Motorsport 2009
De danske muligheder.

af Flemming Hansen


©James Redman

Tom Kristensen
Ikke overraskende blev det til genvalg for Tom i DTM serien og Le Mans for Audi. Desværre må man jo så også sige, at dåbsattesten ikke rigtig arbejder for en meget længere karriere i DTM serien, hvor han nu er ’Der Alte’. Så hvis DTM skal vindes, så må man nok nøgternt konstatere, at det skal ske i 2009! De fleste andre kørere i DTM er født mellem 1975 og 1985, så Tom er jo i selskab med de rene børn, der stadig gik med ble, da han havde sin debut på sodavandsdiskoteker i Hobro og omegn! Men det kan jo være, at Tom kan få nogle tips fra den store dåbsattest fixer himself (Thorkild Thyrring), der jo aldrig rigtigt har passeret de 45 år.

Når vi snakker Le Mans, Sebring og den slags er Tom for alvor på hjemmebane og må betragtes som storfavorit til for 9. gang at vinde Le Mans i 2009 i den splinternye R15. Især efter den flotte sejr på Sebring over de ellers lynhurtige Peugeot'er. Men hvis jeg må kaste lidt malurt i bægeret, så synes jeg nu at Peugeot'erne ser noget bedre ud forfra end Audien, der ser noget 'høj' ud - men smag kan jo som bekendt ikke diskuteres og alle omstændigheder så vandet Audi - grim næse eller ej!

Men levende legende er Tom K nu endnu mere efter 5 sejre på Sebring - med det seneste som til gengæld var det hurtigeste, der nogensinde er kørt.


Jans nye farver - det er hans bil i baggrunden. © janmagnussen.com


Jan Magnussen


Det har jo været en noget shaky vinter med GM’s mange problemer af økonomisk art i kikkerten. Men Corvette er klar igen til Le Mans selvom der ikke længere er spor af et projekt omkring en LMP1 racer. Den gode gamle GT1’er har tre løb tilbage inden den bliver sat på pension, hvorefter at Corvette da stiller op i GT2 klasssen, hvor konkurrencen er noget større end den har været på det seneste i GT1. Le Mans indsatsen skulle meget gerne ende med en sejr. Den i en del å pensionsmodne Ron Fellows er ’endelig’ blevet pensionist og er blevet erstattet af den lynhurtige Antonio Carcia, der vandt GT1 klassen i Aston Martin i 2008. Man kan ikke se på ham at han er en hurtig aggressiv karl på banen, da han ligner en forsagt skoledreng. Men lad jer ikke narre. ’Desværre’ er den anden Corvette også blevet styrket med Marcel Fässler, der tidligere har kørt DTM.


Lad ikke det drengede narre dig - han kan køre stærkt. Antonio Garcia. © Flemming Hansen

I forhold til de sidste par år er Jans kalender ikke så hårdt booket i 2009 – meeen nu får han jo også travlt på et lidt andet plan her i eftersommeren idet Kevin skal være storbror…

’Jans’ hold fra Daytona har skåret teamet ned til én bil, så der bliver næppe flere ’outings’ i 2009 på den konto, hvor Paul Edwards og Kelly Collins skal prøve at genvinde mesterskabet fra 2008 i Grand Am’s GT klasse.

Men ellers kan vi jo glæde os til at gense Jan i DTC som længe har hængt lidt på vippen på grund af Karsten Ree's salg af Den Blå Avis. Det står endnu tilbage at afsløre navnet på det nye team i 2009.


Jan Magnussen under træningen på Sebring. ©James Redman

Seneste nyt!

Jan Magnussen nåede en fantastisk milepæl i karrieren, da han søndag morgen dansk tid vandt sin sejr nummer 100 (mindst! Red. bem.), ved, sammen med holdkammeraterne Johnny O’Connell og Antonio Garcia, at vinde GT1 klassen ved det klassiske 12 timers løb på Sebring i Florida, for Corvette Racing.

Jan Magnussen startede den 57. udgave af løbet på Sebring fra anden position og indledte straks en jagt på Corvette Racings anden bil, der blev kørt af Oliver Gavin. Trafikken var meget afgørende for afstanden mellem de to biler, men mod slutningen af stintet kom Jan Magnussen tæt op bag ved Gavin og en hurtig ind-omgang, et hurtigt pitstop og en efterfølgende hurtig ud-omgang bragte Magnussens Corvette, nu kørt af Johnny O’Connell, helt op bag ved søsterbilen. De to biler var involveret i en tæt duel over den næste halve omgang, før Johnny O’Connell kom forbi med en flot overhaling udenom i Turn 10.

Magnussens Corvette gav aldrig siden føringen fra sig, men afstanden mellem de to biler var resten af løbet en tæt duel på sekunder, så intet var sikkert, før Jan Magnussen efter de 12 timers kørsel kunne køre den gule Corvette over målstregen som vinder.


Så er det min tur! Jan stiger ind i Corvetten. © Jan Kaiser

”Det er suverænt at starte sæsonen hos Corvette med en sejr” sagde en glad Jan Magnussen efter løbet. ”Som ventet havde vi problemer med bilen i første stint, da vores bil ikke var sat op til de bløde dæk. Men da først vi fik de hårde dæk på, var vores bil fantastisk. Der blev kørt herreræs og på intet tidspunkt kunne vi slappe af. Sebring er et rigtig hårdt løb og som jeg ved af bitter erfaring, så er det ikke et let løb at vinde. Men vi havde en rigtig god dag. Vi var hurtige, holdt os udenfor problemer og kunne blive ved at presse bilen. Udover sejren, så har det også givet os gode data, som vi kan bruge i vores videre forberedelser til Le Mans”.

Om karrierens sejr nummer 100 forklarede en tydeligt stolt Jan Magnussen. ”Jeg ved faktisk ikke rigtig, hvad jeg skal sige. Der går mange tanker gennem hovedet. Jeg er rigtig, rigtig stolt over, at have nået 100 sejre. Jeg håber naturligvis på rigtig mange mere, men det er da herrefedt at tænke på, at jeg 100 gange har opnået det mål, jeg altid sætter mig selv, når jeg sætter mig i en racerbil, nemlig at komme først over stregen”.


Sejr nr. 100 for Jan med O'Connell til venstre og Garcia til højre. © Jan Kaiser

For at fuldende historen, så var løbet på Sebring faktisk løb nummer 100 i den Amerikanske Le Mans Serie. Og med sejren opnår Magnussen ikke alene 100 sejre, men han er også den eneste kører, der har vundet en sejr i de 11 sæsoner serien har eksisteret.


Tom Kristensen vandt løbet generelt for Audi efter en tæt duel med Peugeot. © Jan Kaiser

Ovenfor viste situation udviklede sig senere i en uheldig retning således, at Hanne og Christina må sidde tilbage og undres. Det var forsidebilledet på EB hvor Tom kysser Jan... ;-)


Kalenderen.
Mar 18-22 ALMS Sebring - Florida - 12 Hours of Sebring
Apr 16-18 Grand-Am Long Beach
May 9-10 DTC Åbningsløbet - Jyllands-Ringen
May 23-24 DTC Padborg Open - Padborg Park
Jun 13-14 Le Mans 24 Hours of Le Mans - Le Mans
Jun 27-28 DTC Juniløbet - Jyllands-Ringen
Aug 1-2 DTC Copenhagen Historic Grand Prix
Aug 6-8 ALMS Mid-Ohio Sports Car Course
Aug 14-16 ALMS Road America
Aug 21-23 DTC GP Danmark - Jyllands-Ringen
Aug 28-30 ALMS Mosport
Sep 12-13 DTC Sensommmerløb - Ring Djursland
Sep 23-26 ALMS Petit Le Mans - Road Atlanta
Oct 3-4 DTC DM-finalen - Jyllands-Ringen
Oct 8-10 ALMS Laguna Seca

 


©Flemming Hansen

Christian Bakkerud


Ud af nærmest det blå er Christians navn dukket op igen efter den helt store skuffelse sidste sommer, hvor en rygskade tvang ham ud af GP2. Nu skal han minsandten køre både Le Mans og DTM i Audi – men dog ikke FOR Audi. Han skal køre for Dr. Colin Kolles Futurecom team i DTM i en to år gammel racer og i Le Mans skal han køre i sidste års vinderbil. I DTM bliver jagten på et sæde i en af de nyere biler målet for Christian. Det kan næsten kun gå bedre end for Nicolas Kiesa – men lad os nu se. Under alle omstændigheder er det godt at se Christian på banen igen. Pas på ryggen og lad være med at spise dårlige pizzaer må rådet være herfra udover at gøre som Team Easy-On – uij å kør stærkt!

Kalenderen
19.04. DTM Düsseldorf - præsentation / opvisning
17.05. DTM Hockenheim
31.05. DTM EuroSpeedway
13-14.06 Le Mans
28.06. DTM Norisring
19.07. DTM Zandvoort
02.08. DTM Motorsport Arena Oschersleben
16.08. DTM Nürburgring
06.09. DTM Brands Hatch
20.09. DTM Barcelona
11.10. DTM Dijon-Prenois
25.10. DTM Hockenheim


Casper med den endnu jomfruelige Seat. ©Morten Alstrup dtc-net.dk

Casper Elgaard

Der er jo ikke noget der er så skidt at det ikke er godt for noget! Det lykkedes ikke for Halvorsen og Co. At sælge den ’gamle’ Porsche LMP2 spyder, så atter engang stiller Essex teamet op i Le Mans. Man fristes næsten til at sige et styrket team – i det mindste på ét område idet man har fået Porsche ’werks’ assistance med både teamchef og teknisk personale samt den stærke franske kører Emanuel Collard med på holdet

Kørersammensætningen på Le Mans kommer til at bestå af Casper Elgaard, Emanuel Collard og Kristian Poulsen, hvor Casper Elgaard og Emanuel Collard vil blive de to kørere, der skal trække læsset og nok være i raceren i omkring 20 timer.
For Kristian Poulsen bliver der tale om debut på Le Mans og i sportsvogne generelt, men med den store erfaring Kristian Poulsen medbringer fra sin rallykarriere, de mange internationale løb i WTCC, hans præstationer i DTC og ikke mindst det kommende 24 timers løb på Nürburgring 23.-24. maj samt de internationale løb, Kristian Poulsen skal deltage i før Le Mans løbet regner teamet med at han kan bistå Casper og Emanuel på Le Mans selvom det bliver det man kalder ’noget af en opgave’.

Der er så i det projekt ikke blevet plads til John Nielsen. Men noget tyder på at han kommer til at køre DTC i 2009 i en BMW for et endnu ukendt team.

Casper Elgaard har derimod lavet sit eget tem i DTC med et par SEAT’er. ”Vi har en arbejdstitel på teamet, der hedder Team FDM Motorsport, men vi er i dialog med forskellige virksomheder som mulige sponsoremner, og her er en af de ting, som vi kan diskutere med dem, teamnavnet, så det kan godt komme til at hedde noget helt andet.” Rent konkret bliver eks-mesterens nye team bygget op omkring de to Seat Leon-racere, som i de to seneste sæsoner er blevet anvendt af Team Sturup Raceway.

Hvem der bliver andenkører i teamet er endnu ikke offentliggjort – og vi venter så derfor nok også på teamets rigtige navn!


Outzen i DTC for nogle år siden - der ser vi ham nok ikke i år. ©Flemming Hansen

Michael Outzen

Michael har jo ikke normalt været omtalt her da hans hovedfokus har været i den hjemlige DTC serie. Men nu er der kommet helt andre boller på suppen idet den talentfulde fynbo i 2009 skal køre i den tyske ADAC GT Masters serie i en af de funklende nye R8 GT3’ere. Michael skal køre i bilen sammen med Schweizeren Henri Moser, der også har forsøgt sig i den Internationale GT3 serie. ADAC GT3 masters er en klasse der er præget af mange ’navne’ fra den europæiske elite, hvor det skal blive interessant at se hvor langt Outzen kan nå. Det vill da ikke være dårligt at se ham i DTM en dag!

Kalenderen
Mandag 13/04/09 Oschersleben
Søndag 10/05/09 Assen
Søndag 07/06/09 Hockenheim
Søndag 05/07/09 Lausitzring
Søndag 23/08/09 Nürburgring
Søndag 20/09/09 Sachsenring
Søndag 18/10/09 Oschersleben


Kevin Magnussen i aktion på Catalunya banen © Kevinmangnussen.com

Kevin Magnussen/ Marco L. Sørensen / Johan Jokinen


Der er dømt det rene Talent 2009 / X-faktor når Formel Renault serien kører i 2009. Intet mindre end tre danske kørere er oppe mod resten af elitekørerne fra hele verden. I to tests er det kun gået én vej for Kevin Magnussen og det er fremad for Team Motopark. I sin Formel racer kørte Kevin Magnussen en omgangstider på Barcelona banen, der rakte til femte hurtigste tid af de 31 kørere, der deltog i testen.

”Jeg er rigtig godt tilfreds” sagde Kevin Magnussen efter testen. ”Vi var konstant oppe foran, også selvom vi forsøgte med forskellige ændringer på bilen. Vi havde ikke kun én god tid, men vi var konstant hurtige og i top tre og det er det vigtigste. Den hurtigste tid jeg satte, var langt fra en optimal omgang for mig. Jeg fik ikke det ud af de friske dæk, jeg skulle, men det var fuldt ud min egen fejl. Jeg fandt ikke et godt nok hul blandt de øvrige biler på banen og det er vigtigt, når man er så mange. Det skal man kunne, når det begynder at gælde, men jeg har lært af det og er ellers meget tilfreds med, hvordan hele testen er forløbet”.

I testen på Bugatti banen i Frankrig (Det man kan kalde Le Mans light!) gik det endnu bedre for Kevin da han kørte testen på trediebedste tid - men det var Kevin Magnussen der var hurtigste mand da Formel Renault feltet testede onsdag på Nürburgring. Denne gang var det hele feltet, der skal deltage i NEC, det Nord Europæiske Mesterskab, som testede som forberedelse til sæsonen. Kevin Magnussen, der kører for Team Motopark Academy, viste igen at han er med helt i toppen, nøjagtig som han har været ved de tidligere tests. Kevin var hele dagen hurtigste mand og endte også med dagens hurtigste tid.

"Det har været en rigtig god dag" fortæller Kevin Magnussen. "Vi nåede at prøve en hel masse forskellige setups på bilen. Nogle var gode, andre var dårlige, men det er også vigtigt at finde ud af, hvad der ikke virker. Men det er et kæmpe plus, at vi får prøvet en masse og samtidig kan gøre os gældende helt i toppen. Så vi har nu gennem flere tests vist, at vi er hurtige og i dag sluttede vi helt i toppen, så det var selvfølgelig dejligt".


Marco L. Sørensen i ADAC Formula Masters på Hockenheim i 2008. © Grand Prix Photo

Til gengæld har det set lidt mere lunkent ud for Johan Jokinen, der kommer fra Formel Renault 2.0 NEC serien med en samlet 12. Plads i 2008, hvor han kørte mod profiler som Marlene Dietrich… Hvis det er den Marlene Dietrich jeg kender så…! Nuvel, det blev kun til begrænset succes for Johan i den tungere del af feltet i testen, mens Marco L. Sørensen klarede sig lidt bedre i midten af feltet. Dog er ét test og noget andet løb, så det skal blive spændende at se hvordan de tre danske musketerer klarer sig i det skrappe selskab, der kun har blikket rettet én vej og det er mod toppen. Realistisk må man jo sige, at kun topresultater tæller her. Det er vind eller forsvind.

Kalenderen
19.04 Catalunya
03.05 Spa-Francorchamps
14.06 Hungaroring
05.07 Silverstone
19.07 Bugatti
20.09 Nürburgring