Daytona or bust!
Sæsonstart for Jan Magnussen i det Amerikanske

af Flemming Hansen

Det er slutningen af januar - det kan kun være Daytona 24 timer.

Det er jo blevet lidt af en tradition, at tage et smut over Atlanten for at følge Jan Magnussens traditionsrige jagt på det der ur I ved nok. Det som han endnu ikke har vundet... og skal vi ikke tage det med det samme? Det blev heller ikke til noget ur i år!


Bortset fra eget held er der ikke noget som andres uheld!

Selve turen over Atlanten skal jeg ikke trætte læserne med, men som de fleste sikkert bemærkede var vinteren af den stride slags. Ligeså i New York, der var årets mellemlanding! Det blev til en forsinkelse så stor, at det blev til en ufrivillig overnatning i the Big Apple som vi så ikke så så meget til... Det så ud til at vi havde trukket nitten i forhold til et par af Ronnie Bremers kammersjukker vi havde mødt i Kastrup, da de (lidt for triumferende!) havde stået med et par af de sidste boarding kort mod Orlando ud af NY. Grrrr!!!! Men som bekendt er det jo dem der ler sidst der ler bedst. Mens vi kunne sove i behagelige senge så fløj flyet fra NY først efter mange timers venten og da d'herrer så kom til Orlando så var biludlejningen ikke åben. Det var svært at holde ansigtet i medfølende folder da den historie kom på banen. Så var det trods alt ikke så ringe endda, at have sovet i en rigtig seng på flyveselskabets regning!


Cool calm and collected. D'herrer (fra venstre) Kaiser, Bremer og Magnussen lyttende til formaningerne under kører instruksen.


Vel fremme måtte vi jo så erkende, at vi gik glip af den sidste træning om fredagen og måtte gå direkte på løbet om lørdagen. Men om ikke andet så viste vejret sig heldigvis fra sin allerbedste side hele weekenden, så på det plan var der slet ikke noget at klage over.

I det hele taget kørte det faktisk som i olie for Stevenson teamet. Bilen kørte som den skulle og kvalifikationen havde været okay. Aldrig havde den fine Camaro i jomfruelig hvid set bedre ud og i modsætning til i 2010 havde teamet kun én bil at holde øje på. De to biler sidste år havde strukket teamets ressourcer til bristepunktet og én bil skulle også vise sig at være rigeligt.

De tre kørere Jan Magnussen, Ronnie Bremer og Robin Liddell var et godt team der matchede hinanden godt og især Ronnie var meget obs på ikke at fucke op ved at sætte bilen i væggen eller køre langsommere tider. Men han gjorde et fint stykke arbejde, så skal vi ikke håbe at han bliver indkaldt til en revanche i 2012?


Verdens hurtigste mand - Andy Green - der fik æren af at sige 'Gentlemen start your engines'.

Alt der der amerikaner hejs de er så gode til.

Som det sig hør bør ved et Amerikansk racerløb er det jo ikke bare et spørgsmål om at kørerne sætter sig i bilerne og lamperne slukkes. Nej de skal stille op til en autograf session så alle har mulighed for at få skrevet en signatur på på det mulige og umulige. Og det gør man bare - om man så hedder Juan Pablo Montoya eller Ronnie Bremer. Der er ingen kære mor! De samme tanker begynder at brede sig i F1, men der skal nok gå en små 25 år endnu før tanken er modnet tilstrækkeligt!

Inden selve løbet skal der naturligvis være kørermøde, hvor kørerne bliver formanet om dette og hint omkring hvordan man opfører sig i løbet. Dette er nok mest møntet på de mange 'gentleman drivers' der vel kører på samme måde som "ældre herre med hat" ude på motorvejen, hvis man skal oversætte Jan og Ronnies eder...

Men som sig hør og bør er der hvert år en æres starter der skal sige de berømte ord om at man skal starte motorerne. Dette år blev det unægtelig en hurtig mand. Meget hurtigere end alle kørerne i feltet, nemlig Andy Green, der kørte Thrust SSC gennem lydmuren for nogle år siden.

Det er jo en (naturligvis) nobel engelsk gentleman, der erhversmæssigt er jagerpilot så mon ikke der er nemme scorepoint der? Under alle omstændigheder fortalte han da scenevant, at hvis han skulle gennemføre 24 timers løbet i Thrust SSC jamen så ville det kun tage en brøkdel af tiden! Nå ja og så arbejdes der iøvrigt på et nyt overlydsprojekt i en 'bil' der bruger en Cosworth motor som benzinpumpe... Det var en bemærkning der gik rent ind.


Så er det vist sevet ind!

Starten går.

Kl 15.30 lokal tid starter løbet. Først DP'erne og et lille halvt minut efter er det GT'ernes tur. Naturligvis er vor fokus rettet mod en hvid Camaro med nr. 57 og den gode Robin Liddel lægger godt fra land. Der går ikke mange omgange før den hvide Camaro er i front for GT feltet. Jamen hvor fedt er det ikke? Jeg kunne allerede mærke, at jeg lige skulle høre Jan om han ikke ville bytte sit ynkelige Rolex med et ægte Casio nu da uret næsten allerede er godt i hus!

Men inden tanken om hvordan den lige skulle serveres, så kom der lige en mavepuster, for pludselig da Jan skulle i bilen så ville benzinen ikke så gerne ryge ind i motoren. Dem med selv den ringeste bil erfaring vil genkende det uhensigtsmæssige i den situation!

Der gik derfor så kun ganske få minutter før samtlige Stevenson mekanikere lå med hovedet nede i bagagerummet på Camaro nr. 57 og hev en masse dele ud på garagegulvet i frustreret søgning efter fejlen, mens konkurrenterne cirkulerede med irriterende regelmæssighed.

Der gik desværre næsten én time før fejlen blev lokaliseret til et lille stik der ikke sad korrekt og dermed ikke forsynede computeren med de rette oplysninger. Med det rettet kom nr. 57 på banen igen - men langt uden for enhver form for Rolex ur placering.


Mon ikke også de bliver det i 2011?

Uden styring går det ikke.

Det gik ellers derud af for nr. 57 med stabile tider og god fart. Men ak. Først på aftenen opstod endnu et problem med styringen af bilen således at den skulle i pit igen og have skiftet hele tandstangsstyringen med servo og det hele. Det tog naturligvis yderligere megen tid og dermed var enhver tanke om noget der bare mindede om et Timex på udsalg for evigt væk. Men gennemføres skulle der den onde lyneme, så det var bare at hive op i sig selv og køre bilen i mål.

Sidst på natten havde Ronnie overtaget rattet og skulle køre et gevaldigt stint. Det blev meget kedsommeligt for Ronnie for indover banen rykkede en tæt tåge så kraftig at løbet måtte køres langsomt under safetycar. Den sagte trillen rundt kedede Ronnie så meget at han bad pitten om de ikke kunne sætte noget musik på og som sgt så gjort. Så derfor kørte Ronnie rockende rundt på Daytona indtil tågen lettede.

I GT klassen var det på et tidspunkt den poppede Disney krukke - Patrick Dempsey - der førte i Mazda - men 'heldigvis' klarede en TRG Porsche ærterne og kunne køre en sejr hjem for GT! I den store DP klasse var det nok Blundell og Brundle der skabte de fleste overskrifter. Direkte ud fra 'pensionering' kørte de trinde herrer en 4. plads hjem for Michael Shank Racing, mens det dog var Chip Ganassi bilerne der tog sig af to topplaceringer... igen.


Luca er da ret ligeglad med alt det postyr.

Resultatet af 24 timers løbet på Daytona.

1 Hand / Pruett / Rahal / Rojas Chip Ganassi Racing with Felix Sabates / BMW Riley
2 Dixon / Franchitti / McMurray / Montoya Chip Ganassi Racing with Felix Sabates / BMW Riley
3 Barbosa / Borcheller / Fittipaldi / France / Papis Action Express Racing / Porsche Riley
4 Blundell / Brown / Brundle / Patterson United Autosports with Michael Shank Racing / Ford Riley
5 Angelelli / Briscoe / Taylor / Taylor SunTrust Racing / Chevrolet Dallara
6 Jonsson / Krohn / Minassian / Zonta Krohn Racing / Ford Lola
7 Allmendinger / McDowell / Wilson Michael Shank Racing with Curb/ Agajanian / Ford Dallara
8 Bouchut / Diaz / Tucker / Wilkins Level 5 Motorsports / BMW Riley
9 Donohue / Frisselle / Law / Rice Action Express Racing / Porsche Riley
10 Goossens / Negri / Pew / Valiante Michael Shank Racing / Ford Riley
11 Hunter-Reay / Matos / Westbrook Level 5 Motorsports / BMW Riley
12 Bertheau / Gaughan / Henzler / Lally / Pumpelly TRG / Porsche GT3
13 Bell / Miller / Sellers / Sugden Paul Miller Racing / Porsche GT3
14 Dempsey / Espenlaub / Foster / Long Dempsey Racing / Mazda
15 Fogarty / Gurney / Johnson GAINSCO/Bob Stallings Racing / Chevrolet Riley
16 Holzer / Lietz / Potter / Stanton Magnus Racing / Porsche GT3
17 Davis / Haywood / Keen / Lieb Brumos Racing / Porsche GT3
18 Bomarito / Christodoulou / Edwards / Tremblay SpeedSource / Mazda RX-8
19 Gidley / Nonnamaker / Nonnamaker / Nonnamaker / Sahlen Team Sahlen / Mazda RX-8
20 Eversley / Graeff / Wallace / Yarab Jr. / Zahn TRG / Porsche GT3
21 Bergmeister / Long / Neiman / van Overbeek Flying Lizard Motorsports / Porsche Riley
22 Friedman / Ludwig / Thomas / von Moltke Muehlner Motorsport / Porsche
23 Edwards / Garcia / Maassen Spirit of Daytona Racing / Chevrolet Coyote
24 Cameron / Gue / James / Kitch Jr / Lacey Dempsey Racing / Mazda RX-8
25 Earnhardt / Harrington / Hull / Monroe / Sandberg Rick Ware Racing
26 Bremer / Liddell / Magnussen Stevenson Motorsports / Camaro GT.R
27 Farnbacher / George Jr / Keating / Luhr TRG / Porsche GT3
28 Lester / Marsh / O'Connell / Taylor Autohaus Motorsports / Camaro GT.R
29 Baron / Poordad / Wagner DragonSpeed / Ferrari 430 Challenge
30 Bleekemolen / Curtis / Pappas / Pilet / Sofronas TRG/Black Swan Racing/GMG Racing
31 Iannetta / Popow / Potolicchio Starworks Motorsport / Ford Riley
32 Auberlen / Dalla Lana / Plumb / Said Turner Motorsport / BMW M3
33 Braun / Dalziel / Enge / Forest / Lowe Starworks Motorsport / Ford Riley
34 Downing / Grupp / Murry / Spencer / Trinkler Team Spencer Motorsports / Mazda RX-8
35 Lewis / Pagerey / Sheehan / Sweedler Chris Smith Racing / Porsche GT3

Nedenfor er en lille billedkavalkade fra 24 timers løbet.


Magnussen, Liddell og Bremer ved den obligatoriske autograf runde inden løbet.


Jans makker i Corvette - Oliver Gavin - var i løbet konkurrent istedet.


En af de altid stærke TRG Porscher.


Et bredt sejt grin fra Camaroen som Jan skulle køre.


Et kig ind i et Prototype cockpit.


Hva' så - spiller du kort? Nej jeg er bare ikke højere.


Dario Franchitti havde anlagt sig noget af et surfer garn.


Dette er langsiden ved målstregen. Svingene er MEGET stejlere!


Flyveshow min bare - så sender de en helikopter! Der skal sgu jetnoise til!

 


Der lines op til starten. DP starter forrest, mens GT'erne følger efter i baggrunden.

 


Fine oversigtsforhold. Langt de fleste tilskuere befinder sig på inderkredsen. Det er jo ikke Daytona 500, hvor der er pakket til sidste plads.


Starten går for prototyperne.

 


Og ganske få sekunder efter er det GT'ernes tur. Robin starter i bilen.

 


Det går strygende for Robin, der snart er i spidsen.


Men efter kun 2 timer er bilen i garagen.


Stevensons mekanikere pukler.


Jan Magnussen og Mike Smith ser slukørede ud.

 


Men endelig kan Jan komme i bilen igen.


En af de hurtige BMW'er.

 


En altid hurtig Chip Ganassi DP.


Det kører for Stevenson - men de er langt bagefter.

 


Sidste års vindere i nye friske farver.

 Så er den gal igen - der udskiftes styrestang - og så er alle tanker om sejr for alvor væk.


Jans tidligere Corvette team kammerat Johnny O'Connel kørte også Camaro.


En BMW var i nattens løb blevet konverteret til frisk luft udgave!Nu er den så reduceret til en 'Lamaro'.

 


Traditionen tro er mange biler meget skadede efter den lange nat. Også denne Mazda der mangler 25% af karossen.

 


Hvad skulle man gøre uden gaffatape og strips?


Robin i fuld fart i den ellers udad til totalt uskadte Camaro.


Jan gør klar til sidste stint i 24 timers løbet.


En DP Jan har kørt for tilbage i 2007. Suntrust teamet.


 

 


And the winner is... again...

 


"Lamaroen" beskidt men ikke specielt skadet efter 24 timer. I baggrunden giver Ronnie interview efter at han havde kørt bilen over målstregen.


Store smil trods den ikke specielt prangende placering. Men fart var der nok af i bilen så hvis bare...