Motorsport 2009
I sparegrisens tegn

af Flemming Hansen

Det har været en lang og hård vinter. Både på det vejrmæssige plan og på de lange direktionsgange rundt omkring har forandringens vinde blæst. Men det har været en forandring der går henimod det, at spare og skære fedtet fra. Det er ikke længere tiden, hvor man diskuterer farven på indtrækket på sin nyeste lystyacht i Monacos havn. Nu går diskussionerne mest i retning af – hvordan får vi enderne til at mødes?

Enderne i Japan er meget langt fra at mødes. WRC er blevet åreladet. Subaru og Suzuki har udført et øjeblikkeligt stop for alle rallyaktiviteter. Mitsubishi, der i forvejen længe har været trukket fra WRC trak følehornene endnu længere tilbage.

I formel 1 går det ikke meget bedre – men måske alligevel lidt? Efter i lang tid at have været på randen af nedsmeltning, er det i 11. time lykkedes for Ross Brawn og Nick Fry, at skrue en pakke sammen med Mercedes motorer, der får BrawnGP til at overleve i 2009 ved hjælp af en ’gylden faldskærm’ fra Honda i Japan. Men det kræver stadigvæk, at der kan trækkes et antal sponsorere til for, at teamet skal kunne overleve ud over 2009 – eller måske endda bare i sig selv overleve 2009?

Nu har fokus hen over vinteren meget naturligt ligget på Honda/BrawnGP. Men hvordan ser det ud for andre teams? Dem der nok er mest i fare er Williams og Toyota. Williams’ store sponsor RBS er i voldsomme vanskeligheder som følge af finanskrisen. RBS er en bank… Men også Renaults sponsor ING trækker sig efter 2009. Svære tider!

Toyota har igen som det erklærede mål: Enten vinder vi et løb - ellers! Så 'skrækscenariet' med, at kun 16 biler kommer til start egentlig ikke så langt væk. Nu er USF1... undskyld USGP teamet på banen for 2009, men det kan jo endnu gå samme vej som Prodrive, der skulle være startet i 2009? Så vi går en svær tid imøde, hvor økonomisk smalhals og påtvungne regler om f.eks. begrænsning til kun én vindtunnel (har man hørt magen - kun én!!!!) bliver dagens orden. Hvor det så lige er at KERS kommer ind i billedet når vi i samme sætning siger 'spare' er jo så noget helt andet?


Jeg blev verdensmester - altså efter de gamle regler...! Ikke de nye - nå der kom ikke nogle nye alligevel - så jeg er stadig verdensmester!©McLaren media

Formel 1 regler

Altså, hvor svært kan det være? Det er jo et ubestrideligt faktum, at vi de sidste to år har haft neglebidende afslutninger på VM i F1. Det er jo netop skabt af, at der kun er to points forskel mellem nr. 1 og nr. 2 og dermed vil man kunne 'luske' sig igennem til et VM på en helt usandsynlig billig baggrund... ja godmorgen! At det så også hænger sammen med, at der ikke i dag er nogle F1 kørere, der har opnået "Michael Schumacher ufejlbarlighed" i både materiel og i sig selv, det giver jo også en del af spændingen. Men hvorfor var det lige at dette blev indført? Jo det var jo netop den selvsamme tysker, der var så ualmindeligt dominerende at VM allerede var afsluttet hen på sommeren! Så det ville man gerne undgå ved at have sølle to point mellem nr. 1 og 2.

Det det udspringer af, er naturligvis afgørelsen i 2008, hvor Lewis bliver mester på point - men ikke på antal sejre. Massa sejrer 6 gange - mens Lewis 'kun' tager 5 sejre. Fyda!

Så går først Mr. E (Bernie Ecclestone) i selvsving ved et forslag om, at uddele medaljer som ved et andet OL og så reagerer FIA kort tid inden sæsonstarten ved, at proklamere at vundne point kun gælder så langt, at den med flest sejre bliver verdensmester. Det protesteres der så fra FOTA's (Formula One Teams Association) side over, der hellere så en større afstand i point mellem nr. 1 og 2. Nu - lige i dette øjeblik - er vi tilbage ved samme pointfordeling som i 2008. Men starten er jo endnu ikke gået i Melbourne!

Kynikere iblandt os vil sikkert mene, at reglen er den, at kun biler produceret i Maranello vil kunne optjene point...

Hvordan er det så lige det med, at kunne se Formel 1?

For relativt kort tid siden blev kanalen TV2Sport lanceret med bulder og brag. Et af det flagrende blålys' Per Michael Jensens mange 'nødvendige' projekter mens han var (fejl?)placeret på mahognigangen på Kvægtorvet (TV2). Det var simpelthen nødvendigt med en betalingskanal, hvis vi skulle kunne bevare de store sportsarrangementer på dansk fjernsyn! Godt så. Kanalen kom, så og sejrede... måske ad helvede til, som en let omkrivning af Thomas Nielsens berømte ord kunne lyde.

De mange projekter hos TV2 har i den grad undermineret TV2's økonomi. TV2 der på det nærmeste er tæt på, at blive sat under økonomisk administration efter at man på slidte knæd beder om økonomisk støtte på Christiansborg. Vi kunne mærke krisen kradse sidste år, hvor al optakt og opfølgning på løbene svandt væk. Løbene blev dog trods alt sendt på TV2. Det var så tanken, at løbene også skulle over på betalingskanalen TV2Sport...


TV3 Puls holdet ved præsentationen. Thyrring, Palshøj, Kiesa og Jens Hansen bagest samt Tom K og Jason Watt i front. © Flemming Hansen

Det vil sige indtil her i februar, hvor der så pludseligt dukker en helt ny kanal op: TV3 puls. Hvad er nu det? Jo det er en ny Viasat kanal, der skal sende sport, amerikanske serier og realityprogrammer... men også F1 og MotoGP! Men når man siger TV3 siger man også reklameblokke. Men de skulle blive begrænsede siger Peter Palshøj og Jens Hansen samstemmende. Der vil blive afbrydelser, men de vil blive kortvarige OG der sidder et team klar til at fange afgørende situationer, der så efterfølgende vil blive vist. Der er både optaktsprogram OG efterbehandling, så der er plads til forsinkelser så vi undgår den skandale som TV2 forvoldte ved Monacos GP sidste år. Der blev live transmissionen afbrudt og afløst af et afsnit af Americas Got Talent. Det vil ikke ske på TV3 Puls fastslår Jens Hansen på det bestemteste.

Så jeg må erkende at min skepsis omkring TV3 og Formel 1 er gjort noget til skamme. Det bliver nok ikke så ringe endda!


Bagefter bød Thorkild Thyrring på donuts... © Flemming Hansen


Grand Prix Photo billeder på F1journal.

Det er en fornøjelse at kunne meddele at vi nu fremover også har mulighed for at bruge billeder fra Grand Prix Photo v/ Peter Nygaard.


F1journal i 2009
Vi dukker op igen med et særnummer den 1. Maj, hvor vi markerer 15 året for den tragiske weekend på Imola i 1994.

Flemming Hansen
Redaktør