En tur i co-driversædet
Ewert besøger Rallysportens dag

Af Michael Ewert – Billeder af Michael Ewert

Flemming Hansen skrev for to numre siden i F1journal.com omkring det at være tilskuer til et rallyløb. Det lød ret interessant i mine øjne, så da jeg fik chancen for at deltage i Rallysportens Dag, så var det bare at takke ja.

Det var nu ikke fordi jeg vidste, hvad jeg gik ind til, da jeg kørte min lille bil op af den lange allé, der leder op til Ledreborg Slot, der dannede baggrund til Rallysportens Dag. Faktisk troede jeg, at jeg var kørt forkert, da jeg rullede vinduet ned i bilen, og kunne høre et par højpotente biler tæt på. Så var det bare at følge lyden, køre 500 meter og så finde en parkeringsplads.

Jeg kom så tidligt, at man stadig var i gang med at klargøre startområdet, så jeg brugte tiden på at kigge på de forskellige biler og kørere. Der var en hyggelig stemning, og man kunne godt mærke, at der ikke var point, men muligheden for at give gode oplevelser på spil.


Tim Hansen får klargjort sin Volvo 240


Team Lysens to Suzuki Swift Maxi 1600


Den hårdtpumpede Honda Civic Type R, der køres i Europa af Martin Knudsen

Klokken 9.30 stod jeg foran Ledreborg Slot sammen med Allan Rud Haslund fra Bil Magasinet Formel 1. Her var alle biler linet up inden den officielle præsentation af kørere i det nærliggende ’Fasaneriet’. Primus motor bag Rallysportens Dag er Michael Eisenberg, der er tidligere danmarksmester i rally. Michael står bag kommunikationsvirksomheden Intercom, og belært af to tidligere succesfulde arrangementer, står han bag denne rallypromotiondag.

Det sker for at bringe fokus på den mere oversete motorsport i Danmark, rally, i forhold til den danske banesport med flagskibet DTC i front. Journalister og fotografer bliver inviteret med på passagersædet, hvor de får en oplevelse, som man ellers ikke har mulighed for.


Den hurtige og vellydende Porsche 911 GT Cup-racer kom ikke ud og køre særlig meget.


Linet op foran Ledreborg Slot

Man havde designet en kort ’Special Stage’, og man havde fået lukket strækningen af sådan nogenlunde. For desværre kunne man ikke lukke arealet af fuldstændigt, så der kom noget ventetid, når der lige var en bus, en lastbil eller et par biler, der skulle benytte vejene.

Min første tur

Selve arrangementet startede officielt med, at Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, fik den første tur. Den fik han af 20-årige Kenneth Madsen, og det gjorde indtryk på politikeren. Han sagde bagefter ved et lille intermistisk pressemøde:

” Kenneth Madsen er det bedste bevis på, at unge mennesker med benzin i blodet sagtens kan køre sikkert bil. Mange uforklarlige trafikdrab med unge eller vanvidskørsler ville kunne undgås, hvis flere unge bilister havde blot en brøkdel af den køretræning og selvindsigt, som Kenneth Madsen besidder."

Her efter var det bare at finde en bil og kører, og dem var der 15 forskellige af, for at få en tur. Min første tur fik Michael Pedersen lov til at stå for. Han kørte en Mitsubishi Lancer Evolution IX, og sådan en har jeg kørt meget, da jeg kørte Gran Turismo 4.


Kenneth Madsen åbnede ballet med en speciel tur til Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen


Tim Svanholt giver sin forhjultrukne VW Golf GTI gas


Svinget der leder op til målstregen. De tre pelsede tilskuere fik et chok første gang en rallybil blev sendt afsted.

Det var noget af en oplevelse.

Michael prøvede med det samme at dæmpe mine forventninger ved at fortælle, at dækkene var kolde, og motorprogrammet sat på soft, men det mærkede jeg ikke, da de fire store dæk tog fat i asfalten.

En lille tøndechikane blev passeret, og så blev speederen trådt i bund. Min krop blev presset tilbage i det skålformede sæde, imens missilet nærmede sig det første sving et godt stykke over 100 km/t. Et kort dap på bremsen, og igennem første sving.

Her efter gik det i voldsomt tempo igennem de mange sving, inden vi nåede banens midtpunkt, hvor vi lige skulle en tur på jord. Her blev der lige trukket i håndbremsen inden det gik retur og omvendt op igennem svingene. Og det var den direkte vej gennem svingene, så ikke noget med at holde bilen de 20 cm inde på asfalten, når man kunne tage rabatten til hjælp.Michael Pedersens Evo IX


Ib Kragh i en Fiat Abarth Grande Punto S2000


Smilet siger vel det hele

Med 130+ km/t gik det op til den tøndechikane, der skulle bremse bilerne ned inden det afsluttende 90 graders venstresving, der ledte op af bakken til pitområdet. En sidste voldsom acceleration inden Michael trådte bremsen i bund, og kørte ind i pitområdet. Dagens første adrenalinsus var overstået, men det skulle blive bedre.

Inde i pitområdet holdt Per. G. Hansen klar til en tur i den historiske rallybildeltager, Porsche 911 RS, med manuel gearkasse og gammel håndbremse. Bilen var så autentisk som den kunne, komplet i Rothmans-bemaling.


Oppe i startområdet var der dog lidt ventetid. Et par civile biler skulle ind på det aflukkede areal, og det var derfor ikke muligt at holde prøverne igang. I stedet fik vi en sludder om løst og fast, mens jeg beundrede den Porsche 911 GT3 Cup-racer, der holdt lige foran mig. På bagvingen stod der Back in business, men desværre blev den taget Out of business inden jeg kunne få en tur.


Per G. Hansens 911 RS


Der skæres hjørner, der hvor man kan


Pers 911 køres helt ud til rabatten

Imellem fotoseancerne blev det tid til en tur i den mest hverdagsagtige bil jeg kunne finde. En Renault Clio II, kørt af 1600 Challenge-vinderen Torben Sørensen, og selv om den manglede lidt power i forhold til de store biler, så var det en oplevelse at prøve den lille overfor de store.

Kort inden arrangementet lukkede ned var der lige tid til en sidste tur. Unge Martin Knudsen havde lige tid til en sidste tur i sin Honda Civic Type R, og det gjorde han så eftertrykkeligt, at det gav problemer med min krop, da jeg selv kørte hjem.


Torben Sørensens Renault Clio II


Min sindsyge tur i en Honda Civic Type R


Martin Knudsen, jetjagerpilot, og jeg

For der var så meget power i den bil, at adrenalinen stadig pumpede lang tid efter køreturen var slut. I Hondaen sad der et digitalspeedometer i co-driverens side, så det var med spænding jeg fulgte farten igennem prøven. Første sving blev taget med 108 km/t, og vi klokkede 144 km/t da vi kørte op ad den afsluttende langside.

Desværre blev det sidste tur, og det var en noget speciel oplevelse at køre sin egen lille bil hjem efter arrangementet. Kroppen skreg på adrenalin, og lysten til at gøre de professionelle kørere kunsten efter gjorde, at det krævede en disciplin ud over det sædvanlige at køre ordentligt og sikkert hjem.


Simon Larsens lille Suzuki Swift1.6


Lars Bækkelunds Fiat 128 SL, sluttede på plads 6 i Rally Monte Carlo Historique


Den pumpede Ford Focus RS. Igen siger smilet vist det hele.

Min bil er dog ikke en rallybil, og selv om den var lidt i familie med Renault Clio II-rallybilen, så kan hverken bil eller mit talent leve op til den langsomste af de biler og kørere, der var til stede. Måske det var en god ide at tage et par køretekniske kurser på lukket bane for at få styret lidt af lysten til at give den gas, og så samtidig lære bilen lidt bedre at kende.

Rallysporten i Danmark er en ganske åben sport. Her er det muligt at gå en tur i depotet, snakke med en kører, finde sig et godt sted at stå, og du slipper for at skulle fremvise billetter hele tiden, og du bruger ikke en halv månedsløn på en tribunebillet.


Karl Åge Jensens Peugeot 207 S2000


Utroligt nok ramte ingen af bilerne de to tønder i chikanen


Tim Svanholts Ferrari/Volvo 240

Der er en del frihed i rally, men som Flemming skrev i sin artikel, så er der nogle steder man bør undgå og respektere. Åbenheden gør dog, at kørerne kommer tættere på fans og tilskuere, og det er en af grundene til, at Kimi Räikkönen endnu ikke har fortrudt hans skifte til Citroen i WRC-mesterskabet. For det er ikke lige så poleret som Bernie Ecclestones guldkalv.

Jeg vil gerne takke Michael Eisenberg fra Intercom for invitationen, og jeg modtager gerne en ny til næste år.