Festival of Speed
Større end nogensinde

Af Flemming Hansen. Alle fotos: Flemming Hansen

Alt andet er en billig kopi.

Med stor risiko for at gentage mig selv fra tidligere år, så blev årets 'Festival of Speed' i Goodwood endnu en markant udbygning af tidligere års større og større festival, hvor centrum stadig er raceerbiler fra de sidste -mindst- 100 år og dagens stjerner fra F1 og omegn, men det der foregår på de store arealer får mere og mere fokus og hjælper med til at lave det til et udflugtsmål for hele familien.

Et af de nye områder i år blve kaldt GAS - Goodwood Action Sports - hvor BMX'ere, mini motorcykler og crossere opførte halsbrækkende stunts på de opstillede ramper. Dette blev naturligvis ledsaget af høj musik og mere end eksalteret speaker kommentarer. Der var sikkert nogle 'old farts' der syntes at det ikke lige passede ind...

Formel 1

I lighed med tidligere udgaver af Festival of Speed var Formel 1 atter engang naturligvis et af omdrejningspunkterne.

Der var jo et par spændende jubilæer i år. Det er 30 år siden at John Watson vandt den første sejr i det 'nye' McLaren efter Ron Dennis og John Barnards 'overtagelse' hvor man døbte bilerne 'McLaren Project 4', hvor man hidtil bare have givet dem fortløbende numre. Nu hed de så MP4/1 og var bygget helt i carbon, hvilket var nyt dengang - men standard i dag.

Det er dog først inden for de seneste 15 år at også ophængningsdele og gearkasser også bliver konstrueret i carbon og er langt mere avancerede end dengang.

Men MP4/1'erens første sejr skete på Silverstone - iøvrigt et løb der blev vist på DR med kommentator Claus Borre ved mikrofonen og det var vist det eneste løb der blev vist det år og det første siden det ulyksagelige i 1978 på Monza... Lidt tankevækkende...

Men 1981 blev også præget af en anden sag og et team der kæmper lidt med McLaren om hvem der var først med et carbon chassis. Lotus 88 med det revolutionerende dobbelte chassis. Dem der bestemte ville ikke have Colin Chapmans seneste værk ud på banen, så den deltog kun i træning inden Long Beach inden den fik det røde kort. Der var sket det efter 1980 at bevægelige skørter på sidekasserne var blevet dømt ude, så der skulle være en 6 cm afstand mellem karossesiden og banen. Men da dette kun måltes i pitten blev der i løbet af sæsonen 1981 fundet på mange hydrauliske vanvidssystemer, så bilen kunne sænkes ud på banen. Ren Gøg og Gokke!

Lotus' geniale bagmand Colin Chapman fandt en anden udgave. Selve chassiset med hjulophæng lignede et normalt chassis. Men uden på dette placerede man et bevægeligt vingeformet karosseri, der når bilen kørte blev suget ned mod banen og på ophæng direkte linket til de ophæng hvor hjulene sidder skulle så teoretisk give den nødvendige downforce. Det var vist mere teori end anvendelig praksis, da bilen i træning ikke var specielt hurtig - eller var der tale om sandbagging? Under alle omstændigheder ville FIA ikke godkende den til løb og den blev sendt retur og Lotus måtte bruge sidste års model tiol de fik bygget 88'erne om til modeller uden bevægeligt karosseri.

Så ja - Lotus var først på banen med deres carbon chassis - men det var McLaren der deltog i et race som de første. Hvad er størst - Rundetårn eller et tordenskrald?

Begge racere kunne ses i aktion i Goodwood sammen med mange andre spændende historiske F1 racere. Mums.


Som de eneste havde Ferrari sidste års model med, hvor de andre kører rundt i noget der ligner og ældre...


En mundvandsfremkaldende række af Renault motoriserede F1'ere på Renaults stand.


I år er det præcis 30 år siden John Watson vandt i McLaren på Silverstone, så i den anledning var MP4/1 hevet frem.


Classic Team Lotus er altid velrepræsenteret på Goodwood. I år bla. med denne ulovlige Lotus 88, der i 1981 blev udelukket fra at deltage i løbene.


Renault RS-01 blev bla. kørt af René Arnoux. Det er dog ikke køreren her.


En sjælden besøgende - en Arrows fra 1987 med Megatron (BMW) motor.


Vive la France. Ligier JS11/15 fra 1980. Flot og nyrestaureret og ikke mindst kørt meget forsigtigt af ejeren!


Ho hum den HAR vi set Mclaren! Hvorfor McLaren ikke tager en post 2008 racer med må stå hen i det uvisse?


Ikke et FOS uden Hamilton. Button trækker slet ikke de samme skrigende fans - men der er 'pandemonium' i samme øjeblik Lewis viser sig...


Optisk bedrag! Set på af stand ser det ud som om der er plantet en ordentlig Mercedes stjerne i forkromet metal på fronten - men nej det er bare utrolig flot grafik


En af Colin Chapmans kreationer der ikke virkede - Lotus 76 fra 1974. Men fed ser den ud.


Hamilton tog sig en ganske behersket smuttur i MP4/1'eren


Nico Rosberg var venlig at lave lidt tricks foran undertegnede.


Og Vitaly Petrov hilste hjerteligt!


Prisen for Nico Rosbergs legen med speederen - mon garantien dækker?

Indycar jubilæum

I år er det 100 året for det første Indianapolis 500, hvilket førte til at en del af paddocken blev omdøbt til 'Gasoline Alley', der er en berømt del af inderkredsen på Indianapolis. Der var simpelthen den største samling af spændende Indy cars fra et helt århundrede samlet til fremvisning og hver dag kl. halv 2 var der et 'Indycar Moment', hvor bilerne blev linet op på banen foran slottet som var det starten på Indianapolis. Til lejligheden var der linet et hold op i umådeligt grimme uniformer, der skulle være tamburkorps. Der var ikke mange cheer leadere imellem må man nok erkende, men snarere nogle velnærede unge mennesker der så ud til at være hyret i det nærliggende Chichester. Men ok, der blev viftet med nogle stars and stripes and the most famous words in motorsport: Gentlemen start your engines - gjaldede også ud af højtalerene. Noget andet gjaldede også - det var 'Starspangled Banner', der lokalt i det Amerikanske som regel bliver præsenteret gåsehudsfremkaldende. Her blev det dog i den grad anstrengende, da en guitarist fra indie rock bandet Feeders - Jeff Coleman - på toppen af Lord March slot om fredagen syntes at han skulle lave sin egen - helt egen - version af 'Starspangled banner' i en udgave som selv Jimi Hendrix sikkert ville råbe - så hold dog op!

Under alle omstændigheder var det en noget anden version der blev spillet i resten af weekenden... Jeg kunne forestille mig at Lord March måske lige har trukket ham hen i et hjørne og sagt noget i retning af: "Look old chap - smashing performance - but could you please JUST play Starspangeld Banner... please?"


Jo jo...


Jeff Coleman fra bandet Feeders giver den hele armen på taget...


Det er nok lidt for meget at kalde ham 'Junior' mere - men godt at se Al Unser Jr. i rimelig form efter de problemer han har været ude i. Noget med flasken - og det var ikke den vand han stod med her...


Den oprindeligt Hollandske kører Arie Luyendyk havde fundet en lidt ældre sag at køre i.


Danny Sullivan blev genforenet med sin Indy vinderbil fra 1985


Mario Illien er jo ikke kører, men motorkonstruktør fik lejlighed til at køre i en Penske.


Fin gammel bil Bobby Rahal havde fundet frem.

Parnelli Jones i Lotus turbine. Bemærk varmedisen fra turbinen bag kørerens hjelm. Lyden er helt sin egen - som et jagerfly uden efterbrænder!


Der er JR og så er der den rigtige JR - Johnny Rutherford fra Texas - the lone star state. Flere gange Indy 500 vinder.


Inden John Barnard kom til Mclaren designede han denne Chapparal 2K der vandt Indy 500 i 1980 med JR bag rattet. Ligheden med McLaren MP4/1 er slående.


Gamle Emmo bag rattet i Penske PC-23.

Kendisser i overflod

De var svære at komme på skud af, men det lykkedes da at fange nogen af de mange 'kendisser' der som sædvanligt gæstede Festival of Speed.

Lewis Hamilton om søndagen og Jenson Button om lørdagen er næsten blevet det faste indslag. Men for de andre teams er det lidt så som så med det stjernebestykkede. Hos Ferrari var det Marc Gené der tog sig af turene, hvor det hos Mercedes og Red Bull var Nico Rosberg og Mark Webber. Lotus Renault - de sorte - fremviste Vitaly Petrov. I den anden Lotus lejr - de grønne - var det diverse testkørere der stod for tur - herunder Karun Chandhuk, der er et utroligt omvandrende leksikon om F1, så jeg kunne jo ikke dy mig for at spørge ham om han kunne nævne navnet på den eneste dansker der har taget point i F1. Det er jo, hvis du skulle have glemt det naturligvis Jan Magnussen i Canada i 1998. Bortset fra at Karun lige skulle have årtiet faldt svaret prompte - med bonusoplysning at Kevin dagen før havde vundet i Britisk F3. Det vidste jeg godt - men Karun han følger dæleme med! At han så også er ganske behagelig uden stjernenykker gør det jo ikke værre. Fin fyr - måske ikke helt talent nok til F1. men jeg ville nødig møde ham i en F1 quiz!

Williams... uha. Der stod bare to biler i et ellers tomt telt. Marussia Virgin var fraværende og der var plads til dem, så det var sikkert et sidste øjebliks beslutning desværre.


Denne 'grumpy old man' er Klaus Ludwig. Le Mans vinder og meget mere.


Ingen point for at gætte at det er Mark Webber.


Den respekterede forfatter af flere - meget tekniske F1 bøger - Doug Nye.


Hans Joachim Stuck er på benene igen efter sin sygdom.


Fra v. Hamilton, Chandhuk, Christian Horner og Adrian Newey i dyb diskussion.


Vitaly Petrov næsten klar til afgang i den sorte Lotus Renault.


Hamilton omgivet af skrigende fans


Dario Franchitti har det lidt mere mageligt i sin Chip Ganassi Indycar


Hamilton er efter en lang autograf session klar til at køre ud på banen.


Ken Block må erkende at han heller ikke passer ned i en McLaren.


I et familien Hamilton moment retter storebror lige på lillebror Nicholas køredragt.


Old guys rule! Nick Mason fra Pink Floyd er en respekteret historisk motorkører og er indehaver af en imponerende bilsamling.


Navnet er Hill - Josh Hill. Damons søn har bibeholdt familiens hjelmdesign.


Parnelli Jones i Lotus turbinen.


Vitaly Petrov gør sit bedste for at promovere sponsoren...hik!

Le Mans og omegn - sportsvogne

Goodwood Festival of Speed bliver altid afholdt efter Le Mans og tradiotionen tro kan FOS præsentere Le Mans vinderen. Ikke noget med en ynkelig mock up der normalt ville kunne være udstillet i Føtex. Næh min ven - the real deal!

Men der er mange andre interessant sportsvogne udstillet og langt de fleste kørt ude på indkørslen (banen!) mens kun et fåtal er 'static display'. Det er i bund og grund blevet en mundvandsfremkaldende (jeg ved jeg bruger det udtryk for tit!) forsamling af det bedste af det bedste indenfor sportsvogne med Le Mans aner.

Min favoritter fra i år var den lille Mazda Wankel 787B der vandt Le Mans i 1991. En larmende lille skønhed der blev demonstreret af Mike Wilds.

Men se lige nedenfor. Matra Simca fra 1973. V12 motor med rigtig motorlyd - ikke det der disella pjat!


Matra MS670B i vel restaureret tilstand. Flot bil med endnu flottere lyd.


Desværre kun på static display. John Nielsens vinderbil fra 1993 - der dog senere blev diskvalificeret.


Nåja - Porsche 917 var der også. Altid et fast indslag. Boxer 12 lyder ok - men ikke som V12!


Så er der seriøs larm. Wankel motoren i 787B'eren lyder virkelig af noget!


Ikke fra Le Mans - men et ordentligt skrummel er den Maserati MC12 kørt af Michael Bartels.


Hjelmen kan vist lige anes - det er Thierry Boutsen der folder sig ud i Toyotas TS020 fra 1998.


Classic Jaguar Silk Cut. le Mans vinderen fra 1990, som John Nielsen kørte.

Audi R18 afsløret!

Hvis der var noget der blev våget over med en uset nidkærhed og med militær præcision, så var det motorrummet i den nylige Le Mans vindende racer Audi R18. Men jeg var hurtigere end deres små maskespil med dækkener - he he..


Audi R18 med unge André Lotterer bag rattet.


Ja de var jo nødt til at fjerne det der dækken inden låget kom på og så var far hurtig på aftrækkeren...


Ja og vupti ser man... ikke ret meget andet end at det er en meget lille motor med udstødning der ledes ud fra toppen.

Can-Am

Der var tre teams (mindst!) der var synonymt med Can-Am seriens fartmonstre - Porsche, McLaren og Chaparral. Alle var til stede med nogen af de biler der kørte i serien i 60'erne og de tidlige 70'ere. To biler blandt pionerer inden for aerodynamik blev vist af Chaparral med 2E og 2J. Porsche museet i Stuttgart fremviste den imponerende 917-30 som brødrene Franchitti fik ture og og var synligt imponerede over bilen efterfølgende. Men det er altså også den gamle Le Mans boxer 12 forsynet med dobbelt turbo. Så skulle der vist være hypper nok!

Endelig have McLaren medbragt en gammel men fim M1B.


Chaparral 2E. Bemærk den diskrete bagvinge, der blev kopieret til F1.


Jim Hall Jr. bag rattet i den imponerende 2E


Bilen der inspirerede Gordon Murray til at lave Brabham BT-46B - 'støvsugeren'. Der sidder propeller i bagenden, der suger luften ud fra undersiden af bilen, der dermed suger sig til banen.


Fartmonstret over dem alle. Porsche 917-30.


McLaren M1B, der måske ikke er så kendt som de senere orange 4'ere mm. Men som sædvanlig når det gælder McLaren var den bare i ypperlig stand.

Rally

Med sin helt egen 'special stage' oppe på bakken i skoven ser man ikke så meget til rallybilerne - undtaget når de lige får en tur på indkørslen. Det er meget belejligt hvis man ikke lige gider bevæge sit luksuslegeme langt op i den anden ende af festivallen, hvor der ikke sker andet end rally.

Men det var unægtelig en mundvandsfremkaldende mængde af fine gamle rallybiler, der blev stillet til skue. Gruppe B æraens monstre, der kostede både kørere og tilskuere livet i midten af 80'erne. Det er unægtelig nogle eksplosive biler med Audi Quattro i spidsen som noget af det ypperste.

Den mere showformede del af underholdningen stod det Amerikanske fænomen Ken Block for, der med sin 'gymkhana' youtube videoer er verdenskendt for sine helt ufattelige manøvrer med sin ikke specialt standardudstyrede Ford Fiesta. Det blev til utallige doughnuts ned ad indkørslen til stor fornøjelse for tilskuerne.

Ken Block har lige måtte opgive en prøvekørsel i formel 1 ud fra en simpel grund - han er simpelthen for høj! Han skulle nærmest sidde med fødderne ud gennem næsen på raceren eller have knæene oppe under ørerne! Så det bliver nok ikke til noget. Men søg på 'Ken Block' på youtube og se hans færdigheder.


Ken Block var et sympatisk bekendtskab. Han sad og skrev autografer da alle andre var gået hjem!


Det her må være den ynkeligste bil nogen sinde på Festival of SPEED! Skoda 105... wow!


Den specielle udgave af Peugeot 405 Dakar Rally bilen der blev brugt på Pikes Peak i USA,.


Dette er simpelthen den meste eksplosive Audi Rallybil. Den legendariske S1.


Martini + Lancia - kan det være mere berømt? Nåhh jo der var noget med Porsche...


Den ser ikke ud af meget den lille Metro, men er designet af Patrick Head fra Williams.


Stor voldsom og Toyota


Så er vi oppe i nutiden. Mini med Kris Meeke bag rattet.


Et sjældent syn - Ken Block kører ligeud - men røgen bag indikerer voldsomme doughnuts!

Blandede godter.


Ikke et uheld undervejs - nej sådan kørte han de lidt over 2 km.


6 hjuler eller Audi med tvillinghjul? Næh Auto Union fra 1936, 6 liter med supercharger og Nick Mason bag rattet.


Stirling Moss har trukket sig tilbage fra racing - igen - men viste denne Ferguson-Climax project 99 frem. Hans favorit F1 bil.


Fra dengang F1 var en cigar med motor i bagenden. BRM fra 1965 med Richard Attwood bag rattet.


McLarens nye supersportsvogn i sports trim.


Jimmy Milner i sin ikke særligt meget standard Celica. Den var uhyggeligt hurtig.


En turbinedrevet motorcykel med 400 heste. For mange åbenbart, for han skvattede...


Noget af et afgangsrør!

Goodwood Action Sports

En ny aktivitet i år på cricket banen, hvor der i tidens løb har været Land Speed Record udstilling, Dragstere og meget andet var i omdannet til en BMX. minimotorcykel og crosser bane med hop, ramper og alt det farlige. Især crosserne var imponerende i deres frygtløse opvisning. Men mon ikke der kom anvendelse for plastre i løbet af weekenden - især BMX'ernes rytteres knæ så ramte ud. Fin underholdning, men måske nok lidt højrøstet!


Der ER fuld kontrol!


Se mor - uden hænder!


Ned skal han jo nok komme!

Har Kurt Thorsen fået et nyt job?

I den lange række af underholdende elementer optrådte de skøre karakterer fra 'Wacky Racers' ved at rende rundt og terrorisere med vandpistoler. Åbenbart ser det ud til at Kurt Thorsen har fået et lille nebengeschäft. Pas på med underskrifterne drenge!


Wacky Racers på slap line med vandpistoler.


Jamen er det ikke Kurt Thorsen...?


Et helt ufatteligt svineri kom for dagens lys efter 180000 tilskuere begyndte at sive hjemad...


2012 - bring it on!