DTC finale og fremtiden

Tekst og fotos af Flemming HansenPå en usædvanligt lun og lækker efterårssøndag i oktober blev DM-finalen i DTC gennemført. Det blev i sandhed en Casper Elgaard, der satte en streg under, at Essex teamet gennem hele 2006 lige akkurat var præcis det skridt foran team DBA, der skulle til for at tage kronen til sidst.

Det var ikke fordi Jan Magnussen ikke gjorde sit bedste - for det gjorde han - men i 'Superpole' evnede DBA BMW'erne ikke at gøre sig til, for at få de vigtige point, der blev givet her. Paradoksalt nok var Jan den bedste i løbene - med intet mindre en 7 sejre. Heraf de fem første i de fem første finaleløb i året. Casper Elgaard kunne fremvise 5 sejre - men kunne triumfere ved hjælp af intet mindre end 18 point vundet i superpole. Der kunne Jan kun fremvise magre 4 point. Dette blev afgørende for mesterskabet. I løbene vandt Jan klart - men det var i superpole at mesteren blev fundet.

Man kan så altid argumentere for og imod dette. Men reglerne gælder alle - og så må man bare indordne sig under det! Det er naturligvis på sin vis ærgeligt at mesterskabet afgøres af en regelmæssig teknikalitet istedet for hjul mod hjul på asfalten. Men så måtte DBA bare have læste på lektierne for på et tidligere tidspunkt at have gjort DBA Bimmerne i stand til at give Essex Bimmerne baghjul.

På den baggrund og den tætte kamp i løbet af hele sæsonen var det de små marginaler der talte. På det plan havde Essex en bedre '2. kører' i form af John Nielsen - end den ellers super rutinerede Henrik Lundgaard. Lundgaard var for 'pæn', hvor der kunne have været brugt lidt mere 'bissekørsel' eller overblik. På det plan var John Nielsen mester i at køre team taktisk, men dog heldigvis uden tidligere sæsoners kontroversielle kørsel, der havde gjort John grumme upopulær blandt dele af tilskuerne. Gæt selv hvilke!


Henrik Lundgaards tjeneste uønsket i 2007.

Hvor blev DTC mesterskabet afgjort?

De fleste vil jo umiddelbart sige i finalen. Men så enkelt er det ikke. En influenza og en besynderlig dom i det næstsidste løb afgjorde udfaldet til Caspers fordel.

Jan Magnussen var nærmest en halv Panodil væk fra et kollaps på Padborg Park i september. Stærkt svedende og med kvalme langt op i hjelmen, var shoot-outen blevet en fiasko af de større, med en startplacering langt nede i feltet. Heldigvis blev en kikset startprocedure ikke afgørende for mesterskabet - men det var tæt på! Den start i prefinalen skulle have været gjort om. Den kostede Martin Jensen og Ronnie Bremer deltagelsen i resten af weekenden - og gav Martin Jensen gevaldige probemer i finalen på Jyllandsringen, da bilen var slået så skæv at den var 2,5 cm kortere i den ene side end den anden. Det gav 'sjove' køreegenskaber... Bilen er nu i Italien for at blive rettet ordentligt op!

Men tilbage til Padborg i september. På trods af modgangen får Jan kæmpet sig op på 5. pladsen mens et andet stort talent - Robert Schlünssen - vinder sin første sejr i DTC.

Det kontroversielle kommer i lørdagens finale. Jan kæmper med sygdom og Elgaard. Elgaard kæmper sig uden om i opløbssvinget ved regulært at køre ind i Jan, der kommer ud af balance - men dog ikke så meget at Jan ikke kan forsvare sig i næste sving, hvor der køres lidt bredt fra Jans side, så Casper ryger i gruset. Casper kommer dog på banen igen - men Jan idømmes en strafbane for dette. Jens Winter Jr. udbryder 'at den må dommerne gerne tegne for ham efterfølgende' - for dette er en lidt besynderlig dom. Casper burde også have indkasseret en strafbane for sin påkørsel - men gør det ikke - og derved bliver den endelige placering en 4. plads til Jan og en 6. plads til Casper.

Natten over går diskussionerne og Casper idømmes 3 sekunder tillagt sin shoot out tid. Dette i sammenhæng med en påkørsel af flaps i shoot out gør at Casper er langt tilbage på gridden ved starten. Der er det så at Casper viser sin styrke ved at kæmpe sig op på en 4. plads i prefinale og en 1. plads i finalen. Flot indsats i modgang kan man kun sige.

Henrik Lundgaards lidt for pæne kørsel blev afgørende for mesterskabet i finalen. Det var vigtigt for Jan at tage point fra Elgaard og der formåede Henrik ikke at bremse nok op for Casper i prefinalen, så Jan kunne sætte et angreb ind. Men han fik da i det mindste en sejr ud af det - hans eneste i 2006. Så inden finalen skulle der nærmest ske mirakler for Jan for at tage mesterskabet. Disse skete ikke og Jan måtte se sig slået med megaærgelige 3 point.


Et velkomment indslag var den opstillede storskærm så publikum kunne følge Zulu.

DTC i 2007

Kalenderen for 2007 er offentliggjort - og det gav ingen dobbeltweekender og heller ingen løb på Ring Djursland. Den megen hype der har været omkring Casper Elgaards eventyr i DTM sluttede endnu inden det reelt var begyndt. En fin test for Mercedes - men åbenbart ikke fin nok - eller måske ikke ledsaget af tilstrækkelige mængder Euro - gjorde at Essex teamet er drejet 180 grader tilbage mod DTC og ja hva' med en tur til Le Mans alligevel? (Åhh nej - vil flere sikkert sige til det sidste!)

'Pøvgotterne' er ude som 'fabriksteam', men ARTS teamet fortsætter med to 407'er, hvoraf David Falch skal køre den ene.

Den helt store nyhed var dog at Chevrolet kommer på banen med to Lacettier med Jesper Carlsen og Pontus Mörth som kørere. Men de får det nok svært i sin første sæson på trods af at Ray Mallock står bag opbygningen af racerne. De små Mickey Mouse baner i Danmark kræver specielle forhold for bilerne. Men lad os se. Jesper Carlsen - jamen er det ikke ham der stod sammen med Morten Stig. Jo det er det!


Momentvis viste Nykjær og Seat god fart - men der skal mere til for at slå BMW'erne regelmæssigt.

Nykjærs team fra Tappernøje viste momentvis god fart igennem sæsonen med den nye bil. Men igen må man nok konstatere at Michel ikke er en ørn til at være under pres. Så trækker sandgraven og fejlene gang på gang. Kommer han bagfra er der i reglen ingen problemer, hvor han overhaler andre kørere med vanlig tæft - og særdeles gerne i første sving på Jyllandsringen.

Det er svært at se hvad det lille familieteam kan erobre andet end krummerne fra Essex og DBA. Det blev til én prefinale og en finalesejr i 2006, samt en del sekundære resultater, der samlet set gav en 5. plads efter netop de to sæt førende BMW'er. Det er nok det teamet maksimalt kan opnå - også på længere sigt - hvis man ikke udvider til to biler. Men det sker jo nok ikke.


Alderspræsidenten John Nielsen tager en sæson til!

John Nielsen der altid er god for et smil og en udtalelse fortsætter i 2007 i sin sidste sæson som aktiv kører. Vi er nok mange der har været glade for at 2006 ikke bragte en masse af de sædvanlige 'incidents' med John Nielsen i rollen, så lad os da håbe at racing vil være fair fra Johns side også i 2007, så der kan siges farvel med maner til oktober!


Jesper Sylvest blev vist aldrig rigtigt gode venner med BMW'en. Gaffatape og grus så man meget i selskab med den blå BMW. I 2007 kører mesteren fra 1999 for Hartmann Honda!


Jørgen Weinreich vælger at stoppe mens legen er god. Veteranen kørte sit sidste løb.

Gode gamle Jørgen Weinreich valgte med udgangen af 2006 sæsonen at dreje nøglen i sin racer for sidste gang. Han forlader dog ikke miljøet helt, da han i samarbejde med FDM arrangerer events og kørekurser. På det personlige plan prøver han at løfte sig op i de højere luftlag ved at være startet på at tage flyve certifikat!


Jason Watt kommer tilbage til et topteam i 2007 efter nogle år nede i feltet.

Jason Watt havde ikke nogen stor sæson og proklamerede at han i 2007 simpelthen ikke længere gad at trille rundt i en 307'er. Der skulle andre boller på suppen - og det må man da i sandhed sige at der kom! I en kombination af at Peugeot valgte at trække sig fra DTC, hvor Jørgen Agergaards Scandi Motorsport så pludselig stor uden noget at 'mekke' på, blev det til et drømmeægteskab med Den Blå Avis- Fleggaard og Jan Magnussen, hvor så Henrik Lundgaard kom på tabersiden.

Henrik Lundgaard blev derfor en særdeles overraskende sorteper i spillet efter DTC sæsonafslutningen. Hidtil har den Blå Avis teamet holdt til i Hedensted under kyndig vejledning af Lundgaard. Men med Peugeots udgang fra DTC blev der pludselig en mulighed for at lave et team mellem DBA og Jørgen Agergaards Scandi Motorsport i Slangerup. En kombination af Magnussen og Agergaard har jo tidligere givet gevinst, så det var da en oplagt mulighed. Lundgaard blev der dog ikke plads til - til gengæld blev der derfor plads til Jans gamle ven Jason Watt i det nye DBA team.


Michael Outzen var årets fund i DTC. Viste imponerende hurtig kørsel hele året.

Michael Outzen var konstant igennem hele sæsonen i stand til at true de helt store BMW'er på trods af at han kørte en 5 år gammel model. Det blev ikke til en sejr, men det kan vist kun være et spørgsmål om tid før den charmerende kører netter netop det mål. I 2007 bliver det i et stort BMW team med potentielt 4 vogne fra JM racing. I øjeblikket er det Jens Møller der bidrager med sine evner og kapital sammen med Outzen. Jens Møller debuterede for JM racing i finaleweekenden - dog uden de store resultater.

Glimt fra finaleløbet


Årets sidste start i DTC. Outzen fra pole.


2 x 'gaard' i duel


Det så længe ud til at Outzen skulle få sin første sejr - men så kom Magnussen.


Atter engang vice DTC mester. Magnussen med nr. 23.


Elgaard fik den faste tur i luften efter at have været i et veritabelt champagnebad.