Buttons og Alonsos sejre
Men Red Bull'en bruser ikke over. Canada til England

af Flemming Hansen


Endelig en anden vinder en Vettel!© GrandprixPhoto

Canadas GP: Circuit Gilles Villeneuve
FORMULA 1 GRAND PRIX DU CANADA 2011

Et løb, med to timers regnvejrspause, masser af overhalinger, afkørsler, dueller, gamle kæmper, unge løver, safety-car, en overhaling på sidste omgang, en marshall der glider på banen foran en racerbil, og en Jenson Button der kom trumlende bagfra, efter at have haft fem pitstops og en straftur gennem pitten. For nogle få år siden havde det været dramaet for en hel sæson. I dag var det hvad der skete i Canada.

Det var svært ikke at være begejstret efter dagens løb i Canada. Hvad der startede som et gumpetungt regnvejrsløb, blev forvandlet til et af de mest dramatiske løb i historien. Og netop derfor kunne Sebastian Vettel ikke vinde løbet, for en sejr til ham ville være uden dramatisk styrke.

Han havde ellers gjort det godt, Vettel. Mens alle andre omkring ham havde alle mulighede oplevelser og uheld, kørte hans sådan set bare sit eget løb et sted langt foran de andre. Uden at sætte mange fødder forkert undervejs og uden den store dramatik. For det er nemlig sådan en stor mester vinder sine løb, uden den store dramatik.

Men når der så står drama på programmet, kommer den store mester til kort. Og det gjorde så Vettel i dag. På allersidste omgang, presset af en lynende hurtig Jenson Button, laver Vettel en fejl, taber kortvarigt bagenden af raceren og væk er Button.

Og dermed fik det dramatiske løb, den rigtige dramatiske vinder. For Button havde haft et dramatisk løb, om nogen. Meget tidligt, mens regnen stod ned i stænger, trillede han rundt i sin egen lille verden, cirka i nærheden af den 7. plads han havde fået i kvalifikationen. Bag ham var holdkammeraten Hamilton, der var havnet der, fordi han, da løbet blev givet fri, lavede en lille ballet opvisning sammen med Mark Webber, og mens de to kørte rundt om sig selv faldt de langt tilbage, mest Webber.

Og nu lå Hamilton altså bag Button. Og Hamilton var hidsig og i gang med at komme frem i feltet - en prisværdig indstilling, men ikke nødvendigvis den bedste taktik i regnvejr. Og ved målstrækningen ville han så venstre om Button. Problemet var bare at Button allerede var på vej mod venstre og i sine spejle kun kunne se vand. Pludselig blev mellemrummet mellem Buttons bil og pitmuren for lille til en Hamilton, der fik klemt sit bagdæk, og stoppede en kvart omgang senere.

Button måtte liste i pit, og da han kom ud var der Safety Car. Og så var det at den senere vinder fik en fartbøde. Han kørte nemlig for hurtig - og i stedet for et girokort og grovkornet billede leveret af postbudet, bliver en fartbøde i Formel 1 prompte straffet med en tur gennem pitten.


Det var jo lige før at Schumi fik en podieplacering © GrandprixPhoto

Her så dagen ret dårlig ud fra et McLaren synspunkt - Hamilton ude og Button i den grad sat ned på en mere end sekundær placering.

Inden regnen for alvor kom, var der et par biler, deriblandt Button, der var inde og udskifte regnvejrsdækket med intermediates, og han var såmænd pænt hurtig, men langt bagefter de andre. Og så kom vandet ellers væltende og SC blev smidt på banen igen, og kort efter kom det røde flag. Vi skulle lige have en lille pause.

Den lille pause varede to timer. Og så blev løbet startet bag SC. Her var det Vettel der var som vanligt var forrest. Efter sig havde han Kobayashi i Sauber, som i den grad nød at være nr. 2 i et løb. Bag ham kom Felipe Massa, der i dag virkede overraskende stærk, specielt inden pausen. Efter pausen var det forventet at Massa ville drøne forbi Kobayashi, men japaneren er en hård negl og han afviste Massas forsøg og lagde derefter lidt afstand til ham.

Bag Massa var en gammel kending på vej op gennem feltet. En noget aldrende herre ved navn Michael Schumacher, havde åbenbart taget sig en dosis ungdomseliksir og kørte som var han 22 igen. I lynende tempo havde han overhalet både den ene og den anden og var nu på 4. pladsen.


Alonso på vej til omklædning efter sit exit. © GrandprixPhoto

Lige her omkring fik endnu en SC periode, fordi Alonsos racer hang og dinglede på kerben et noget upraktisk sted, efter en mindre kontakt med Jenson Button.

Mens Schumacher faktisk havde overhalet en hel masse, kan man vel næppe kalde hans avancement fra 4. til 2. pladsen for en overhaling - det var i al fald ingen udbremsning, eller finten. For Massa havde igen indhentet Kobayashi og lagt an til angreb og mens de duellerede, trak Schumacher laaangt ude til venstre så han var sikker på ikke at blive ramt af nogen af dem, og så trykkede tyskeren ellers på speederen og var væk. Stort overblik sendte altså Schumacher to pladser frem.

Heromkring begyndte banen så at blive tør og bilerne smuttede på skift i pit for at få slicks på. Webber og Button var nogle af de første der fik slicks og det udnyttede de til at køre meget hurtigt, og til at overhale en masse, der var i pit. Og ganske lige pludselig lå de to lige i bagdelen af Michael Schumacher. Webber prøvede et par gange at komme forbi Schumacher, men han havde problemer med det sidste sving, hvor han et par gange tog en genvej. Første gang lige efter han var kommet forbi Schumacher, men som reglerne foreskriver gav han hurtig Schumacher den placering tilbage. Næste gang var det lige for næsen af Button, der på den måde avancerede til 3. pladsen.

Og her var der så lige en SC periode igen, fordi Heidfeld var kommet for tæt på en Force India og havde smadret sin frontvinge. Han kørte selv pænt, omend lidt hurtigt, ud af et nødspor, men de skarpe rester fra vingen var spredt ud over banen. Det var her at den grimme grimme episode med en marshall der vælter ikke en, men to gange, ude på banen, skete. Første gang var det stort set lige foran en racerbil, men heldigvis skete der ikke noget alvorligt.

Mens Webber havde haft problemer med at komme forbi Schumacher, havde Button ikke de store problemer. Hans bil var meget hurtigere og med DRS'en slået til, virkede det som en halvsløv personbil der problemløst overhaler en lastbil i slæbesporet.

Vel forbi Schumacher satte Button jagten ind på Vettel, hvilket han havde fem omgange til. Med Button ude af billedet og DRS'en slået til, havde Webber også lidt mere ro til at angribe Schumacher og da han kom forbi skete det uden de store sværdslag, den gamle mand i bilen vare nu ikke længere på en podieplacering. Men 4. pladsen forblev hans!

Button havde indhentet Vettel og da sidste omgang startede han man en god fornemmelse af at der ville ske noget. Med DRS fordelen på sin side og to DRS zoner på banen, ville der være mulighed for Button. Vettel klarede det dog for ham ved at tabe bilen en smule, og forbi var Button.

Petrov tog en ganske anonym 5. plads, men sådan nogle dage kan man få meget ud af at holde sig ude af problemerne.

Kobayashi der så længe havde ligget på en 2. plads, lå igennem sidste sving på en fornem 6. plads. Men på målstregen lykkedes det endelig Massa at komme forbi japaneren og snuppe 6. pladsen. Massa havde været en tur i pit for at få skfitet næsen, efter et uheld da han skulle overhale en bil med en omgang. Kort, så mistede han sådan set bare kontrollen med bilen.

Alguersuari blev nr. 8 foran Rubens Barrichello og Sebastian Buemi tog 10. pladsen og gjorde det hele til en fornøjelig dag for Toro Rosso.

Så underholdning for alle pengene i Canada - der er ikke meget mere man kan forlange af et racerløb. Efter løbet kunne man en høre en McLaren mand på radioen til Button sige, at der vist ikke var en placering de ikke havde haft i det her løb. Button var efter sin pitstops og straf etc. nede som nr. 18...


Petrov - langt mere stabil end sidste år. God 5. plads. © GrandprixPhoto

Resultatet af Canadas GP

1 Jenson Button...................................... McLaren-Mercedes
2 Sebastian Vettel................................... RBR-Renault
3 Mark Webber........................................ RBR-Renault
4 Michael Schumacher................................. Mercedes
5 Vitaly Petrov...................................... Renault
6 Felipe Massa....................................... Ferrari
7 Kamui Kobayashi.................................... Sauber-Ferrari
8 Jaime Alguersuari.................................. STR-Ferrari
9 Rubens Barrichello................................. Williams-Cosworth
10 Sebastien Buemi................................... STR-Ferrari


Publikum kort efter starten i Valencia... © GrandprixPhoto


Europas GP: Valencia
2011 FORMULA 1 GRAND PRIX OF EUROPE

Der var ikke mange mindeværdige øjeblikke. Starten var ok. Løbet slutning var mere en lettelse end mindeværdigt. Reklamerne undervejs forhindrede en i at falde i søvn! Valencia er bare ikke egnet til at være med i Formel 1 kalenderen, og man kan kun håbe at pengene snart løber tør eller et eller andet, så vi slipper for den slags uværdige baner i motorsportens kongeklasse.

Sebastian Vettel fik sig nok en sejr, og VM ligner mere og mere noget der bare skal overståes. Hvis så løbene er spændende kan det også være ok, men dels bliver det kedeligt når den samme mand vinder hver gang, dels er Valencia bare ikke et spændende sted.

Han kom bedst fra start, ham Vettel. Og så var der i virkeligheden ingen der kunne true ham. Andre mulige vinder var en akademisk diskussion, som man kunne få tiden til at gå med, hvis man ikke hellere vi nappe en lille eftermiddagslur.

Da løbet sluttede var det stadig Vettel der lå i front. Og i radioen til teamet var han vældig glad, og fint nok - det er jo ikke hans problem at ingen kan fange ham, og at løbet bag ham var cirka ligeså spændende at se græsset i haven gro.

Retfærdigvis skal det siges at DRS zonerne tilførte løbet flere overhalinger end der nogensinde har været tilsammen på den bane. Men regler kan ikke redde en så elendig bane som Valencia - og det skal de sådan set heller ikke - hvis løbet havde været sindsoprivende og overhalingerne skulle have trukket nummer for at blive vist i langsom gengivelse, havde 2011 reglerne været for effektive.


Vettel vandt.. igen... © GrandprixPhoto

Der var heller ikke den store spænding om 2. pladsen. Webber holdt sin placering som nr. 2 da starten gik, men ved hjælp af pitstop kom Alonso forbi. Og da Webber samtidig fik en meddelelse fra pitten om at han havde problemer med gearkassen og skulle skifte hurtigere i de lave gear, så var det ligesom klart, at der ikke ville blive noget drama.

Hamilton fik en 4. plads og må være tilfreds. Han havde et ganske udramatisk løb og McLaren bilerne virkede ikke som om de havde meget at gøre med i dag.

På 5. pladsen finder vi Felipe Massa, der ligesom i Canada faktisk kørte ganske godt, men manglede heldet. I dag havde han problemer under et dækskifte. Han lavede også en fantastisk start og var endda lige ved at kun nupse en 2. plads fra Webber.

På en ganske anonym 6. plads kom vinderen fra Canada, Jenson Button, og understregede at McLaren bare ikke havde formen til at køre i Valencia - måske begik de en fejl og designede bilen til racerbaner?

Rosberg sikrede med 7. plads point til Mercedes. Schumacher endte en ti pladser længere tilbage, efter at han havde stukket næsen så langt frem at Petrov kørte den af.

Toro Rosso havde et godt løb, med hjemmebanemanden Alguersuari på 8. pladsen og Buemi på 9. pladsen. Det sidste point gik til Nick Heidfeld i den sorte Renault.

Bemærkelsesværdig var det måske også at samtlige 24 biler gennemførte løb - sådan set ikke noget kvalitetetstegn!

Engang var der en regel om at man kunne måtte tælle de 11 bedste resultater med, efter dette løb kunne man være fristet til at kun at tælle de 11 mest spændende løb med.


Og Alonso blev nr. 2! © GrandprixPhoto

Resultatet af Europas GP

1 Sebastian Vettel................................. RBR-Renault
2 Fernando Alonso.................................. Ferrari
3 Mark Webber...................................... RBR-Renault
4 Lewis Hamilton................................... McLaren-Mercedes
5 Felipe Massa..................................... Ferrari
6 Jenson Button.................................... McLaren-Mercedes
7 Nico Rosberg..................................... Mercedes
8 Jaime Alguersuari................................ STR-Ferrari
9 Adrian Sutil..................................... Force India-Mercedes
10 Nick Heidfeld................................... Renault


Vindere fra Silverstones historie © GrandprixPhoto

Englands GP: Silverstone
2011 FORMULA 1 SANTANDER BRITISH GRAND PRIX

Fernando Alonso og Ferrari vandt sæsonens første sejr på Silverstone. Sebastian Vettel måtte for tredie gang i denne sæson nøjes med 2. pladsen. Og den var han egentlig ret heldig med. Inden løbet havde Alonso sagt at det var nu eller aldrig for VM 2011 sæsonen. Og må man give ham at han gjorde noget ved det.

Godt nok var det Sebastian Vettel der var bedst da starten gik, mens Mark Webber fik en halvsløj start fra pole. Og mens de første lidt trivielle omgange blev spundet af, udbyggede Vettel sådan set bare sit forspring. Red Bull raceren fungerer tilsyneladende ganske godt på fulde tanke.

Tilgengæld virker det som om, at Ferrari raceren har overtaget når tanken kun er halvfuld. Umiddelbart kunne det måske godt se ud som om Alonso og Ferrari fik ufrivllig hjælp af Red Bull teamet, der kiksede et skifte for Vettel. Det var netop ved denne lejlighed at Alonso kom i front.

Men når sandt skal siges, var Ferrari raceren bare hurtigere i sidste halvdel af løbet. På et tidspunkt kørte Alonso et helt sekund hurtigere end Hamilton og Vettel, der lå på de næste pladser.

Godt nok havde Vettel problemer med at komme forbi Hamilton på dette tidspunkt, selvom han var klart hurtigere. Men at overhale har indtil videre ikke været en af Sebastian Vettels styrker. Han kom dog forbi ved at skifte dæk tidligere end Hamilton. Men samtidig fik han også skabt sig selv et nyt problem. Hans dæk var slidte da løbet nåede sin afslutning, og han havde ikke en ærlig chance for at hente Alonso.


Vettels hjelm prydet med hans pitcrew © GrandprixPhoto

Men ret beset havde han nok ikke nået ham alligevel. Da de passerede målstregen var Alonso 16 sekunder foran Vettel, og Alonso havde ikke ret travlt med speederen da han trillede vinkende over målstregen.

Webber var kommet forbi Hamilton, fordi denne var blevet sat på spare-program at teamet. Englænderen havde simpelthen brugt mere brændstof end man havde forventet, så han fik at vide at han skulle spare på brændstoffet. Det gav Webber en mulighed for relativt smertefrit at passere Hamilton.

Da Vettel jo havde skiftet dæk ganske tidligt, viste Webber sig at være meget hurtigere og på de sidste omgange fik han hevet snøren ind og lå i baghjulet på Vettel. Han pressede ham nogle gange på de sidste par omgange, inden han fik at vide fra pitten at han skulle holde afstand.

Generelt var det en dag med megen aktivitet i pitten. Udover Vettels kiksede pitstop, der i den grad kostede ham, havde Mark Webber få øjeblikke forinden haft et stop der heller ikke ligefrem var af vanlig standard. Og senere var det McLaren pitten der kom i fokus, da de løslod Buttons bil før højre fordæk var skruet på. Allerede igennem pitudkørlsen slingrede dækkede og Button parkerede bilen og måtte noget skuffet gå hjem igen.

Også Sauber skaffede sig opmærksomhed i pitten, da også de løslod en bil for tidligt. Dennegang var det dog på grund af trafik at det var for tidligt, hvor Kobayashi var ved at trille sammen med en Williams racer, men i stedet bare ødelagde værktøjet i Toro Rossos pit. Det kostede ham en stop and go straf (den sædvanlige drive-through var til dette løb blev udvidet til stop and go pga. pitlanes meget kortere distance i forhold til banen).


God start til Vettel men det skulle ikke holde. © GrandprixPhoto

Kobayashi var også involveret i den anden drive-through straf der blev givet, det var dog som offer, da han blev torpederet af Michael Schumacher, som så først måtte et pit for at skifte næsen og dernæst i pit for at få sin straf.

Efter top tre, kom Hamilton ind på en hård tilkæmpet 4. plads. For udover at han havde måttet afgive placeringer til Vettel og Webber, blev han også fanget af Massa i Ferrari. Og Massa kunne ligesom andre lugte muligheden for nogle ekstra point. Og han kom da også forbi på vej rundt på sidste omgang, men ikke nok forbi, efter en mindre kollision mellem de to biler snuppede Hamilton 4. pladsen alligevel. Om der kommer noget efterspil vides endnu ikke.

Rosberg blev nr. 6 uden at gøre meget væsen af sig. Perez blev nr. 7, Heidfeld hentede endnu engang point og blev nr. 8, mens Schumacher blev nr. 9. Det sidste point gik til Alguersuari.

Et rimeligt underholdende løb, med en fortjent vinder, men VM ligner stadig en ensidig forestilling. Vettel fører med 204 point - 80 point mere end Webber på 2. pladsen. På 3. pladsen kommer Alonso med sølle 112 point. Vettel skal ikke bare til at holde op med at vinde, han skal til at udgå, hvis andre skal have en reel chance i VM.


Endelig en Ferrari sejr og Alonso er eksalteret © GrandprixPhoto

Resultatet af Englands GP

1 Fernando Alonso.................................. Ferrari
2 Sebastian Vettel................................. RBR-Renault
3 Mark Webber...................................... RBR-Renault
4 Lewis Hamilton................................... McLaren-Mercedes
5 Felipe Massa..................................... Ferrari
6 Nico Rosberg..................................... Mercedes
7 Sergio Perez..................................... Sauber-Ferrari
8 Nick Heidfeld.................................... Renault
9 Michael Schumacher............................... Mercedes
10 Jaime Alguersuari............................... STR-Ferrari


Stillingen i VM 2011 for kørere inden det Tyske GP:

1 Sebastian Vettel.............RBR-Renault................204
2 Mark Webber..................RBR-Renault................124
3 Fernando Alonso..............Ferrari....................112
4 Lewis Hamilton...............McLaren-Mercedes...........109
5 Jenson Button................McLaren-Mercedes...........109
6 Felipe Massa.................Ferrari.................... 52
7 Nico Rosberg.................Mercedes................... 40
8 Nick Heidfeld................Renault.................... 31
9 Vitaly Petrov................Renault.................... 31
10 Michael Schumacher..........Mercedes................... 28
11 Kamui Kobayashi.............Sauber-Ferrari............. 25
12 Adrian Sutil................Force India-Mercedes....... 10
13 Jaime Alguersuari...........STR-Ferrari................. 9
14 Sergio Perez................Sauber-Ferrari.............. 8

15 Sebastien Buemi.............STR-Ferrari................. 8
16 Rubens Barrichello..........Williams-Cosworth........... 4
17 Paul di Resta...............Force India-Mercedes........ 2
18 Pedro de la Rosa............Sauber-Ferrari.............. 0
19 Jarno Trulli................Lotus-Renault............... 0
20 Vitantonio Liuzzi...........HRT-Cosworth................ 0
21 Jerome d'Ambrosio...........Virgin-Cosworth............. 0
22 Heikki Kovalainen...........Lotus-Renault............... 0
23 Pastor Maldonado............Williams-Cosworth........... 0
24 Timo Glock..................Virgin-Cosworth............. 0
25 Narain Karthikeyan..........HRT-Cosworth................ 0

26 Daniel Ricciardo............HRT-Cosworth................ 0Stillingen i VM 2011 for teams:

1 RBR-Renault.......................................328
2 McLaren-Mercedes..................................218
3 Ferrari...........................................164
4 Mercedes.......................................... 68
5 Renault........................................... 65
6 Sauber-Ferrari.....................................33
7 STR-Ferrari........................................17
8 Force India-Mercedes...............................12
9 Williams-Cosworth.................................. 4
10 Lotus-Renault..................................... 0
11 Virgin-Cosworth................................... 0
12 HRT-Cosworth...................................... 0