Formel 1 2011
Nye regler og udfordringer.

af Flemming Hansen

De er sorte og de er runde - hvad er problemet?

Igennem den relativt korte testperiode efter nytår blev der langet hårdt ud efter de sarte Pirelli dæk. De holdt ikke og der skulle bruges en katastrofal bunke pitstop...

Men heldigvis holdt dækkene. Måske ikke lige så længe som Bridgestones dæk, men i hvertfald på en anden måde, således at løbene ikke kun blev ét stop til hårde efter 15 omgange. Løbene har været mere lotteriprægede og det har været svært at danne sig et endeligt overblik over hvem der sad med esserne indtil de sidste omgange - ja altså der hvor Vettel ikke lige løb med det hele!

Lige nu er det stor problem alt det 'affald' der ryger af dækkene, der gør det meget problematisk at køre uden for sporet - men mon ikke at Pirelli klarer dette på sigt?

DRS
Det mundrette "Drag Reduction System" består i virkeligheden af en kørerkontrolleret flap i bagvingen der svinger op for at formindske vindmodstanden og dermed øge hastigheden og gøre det muligt at overhale. Under træning og kvalifikation må kørerne bruge DRS systemet lige så tosset de vil, men under løbet er det begrænset til én langside, hvor den bagvedliggende kører skal være inden for ét sekund for at få grønt lys for at bruge udstyret. Virker kompliceret - men har vist sit værd på baner med lange langsider. Anvendelsen i Monaco vil nok være begrænset - men andre steder må man sige et succes'en er hjemme da denne dingenot sammen med KERS og Pirelli dæk med kort levetid har gjort udfaldet af F1 løbene langt mere uforudsigelige end sidste år.

KERS.
Kinetic Energy Recovery System var jeg ikke begejstret for sidst det var i vælten i 2009. Men nu er det tilbage med fornyet energi... Faktisk har det gjort løbene mere spændende i og med at Red Bull bilerne ikke har kunnet anvende det! Men når de først for det justeret ind, så er Vettel og Co. sikkert over alle bjerge. Men det er jo vilkårene. Under alle omstændigheder er det nu en bedre pakke sammen med DRS og dækkene fra Pirelli. Spændende F1 løb er nu ikke kun teori. Kunstig underholdning eller ej. Hvornår har vi måske sidst set en ægte kamp om sejren som i Kina?


Teamoversigt

Der er sket relativt få ændringer i teamopstillingen før 2011 - men lad os se på hvordan de enkelte har klaret sig:


© Grand Prix Photo

Bil nr. 1 og 2 Red Bull Renault RB7

Sebastian Vettel
Mark Webber

Uændret lineup på kørerfronten. Mark Webber har haft diverse problemer, men er kørt sig pænt op - f.eks. i Kina. Vettel kan være over alle bjerge, hvis ikke andre teams kan gøre noget mod denne dominans. Det svage punkt er KERS som Red Bull ikke rigtig har kunnet få til at spille i den begrænsede plads Adrian Newey har levnet i de tæt pakkede RB7'ere. Men det gør det bare mere spændende. Hvis RB havde haft god KERS i alle løb, så havde det måske været med endnu større dominans for teamet?


© Grand Prix Photo

Bil nr. 3 og 4 Mclaren MP4-26


Lewis Hamilton
Jenson Button

Heller ingen nye kørere i stalden her. Jenson og Lewis ser umiddelbart ud til at passe godt sammen, hvor der ikke er opstået de samme fejder som med Alonso. Det hænger måske sammen med at Lewis er en kommende flere gange verdensmester mens Buttons karriere nærmest blev reddet ud af ilden efter Hondas farvel, så han er måske mere mæt og er ganske tilfreds med at spille 2. violin til Lewis. Det er da også Lewis der nok er det eneste håb for at give Vettel kamp til stregen.

Bilen ser ud til at være reddet fra lossepladsen efter en katastrofal før sæson test. Opdateringer har fået McLaren med i løbene og Lewis' sejr i Kina er et godt tegn, før den Europæiske sæson for alvor går i gang.


© Grand Prix Photo

Bil nr. 5 og 6. Ferrari F150th Italia

Felipe Massa
Fernando Alonso

Også uændret lineup her. Massa er igen under pres for at performe og vil sikkert blive skiftet ved første mulige lejlighed. Alonso er verdensmester potentiale - det er bare synd at Ferrarien slet ikke har farten i sig!

Inden Ferrari får fedtet sig igennem nogle flere opdateringer kan toget være kørt, så de næste løb skal vise noget helt andet end i de første tre løb. Ellers er der ikke nogen tæt kamp om VM herfra.


© Grand Prix Photo


Bil nr. 7 og 8. Mercedes MGP W02

Michael Schumacher
Nico Rosberg

Rosberg giver i den grad den 7 foldige verdensmester baghjul i år. Det MÅ være Schumis sidste sæson. Men det er altså også 20 år siden at han debuterede på Spa, så man må vel også være lidt rimelig?

Bilen til gengæld viste fart i Kina, men har ellers været noget af en skuffelse. Rosberg kører fint i ring om Schumi, men det er som om at Ross Brawn magien er gået fløjten. Der mangler noget innovativt for at give teamet noget at vise. Ligger under de øverste teams og ser ikke rigtig ud til at bryde ind i den cirkel lige nu.

 


© Grand Prix Photo

Bil nr. 9 og 10. Renault R31

Nick Heidfeld (Erstatning for skadet Robert Kubica)
Vitaly Petrov

Det blev en meget god start på sæsonen for teamet med to tredie pladser. En til hver. Men Nick Heidfeld er da en underlig starut. Enten er han blændende eller også er han væk? I Malaysia var han blændende - men i Melbourne og Kina. Mystisk eller måske noget af det der bare kendetegner ham. For ustabil til for alvor at slå igennem. Men god nok på en god dag.

Petrov er vild og er garanti for underholdning i alle løb. Måske ikke for mekanikerne...

R31 er en fornuftig pakke og vil med lidt hel i sprøjten kunne mase sig op foran Mercedes teamet. Om de forreste udstødninger er vejen frem vil vise sig.

Men for mig er de ikke Lotus'er - de er Renault og ikke andet. Det der popfis med Lotus giver jeg ikke meget for.


© Grand Prix Photo


Bil nr. 11 og 12. Williams Cosworth FW33

Rubens Barrichello
Pastor Maldonado

Uha... Godt nok har Williams lavet en racer med en utroligt lille og lav gearkasse, men det er vist også det eneste positive man kan sige. Ingen point i de første løb og en 'pay driver' oveni (Maldonado) istedet for den sikkert meget bedre kører Hülkenberg der ikke blev råd til at beholde.

Teamet vil desperat forsøge at opdatere sig ud af problemerne, men her kan økonomien hurtigt komme til at spille teamet et ubehageligt pus.

Sidste års pole til Hülkenberg kan være den sidste stjernestund for dette fordums så store team, der nok er i sit F1 efterår og nok bare venter på at blive opkøbt... desværre.


© Grand Prix Photo

Bil nr. 14 og 15. Force India Mercedes VJM04

Adrian Sutil
Paul di Resta

Paul di Resta er ny kører i dette team og ser for alvor ud til at give Adrian Sutil sved på panden. Bilen er sådan lidt bop bop. Ikke det vilde men det er da lykkedes at få 4 point mere end Williams!

Om de kan genskabe de sidste par sæsoners gode resultater på hurtige baner må vi jo vente på at få at se.

 


© Grand Prix Photo

Bil nr.16 og 17. BMW Sauber C30

Kamui Kobayashi
Sergio Pérez

Her har vi så nok årets rookie - nemlig Sergio Perez der ud over at skaffe Mexicanske penge til teamet også rent faktisk kan køre! Kobayashi kender vi jo - vildmand i vilde overhalinger. Men også Sauber teamet er som genfødt med en fin pakke af en bil, der bare var uheldige med en diskvalifikation efter Melbourne på grund af en teknikalitet. Men de bider Mercedes i haserne gør de. Peter Sauber har også udtalt at han ikke sælger sit F1 team igen. Nu er han her for good. Det ser også bedre ud for økonomien da bilerne er knap så jomfrueligt hvide at se på som sidste år.

Ser godt ud for Sauber teamet. Kan en 5. plads være inden for rækkevidde?


© Grand Prix Photo

Bil nr. 18 og 19. Toro Rosso Ferrari STR-6

Sebastien Buemi
Jaime Alguersuari

Siden den legendariske sejr for Vettel på Monza i 08 har der ikke været så meget at fejre for Red Bull 2. divisions teamet. Men økonomien har dog gjort at man har kunnet beholde begge kørere. Jeg forudser Toro Rosso i kamp med Force India og Williams om pladserne over bundholdene uden mulighed for at kæmpe sig højere op.


© Grand Prix Photo

Bil nr. 20 og 21. Lotus T128

Heikki Kovalainen
Jarno Trulli

Det 'rigtige' Lotus team i F1 der nu har slået sig sammen med Caterham, så gu' ve' om de kommer til hedde Caterham'er istedet om føje tid?

Nuvel det har været lidt af en hård fødsel. Der er kommet Renault motorer i Lotus'erne selvom det ikke for alvor kan mærkes på farten i forhold til Cosworth motorerne fra sidste år. Så Lotus kæmper stadig en kamp om at nå op til de bageste af de bedre teams, men har nok for alvor lagt både Virgin og HRT bag sig.

Point? Kun på en god dag hvor alle andre brager ind i hinanden i et mega regnvejr. Spa måske?


© Grand Prix Photo

Bil nr.22 og 23. HRT F111

Narain Karthikeyan
Vitantonio Liuzzi

Det er lidt tankevækkende at bilen hedder F111... Et nu pensioneret jagerfly hedder det samme og går under tilnavnet 'the pig'. Lidt kan man godt sammenligne dette team med dette dyr. Bilerne var ikke klar inden Melbourne og havde kørt præcis 0 (nul) km i test inden sæsonen. Bilerne er også tildækket i sponsor søgende logoer, hvilket jo nok ikke er befordrende for økonomien, der iøvrigt er sparet på ved at bruge sidste års monococquer så disse ikke skulle igennem en ny bekostelig crashtest.

Siger sig selv at dette team ikke har skyggen af en chance for at markere sig og allerede er bagud på point.


© Grand Prix Photo

Bil nr.24 og 25. Marussia Virgin MVR 02

Timo Glock
Jérôme D'Ambrosio

Sir Richard Branson er måske ikke så meget fremme i medierne længere omkring 'hans' team. Det er jo nok resultaterne der skræmmer lidt. Nick Wirth's drøm om 'kun' at bruge CFD til design af sin racer ser stadig ikke ud til at give pote. Alle de bageste teams ytrer ønsker om at komme op i midtfeltet. Men uanset hvordan man vender og drejer det KAN ikke alle være der - der er nogen der må være sidst og næstsidst

Forventningen omkring dette team fra denne stol er stadig at jumbopladsen er åben og kampen vil være med HRT om ikke at få den!