Det Rykker Søreme!
DRS + KERS + Pirelli = Bedre racing

af Flemming Hansen


Det er ikke helt en Red Bull 'rent bord' sæson... endnu! © GrandprixPhoto

Formel i 2011 - en positiv overraskelse!

Efter mange sæsoners mere eller mindre håbefulde indslag med regelændringer der skulle spiffe showet op i F1, ser det endelig ud til at skift af dækleverandør en bevægelig bagvinge og en økologisk 'boost knap' ser ud til at have hjulpet på antallet af overhalinger og den generelle spænding i det hele taget. Faktisk er der kastet så mange parametre ind i showet at det næsten er ved at blive meget uoverskueligt og det er først på de sidste omgange af løbene man kan begynde at sig ok nu vinder han så... medmindre han lige skal i pit for et par nye dæk.

Det første løb var sådan lidt bop bop - men både Malaysia og Kina kan prale af lange Tilke langsider og der kom der for alvor brug af den bevægelige bagvinge. Men vi skal nok også takke McLaren folkene for at have lavet nogle sidste øjebliks modifikationer af MP4-26 raceren for at det ikke helt er blevet rent bord for Red Bull kørerne, der ser skræmmende stærke ud på en hvilken som helst bane. Der var det godt for spændingen at Lewis Hamilton var i stand til at kaste en kæp i hjulet i Kina på de allersidste omgange. Vi må håbe at spændingen bevares igennem sommersæsonen.

Dog forlyder det allerede at man vil stoppe brugen af DRS'en, som den bevægelige bagvinge er blevet navngivet i FIA lingo, i Monaco af sikerhedshensyn. Måske ikke så meget i løbet men mere i træning og kvalifikation hvor brugen ellers ikke er begrænset til et lille stykke af banen. Placering på gridden er vigtig og nogen kunne måske tage chancen gennem tunnelen uden bagvinge. Kunne blive skræmmende!

Den hjemlige andedam


Jason Watt i aktion på Jyllandsringens åbningsløb. Foto © Henning Smed DTC-net.dk

Der er vel kun et ord der beskriver den hjemlige banesports tilstand - og det er: Krise! Den finaniselle nedtur har ramt bredt. Ikke kun resterne af DTC der kun kan tælles på én finger - Jason Watt der pt. er den eneste danske deltager i STCC. Den stort anlagt skandinaviske racerserie, der skulle bringe landskampstemningen til Jyllandsringen. Det var nok bare et håb, for realiteten er skræmmende. STCC er stort set stadig en svensk serie. Da Padborg og Ring Djursland ikke er FIA certificerede baner er Jyllandsringen den eneste mulighed for at vise STCC i Danmark. Øv.

Men heller ikke de andre klasser viste megen grund til optimisme... Clio Cup - 8 deltagere. Yokohama 2000 - 7 deltagere. Yokohama 1600 - 20 deltagere!. Den nye Citroén DS3 cup - 6 deltagere.

For at det ikke skal være løgn så er TV dækningen også -næsten- væk. Kun hvis man på en eller anden måde kan hive den svenske kanal Viasat Motor ind er der god dækning. STCC kan man se i uddrag på SVT1 - men ikke samme dag. Ja lige siden TV2 stoppede med dækningen så må man desværre konstatere at det stille og roligt gik gradvis tilbage med deltagerantallet, sponsorer og nu også TV-dækningen. Dansk banesports 'guldalder' er i den grad passé. Vi må håbe at det bare en en midlertidig tilstand og at der er andre lige så gyldne tider forude?

Talenterne står i kø andetsteds.


Kevin Magnussen i aktion på Monza. ©KevinMagnussen.com

I og med at de gamle drenge er ved at nå op i årene og begynder langsomt men sikkert at fordufte så er et rimeligt skarpt hold i form af Kevin Magnussen, Mikkel Mac, Marco Sørensen, Dennis Lind, Michael K. Kristensen og Johan Jokinen mere eller mindre på vej til at gøre det hedt for de 'gamle drenge' Tom K. og Jan M. Den der ser bedst velfunderet ud med en McLaren trænings kontrakt er Kevin Magnussen der vil vise farmand hvordan man rigtigt dominerer i Engelsk Formel 3. Sæsonen startede på Monza og det gik hedt for sig, men Kevin fik vist at han sandelig har farten. Nu skal heldet bare også på plads, så skal resultaterne nok komme.

Men i og med at de alle naturligvis har det endelige mål at nå til formel 1 så må vi jo nok hen ad vejen se først den ene og så den anden løbe tør for penge og/eller talent. Det er en barsk verden - hvis du vil videre skal du 'bare' vinde din serie og så kan du måske få lov til at rykke en klasse op efter devisen om bageren i Nørregade: Har du penge kan du få - har du ingen må du gå. Hvis man så omsider ender i formel 1 så er man heller ikke sikret overlevelse i 'ørådet'. Ét svagt løb og så står konkurrenterne og banker på med deres dyre managere fyldt med dollars og endnu større overtalelsesevner! Altså med mindre at du selv har endnu flere dollars!

Du kan følge den Engelske F3 serie her.


Marco Sørensen på Oschersleben i sin F3. © formel3.de

Marco Sørensen kører i den tyske F3 serie og har netop på Oschersleben scoret en 3. plads, hvilket må siges at være en fin start på sæsonen. Den tyske F3 serie har jo fostret store talenter i tidens løb. Tænk bare på brødrene Schumacher og også vores egen Tom Kristensen vandt mesterskabt i 1991. Så der er noget at leve op til for Marco.

Du kan følge den tyske F3 serie her.


Fra Oschersleben. Dennis Lind kører i nr. 3 med Dannebrog på fronten. ©Lucas Wolf (URD Rennsport)

Dennis Lind kører i den ligeledes tyske ADAC Formula Masters og opnåede en beskeden 12. plads i sit første løb. Men mon ikke der sker forbedringer på det resultat i løbet af sæsonen. Det var med en startposition som 9'er at Dennis kom til start i det 26 biler store felt.

Du kan følge ADAC Formel Masters her.


Mikkel Mac i Formel 2 på Silverstone. ©Formula2.com James Bearne.

Mikkel Mac er også et af de helt store talenter der skal prøve at klare sig i kamp med en masse sønner af berømte fædre i FIA Formel 2 serien. Det vil blive noget af en muldfuld for den kun 18 årige knægt - men har da allerede scoret sine første point i serien.

Du kan følge FIA Formel 2 her.


Michael K. Kristensen i aktion i GP3. Drew Gibson/GP2 Media Service

Som den eneste af de talenter der lines op her har Michael K. Christensen endnu ikke været i skærsilden. Det vil ske ved Tyrkiets GP i overværelse af alle F1 bosserne. Michael kører for RSC Mücke teamet i denne serie der afvikles sammen med de Europæiske F1 løb. Så hvis der ikke er nerver på grund af racet, så kan der da komme nerver på når man ved at alle dem der er noget ved musikken står på den anden side af rækværket. Devisen må være - please don't fuck up!

GP3 serien kan følges her.


Johan Jokinen i F3 © GT Sport.ES

Johan Jokinen kører i serien 'European F3 Open' og fik sin første sejr i Valencia. I midten af maj køres der på Magny Cours. Serien er en udløber af den Spanske Formel 3 serie og er nu gennem de sidste par sæsoner blevet til European F3 Open. Serien er en mulighed for Johan at få noget god single seater erfaring, men rangerer dog i den lave ende af rangskalaen for F3 serier. Hvis jeg siger: Marco Barba, Bruno Méndez, German Sánchez, Máximo Cortés og Ricardo Risatti så ringer der nok ikke mange genkendelsens klokker hos mange? Men det er altså de sidste 5 års mestre i serien. I 2005 var det Andy Soucek der blev mester og han kørte jo sammen med Christian Bakkerud i GP2 og skal i 2011 tilsyneladende køre Superleague Formula.


Måske ikke den ypperste klasse men til gengæld kan Johan skrive en sejr på 2011 kortet! © GT Sport.ES

Den Europæiske F3 kan følges her.

Grand prix +

Peter Nygaard har været venlig at gøre os opmærksom på en netpublikation som man kan købe abonnement på her. Det er et magasin der udkommer ganske få timer efter hvert F1 løb og er på den måde unikt. Det skal som mange andre ikke læses på nettet, men modtages/ downloades i form af en PDF fil. Betaling og det koster kun 25 pund sker nemt via paypal og man får derved adgang til hele biblioteket der startede tilbage i 2007.

Det er velkendte navne der står bag publikationen. Joe Saward, David Tremayne og som du måske har gættet - Peter Nygaard - står bag dette fine initiativ, som vi naturligvis fra F1journal kan bifalde. Der har været og er mange mere eller mindre talentløse forsøg på at malke F1 koen rundt omkring på nettet - det her er absolut en i den skarpe ende.

Et gratis nummer kan downloades her.


Næste gang.

Jamen der vil det være højsommer i Dannevang. Vi vil være godt og vel halvvejs i F1 sæsonen og Le Mans vil være overstået. Dette vil Goodwood Festival of Speed også og naturligvis vil vi være tilstede der også.

 

Flemming Hansen
Redaktør