Til McLaren præsentation af MP 4-26
Ewert tog til Berlin

Af Michael D. Ewert. Alle fotos taget af Michael D. Ewert

Ewert må til Berlin for at se en ny McLaren.

De seneste mange år er præsentationer af Formel 1-biler som oftest foregået på Formel 1-fabrikkerne eller i umiddelbar nærhed. Væk er de store ekstravagante fester i Monaco, på en solskinsbestrålet ø i Middelhavet eller med kendte kunstnere, som f.eks. da Spice Girls gav koncert ved McLarens præsentation af MP 4-12 tilbage i 1997.

Ind er kommet de mere økonomiske, nærmest discountagtige præsentationer, hvor holdet fremviser deres udfordrere på fabrikken eller på testbanerne, kort før testens begyndelse. Pengene er blevet færre, og bliver i stedet brugt på udviklingen af bilerne frem for de show cars, der reelt bliver fremvist på fabrikkerne.

Et af de hold, der normalt præsenterer på fabrikken er McLaren, hvis store McLaren Technology Centre er et ideelt sted at afvikle det. Lange rækker af tidligere succeser står linet op, og viser fordums styrke. I år skulle det dog være anderledes. Hovedsponsor Vodafone ville gerne promovere deres tyske afdeling, og derfor lagde man dette års præsentation i Berlin.

De første rygter begyndte sidst i 2010, men der gik lang tid før der kom en bekræftelse på dette. Midt i januar blev der sendt invitationer ud til pressen, og igennem mit skribentarbejde på Bil Magasinet Formel 1 modtog jeg også en. Jeg ville normalt have takket nej, logistikken ville være for stor en mundfuld for en rookie indenfor de officielle F1-kredse, men Berlin ligger i forhold til McLaren Technology Centre nærmest i min baghave.

Selvfølgelig er en flytning af præsentationen til Berlin, ikke noget der direkte faldt i god jord hos de mange engelske journalister/fotografer, så derfor sørgede McLaren for at de registrerede og godkendte mediefolk blev fløjet frem og tilbage ’From London to Berlin’ for lige at bringe en lille henvisning til Infernals omskrevne ’From Paris to Berlin’ i anledning af fodboldverdensmesterskaberne i 2006.

Det hed sig, at der på grund af pladsmangel kun måtte komme en fotograf eller journalist fra hvert medie. Det var dog tydeligt, at sådan forholdt det sig ikke iblandt dem, der er nær McLaren. Således havde Sutton Images en hel flok af fotografer med, så præsentationen blev dækket fra alle vinkler. Det på trods af, at McLaren selv bruger det tyske billedbureau Hochzwei som billedleverandør.


Så startede det


Mekanikerne ruller den usamlede MP 4-26 ind


Den unge herre med den blå jakke er denne artikels forfatter Copyright McLaren Media

Fredag den 4. februar 2011

Invitationen var tvivlsom, men gav nogle oplysninger. Præsentationen skulle foregå på det flotte Kaisersaal i Sony Centre ved Potzdamer Platz. Rammerne var altså fine, det er for eksempel her filmfestivalen Berlinale bliver afviklet. Overalt i centeret var der henvisninger til McLaren eller Vodafone, og man havde en kæmpe Vodafone-pressening lagt ud midt inde i centeret.

Mine forventninger var først, at bilen ville blive præsenteret indendørs, men synet af Vodafone-presseningen og afspærringerne gjorde, at jeg hurtigt kom på andre tanker. Det måtte så være meningen, at bilen skulle præsenteres ovenpå den store pressening, men heller ikke det skulle vise sig at være sandt.

Bilen endte med at blive præsenteret ude på det almindelige gulv i centeret, som en stor offentlig præsentation. Pressefotograferne og jeg blev først gennet op på balkonen på anden sal af biografen Cinestar, tv-holdene fik balkonen på første sal. Det var dog nemt at holde øje med de garvede drenge, som f.eks. Mark Sutton, så da han og en del andre fotografer gik ned igen, så endte jeg lettere forsinket med at følge med.

Tak være lovet for jeg endte i gulvplan på den side, hvor bil og kørere primært ville være fokuseret. Det er ikke en skam at følge i en andens fodspor, hvis man så kommer frem, og nu stod jeg et sted langt bedre end det fugleperspektiv jeg havde haft udsigt til.


Delene blev sat på lidt efter lidt


Til sidst blev dækkene sat på

Jeg ankom til Berlin allerede om torsdagen, og jeg må indrømme, at af en offentlig præsentation, så virkede det ikke til, at der var gjort meget ud af at promovere denne verdensbegivenhed. Jeg tror, at den samlede skare af mediefolk var større end mængden af tilskuere, der overværede hele eller dele af præsentationen.

End ikke i Vodafone-butikkerne i Berlin var der noget, der indikerede at Vodafone Deutschland stod bag denne sjældne præsentation. For os der vidste der skulle ske noget, og specielt for de af os, der er nye indenfor Formel 1-præsentationer på steder, så var der en sitrende stemning.

McLaren havde gjort meget ud af at registrere os med forskelligfarvede armbånd afhængig af om vi var Photo, Press eller Broadcast Media. Når man som jeg er ny indenfor dette område, så kommer man ikke bare til tiden, men også lidt for tidligt. Jeg fik derfor god lejlighed til at nyde noget af den overdådige morgenmad, der var stillet op og kigget nærmere på faciliteterne i Kaisersaal.

Hele førstesalen var spækket med borde, der alle havde dobbelte stikdåser (engelsk/tysk), og der var etableret et wifi-netværk kun til dette formål. Grøn som jeg var, så havde jeg ladet netbooken blive hjemme på hotellet. Jeg mødte et par andre grønne fotografer. Vi var ganske nemme at genkende for vi var dem, der forsøgte at falde i et med væggen, imens den hærdede skare af mediefolk både snakkede indbyrdes og på tværs.

Klokken cirka 11.20 blev vi hentet af den McLaren-pige, der havde fået til ansvar at lede fotograferne hen til deres sted på anden sal.


Kørerne ankommer


Lewis kom med hovedbeskyttelsen, Jenson med rattet


Jenson og Lewis smiler til fotograferne på balkonen

Selve præsentationen

Klokken 12 var der ikke meget McLaren at se. Vi var ellers informeret om, at der ville lyde et horn, når det hele startede, men det hele var udskudt et par minutter, og der var hverken kørere, bil eller andet godtfolk at se. Så kom hornet, og nogle af vagterne linede fire hjul op med en bestemt afstand imellem sig.

Kort efter kunne man mærke et sus fra en hel mængde folk, der alle drejede hovedet i samme retning. På storskærm kunne man se fire mekanikere komme skubbende det som skulle ende som MP 4-26, men bilen var næsten lige så nøgen som kejseren fra eventyret med de nye klæder. Der hvor det skulle være ekstra interessant, som udstødningen, var der sat kunstige plastudstødninger på.

Dette var en ’Fucking Show Car’, som Mark Sutton udtalte efter præsentationen, da os fotografer fik lov at komme helt tæt på bilen, men ikke få lov at røre den. At jeg ikke kan løbe fra, at jeg var i Berlin til præsentationen, tak DSB S-tog for at give mig et par dage fri, fandt jeg ud af om aftenen, da jeg så McLarens egne billeder fra begivenheden.


Kørerne introduceres


Jenson Button takker for opbakningen


Lewis Hamilton fortæller om første indtryk af bilen

Bilen var som sagt næsten nøgen og manglede forvinge, motorcover, luftbokse m.m., dele som blev leveret til mekanikere lidt efter lidt. McLaren havde før præsentationen søsat en konkurrence, hvor vinderne ikke bare var med til Berlin, men også fik at lov at bære delene ind lidt efter lidt.

Et par minutters samlesæt senere manglede kun dækkene. Der var helt stille, da stilheden blev brudt af lyden fra et par kompressorstyrede luftnøgler da dækkene blev monteret, og så stille igen. Man kunne sandsynligvis høre den berømte nål falde til jorden, da man på storskærm kunne se Lewis Hamilton og Jenson Button komme ned fra en elevator. Kort før de entrerede området fik de henholdsvis rat og hovedbeskytter udleveret.

Ifølge kørerne var det først her, at de for første gang så MP 4-26 samlet, og de brugte da også lige lidt tid med at gå rundt og kigge. De L-formede luftindtag kunne jeg ikke lige se fra min vinkel i starten, men der var ingen tvivl om, at Jenson og Lewis snakkede om dem.


Lewis og Jenson flankerer McLaren teamchef Martin Whitmarsh og Vodafone Deutschland CEO Fritz Joussen


Hamilton og Button


McLarens to kørere med vinderne af McLarens konkurrence

Vodafone Deutschland CEO Fritz Joussen var manden, der åbnede ballet med at byde velkommen til Berlin og takke McLaren for at lægge præsentationen her. Der var en officiel vært, men hans navn har jeg desværre glemt. Han interviewede Lewis Hamilton og Jenson Button, og specielt Jenson Button var firmaets mand.

Jenson fortalte, at han var stolt over at være i Berlin, og takkede de mange tilskuere for at tage sig tid til præsentationen, han glædede sig til sæsonen og var meget imponeret over det han så. Lewis var noget mere tilbageholden, og det var meget tydeligt, at han er en kører, der hellere gemmer sig i sædet, hvor han er tryg frem for at stå foran en flok fotografer, tv-folk og journalister.

I løbet af præsentationen kom Martin Whitmarsh også ind og stå ved Jenson og Lewis, den tekniske stab blev præsenteret og alle vinderne fra McLarens konkurrence kom ind til et stort fællesfoto. Da den officielle præsentation var færdig blev der lukket op for fotograferne, som nu kunne komme rigtig tæt.

Her blev det igen tydeligt, at nogle personer er vigtigere end andre. Således lyttede McLaren folkene meget til Mark Sutton og rettede først vinklen på bilen, siden placeringen af de to køreres hjelme efter hans ønske. Det betyder meget, at man ses mange gange om året og er et af verdens førende billedbureauer.

Peter Nygaard var ikke til stede, så Grand Prix Photo var ikke repræsenteret. Jeg hørte dog hverken dansk, svensk eller norsk nogle steder fra, så jeg tror jeg var den eneste fra Skandinavien, der var repræsenteret.

Efter præsentationen

Efter den visuelle præsentation var der en længere pause, hvor medierne kunne arbejde med det materiale de havde fået produceret. På første sal var der så mange bærbare sat til nettet, at strømnålen må have bevæget sig i samme hastighed som stemplerne i en Formel 1-motor.

I stueetagen var der serveret en let frokost med hjemmelavede salater, sandwiches, kager o.s.v. og drikkevarer fik man udleveret i en lind strøm. Gik man sulten fra denne præsentation, så var man selv skyld i det.


McLarens tekniske stab og folkene bag MP 4-26


MP 4-26 set fra oven

I det tilstødende lokale gjorde man klar til pressekonferencerne. Først var der Martin Whitmarsh, siden den tekniske stab med blandt andet Paddy Loewe og Tim Goss. Under disse pressekonferencer var der fotoforbud, som de fleste overholdt, men da de to kørere ankom, så var det ikke til at se, at der var fotoforbud.

Det var en lidt underlig fornemmelse at sidde på en af de bagerste rækker, og så kigge skråt til højre, hvor tidligere McLaren teamchef, Ron Dennis, sad og snakkede med nogle venner. Manden der har været teamchef for alle de store kørere.

Igen var det tydeligt, at Lewis ikke har det specielt godt placeret direkte i spotlyset. Imens Jenson Button var åben og humorfyldt, så sad Lewis og kiggede delvis ned i gulvet. Han vejede sine ord, men var stadig firmaets mand.

Efter endt pressekonference var der ikke mere på programmet. Jeg valgte at tage hjem, da jeg ikke havde min netbook med. Det var en stor oplevelse for mig, men er man vant til præsentationer som det var tydeligt en del af mediefolkene var, så kan jeg godt forstå det mere var rutine.


Jenson og Lewis ved pressekonferencen


Jenson svarer på spørgsmål


Lewis kunne også more sig over de spørgsmål han blev stillet

Når McLaren til næste år (formodentlig) præsenterer hjemme på McLaren Technology Centre, så vil jeg på ny sidde derhjemme og tænke et år tilbage til dengang, hvor jeg var en del af holdet.