NASCAR
"Pludselig" dansk fokus på den store racerserie i USA

af Flemming Hansen


NASCAR for you! ©Jan Kaiser

Nu er det godt nok F1journal.com det her, men nyheden om at Jan Magnussen skal køre seriøs NASCAR - godt nok kun ét løb i første omgang - kræver da i den grad opmærksomhed!

Nyheden har været undervejs længe og er drypvis blevet lækket hist og her, men det trak længe ud med nyheden om at Jan rent faktisk skulle køre på Infineon - også bedre kendt som Sears Point - men da der så kom nyheden om at svenskeren Mattias Ekström skulle køre på et sygdomsafbud for Red Bull Toyota på samme bane, så kom der hul på bylden og det varede ikke længe før fakta kunne offentliggøres.


Klar til kamp ©Christina Bergdahl Magnussen

Jan har naturligvis været ved at eksplodere for at fortælle spændende nyt, men det hele skulle jo afstemmes med USA. Men ved et medlemsmøde i maj, var det med stjerner i øjnene at Jan kunne fortælle om de mange hestekreæfter og relativt ynkelige dæk samt den primitive teknik i bilen, der giver et V8 brøl fra en anden verden samt masser af hjulspin og fuldstændig utæmmelig håndtering.

Det er temmelig surrealistisk at nævne Jans navn sammen med superstjerner som Jeff Gordon og Jimmie Johnson. Men rent faktisk skulle Jan hjælpe med til at sætte bilerne op til Infineon - det var ikke et rent-a-drive og man må sige at Hendrick teamet fik noget for pengene, med Jimmie Johnson som vinder og Jan på en flot 12. plads sluttende lige bag Dale Earnhardt Jr. der også kører for Hendrick Motorsports. Som Jan udtrykker det var det nok smart at holde sig bag en holdkammerat istedet for at foretage sig et eller andet vildt!


Jan M i NASCAR! ©Jan Kaiser

Jan kommer dog ikke til at køre på Watkins Glen til august da det falder sammen med et løb i ALMS serien hvor han skal køre i sin sædvanlige Corvette. Men så måske alligevel - da teamet har været så begejstret for indsatsen at man vil prøve hvad som helst for at få Jan til start. Så hvornår han evt. kommer til at køre mere NASCAR er endnu et åbent spørgsmål på nuværende tidspunkt, men da han absolut ikke faldt igennem men lavede en flot præstation ved at holde sig fornuftigt afventende, så må muligheden ligge lige for. Der er jo egentlig ikke det store hastværk. Jan er en knægt på 36 år og i NASCAR er alderen ikke afgørende - bare se Mark Martin der udover også at køre for Hendrick altså har rundet de 50 år. Ikke nogen alder i mine øjne!

Jan's Amerikanske eventyr har for alvor givet pote. Det er fuldt fortjent! Så skidt med det Rolex ur - det må komme i 2011!


Jan Magnussen overhaler Rustad på Gøteborgs havnefront ©Jan Kaiser

DTC

Man må sige at Peter Elgaard har set rigtigt ved at kombinere den hjemlige DTC serie med den tilsvarende serie i Sverige. For det er desværre et DTC i dødskramper. Danmarks flagskibsserie op igennem 00'erne må for alvor i disse tider se sig ramt af finanskrisens komme, Roskilde banks afgang og mange mere eller mindre fantasifulde ejendomsinvesteringsselskaber, der kun har eksisteret på lykke og fromme og ejendomsprisernes himmelflugt. Det har finansieret nogle drenges leg med racerbiler. Nu er pengene væk og det er drengene også. Nu er det kun det tilbage der kan leve af sig selv og mere almindelige sponsorer. At det ikke er mange biler blev for alvor tydeligt på Jyllands Ringen og ikke mindst i Gøteborg, hvor kun et fåtal Danske kørere dukkede op til løjerne. Egentlig synd for det var en fantastisk bane der var lanceret på Stena Line kajen i Gøteborg. Ikke noget med halmballer og intermistisk hegn. Nej det var minsandten the 'full Monty' med Armco og debrisfencing.


Robert "Slyngelsen" får lige skubbet til Jan Magnussen ©Jan Kaiser

Det varede da heller ikke mange sekunder før de nærmest sædvanlige rygmarvs reaktioner, der udviser en nærmest kronisk anvendelse af skyklapper, poppede op i pressen - "det kan vi da også lave i København". Ja ok, fint små venner - men skal vi ikke lige have nogle deltagere først? For det der tuller rundt i DTC i år er - med dyb respekt for dem der er tilbage - en mindre tragedie. En skygge af de glade dage i 00'erne. Desværre, desværre. Om det kombinerede mesterskab overlever eller der kun vil være svenske deltagere tilbage i 2011 vil jo vise sig. DTC mesteren 2010 kan da være glad for sin titel, men det vil være den hidtil billigste set ud fra et konkurrence mæssigt synspunkt. Egentlig er serien jo god nok på bunden - men der mangler 'bare' folk med mange penge til at gøre den rentabel for alle. Måske skulle Karsten Ree have brugt en halv milliard her istedet for Amagerbanken... Bare en tanke!

Grand prix +

Peter Nygaard har været venlig at gøre os opmærksom på en netpublikation som man kan købe abonnement på her. Det er et magasin der udkommer ganske få timer efter hvert F1 løb og er på den måde unikt. Det skal som mange andre ikke læses på nettet, men modtages/ downloades i form af en PDF fil. Betaling og det koster kun 25 pund sker nemt via paypal og man får derved adgang til hele biblioteket der startede tilbage i 2007.

Det er velkendte navne der står bag publikationen. Joe Saward, David Tremayne og som du måske har gættet - Peter Nygaard - står bag dette fine initiativ, som vi naturligvis fra F1journal kan bifalde. Der har været og er mange mere eller mindre talentløse forsøg på at malke F1 koen rundt omkring på nettet - det her er absolut en i den skarpe ende.


De fleste har sikkert set at billede af Peter Nygaard, så her er Joe Saward. © GrandprixPhoto

Næste gang

Næste nummer udkommer omkring september og vil indeholde tilbageblik på F1 sæsonen så langt den nu måtte være kommet og ikke mindst årets højdepunkter fra Goodwood Festival of Speed og Copenhagen GP. Gå ud og se noget race!

 

Flemming Hansen
Redaktør