Peter Nygaards Rivalerne
Giver Peter Nygaard svaret?

Af Michael D. Ewert.


Copyright People’s Press

Hvem er bedst? Jan Magnussen eller Tom Kristensen? En diskussion som normalt afhænger af ens præference for den gæve kontrollerede nordjyde eller den den mere drengede Roskildedreng. Eller om man bor på den ene eller den anden side af Storebælt. Argumenterne er mange, men hvem er egentligt bedst?

Det forsøger Danmarks førende motorsportsjournalist, Peter Nygaard, at komme med et bud på. I bogen ’Rivalerne’, udgivet på forlaget People’s Press i maj måned, forsøger Hr. Nygaard at sammenligne de to køreres karrierer, som spænder bredt fra gokart over F3 til Formel 1, sportsvogne og det indimellem.

Så hvem mener Peter Nygaard er bedst?

Første indtryk

Det var med stor interesse, at jeg pakkede bogen ud af den brune papkuvert og læste introduktionen fra People’s Press. Det første jeg bemærkede var, at bogen ligner de tidligere bøger fra Peter Nygaard, udgivet på forlaget Gyldendal, og alligevel ikke. For formen er omtrent den samme, men højden er blevet et par centimeter lavere, hvilket ses på bogreolen.

Forsiden ligner forsiden på ’Det hurtige dusin’ som min kollega Flemming Hansen anmeldte for år tilbage. Som du kan se på intro-billedet, så er forsiden fyldt med de stiplede linier, som Flemming mente skæmmede forsiden på ’Det hurtige dusin’. Heldigvis er de stiplede linier væk inde i bogen, så layoutet er ganske læsevenligt.

Vores forfatter benytter det første afsnit af bogen med at forklare, hvad der har været hans motivation for at skrive denne bog. Her kommer et lille citat fra forordet:

”I andre dele af sportspressen er det legitimt at spørge, om Caoline Wozniacki fortjener førstepladsen på verdensranglisten, eller hvem der er det bedste valg til målmandsposten på landsholdet. Men der er aldrig nogen, der med en neutral, analytisk tilgang har forsøgt at besvare spørgsmålet om, hvorvidt Tom er bedre end Jan eller omvendt.

Det skal denne bog gerne lukke!”

Det lyder godt, og man sidder med fornemmelsen af, nu skal der gås til stålet, og at vinderen af denne duel vil sende champagne til forfatteren, imens taberen for evigt vil droppe al kommunikation med Peter Nygaard.

Tilmed skriver Peter, at begge kørere har haft muligheden for at læse manuskriptet inden det blev sendt til tryk.

Analyserne vil være objektive, ikke negative, selv om objektivitet som oftest opfattes negativt. Så nu var det bare at gå i gang med at læse Peters objektive analyser af de to køreres karrierer i de forskellige klasser.

Bogens opbygning

Der er forskellige måder man kan vurdere de to kørere sat op mod hinanden. Bogen er delt op i et forord, 12 kapitler, hvor af de seks af disse ender med en konklusion, og så en endelig konklusion, hvor den bedste kører bliver kåret.

Bogen er på 269 sider, og som altid når det er Peter Nygaard, der står bag, er bogen spækket med en kombination af sjove billeder og flotte billeder.

Teksten er som altid velskrevet, men jeg sidder med en følelse af genbrug og noget jeg har læst før. Nu har jeg været så heldig at læse stort set samtlige bøger Peter Nygaard har udgivet, og en del af teksten om Tom Kristensen virker som noget jeg læste for et år siden i bogen ’Tom K – Kongen af Le Mans’ af Peter Nygaard, en bog vi anmeldte i F1journal nummer 2/2010, som udmærkede sig ved at have en mere kritisk tilgangsvinkel om end Peter nok vil kalde det objektivt.

Teksten om Jan Magnussen virker også bekendt, men det skyldes nok, at vi sidste år op til jul fik den velskrevne bog ’Jan Magnussen – En fiaskos perfekte liv’ og dermed er bogen stadig i erindringen. Uanset om jeg føler det er noget jeg har læst før, så ændrer det ikke ved at teksten er velskrevet, og aldrig tidligere har der været direkte konklusioner involveret.

Vi har jo aldrig tidligere haft en bog, som direkte sammenligner de to kørere, om end man i bogen ’Det hurtige dusin’ sad med en følelse af at Peter havde ranglistet de 12 kørere, som han havde medtaget i sit dusin.

Den endelige konklusion

Hvem er så bedst? Naturligvis vil jeg ikke bringe svaret her, men Peter er en snu ræv. Forordet lægger som sagt op til, at der vil være en nummer et og en nummer to (halvanden måske), og Peter ved, at konklusionen uanset udfaldet vil betyde vrede hos den ene part.

Både Jan Magnussen og Tom Kristensen er jo to brands, der er meget velsete i Danmark. Jeg var på Le Mans med rejseselskabet Grand Prix Tours i år, og havde æren af at være tæt på begge kørere, da de besøgte lejren og de mange danske fans.

Begge kørere formåede at fylde festteltet op, og uanset hvilken konklusion Peter Nygaard drager i bogen, så vil der være sure miner hos de fans, som holder med den ene fremfor den anden. Så hvem er så bedst? Efter mere end 250 siders tekst og fotos, så fylder konklusionen knap to sider i bogen er jeg stadig i tvivl, og jeg synes Peter slipper lidt let fra det svære valg at kåre den ene kører fremfor den anden.

Det er den eneste anke jeg har i denne velskrevne bog, hvor billederne alene er prisen værd.

Tak til People’s Press for anmeldereksemplar.

Fakta:
Rivalerne (Hardback)
Forfatter: Peter Nygaard
ISBN 13: 9788771083712
Forlag: Peoples Press
Sider: 268