Le Mans – nye danskere i fokus.
Peugeot fiasko og Corvette nedtur.


af Flemming Hansen Alle fotos: Jan Kaiser

Wauw for et løb!

Det blev et usædvanligt spændende Le Mans 24 timers løb i 2010. Måske ikke lige hvis man var Tom Kristensen eller Jan Magnussen - men i al almindelighed for en del andre der fik uventet succes på trods af umiddelbart manglende tempo.

LMP1

I den store prototypeklasse var der lagt op til et drabeligt opgør mellem sidste års vindere Peugeot og de tidligere mangedobbelte vindere fra Audi. Under træning og kvalifikation blev det dog åbenlyst at Peugeot havde langt mere fart i sig end Audierne, der måtte se sig distanceret. Dette scenarie gik igen ved starten, hvor Audierne gjorde det bedste de havde lært for at følge med de tre fabriks Peugeot'er og den enlige Oreca Peugeot.

Under et møde med danske fans havde Tom Kristensen under stor moro gjort lidt grin med Peugeot'er i al almindelighed, som altid var på værksted.

Denne kommentar skulle hurtigt ramme plat, for der gik ikke længe før den første Peugeot røg ud med skader på monocoquen, der ikke kunne lappes sammen. Men også Tom skulle rammes af Nemesis - eller rettere Tom ramte den kunstneriske BMW og røg ud i fangsandet og tabte de omgange det aldrig lykkedes at indhente. Sejren røg derfor Tom af hænde allerede efter få timer. Men på det tidspunkt så det nu ikke meget ud som om at Audi ville hente andet end sekundære placeringer i dette års Le Mans.

Men, men, men... En for en udgik de to resterende fabriks Peugeoter med samme fejl i højre turbo, hvor der pludselg stod røg og flammer ud. Nu førte Audi med en spinkel føring foran Oreca Peugeot'en der lå kilet ind imellem dem. Nu gik jagten ind på føringen - eller i det mindste en podieplaceing. Men igen havde Peugeot'en en overjordisk hastighed, men en ret 'fransk' holdbarhed, for der gik ikke længe før det samme uheld skete for Oreca'en som for de to andre Peugeot'er. Røg og flammer fra højre turbo og exit fra den sidste Peugeot.

Nu lå der så 3 Audier i føring i en suveræn 1-2-3 - men dog i den 'forkerte' rækkefølge med Tom som nr. 3.

I den tungere del af feltet fandt vi de to Kolles Audi'er, der også kørte sidste år. Christian Bakkerud kørte sit antageligvis sidste løb her. Det gik ok indtil få timer før slutningen, hvor Audi'en opgav ævred og en ærgelig Christian forlod skuffet Le Mans inden det hele var overstået.


Magnussen, O'Connel og Garcia fra Corvette 63 før starten.


De andre klasser.

Der var intet spor af de tidligere så suveræne Porsche Spydere - heriblandt sidste års Essex vinder, der nu var solgt. Så den danske interesse for den klasse fordampede helt og aldeles.

I GT1 var Corvetterne væk og ligeså de sædvanlige grønne Aston'er, så det var et lidt blandet felt af diverse udtjent materiel og til slut var det en nærmest antikvarisk Saleen, der vandt foran en privat Corvette og endelig på tredie pladsen fandt vi Christoffer Nygaard med Young driver Aston Martin'en, der havde haft mange problemer med drivaksler undervejs. Men det var GT1 klassen svanesang, der ikke vil være at finde på Le Mans i 2011.


Corvetterne nr. 63 og 64 linet op før starten. Gavin kravler ind i 64, mens Magnussen tager sig af 63.

I GT2 var situationen en helt anden. Her væltede det med konkurrenter med de gule Corvetter og et par hidsige Ferrarier i front. Men også Allan Simonsen i Hankook Ferrarien var med her, men i den tungere del af feltet. Det skulle dog ikke få betydning i den sidste ende, da først Ferrarierne og siden Corvetterne udgik med forskellige former for maskinskader, så det var ligeledes en skuffet Jan Magnussen, der forlod Le Mans for at tage hjem så hurtigt som muligt og ja så lige lade op til et NASCAR løb weekenden efter...

Vindere i GT2 blev meget overraskende Felbermayer Porschen foran Hankook Ferrarien med bla. Allan Simonsen bag rattet - så det blev alligevel en 2. plads til en dansker i GT2


En stor Jan Magnussen fan - tidligere forsvarsminister Søren Gade sammen med Jan.

Således sluttede dermed det mest kendte 24 timers løb af dem alle, med trods alt gode placeringer til Kristensen, Simonsen og Nygaard. Men vi er jo vant til bedre! Det må blive i 2011.


Jan Magnussen og selveste Jean Alesi hilser på hinanden før starten.


Starten er gået og Christoffer Nygaard fører an nede i feltet.


Corvetterne følger tæt på hinanden lige efter starten.


Mens det stadig kørte for 63.


Exit for begge Corvetter.