De blå mod de forkromede.
Vi ser tilbage på en lovende sæsonstart

Af Flemming Hansen


Sæsonen er i gang!. © GrandprixPhoto

Australiens GP: Melbourne Albert Park
2011 FORMULA 1 QANTAS AUSTRALIAN GRAND PRIX

Efter mange måneders ulidelig venten kunne 2011 sæsonen ENDELIG skydes i gang. Træning og kvalifikation bød ikke på de store revolutioner. Det var blåt og forkromet i front, med Ferrari og andre som mere eller mindre passive statister. Vettel tog en pæn pole pole kan man godt sige. En komfortabel 0,8 sekund hurtigere end Lewis Hamilton og yderligere en tiendedel ned til hjemmebanefavoritten Mark Webber og Jenson Button der var 1,3 sekunder efter Vettel. Lidt af et vink med en vognstang fra verdensmesteren, der ikke på nogen måde ser ud til at lægge sig på ryggen og hvile ud.

De to HRT "racere" med Liuzzi og den tilbagevendte Karthikeyan var på ingen måde i nærheden af at kvalificere sig efter genindførelse af 107% reglen. På den anden side var de indbyrdes kilometertællere på 0 inden den første træning i Australien, så det ville nok have været for meget at forlange!

Til nok ikke manges overraskelse tog Sebastian Vettel starten. Lewis Hamilton forsvarede sin andenplads og på trods af en afkørsel, der ødelagde dele af undervognen, så formåede han at holde sin andenplads.

Ferrari-kørerne kæmpede med Jenson Button, der ikke fik noget ud af DRS og KERS, da han forsøgte at slipstreame Felipe Massa ned ad langsiden. Da Button endelig kom forbi skete det udenfor banen, og det resulterede i en gennemkørselsstraf til englænderen.

Michael Schumacher fik en god start, nåede kun et par sving før han blev ramt af Jaime Alguersuari. Det punkterede tyskerens baghjul, hvilket beskadigede undervognen. Derfor trak man Michael ud af løbet af sikkerhedsmæssige årsager.

Vettel her der og allevegne .© GrandprixPhoto

Michaels holdkammerat, Nico Rosberg, røg også ud af løbet. Rubens Barrichello som allerede havde fejlet under kvalifikationen fejlede også en overhaling på Rosberg. Resultatet blev, at Mercedes-køreren udgik på grund af manglende vandtryk på omgang 22.

Vitaly Petrov bragte glæde til Renault med en præstation, som var Robert Kubica værdig. Med et års erfaring er russeren begyndt at vise det talent, som vi allerede i GP2-mesterskabet havde set. Der var ikke et øje tørt hos Renault, da Petrov snuppede tredjepladsen og en plads på podiet.

Debutanterne gjorde det alle sammen godt. Sergio Perez kørte en syvendeplads hjem, endda med kun et enkelt pit stop på et dæk, som alle var enige om dårligt nok kunne holde 15 omgange. Paul di Resta sluttede på plads 12. Virgin-køreren Jerome d’Ambrosio blev den sidste kører, der blev kvalificeret, og kun Pastor Maldonado udgik. Williams-køreren udgik med et teknisk problem.

Efterfølgende blev de to Sauber-kørere diskvalificeret for et brud på det tekniske reglement, men det ændrer stadig ikke på, at det var flot kørt af begge Sauber-kørere.


Jerôme de Ambrosio fik ikke lige en drømmedebut men gennemførte dog sit første løb. © GrandprixPhoto

Resultatet af Australiens GP

1 Sebastian Vettel............................... RBR-Renault
2 Lewis Hamilton................................. McLaren-Mercedes
3 Vitaly Petrov.................................. Renault
4 Fernando Alonso................................ Ferrari
5 Mark Webber.................................... RBR-Renault
6 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
7 Felipe Massa................................... Ferrari
8 Sebastien Buemi................................ STR-Ferrari
9 Adrian Sutil................................... Force India-Mercedes
10 Paul di Resta................................. Force India-Mercedes


Malaysias GP: Sepang International Circuit
2011 FORMULA 1 PETRONAS MALAYSIA GRAND PRIX


Vettel på sejrsskammelen og med champagne - nok et syn vi får at se flere gange i år. © GrandprixPhoto

Malaysias Grand Prix blev et spændende løb. Der var action lige fra starten af, da Nick Heidfeld frækt kørte sig fra en sjette startplacering op til andenpladsen efter de to første sving. Skyerne over banen hang med en konstant trussel om regn, og DRS viste endelig sin berettigelse. Der var masser af overhalinger i dette løb, men var det for nemt, som Felipe Massa frygtede før løbet?

Underholdt blev vi, og jeg tænkte allerede i starten af løbet, da Fernando Alonso igen igen endte efter Vitaly Petrovs Renault, at den spanske kører måtte have råbt inde bag hjelmen. Petrov gav dog pænt plads ved at køre af banen, så Ferrarien, der i kvalifikationen intet havde vist, viste sig som en noget bedre løbsbil.


Hedifeld havde en af sine gode dage. © GrandprixPhoto

Dækkene fungerede både bedre og værre end frygtet, hvilket betød pitstops på tidspunkter, hvor de ikke var ventede. DRS og KERS drillede også, og Sebastian Vettel fik på et tidspunkt at vide, at han ikke måtte bruge KERS mere. Vi fik dog ikke at vide, at det kom til at virke igen, men det skabte da lidt spænding for om en af andre kørere kunne hente ham.

Det kunne de ikke. Der var også en kontrovers imellem Lewis Hamilton og Fernando Alonso, da Fernando ramte Lewis’ bagdæk og måtte i pit efter en ny forvinge. Påkørslen blev Fernando efter løbet tildelt en tyvesekunders straf for.

Lewis Hamilton blev også straffet for at have foretaget for mange retningsskift, mens han forsvarede sin position overfor Fernando Alonso. Den fik englænderen efter løbet også tyve sekunder for, hvilket sendte ham fra plads syv til otte.

Nick Heidfeld gjorde det umulige og gik fra "zero to hero" i dette løb. Efter at have været udskældt i Australien, så viste han sit talent i løbet, hvor han ikke gjorde meget andet væsen af sig end at tage starten.


Schumi i kamp med en Sauber med Kobayashi - er det tid til mimrekortet Michael? © GrandprixPhoto

Typisk Quick-Nick, der kørte en flot tredjeplads hjem. Om Robert Kubica kunne have gjort det bedre tror jeg ikke. Felipe Massa skal have ros for at køre et flot løb, selv om de fleste er enige om, at der ikke står Massa på den røde racer i 2012.

Men endnu en sejr til Vettel. Hmmm begynder at virke lidt good old Schumi agtigt!

Resultatet af Malaysias GP

1 Sebastian Vettel............................... RBR-Renault
2 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
3 Nick Heidfeld.................................. Renault
4 Mark Webber.................................... RBR-Renault
5 Felipe Massa................................... Ferrari
6 Fernando Alonso................................ Ferrari
7 Kamui Kobayashi................................ Sauber-Ferrari
8 Lewis Hamilton................................. McLaren-Mercedes
9 Michael Schumacher............................. Mercedes
10 Paul di Resta................................. Force India-Mercedes


Kinas GP: Shanghai International Circuit
2011 FORMULA 1 UBS CHINESE GRAND PRIXLewis Hamilton i et slags stagedive ud til mekanikerne efter sejren. © GrandprixPhoto

Nu er vi kommet godt i gang med sæsonen og de forskellige teams begynder at kunne tackle alle de nye faktorer med dæk, DRS osv. Det skulle blive afgørende for det Kinesiske GP da det lykkedes for Lewis Hamilton i McLaren med tre pitstop at stoppe Vettels foreløbige dominans, da Red Bull teamet satsede på en to stop strategi, der gav Vettel for dårlige dæk i hans sidste stint.

Det var i det hele taget en svær weekend for Red Bull, der startede at gå skævt allerede i Q1 da Mark Webber meget overraskende ikke fik sneget sig videre til Q2 på sine hårde dæk. Problemet er, at der kun er et lille antal af hver type til hver kører og man derfor gerne vil spare på de bløde. Det blev dyrt at spare og Webber startede som nr. 18. Men kunne så i kraft af ikke, at have en masse slidte dæk, kunne køre sig på en slutplacering som 3'er! Hvilket igen viser, at alle gamle uskrevne regler om hvordan man skal tackle et løb er kastet fuldstændigt ud af vinduet.

KERS har også stadig en stor rolle. Måske mest især for Vettel og Webber der ikke har det i fuld grad. Det sindrige system til at styrke accelerationen fylder meget i racerne og det anslås at bla. Webbers fysiske størrelse kan være en af årsagerne til at de tæt pakkede Red Bull racere simpelthen ikke har ordentlig plads til udstyret. Men mon ikke dette er et punkt der arbejdes på?


Button tidligt i løbet foran både Massa og Hamilton. © GrandprixPhoto

Under alle omstændigheder fik Vettel en delvist kikset start da begge McLaren racere kunne passere polesitter Vettel inden eller nærmere i den første svingsekvens efter starten. Men også en velkørende Rosberg bed Vettel i haserne, for yderligere at stresse ham.

Men top tre kørerne trak gradvis fra Rosberg, der blev jagtet af Ferarierne med for en gangs skyld Massa som den første. Rosberg blev trukket i pit på 12. omgang og det skulle vise sig at være et smart træk. Rosberg kom ud i fri luft og kunne køre hurtige omgange og også samtidig hjulpet af lidt kaos for top tre.

Mest af alt karakteriseret ved Buttons lidt pludselige gennemkørsel af Red Bull pitten, der naturligvis var en fejl og Red Bull mekanikerne vinkede ham igennem som en gang hjemmeværnsfolk ved et musikarrangement!

Efter pitstoprunden havde vi så den usædvanlige situation at have Rosberg i front og man øjnede virkelig en mindre sensation. Men længere inde i løbet kunne Rosberg ikke matche dæk, hastighed og det hele mod McLarens ligeledes 3 stop og måtte se sig overhalet af Webber og Button.


Rosberg havde et rigtigt godt løb og viste god fart i Mercedesen. © GrandprixPhoto

Massa kan jo sikkert mærke kontraktens blæk flyde mere og mere ud, men placerede sig dog foran Alonso, der igen var foran en ellers velkørende Schumacher, der dog ikke længere er i stand til at følge efter den unge løve Rosberg. Pensionstid hr. Schumacher!

Og sensationen fra Malaysia - Heidfeld - havde igen et af sine mærkelige 'jeg er bare med' løb der ikke ligefrem kan placere ham på mange teamejeres ønskeseddel hvis og når Kubica kommer tilbage. Så nyd det mens det varer Nick!

For lige at understrege, at det fungerer med de nyre regler, så lykkedes det Hamilton at hente Vettel på de sidste omgange på sine bedre dæk og tre stop frem for Vettels temmeligt slidte to stops dæk. Dette kombineret med Webbers overraskende styrke ved at spare sine dæk i kvalifikationen kan betyde helt nye parametre forud for de næste Grand Prix'er. Jeg kan slet ikke mindes, hvornår der sidst har været en direkte straight fight om 1. pladsen i et F1 løb, hvor den der ellers var i front ikke vandt.

Et alt i alt overraskende spændende Kinesisk GP. Mere af dette!


Resultatet af Kinas GP

1 Lewis Hamilton................................. McLaren-Mercedes
2 Sebastian Vettel............................... RBR-Renault
3 Mark Webber.................................... RBR-Renault
4 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
5 Nico Rosberg................................... Mercedes
6 Felipe Massa................................... Ferrari
7 Fernando Alonso................................ Ferrari
8 Michael Schumacher............................. Mercedes
9 Vitaly Petrov.................................. Renault
10 Kamui Kobayashi............................... Sauber-Ferrari


Stillingen i VM 2011 for kørere:

1 Sebastian Vettel.............RBR-Renault.......... 68
2 Lewis Hamilton...............McLaren-Mercedes..... 47
3 Jenson Button................McLaren-Mercedes..... 38
4 Mark Webber..................RBR-Renault.......... 37
5 Fernando Alonso..............Ferrari.............. 26
6 Felipe Massa.................Ferrari.............. 24
7 Vitaly Petrov................Renault.............. 17
8 Nick Heidfeld................Renault.............. 15
9 Nico Rosberg.................Mercedes............. 10
10 Kamui Kobayashi.............Sauber-Ferrari........ 7
11 Michael Schumacher..........Mercedes.............. 6
12 Sebastien Buemi.............STR-Ferrari........... 4
13 Adrian Sutil................Force India-Mercedes.. 2
14 Paul di Resta...............Force India-Mercedes.. 2
15 Jaime Alguersuari...........STR-Ferrari........... 0
16 Jarno Trulli................Lotus-Renault......... 0
17 Rubens Barrichello..........Williams-Cosworth..... 0
18 Jerome d'Ambrosio...........Virgin-Cosworth....... 0
19 Heikki Kovalainen...........Lotus-Renault......... 0
20 Timo Glock..................Virgin-Cosworth....... 0
21 Sergio Perez................Sauber-Ferrari........ 0
22 Pastor Maldonado............Williams-Cosworth..... 0
23 Vitantonio Liuzzi...........HRT-Cosworth.......... 0
24 Narain Karthikeyan..........HRT-Cosworth.......... 0
Stillingen i VM 2011 for teams:

1 RBR-Renault.......................................105
2 McLaren-Mercedes.................................. 85
3 Ferrari........................................... 50
4 Renault........................................... 32
5 Mercedes.......................................... 16
6 Sauber-Ferrari..................................... 7
7 STR-Ferrari........................................ 4
8 Force India-Mercedes............................... 4
9 Lotus-Renault...................................... 0
10 Williams-Cosworth................................. 0
11 Virgin-Cosworth................................... 0
12 HRT-Cosworth...................................... 0