Champcar. Jeg skriver var - i datid - for det var jo drømmen i 2006. Spørgsmålet for mig er dog om der overhovedet er en fremtid i Champcar? Årets sidste løb skuffede mig voldsomt. Istedet for at konsolidere serien, så det nærmest ud som om, der i desperation blev solgt ud, hvor talrige sæder blev solgt til mere eller mindre talentfulde 'rent-a-drivers'. Reelt set fik Sebastian Bourdias nærmest foræret sit mesterskab. Der var nogen konkurrence fra Justin Wilson fra RuSport. Men...

A.J. Allmendinger der blev en af sommerens helt store stjerner valgte at tage til NASCAR, da han ikke kunne høste lønsummen af sin succes. Som den eneste fuldtids kører fra USA var det ikke det bedste der kunne sker for Champcar.

Paul Tracy ryger længere og længere ned i mudderet. Er involveret i slagsmål og anklager alt og alle - inklusive officials i Champcar - for alt muligt. Udtaler at han er træt af Champcar - men vælger alligevel at blive. Men det er nok baseret på at der ikke er andre der vil engagere den patetiske klovn?

Kathrine Legge havde et monster uheld i sin lyserøde (sic!) racer på Elkhart Lake. Det er om noget banen, hvor man ikke skal have uheld - men det havde hun, da et element af bagvingen røg af i indgangen til en hurtig kurve. De chokerede kommentatorer på Eurosport snakkede modvilligt om at vi her nok så en fatal ulykke. Men overraskende nok kom hun mirakuløst fra uheldet uden fysiske skader. Reelt set er hun 'pyntegrønt' på serien. Hun ville ikke have været i nærheden af så meget som en pitscooter, hvis det havde været i seriens storhedsperiode i 90'erne. Det er omtale det drejer sig om. Ikke meget andet.

Det er reelt set kun Newman-Haas teamet og for den sags skyld Forsythe teamet der er rimeligt forsynet med midler og kørere... og Paul Tracy! Resten kører mildest talt på kanten af udryddelse. Som det er lige i skrivende stund er det reelt set kun Newman-Haas der har deres kørersammensætning parat.

Ronnie Bremer kan naturligvis håbe på at han kommer på tale som kører i et af de teams der vil starte i 2007. Men vil det være en langsigtet karriere disposition, der er værd at ofre sin sponsors penge på? Umiddelbart mener jeg det ikke - men det kommer jo an på hvad Ronnie vil. Champcar er som jeg ser det en blindgyde. Du vil ikke komme til F1 derfra og du vil næppe kunne etablere en tilværelse som betalt kører. Til gengæld har jeg temmelig svært ved at pege på et alternativ som situationen ser ud lige nu. IRL er ikke meget bedre og det er jo på det nærmeste en livsfarlig serie - der heller ikke kan få etableret sig ordentligt.

Så alt i alt er det ikke gået helt som vor udvalgte helte kunne ønske, her hvor motorsportssæsonen går på hæld. Om ikke andet er det måske ekstra motivation i den nærmeste tid og i 2007?