Lænestolsentusiasten
Race: Pro – Når det ikke skal være nemt!

Af Michael D. Ewert – Alle billeder Copyright Simbin/Atari



Man skal have været på Mars de sidste mange år, hvis man ikke er stødt på de meget populære spil fra Simbin. GTR, GT Legends (tidligere anmeldt på F1journal.com), GTR2, Race, Race 07, GTR Evolution og senest STCC. Alle populære spil udviklet gennem årene til PC-platformen med en sådan popularitet, at Race-spillene bliver brugt som det officielle WTCC-spil.

Race-reklamer har man derfor kunne se de senere år på racerbanerne, hvor biler og baner har båret reklamer for spillet. Spillene er meget realistiske og er noget af det tætteste man kommer på en fuldblodssimulator på et budget, hvor hjemmecomputeren kan bruges som arbejdsplads. Man fristes til at sige cockpit, for dette spil har været epokegørende inden den elektroniske racerscene.

På den store biludstilling "Biler i Bella" sidste år havde Chevrolet sat en hel bil op som løbssimulator. I Danmark har vi to store Race-ligaer, hvor brugerne mødes online og kæmper indbyrdes i mesterskaber. Ligaer, der blandt andet har professionelle racerkørere deltagende i: Danish Racing League og DGPLS / DGTRS heddder de to sites, som Simbin selv henviser til i den store liste over communities de har lagt op på de officielle sider for de forskellige spil.

En anke er der dog ved disse spil: De er utrolig resourcekrævende, hvis man ønsker en flot, hurtig og flydende grafik, så man sætter ikke lige ens studiepc i gang med dette spil. Minimumskravene til PC'en er ganske høje, og jeg kender flere, som har investeret mange penge i specialbyggede computere, dedikeret kun til disse spil.

Så hvad gør man så, hvis man ikke lige har den store PC stående derhjemme, og ikke lige har pengene til at anskaffe den?

Man investerer i spillet Race: Pro, der blev sendt på gaden medio februar.

Race: Pro – GTR: Evolution til X-Box 360

Der er fordele og ulemper ved en spillekonsol. Alle har det samme hardware at gøre godt med, og det betyder, at udviklerne ved hvilke betingelser de har at udvikle under. Om jeg sidder hjemme i lejligheden i Danmark eller Julio sidder i Spanien med en X-Box 360, så har vi de samme betingelser for at spille det samme spil.

Det fjerner det store hardwarerace, og giver ens betingelser for alle. Derfor giver det mening at lave en konsolversion af de populære spil. For et par år siden pegede tegnene på, at det skulle være GTR, der blev X’et. Man kunne i det populære 3D Motors på Motors TV se de første billeder af konsolkonverteringen, men det var altsammen inden Race til PC blev sendt på gaden.

Race blev en revolution indenfor simulationsspil. For første gang kunne man køre på Guia-banen i Macau, og alle de officielle biler og baner fra WTCC-mesterskabet i 2006 var med i spillet. Tidligere havde det stort set kun været Formel 1 eller NASCAR, der var blevet brugt, når der skulle satses på de motorsportsglade kunder.

Race har fået flere fortsættelser og den seneste store udgivelse var GTR: Evolution, der fungerede mere som en opsamling af de tidligere udgivelser. Her tog man Race 07, og supplerede op med mærkeklasser, GT og formelbiler samt Nordschleife. Det er dette spil, der danner basis for konsolversionen Race: Pro.

Race: Pro er udviklet af Simbin Developments og sendt på gaden af Atari. Det indeholder 13 baner, hvor af to foreløbig er eksklusive til dette spil. De populære amerikanske baner Road America og Laguna Seca er udviklet til dette spil. To baner som er meget populære blandt gamere. Endvidere bybanerne fra WTCC som Pau og Porto. Flere af banerne findes i forskellige layouts, blandt andet Monza Reverse, der som navnet antyder er Monza den forkerte vej rundt. Det er ikke så nemt som det lyder.

Officielt er det WTCC-mesterskabet spillet er bygget over. Der er dog både F3000 og Formel BMW at køre, hvis man vil have dækket sin formellyst. Der er diverse sportsvogne, som både kan køres som mærkeklasser og som blandede fornøjelser. Köenigsegg, Gumpert Apollo, Audi R8, Aston-Martin m.m. samt WTCC-biler fra 06/07, specielle Extreme udgaver og gamle biler fra 1987. I alt 350 biler inklusiv Caterham.

Lad os kigge nærmere på spillet.

Det første indtryk

Når man første gang sætter spillet i maskinen ser man den velkendte Simbin intro, og når den er slut, så oplever man et kedeligt velkomstbillede. Menuskærmen er ret kedelig sammenlignet med Forza Motorsport/Gran Turismo-spillene. Den indeholder dog alt det vigtige plus nogle nye features, som man savner i de FM/GT.

Der er den obligatoriske multiplayer, som kræver X-Box Live-abonnement. Der er mulighed for at køre mesterskaber, enkelte løb, træning m.m. Man kan ret hurtigt sætte sig ned og køre et Quick Race, men det er ikke alle biler man bare kan springe i. De skal først vindes.

Jeg sprang direkte til karrierefunktionen i spillet. Her starter man med et lille pengebeløb, som man skal beslutte hvad man vil bruge til. Tre løb i en Mini, hvor man skal opfylde nogle betingelser. Lever man op til disse får man penge. Ellers må man forsøge igen indtil det går godt. Jeg brugte et par forsøg på at leve op til minumumskravet i min kontrakt.

Næste spring var et avancement til en Caterham eller en Radical. Her skal man vise sit værd og sætte en omgangstid indenfor en bestemt tid. Det er ikke nemt, synes jeg. Jeg brugte flere timer på at komme igennem nåleøjet til Caterham for den tid man skulle køre havde jeg store problemer med at opnå.

Ikke fordi tiden er umulig at nå, men fordi en Caterham er en lille hidsig sat*n, der kører meget sidelæns, hvor man bruger meget tid på at accelerere og bremse ordentligt. Testen foregik på Anderstorp i Sverige, og man kommer meget hurtigt til at køre en masse omgange for det er svært ikke at lave fejl. På den sidste del af Anderstorp lige før karrusellen er der et bump i banen. Selv om bilen kører lige ud, man accellerer, rammer bumpet, bliver skubbet ud i rabatten og inden man igen har kontrol over bilen på banen, så er tiden løbet fra en, når man først rammer målstregen.

Det lykkedes mig dog, at komme igennem nåleøjet og avancere til de rigtige løb, men sjældent har jeg set så rådden kørsel fra de computerstyrede modstandere. Eller det skal måske nok omskrives til, at modstanderne ikke opfører sig på samme måde som i FM/GT. Her kan man ikke bare skubbe modstanderne af banen. Så ryger man selv af banen for modstanderne er ikke blege for at køre deres chance. Så jeg er indtil videre ikke avanceret videre i karrieredelen. Nye biler bliver låst op jo længere man kommer i kalenderen.

Alt det andet

Hvis man som jeg ikke har så meget held med karrieren, så kan man altid tage et hurtigt spil. Her kan man køre på alle 13 baner, en del af banerne findes i flere variationer. Så det er ikke noget problem at tage en WTCC-bil og så ellers stille op i et løb.

Det gjorde jeg på Monza, og der var ikke de store problemer med at vinde løbet. Så valgte jeg banen Porto, og så blev det straks meget sværere. Porto er en svær gadebane, hvor der ikke er meget plads. Man kan få hjælpelinier, som man kender det fra FM/GT, hvor en farveindikator viser om man skal accellere eller bremse. Man skal dog reagere hurtigt for midt på banen kommer der en chikane, som jeg ikke er blevet gode venner med endnu. Det lykkedes i 80% af gangene at komme ordentlig igennem, men så tager man lige chikanen, og så siger det bang.

Bilen bliver bulet, nogen gange meget, men det giver ikke den store performanceeffekt. Lidt ærgerligt for det gør, at man ikke på samme måde bliver sat tilbage ved uheld. Er det stort nok (200 km/t ind i en mur frontalt), så kan bilen gå i stykker og udgå, men ellers er der ikke så meget.

Skulle man have lyst til at spille mod en kammerat, men man kun har en maskine, så har man inkoopereret det samme system, som Microprose i sin tid indførte i det allerførste Formel 1-spil de sendte på gaden. Her kan man sætte maskinen til at skifte imellem spillerne under et løb. Når spiller 2 kører, så styrer maskinen spiller 1’s bil. Man kan dog også sagtens sætte to maskiner i serie, og så køre på samme tid eller man kan gå på internettet. Her er op til 12 modstandere på samme tid. Jeg er begejstret!


Konklusion

Jeg har svært ved ikke at være glad, når jeg sætter mig foran dette spil. Man har taget det meste af det gode fra GTR: Evolution tilføjet to nye baner fra USA, og lovet at man på sigt vil kunne opdatere spillet med nye biler, mesterskaber og baner via X-Box Marketplace. Det fremtidssikrer spillet, og gør det derfor anbefalesværdigt.

Til gengæld er jeg irriteret over den høje sværhedsgrad, som spillet byder på. Jeg mener ikke, at jeg på nogen er jordens dårligste motorsportsspiller, men jeg har svært ved at komme langt i spillet. Jeg er dog så meget mere stolt, når tingene så lykkedes.

Grafisk byder spillet ikke på den samme oplevelse som Forza Motorsport 2, Project Gotham Racing 3/4 eller Gran Turismo 5: Prologue. Jeg opfatter det dog ikke som noget større problem, da det ikke fjerner fokus for det vigtigste. At køre race, og det på et højt niveau.

Jeg kan varmt anbefale dette spil.

Har du ikke en X-Box 360, så er Simbin i gang med at udvikle Race: On til PC. En opdatering, der kommer som selvstændigt spil og som udvidelsespakke til GTR: Evolution. Spillet kommer til at indeholde US Muscle (sandsynligvis med Laguna Seca og Road America samt flere andre amerikanske baner), S.T.C.C. der er det svenske mesterskab med svenske (og en enkelt norsk) bane samt en opdatering af baner og biler til WTCC 2008-sæsonen.