Tom K - Kongen af Le Mans
Review af den nye bog skrevet af Peter Nygaard

Af Michael D. Ewert – Billeder fra Gyldendal.dk Copyright Peter Nygaard3. juni udsendte Forlaget Gyldendal noget overraskende en ny biografi ud om Danmarks førende Le Mans-kører, Tom Kristensen. Overraskende fordi der har været stilhed omkring denne bogudgivelse, så jeg var noget overrasket, da jeg læste om bogen første gang i gratisavisen Urban.

En ny motorsportsbog om Tom Kristensen, ligefrem en dansk en, og jeg vidste intet. Det kunne jeg ikke have siddende på mig, så jeg fik fat i Forlaget Gyldendal, der har leveret et anmeldereksemplar for vi skal da selvfølgelig have en anmeldelse af denne bog på F1journal.com.

Min første tanke før jeg fik bogen i hånden var, at det ville være en omskrivning/opdatering af bogen fra 2002, der blev udsendt på forlaget Lindhardt og Ringhof under titlen Tom Kristensen – En Le Mans-vinders liv, fortalt til Nils Finderup.

Hvilket ikke gjorde mig det helt store, selv om jeg havde frygtet en gentagelse af de mange detaljer jeg husker bogen besad, som jeg allerede havde læst engang, der dækkede tiden fra Toms barndom og op til Le Mans-sejren i 2002. Der kom senere en paperback-opdatering med 2003 Bentley-året inkluderet, men den valgte jeg i sin tid at droppe.

Tom K – Kongen af Le Mans

Intet at det jeg havde forventet skulle holde stik. Den nye bog er skrevet af Peter Nygaard, og han behøver ikke nogen nærmere beskrivelse. Han er leveringsdygtig af gode billedrige bøger, som byder på en god kombination af fakta, lidt skæve indslag og flotte billeder.

Denne bog ligner dog ikke de tidligere Peter Nygaard-bøger. Størrelsen på den nye bog er noget mere almindelig, billeder er der, men de er få og i sort/hvid og selve indholdet virker mere alvorligt end tidligere. Peter Nygaards biografi er noget mere kritisk, men på den måde også mere ærlig, end en almindelig biografi ville være.

Den kritiske tilgang nævnes allerede i starten af bogen, hvor der står at Tom Kristensen har læst manuskriptet igennem, så den folkekære Le Mans-danskerkonge har vidst hvad der stod før bogen blev udgivet.

Den kritiske tilgang er ikke en dårlig ide, for man føler Peter Nygaards tekst mere som observationer af den danske kørers flotte karriere, meget med fokus på den Formel 1-karriere som aldrig kom, og de fra- og tilvalg som gjorde Tom Kristensen til en af verdens bedste langdistanceracerkørere.

Man mærker bitterheden over, at Jan Magnussen kom så nemt til Formel 1, når den ældre og mere erfarne Tom sad fast i Japan, hvordan samarbejdet med Toyota aldrig endte med den Formel 1-debut den blonde racerkører var sat i udsigt, savnet af livsledsagersken Hanne og siden de tre børn, skuffelsen over den missede Le Mans-debut i 1995, hvor Yannick Dalmas fik det sæde Tom var sat i udsigt. I den bil, der vandt løbet i 1995.

Man oplever også kulturchokket, da Tom kom til Japan, og hvordan han med stædighed kæmpede sig frem på den japanske racerscene, hvor han godt nok blev feteret europæisk racerstjerne, men også savnede den europæiske kultur og familien derhjemme.

Med god fokus på de udtalelser Tom er kommet med igennem årene kigges der på den daværende samtid, der reflekteres over udtalelser, og den ses i sammenhæng med virkeligheden. Som da Tom udtalte, at Formula Nippon var på højde med de dårligste Formel 1-hold.

Bogen fortæller om nogle muligheder, som en del af os, der ikke har været så tæt på Tom ville have været klar over. Blandt andet at Tom var lovet en Formel 1-debut i Pacific Grand Prix i 1994. Det er en bitter kører, der efter fire år i Japan vender tilbage til Europa, hvor alle de gode F3000-sæder er besat, og alligevel opnår nogle ganske hæderlige resultater.

Det står klart midt i bogen, at det nærmest er en bitter mand, der repræsenterer Danmark. Efter at have kæmpet i mange år, så virker det noget nemmere for andre danske kørere. Jan Magnussen, som er kommet i Formel 1, og Jason Watt som på kort tid er kommet til F3000, med den danske opbakning, som Tom manglede i sin tid.

 

Så begyndte Le Mans-eventyret

Toms karriere kunne nærmest være skrevet som en H.C. Andersen-historie. Som den grimme ælling, der må så grueligt meget igennem indtil den dag han bliver kontaktet af Joest, og bliver tilbudt en plads imellem to gamle holdkammerater fra Ferraris Formel 1-hold. Ikke som første eller andetvalg, og med udtalelser, som at Le Mans ville han gerne køre, når han blev ældre.

Det virker som om, at Le Mans blev et kulturchok for Tom, der noget overraskende for ham blev behandlet som en ligeværdig del af trekløveret Stefan Johansson, Michele Alboreto og Kristen-san. Var det her Tom Kristensen blev den fantastiske holdspiller, som han har vist at være eller havde han det allerede før han kom til Le Mans for første gang?

De fleste kender resten af Toms Le Mans-eventyr, men bogen fortæller også om årene som Honda-kører i først den tyske STW-standardvognsserie og siden den engelske BTCC-klasse. DTM årene bliver også gennemgået sammen med tiden i ALMS-mesterskabet og Bentley-året.

Bogen følger Tom helt op til de svære forberedelser til dette års 24-timersløb, hvor forårssæsonen blev præget af en ødelagt akillesene, men udgivelsestidspunktet af bogen gør selvfølgelig, at 2010-løbet ikke er med.

Hvad gør denne bog så speciel?

Det der gør denne biografi af Tom K speciel er, at den virker til at være skrevet helt uden Toms input. Derimod har Peter Nygaard forsøgt at være så objektiv som muligt, og jagtet citater fra personer, som har været tæt på Tom igennem hans karriere.

Således er der citater fra personer fra Toms barn- og ungdom som Arne Riis, Allan Husted, Ole Jakobsen, med- og modkørere som Jason Watt, Nicolas Kiesa, Jan Magnussen, Michael Schumacher m.m., teamchefer som Franz Tost, Jacques Villeneuve, Autosport-skribenter, tv-kommentator Jens Winther Jr og mange flere end jeg har nævnt her.

De er alle med til at give et godt billede af køreren Tom Kristensen. De fleste af os kender ham som en loyal hårdtarbejdende og fair racerkører, men bogen viser også den anden side af glansbilledet, hvor Tom er den aggressive bølle, som ikke giver ved dørene, men som man sjældent hører om og som en brik i det politiske spil motorsporten også er.

Jeg kan varmt anbefale denne bog. Kapitlerne har en god længde, hvilket gør at man lige tager et kapitel mere, og jeg læste de 233 sider på lidt over et døgn, for man skal lige læse et kapitel mere. Den er svær at lægge fra sig i længere tid ad gangen.

Jeg vil gerne takke Peter Nygaard og Gertrud Baun fra Forlaget Gyldendal for anmeldereksemplar.

Tom K - kongen af Le Mans
Af Peter Nygaard
Gyldendals Forlag
ISBN: 978-87-02-09334-6
Paperback indeholdende 233 sider.
Vejledende udsalgspris: 299,95 kr.