ÜberVettel.
VM ser ud til at være afgjort eller? Fra Tyrkiet til Monaco.

Af Flemming Hansen /Martin Møller Thomsen


Interessen har samlet sig om S. Vettel. © GrandprixPhoto

Tyrkiets GP: Istanbul
2011 FORMULA 1 TYRKISH GRAND PRIX


VM 2011 kunne have været en fortsættelse af 2010, og være blevet en spændende affære. Eller det kunne blive en lang - meget lang, Red Bull affære. Desværre tyder alt på at det nu bliver det sidste. Med tre sejre i fire løb, begynder håbet om spænding i VM kampen mere og mere at være netop håb, end en berettiget forventning.

Egentlig kunne man se problemet allerede sidste år. For godt nok var der spænding om VM, men meget af spændingen var opstået fordi Red Bull væltede over deres egne ben gang på gang. Derfor var opgaven til de andre, at de skulle lukke hullet op til Red Bull hvis VM skulle være spændende.

Og lige netop den opgave har de ikke løst særlig godt. Både McLaren og Ferrari ligner biler, der på en god dag kan presse Red Bull. Og de virker til at ligge på et ganske ens niveau, hvorfor kampen mellem disse to biler kan blive spændende.

Men efter fire løb virker det også ganske tydeligt at Red Bull har et kæmpe forspring, og selv momentvise glimt af noget godt for de andre er ikke nok til at true dem over en hel sæson.
Det er selvfølgelig ikke Red Bulls fejl, at de andre ikke gør det godt nok, og sæsonen begynder at minde om rædselsårene i første halvdel af 00'erne hvor Ferrari dominerede sporten i søvn.


Mclaren og Hamilton havde det svært. © GrandprixPhoto

Sebastian Vettel førte løbet fra start til mål og havde mere eller mindre frit spil - mens Mark Webber måtte kæmpe lidt for at få 2. pladsen i dagens løb. Fernando Alonso kunne have snuppet den. Om det kan være et lille tegn på at vi måske næste gang ser flere tænder fra Ferrari, har vi jo lov at håbe på.

Lewis Hamilton endte på en 4. plads, efter et problematisk pitstop. Undervejs duellerede han nydeligt med Jenson Button - og det var bestemt ganske underholdende at se på. Men ærlig talt, overhalinger gør det altså ikke alene - hvem der vinder skal helst ikke være afgjort på forhånd.

Nico Rosberg hentede en fornem 5. plads - efter han havde erobret 2. pladsen da starten gik. Men det var ganske tydeligt at Mercedesen slet ikke havde fart til at være med helt i front, og han røg derfor ned ad i feltet. En 5. plads er måske endda en lille smule bedre end bilen egentlig er til.


Det lykkedes ikke for Alonso at komme forbi Webber. © GrandprixPhoto

I al fald blev Jenson Button nr. 6 - selvom han på et tidspunkt virkede som om han havde bedre styr på det end både Hamilton og Rosberg. Men en anden dækstrategi viste sig at være et dårligt valg.

De to sorte Renault racere kom på 7. og 8. pladsen, med Heidfeld forrest. Flot at de faktisk kom i mål, da de på et tidspunkt midtvejs i løbet virkede som om de var mere interesserede i at køre hinanden af banen. Men de besindede sig og episoden forblev enkeltstående, og de fik altså høstet point igen.

Dagens positive overraskelser må være de næste to placeringer - først Buemi på 9. pladsen i Toro Rosso - en fin placering til ham. Også Kobayashi på 10. pladsen. Japaneren var ellers startet som nr. 24 - så at få point alligevel må være mere end godkendt.

Og ellers er der ikke meget at berette. Der var en række overhalinger, der hvor man måtte bruge DRS, men ellers var det lidt småt med dueller. Men det helt store problem er, at der ikke er spænding om sejren. Hvordan man løser det problem på en måde som virker fair ved jeg ikke; er ikke engang sikker på at det faktisk er et problem der skal løses på andre måder, end at de andre teams skal gøre deres arbejde bedre.


"Er det så snart min tur til at vinde et løb???". © GrandprixPhoto

Resultatet af Tyrkiets GP

1 Sebastian Vettel................................... RBR-Renault
2 Mark Webber........................................ RBR-Renault
3 Fernando Alonso.................................... Ferrari
4 Lewis Hamilton..................................... McLaren-Mercedes
5 Nico Rosberg....................................... Mercedes
6 Jenson Button...................................... McLaren-Mercedes
7 Nick Heidfeld...................................... Renault
8 Vitaly Petrov...................................... Renault
9 Sebastien Buemi.................................... STR-Ferrari
10 Kamui Kobayashi................................... Sauber-Ferrari


Den første af taberne i Spanien - Hamilton. © GrandprixPhoto

Spaniens GP: Catalunya
FORMULA 1 GRAND PRIX DE ESPANA 2011


Der var ikke de store forandring i Spanien i forhold til sæsonens tidligere løb, i al fald ikke når man kigger på resultatet. Sebasitan Vettel og hans Red Bull racer er blevet til en rendyrket symbiose, der tilsyneladende har tænkt sig at vinde alt og gøre VM i Formel 1 til en kedelig omgang i 2011. Men, der var dog lyspunkter i Spanien.

For eksempel bare det at man kan bruge ordet "lyspunkter" i forbindelse med et løb kørt på Catalunya. Den bane har i mange år været leveringsdygtig i løb, der var omtrent ligeså spændende som at begravelseskortege.

Sådan var det ikke i år. Bevares, DRS'en gav ikke skamløst mange overhalinger, sådan som man så det i Tyrkiet, men der var dog et par stykker, og ellers lå bilerne tættere end de ellers gør. Og sådan set er det jo ikke overhalingerne i sig selv, der gør løb spændende. Faktisk er overhalingen afslutningen på spændingen. Det, der er spændene, er muligheden for en overhaling. Og i Spanien 2011 var overhalinger mulige, omend sjældne.

Webber havde pole, og den udnyttede han ikke ligefrem optimalt. Fernando Alonso udnyttede tilgengæld starten helt optimalt, og skød frem ned ad langsiden og smuttede indenom Webber, der også måtte give plads til Sebastian Vettel. Dermed blev Webbers rolle i løbet skåret ned, og senere faldt han yderligere et par pladser tilbage.


Michael Schumachers sidste sæson... eller...? © GrandprixPhoto

Hele vejen igennem kæmpede han med Fernando Alonso, der efter sin fine start, også måtte se sin placering reduceret. Til sidst var det Webber der trak det længstre strå, og det virkede til at Ferrari racerne mod slutningen slet ikke var konkurrencedygtige - Massa udgik på de sidste omgange. Men Alonso fik vist flaget på hjemmebane, og når man ikke kan vinde, er det vel sådan set ok.

I stedet var det Lewis Hamilton der blev manden der skulle true Vettel. Og den rolle tog han alvorligt. De kørte ikke helt samme strategi, men brugte det meste af løbet på at positionere sig til en afgørende duel, efter sidste runde af pitstop.

Vettel vandt duellen, men Hamilton pressede hårdt på, og kunne en anden dag og under andre omstændigheder haft de sidste mikrosekunder på sin side, og vundet løbet. Men sådan blev det altså ikke, Vettel vandt igen igen og udbyggede sin føring i VM til det uhyrlige.
Jenson Button var den tredie mester på podiet. Han kørte en strategi helt anderledes end de andre og den passede åbnebart godt til ham. Han fik ikke verdens bedste start, men kom da godt nok efter det undervejs i løbet. Undervejs skulle han passere duellanterne Webber og Alonso. De tog havde kæmpet omgang efter omgang og haft deres pitstops synkront. Nu var de begge på hårde dæk og bagfra kom så Button på de bløde dæk og smuttede forbi først den ene og så den anden, stort set uden nogle problemer. Men sejren var uden for rækkevidde.


Heidfelds Lotus Renault opgiver ævred i træning © GrandprixPhoto

Webber fik så altså 4. pladen foran Alonso, mens gamle Schumacher snuppede 6. pladsen foran Rosberg. Man så ikke meget til Mercedes bilerne i løbet, men alene på resultatet kan man se en forbedring siden sidst. Men ikke mere end at det kan ændre sig igen allerede i næste uge, når de kører i Monaco.

Dagens mand var Nick Heidfeld, der sådan set ikke kvalificerede sig til start, da han ikke satte nogen tid. Men heldigvis for ham er reglerne så fleksible at hvis man plejer at kunne kvalificere sig, så får man lov til at starte, selvom man ikke får sat nogen tid. Men Swift-Nick drønede fra sin 24. plads på gridden op genem feltet og sluttede på en fornem 8. plads.
Meget sigende var det, da han passerede holdkammeraten Petrov, der bevægede sig baglæns gennem feltet i næsten samme tempo. Russeren har ellers haft gode løb i år, men dette var ikke et af dem.


Vi ved du er der nede Alonso!. © GrandprixPhoto

De sidste to pointplaceringer gik til de Sauber kørere med Perez foran Kobayashi.

Alt i alt et underholdende løb efter spanske standarder - og knapt så meget kaos i rækkefølgen som i Tyrkiet, der i den grad udfordrede koncentrationsevnen.


Williams har et skrækkeligt år... Næste år er der Renault motorer! © GrandprixPhoto

Resultatet af Spaniens GP

1 Sebastian Vettel.................................. RBR-Renault
2 Lewis Hamilton.................................... McLaren-Mercedes
3 Jenson Button..................................... McLaren-Mercedes
4 Mark Webber....................................... RBR-Renault
5 Fernando Alonso................................... Ferrari
6 Michael Schumacher................................ Mercedes
7 Nico Rosberg...................................... Mercedes
8 Nick Heidfeld..................................... Renault
9 Sergio Perez...................................... Sauber-Ferrari
10 Kamui Kobayashi.................................. Sauber-Ferrari

i
Vettel sejrede igen...igen...igen... © GrandprixPhoto

Monacos GP: Monte Carlo
FORMULA 1 GRAND PRIX DE MONACO 2011

Vettel vandt løbet i Monaco, og udbyggede dermed sit forspring i VM til det uhyrlige. Men i løbet virkede den unge tysker langt fra usårlig. Han satsede på et stops-strategi, der virkede til måske at give bagslag, men han blev reddet af et masse sammenstød seks omgange fra mål, der stoppede løbet en tyve minutters tid. Da det blev genoptaget var gassen ligesom gået af ballonen og Vettel kunne trille sejren hjem.

Nogle år er Monaco en lang procession, hvor der intet sker. Og så en sjælden gang imellem får man alt det drama som ikke har været der de andre år. I år var et drama år.

Løbet startede ellers nogenlunde planmæssigt, bortset fra at Alonso smuttede forbi Webber og tog 3. pladsen. Og umiddelbart virkede det til at det ville blive et løb afgjort af de tre forrestes forskellige strategier.

Længere nede i feltet var der lidt drama og lidt overhalinger. De to Mercedes racere virkede nærmest til at køre baglæns og var hurtigt nede på teenage placeringer. Først var det med Rosberg forrest, men Schumacher var hurtigst i dag og smuttede indenom Rosberg i hårnålen.

På første omgang havde den tidligere verdensmester lavet samme nummer, samme sted, mod Lewis Hamilton. Hamilton virkede vanvittig hurtig i dag, men fik aldrig noget ud af det, da han samtidig også virkede en anelse overmodig.

Men Loews hårnålen var stedet hvor tingene skete i dag. For mens Schumacher var heldig med sine manøvre på stedet, var der andre der var knapt så heldige. Eksempelvis unge Paul di Resta, der bamlede ind i en Toro Rosso og fik en straf.


Sig så ikke at Mercedes ikke kan føre et Grand Prix i 2011! © GrandprixPhoto

Straf fik også Lewis Hamilton, der på samme sted fik skabt kontakt til Ferrari, nærmere bestemt Massas Ferrari. Forbi kom han dog ikke, i al fald ikke før tunnellen, hvor Massa åbenbart følte sig en smule presset og ramte autoværnet og kurede på tre hjul ud i dagslyset. Hvad præcis Hamilton blev straffet for, om det var hårnålen, tunnellen eller begge dele, står stadig hen i det uvisse.

Hele situationen udløse en Safety Car periode, og det var så på det tidspunkt at Schumachers Mercedes valgte at dø, midt på banen, lige foran pitindkørslen - heldigvis kunne de to bagved undgå ham og ingen uheld skete.

I front for løbet havde vi Vettel, der satsede på et stop, Alonso, der satsede på to og Button der satsede på tre. Med omkring 20 omgange tilbage fik Button hentet de to andre og der var så lagt op til en lang og spændende dyst - hvor meget kunne de to andres dæk holde til, og kunne Button udnytte sin friskere dæk og komme forbi den ene eller dem begge.


TV3+ er på plads ved alle løbene - her er beviset! © GrandprixPhoto

Men spændingen blev aldrig udløst. For da de tre i front skulle overhale en flok langsommere biler gik det galt - Sutil skred sidelæns ud på det beskidte, Hamilton knaldede bremserne i og blev ramt af Alguersuari, mens stakkels Petrov ramte muren i et forsøg på at undgå dem. Sådan set imponerende at det kun var Toro Rosso'en og Renault'en der udgik. Petrov sad dog godt fast i bilen, og havde det vist ikke helt fint. Så i stedet for at lave en utilfredsstillende afslutning bag SC, valgte man at stoppe løbet og vente på at banen blev ryddet.

Og her knækkede filmen så lidt - bevares uanset hvad der var sket, havde det aldrig været det samme, som at man havde kørt løbet til ende uden afbrydelser. Men de tre forreste fik alle frisk gummi på benene, og dermed var forskellen mellem dem udlignet. I det spil blev Vettel den store vinder og Button den store taber.

Den rigtig store taber blev Maldonado, der ellers lå til at få en fornem 6. plads i sit første Monaco løb. Men da omstarten gik pressede Hamilton sig forbi ham i første sving - og Maldonado ramte muren og udgik. I skrivende stund vides ikke om Hamilton evt. får en ekstra straf for denne episode.


Fint løb for Kamui Kobayashi! © GrandprixPhoto


På banen i al fald endte Hamilton som nr. 6, foran sig havde han Kobayshi, der mod slutningen måtte opgive en fornem 4. plads til en hårdt kæmpende Webber. Men mon ikke Sauber efter denne weekend er meget godt tilfreds med en 5. plads.

Efter Hamilton kom på 7. pladsen Sutil, der havde et rigtig godt løb, Heidfeld, Barrichello på 9. pladsen hentede endelig point til sig selv og Williams, mens Buemi tog det sidste point til Toro Rosso.

Hvis ikke det havde været for den kaotiske afslutning, så havde Monaco været årets bedste løb, uden tvivl. Som det nu blev, er det bare et af de bedste løb. Skuffelsen over at være blevet snydt for en mere reel og mere dramatisk afgørelse, nager lidt i knoglerne.

Næste gang er det Canada, hvor vi for første gang får to DRS zoner.

Efter løbet er Hamilton blevet idømt en virtuel drive-through straf for sin afkørsel af Maldonado. Omsat betyder det et tillæg på tyve sekunder til hans tid, men da han var mere end tyve sekunder foran Sutil på sidste omgang, får det ingen betydning. Hamilton var efterfølgende utilfreds med dommen og kaldte det for en joke, fordi han nu har været til møde med stewards'ene ved fem ud af de seks løb der har været kørt i år. Man kunne jo også bare lære at køre pænt...


Quite obviously the podiom in Monaco - obvioulsy... © GrandprixPhoto

Resultatet af Monacos GP

1 Sebastian Vettel................................. RBR-Renault
2 Fernando Alonso.................................. Ferrari
3 Jenson Button.................................... McLaren-Mercedes
4 Mark Webber...................................... RBR-Renault
5 Kamui Kobayashi.................................. Sauber-Ferrari
6 Lewis Hamilton................................... McLaren-Mercedes
7 Adrian Sutil..................................... Force India-Mercedes
8 Nick Heidfeld.................................... Renault
9 Rubens Barrichello............................... Williams-Cosworth
10 Sebastien Buemi................................. STR-Ferrari