Daytona Rolex 24 timer 2009
Tæt finish – dog ikke for Jan M.

Tekst og fotos af Flemming Hansen

Der er vel egentlig ikke noget bedre end, at forlade et vintergråt og trist Danmark for at tage en smuttur til Florida "the sunshine state"? Det startede godt nok koldt, men for pokker, hvor solen fik lov til at brænde igennem til den helt store solmedalje. Vejrmæssigt var der ikke noget at klage over i Daytona – at det så også skulle blive et race med en neglebidende finish var jo så bare en bonus ud over alle grænser!

Meget skal dog forklares for tåbelige ignoranter inden det kom så langt. Med vantro i stemmen kommer det evindelige spørgsmål: ”Du tager af sted torsdag og er hjemme mandag… Florida?... For at se på biler der kører i rundkreds? Selv med den stille protest, at de ikke helt kører i rundkreds, da der også er en ’infield section’ som det hedder på godt dansk, kan det slet ikke fjerne de let himmelvendte øjne. Skal I så slet ikke lave andet??? Joeee… vi skal vel se på nogle NASCAR souvenirs og ja vi skal vel også ’kigge’ på noget elektronik med mere i ”Best Buy”...!


The Fabulous Hudson Hornet fra den animerede film Cars - bare i fuld størrelse!

Turen til Florida er dog noget af et marathonløb. Til forskel fra sidste år, var det denne gang med Lufthansa, hvor man modsat Delta Airlines ikke var specielt opmærksomme på vores potentielle terrorrist potentiale! Vi fik slet ikke den gennemgribende interviewrunde om hvad man dog skulle finde på at lave i Guds eget land og hvorfor i al verden man har så meget bagage med! Det er åbenbart kun nødvendigt når man flyver med et Amerikansk luftselskab, hvor man ikke må mødes i større flokke ved toiletterne!

Denne begrænsning var der ikke i Lufthansa. Der var endda 'in flight entertainment system' i Airbussen! Det vil sige, at det var der ved de andre sæder - men ikke lige der hvor vi sad, der naturligvis var blevet ramt af den frygtede Windows blå skærm eller noget i den retning. En henvendelse til en af de (endnu) venlige sterwardesser klarede dog dette problem for en tid, hvor det så var muligt at se en eller enden tjubang film jeg allerede har glemt navnet på.

Det meste af tiden gik nu mest med at forhindre, at den foransiddende pølsetysker af anselig størrelse med en grå kapok manke, der stak op over stolesædetm ikke skulle bringe sit flysæde i vandret position, så HAN kunne ligge udstrakt og mageligt på den 10½ time lange flyvetur! Han var en af den slags mennesker, der ikke rigtigt går op i om andre sidder med sæderyggen oppe i fjæset. Så pudsigt nok kunne sædet ikke rigtig lægges længere tilbage, da jeg havde placeret et strategisk knæ, hver gang idioten skulle ligge ned. Enhver form for protest faldt for døve øren. Altså alt i alt et dejligt menneske, der bare ville skaffe sig noget 'lebensraum'...

I mellemtiden var 'in flight entertainment system' gået i sort, så man valgte at boote hele lortet, hvorefter at vore sæder var tilbage ved udgangspunktet. Nu var det til gengæld ikke længere muligt at komme i kontakt med personalet!


Topteam sidste år - topteam i år

Men det lykkedes da at ankomme til Orlando uden de helt store problemer. Det var dog usædvanligt koldt for årstiden - hvilket heldigvis viste sig, hurtigt blæste væk og nogle behagelige dage i dejlig sol skulle det blive til.


Laaaaaaaangsom

I Banner teamet var vingerne blevet yderligere stækket siden sidste år. Over en omgang manglede teamet omkring 1,5 sek. Til den hurtigste Porsche, men som det også viste sig sidste år, så kan man godt gøre sig gældende på Daytona uden at være den hurtigste over en omgang.

Sidste år førte Jan Magnussen og holdkammeraterne Kelly Collins og Paul Edwards, da der var kørt tæt ved 13 timer, men kort efter blev de involveret i et uheld forårsaget af andre konkurrenter. Så strategien for årets amerikanske klassiker er klar.

"Vi er ikke den hurtigste bil over en omgang" forklarer Jan Magnussen. "Vi mangler topfart på langsiderne og de er altså rigtig lange på Daytona. Hele 14 mph (22,5 km/t. Red. bem.) var vi langsommere end Porsche. Vi havde ellers fået at vide, at de andre ville være stækket af reglementet til i år, men sådan ser det ikke ud. Til gengæld tror jeg, vi er bedre ved dækkene over et stint og det skal vi forsøge at udnytte."

"Samtidig gælder det om, at forsøge at holde sig udenfor uheldene. På Daytona er der altid masser af kontakt bilerne imellem og også masser af uheld. Det er et løb, der er hårdt ved bilen, så vores plan er at være hurtige, konstante og så forsøge at holde os fri for uheld. Kan vi holde os til den plan, så har vi så afgjort en chance for at vinde på Daytona."


En af de altid superflotte Porscher fra TRG - og alvorlige konkurrenter til Jan.

Efter kvalifikationen måtte de i deres Pontiac GXP.R tage til takke med en startplacering som nummer 15, da det som ventet viste sig, at de manglede meget topfart i forhold til konkurrenterne. "Det bliver rigtig, rigtig svært" sagde Jan Magnussen efter kvalifikationen. Vi mangler endnu mere i topfart end forventet. Omkring 20-30 km/t i forhold til konkurrenterne. Så det ser ud som en meget svær opgave at vinde, men det er ikke umuligt."

"Vi har den stærkeste kørersammensætning i GT klassen og det skal vi forsøge at udnytte. De andre teams har nogle chauffører, som vi ikke tror på kan køre konstant og hurtigt over 24 timer, så vi giver ikke op. Måske har vi også en fordel på vores dæk over et helt stint og det skal vi selvfølgelig også udnytte. Men det kræver, at vi er fokuserede, konstant kører vores bedste og samtidig holder os væk fra nærkontakt med konkurrenterne og så må vi bare håbe, at det er os, der får nyt ur (vinderne får et Rolex Daytona ur - red.) når løbet slutter søndag."


En perlerække af kendte kørere fyldte feltet i DP klassen - heriblandt denne herre: Juan Pablo Montoya.

Daytona - same but different.

Grand Am serien er en slags spec. racing efter NASCAR forbillede som også ejer serien. I historisk lys er Daytona jo et legendarisk sted, hvor højpotente Porsche 917'ere, Ferrari 512'ere, XJR Jaguarer og ikke mindste en lang række Porsche 962'ere og det kunne da være dejligt, hvis vi kunne se Audi og Peugeot'er for fuld udblæsning på stejlkurverne. Men sådan spiller klaveret ikke længere. Men som Jan Magnussen selv formulerer det så er det ret enkelt - vil du se godt race skal du tage til Grand Am løb - vil du se de fede racerbiler, så skal du se ALMS. Problemet med sidstnævnte er desværre bare at ALMS er en ufattelig dyr serie, hvor feltet er sivende ud af serien. Grand AM er en mere økonomisk forsvarlig serie og kan derfor lettere trække et stort felt. Så sådan er der så meget.

Bernie Ecclestone og teamejerne fra 'The Piranha Club' i F1 ville få et kombineret slagtilfælde ved at blive udsat for Daytonas urimeligheder. Først og fremmest bliver biler og kørere ikke gemt væk bag hegn og pigtråd. Du kan som almindelig fan købe en billet til Paddock. Ja det var ikke en stavefejl! Du behøver heller ikke have en økonomi som Bill Gates for at investere i billetten. Der er en tvungen autografsession, hvor kørerne skal sidde på rad og række og blive udsat for skrivekrampe og blitzøjne. Hvis det skulle misse er der vindue med et hul forneden indtil garagerne - til hver garage!. Det vil sige at man udefra kan se ind i det allerhelligste og skulle en kører dukke op kan man række sit program, billede eller hvad det nu er ind igennem hullet og få en autograf. Det kaldes til orientering for Bernie, 'fanzone', hvor fans rent faktisk er velkomne til en ganske fornuftig penge.


Utænkeligt i F1. Fans kan kigge ind i Paddock og se biler og kørere på nærmeste hold.

Jans løb

Det blev til en fjerdeplads til Jan Magnussen i GT klassen på Daytona, da det amerikanske 24 timers løb var flaget af. Jan Magnussen og holdkammeraterne Paul Edwards og Kelly Collins var på forhånd klar over, at de ville få det svært i løbet i deres Pontiac GXP.R, da de havde fået 50 kilo succesballast grundet bilens succes i serien sidste år.

Men det så alligevel ud til, at de tre kørere kunne være med til at præge løbet, da Jan Magnussen 6 timer inde i løbet kunne aflevere bilen på førstepladsen efter at være startet som nummer 15. Men derefter blev holdet ramt af en serie af problemer.

Først blev de påkørt af en konkurrent i pitten, hvilket beskadigede bilen så meget, at det kostede 5 omgange før den var klar igen. Siden blev holdet ramt af bremseproblemer og problemer med udstødningen.

"Det var frustrerende" sagde Jan Magnussen efter løbet. "Nøjagtig som jeg har været udsat for de foregående år, så kommer vi i front, for derefter at blive ramt af et uheld, vi er uden skyld i. Det koster os i første omgang føringen og 5 omgange, som vi aldrig indhenter igen. Men dermed var problemerne ikke slut. Det viste sig, at de ekstra 50 kilo succesballast havde indflydelse på mere end vores topfart, hvor vi manglede omkring 25-30 km/t i forhold til konkurrenterne. Bremserne blev også belastet meget hårdere end vi havde antaget og i alt seks gange måtte vi skifte bremser - det havde vi ikke forudset, så til sidst måtte vi låne fra andre teams."

"Vores taktik virkede ellers. Vi vidste, at vi ikke var de hurtigste over en omgang, men med god strategi, konstant og hurtig kørsel havde vi bragt os i front, så det så på et tidspunkt godt ud, men det skulle altså heller ikke være i år, at jeg skulle vinde det Rolex Daytona ur. Vi kan dog glæde os over, at vi kørte en fjerdeplads hjem, hvilket Paul og Kelly kan bruge, når de samler point til mesterskabet resten af året."


Suntrusten som Jan tidligere har kørt er ikke længere end mulighed - nu med Ford logoer og motor - dermed ikke GM.

Resultatet af Rolex 24 Hours of Daytona
1 58 DP 1 Donohue / Garcia / Law / Rice Brumos Racing
2 01 DP 2 Dixon / Montoya / Pruett / Rojas Chip Ganassi Racing
3 59 DP 3 Barbosa / Borcheller / France / Haywood Brumos Racing
4 10 DP 4 Angelelli / Frisselle / Lamy / Taylor SunTrust Racing
5 02 DP 5 Dixon / Franchitti / Lloyd / Pruett Chip Ganassi Racing
6 16 DP 6 Bernhard / Briscoe / Dumas Penske Racing / Porsche Riley
7 99 DP 7 Fogarty / Gurney / Johnson / Vasser GAINSCO
8 2 DP 8 Finlay / Mears / Patrick / Wallace Childress-Howard
9 67 GT 1 Bergmeister / Lally / Long / Marks / Valentine TRG
10 66 GT 2 Ballou / Collard / George Jr / Lietz / Pumpelly TRG
11 33 GT 3 Maassen / Martien / Pilet / Zacharias Wright Motorsports
12 07 GT 4 Collins / Edwards / Magnussen Banner Racing / Pontiac GXP.R
13 86 GT 5 Farnbacher / Lux / Marsh / Roush Farnbacher Loles Racing

En billedkavalkade fra Florida i sol.


En lang næse til Jan igen - men der blev ikke brug for disse på bilen.


Som en del af Paul Newman udstillingen vistes denne herlige Porsche 935 som endte på 2. pladsen på Le Mans i 1979.


Whoossssh. Howmet turbine raceren siger ikke meget - men varm det bliver den.


Cool, calm and collected som sædvanlig.


Lidt af en oplevelse at stå på banen, hvor så mange legendariske dramaer er sket.


Scott Pruett fra sidste års vinderbil.


Star Spangeld Banner...


Let's go racing boys - årets første løb starter. DP'erne først.


Og derefter GT'erne med Jans bil som den 4. sidste med sort næse.


Paul Edwards kører første stint mens det stadig var lyst.


Kun ganske få timer inde i løbet faldt mørket på til 'the longest night in racing'. 13 timer med mørke - men heldigvis helt uden væde fra oven.


Det går på det tidspunkt fint for Banner Pontiac'en.


Have a Coke and a smile og nej det er ikke 'The King' der er bag rattet.


Højt humør i Banner pitten efter Jan's første stint der havde bragt Pontiac'en op i en klasseføring - men det holdt ikke desværre.


Efter en lang nat er sliddet tydeligt på alle bilerne.


Jan i sin Banner Pontiac GXP.R


Den anden Ganassi var også i føring men gled ned igennem feltet mod slutningen af løbet.


Ganassi teamet i veltrænet hjulskift.


Et mindre drama i Banner pitten, da Paul Edwards kommer ind efter et stint med krampe og dehydrering. Han blev dog hurtig frisk igen.


De sidste timer af løbet var én lang duel mellem de 4 forreste DP'er. De to Brumos'er, den ene Ganassi med Montoya samt den enlige Suntrust.


Så tæt var finishen. Det er nr. 1 og 2 i løbet der er i samme billede efter 24 timer.


Lifetime warrenty fra Bucks gun rack. Kun tilfredse kunder!


Goodnight Daytona - I'll be back!