Need for Speed: Carbon
EA har set the Fast & Furious: Tokyo Drift


Af Michael Ewert

Jeg har prøvet mange Need for Speed spil. Faktisk er det kun den gamle Porsche udgave (også kaldet Need for Speed V) og sidste års Most Wanted jeg ikke har prøvet. Jeg har været glad for de fleste. Jeg kan huske dengang politiet blev indblandet i racing genren med Need for speed: Hot Pursuit. Jeg kan huske, hvordan den første The Fast & the Furious film lagde tema til det første Underground spil.

Der blev det cool at køre gaderace om natten (streetracerne fra Striben vil nok mene det altid har været cool) og pimpe sin lille skodbil til en rigtig gadekæmper. Det første Underground bød på ren natkørsel, og løbene var taget som ud af filmen. Da Underground 2 udkom året senere havde man indført sandkassebegrebet som startede med Grand Theft Auto. Det vil sige, at man nu havde langt mere frihed til selv at vælge hvor man ville køre hen og hvad man ville lave. Endnu manglede der dog de fremragende politijagter fra de to Hot Pursuit spil.


Dodge Charger er en af de biler man kan køre i i NFS: Carbon. © EA

Sidste år udkom Need for Speed: Most Wanted. Her tog man det bedste fra Underground og kombinerede det med det bedste fra Hot Pursuit; politiet. Spillet blev et pænt hit, og selvfølgelig skulle der komme endnu en fortsættelse i serien. Inden da kiggede programmørerne mod Japan og filmen The Fast & the Furious: Tokyo Drift. Nu var det ikke kun driftracing, men en dødsensfarlig kamp op og ned af bjerge, der skulle besejres. Risikoen for at køre ud over kanten og ende i en kløft er ikke sund for nogle menneskers helbred.

Carbon føles som en spilbar udgave af Tokyo Drift med et kig på andre streetracing spil som for eksempel Juiced.

Hvad er Need for Speed: Carbon

Carbon udgaven er årets opdatering i Need for Speed serien. Spillet er udkommet til stort set alle platforme inklusiv PS3 og spillet har en ganske fornuftig grafik, der både er pæn og flydende.

Spillet er opbygget med en del filmsekvenser, hvor rigtige skuespillere er kørt igennem et computerfilter for at skabe det lidt virtuelle præg. Spillet starter op med en intro video, hvor man hurtigt bliver klar over, at man ikke har det bedste ry. Man starter nærmest fra bunden med en lille sjat penge til at købe en ’skodbil’, der skal pimpes og pumpes så man kan stige i graderne, tjene nogle penge og købe nye og bedre biler. Lyder det bekendt. Det at man ikke er populær er nærmest taget ud af starten på den 2-hjulede Fast & Furious film Torque, men selv om filmene og spillene ikke er direkte forbundet, så hænger de nu meget godt sammen.

Man får hurtigt samlet et team af 3 personer. Hver person har sine fordele og en rolle at udføre. For eksempel er der spejdere, der finder genveje, blockers der spærrer for eller påkører konkurrerende biler og så er der drafters. Drafters er kørere man kan lægge sig i slipstrømmen på, som så er med til at gøre dig hurtigere. Personerne kan skiftes ud efterhånden, som man stiger i graderne.


Amerikansk muscle, japanske tunerbiler og europæiske sportsvogne. © xboxic

Spillets stjerner er selvfølgelig bilerne. Der er tre typer. American Muscle med masser af kræfter, Exotic som er europæiske sportsvogne og Tuner cars, der er de almindelige hidsige biler, der kan voldtunes. Her er det oplagt at drage en parallel til 2 Fast 2 Furious, hvor Paul Walker og Tyrese er ved at tabe i et par Tuner cars (et par japanske Mitsubitsi’er) mod American Muscle. Det er lidt på samme måde i spillet her. American Muscle har masser af kræfter, mens Tuner cars er mere adrætte og manøvrevenlige.

Listen af biler er lang, og man kan på spillets hjemmeside købe nye biler til spillet. For eksempel Koenigsegg CCX, Porsche Carrera GT, Mercedes-McLaren SLR.

Min første bil i spillet blev en rød Mazda RX8. Den er ikke speciel hurtig, men den er god at styre, og jeg har haft meget sjov med den. Efterhånden som man vinder penge kan man opgradere bilen og spillet indeholder en speciel autosculp mode, hvor man nærmest kan designe bilen som man vil have den. Meget sjovt, men ikke den del jeg har brugt mest tid på.

Løbene kendes fra Underground spillene, men politiet har fået en større rolle i spillet. Mange af de løb man kører kan politiet ligge og holde på lur. Hvis man bliver opdaget får man så en slow-motion sekvens af politiet, hvor efter politiet sætter ind i jagten på at få dig stoppet. Mens du er midt i et race, så man får lige et ekstra element.

Politijagterne er det skæggeste i spillet. Måske fordi jeg er lidt træt af at køre rundt i neonoplyste gader klokken midt om natten og kun opleve byen om natten. Det giver spillet et særpræg, men jeg savner at køre lidt gaderace i dagslys. Dermed spiller politiet for mig en større rolle end de illegale racerløb, som ellers er spillets tema.


Et screenshot fra et løb. © IGN.com

Når man først bliver jagtet af en masse politibiler, som ikke er bange for at skubbe til dig, køre ind i dig eller lave vejspærringer både med politibiler og brugen af spikes, samtidig med at de bare ikke er til at ryste af, så er det adrenalinen stiger i mig. Når man har siddet 10-15 minutter og forsøgt at ryste politiet af, mens den ene politibil bliver smadret efter den anden så er lettelsen over endelig at slippe væk så meget større. Eller ærgrelsen over at ’svinene’ fik ram på dig.

Grundlæggende kan man sige, at man lærer at køre i byerne og går til eksamen i bjergene. Netop bjergene er ekstra svære, da der ikke skal meget til at køre ud over afgrunden. Spillets titel Carbon er dog ikke, som man ellers kunne tro en hilsen til det eksotiske materiale mange racerbiler er bygget af, men navnet på den kløft den afgørende duel skal køres på.


Bjergene spiller en stor rolle i NFS: Carbon. © EA


Spillets muligheder

Som det sig hør og bør i nyere spil, så spiller multiplayer funktionen en stor rolle i spillet. Rigtige mennesker er noget mere impulsive og interaktive end en computer, og der findes nogle spil modes, som kun findes i multiplayer. For eksempel Catch tagfat som en mode er blevet navngivet. Den går ud på, at langsomste bil på hver omgang bliver konverteret til en ekstra politibil i kampen på at få stoppen den hurtigste.

Der er free ride og career. Career er delen, som hele offline spillet er bygget op over. Desværre har jeg ikke prøvet spillets multiplayer funktion endnu, men hvad man kan læse sig frem til på internettet så er det ganske sjovt.


Selvfølgelig er der en photo mode i spillet. Siden GT4 har det været en nødvendighed, at man kan tage billeder af sin bil fra alle mulige forskellige vinkler. Billederne kan så postes på internettet eller printes ud.

Der er en del at komme efter, men ikke så meget, at spillet føles som meget nyskabende.


Det er muligt at køre i en Koenigsegg CCX i spillet. © EA

Konklusionen

Har man prøvet en del af de tidligere udgaver, så vil man hurtigt komme til føle, at der mangler noget. Det som gør, at spillet holder ekstra lang tid. For eksempel mangler der en skadesmodellering. Uanset hvor mange biler jeg har påkørt, så har min bil ikke taget mere skade, end at den alligevel har kunne ende med at køre fra politiet. Uheldene har dog heller ikke noget synlig indflydelse på bilen, så bilen trækker ikke til siden selv når forhjulsophænget burde være så knust, at al kørsel med bilen er umuliggjort.

Det er ret ærgerligt og sætter desværre lidt en begrænser på spilglæden. Glæder der gør, at man vender tilbage til spillet. Den version jeg har prøvet er Xbox 360 versionen. Grafikken er som sagt flot og spillet forsøger at byde på nyt, men det føles bare ikke nyskabende.

Spillet er kommet som den almindelige version, samt en collector’s edition, der byder på lidt ekstra biler og guf samt en dvd med behind-the-scenes og den slags sjov. Man kan måske få fornemmelsen af, at jeg er skuffet over spillet. Det er delvis rigtigt. Jeg nyder politijagterne, men savner noget ekstra i selve race afdelingen.

Har man ikke prøvet de tidligere versioner af Need for Speed, så er spillet et godt køb, der tager det bedste fra Hot Pursuit spillene, blander det med det bedste fra de to Underground spil og lige tilføjer bjergene som en ekstra dimension. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at man så kan få ekstra mange timer til at gå med at blive den nye asfalt konge, men når man som jeg har prøvet de fleste versioner, så er det bare ikke nok.


Audi Le Mans Quattro conceptbilen kan køres i NFS: Carbon © EA

Ikke med spil som Forza Motorsport (2’eren er på vej), Project Gotham Racing 3 og Test Drive: Unlimited til Xbox 360, Gran Turismo spillene og Tourist Trophy som alternativer.

Tak til Electronic Arts for anmelderkopi.