Senna-the movie
Fair eller tvær? Vind DVD'en!


Af Flemming HansenDet er jo nok en af de film hvor en vis forudgående kendskab til emnet klart er en fordel. Dels bliver det nemmere at genkende hovedpersonerne og det er også nemmere at følge plottet om man så må sige.

Alt i alt er det en fremragende sammenklippet film fra alle mulige kanaler. Der er ikke nogen skuespillere eller fortællere eller noget distraherende i filmen. Den består udelukkende af de klip der har kunnet sættes sammen fra private optagelser og ikke mindst FIA’s store arkiv. Det er en ægte dokumentar, hvor der ikke er genskabt noget af det.

Der startes blødt ud med nogle kornede indslag omkring gokart som Senna omtaler som ’rigtig racing’, hvor der ikke var penge involveret. Men nu kom Senna jo også fra en velhavende familie, hvor han som det også nævnes i filmen får frie hænder til at jagte sin drøm om F1. Det var der jo nok mange herboende der også kunne drømme om, men er ikke udstyret med de samme velhavende forældre.

Derfra går vi over testen hos Williams i 1983 til Monaco i 1984, hvor der naturligvis er fokus på det berømte regnplagede og afkortede løb, hvor Senna for første gang trådte ind på verdensscenen overfor den dominerende Prost. Senna fejrer det som en sejr men er skuffet da han finder ud af at det faktisk var Prost der vandt løbet, da resultatet blev fastlagt på omgangen før.


Den første sejr i regnvåde Estoril 1985.


Regnvejrsløbet på Estoril i 1985 vises naturligvis også da det var Sennas første sejr, hvorefter det går hurtigt frem til 1988 og de altdominerende Senna og Prost i McLaren MP4/4, hvor Senna vinder VM på Suzuka på et hængende hår. Men igen er det Monaco der er omdrejningspunktet. Senna begår en fejl og brager ind i barrieren efter at have domineret løbet totalt. I skuffelse og frustration gemmer han sig i sin lejlighed i 3 timer før nogen ser ham igen. Prost vandt løbet, hvilket virkelig ramte Senna hårdt og proklamationen var at fejl nu var et overstået kapitel og Gud var med ham. Gud fyldte meget for Senna, hvilket Prost med slet skjulte himmelvendte øjne kommenterer.

1989 blev et fjendskabs år der kulminerede på Suzuka. Kimen blev lagt før, men den opstod paradoksalt nok på Imola da Prost i Sennas øjne overtrådte en fast aftale om ikke at overhale. Det ser man ikke i filmen – men naturligvis ’the big bang’ på Suzuka, hvor det kommer til det berømte sammenstød i Casio chikanen. Forud for løbet Senna bliver skubbet i gang og ’skyder genvej’ gennem dækbarrieren.


DEN situation fra Suzuka i 1989...

Nu lægger jeg mig nok ud med overbeviste Sennaister – men hvis jeg skal pege på en svaghed i filmen er at den ikke rigtig er objektiv. Den tager Sennas standpunkt som omdrejningspunktet og det får Alain Prost og ikke mindst Jean Marie Balestre til at fremstå som franske klovner – mildest talt. For Balestre er der nok noget om det – han blev jo omtalt som Napoleon. Men Prost led bare den skæbne at være en brilliant kører i samme team som Senna. Prost bliver også fremstillet som udspekuleret og med skarp politisk sans - men som en journalist udtrykte det: "Senna he wrote the bloody book on politics".

Så man skal tage filmen som det den er. Et portræt af en gudsbenådet racerkører med et ufatteligt talent - på det nærmeste fortalt af ham selv.

Absolut en seværdig film som uden problemer henter 6 skruenøgler af 6 mulige.

Vind DVD'en

Universal Pictures har sat et antal DVD'er på højkant i en F1journal konkurrence

Hvilket startnummer i F1 er ikke brugt af Ayton Senna?

Svarmuligheder:

  • A - 12
  • B - 27
  • C- 5

send svaret på en email inden den 1. september kl. 12.00 til:

FLH[at]vip.cybercity.dk (Udskift [at] med @)

med overskrift 'Senna konkurrence' og i mailen angiver du det rigtige svar, sammen med dit navn adresse og postnummer. Svarer du rigtigt er du med i lodtrækningen om en DVD. Du kan kun indsende ét svar. Evt. efterfølgende mails vil blive slettet og ikke deltage i lodtrækningen. F1journal.com medarbejdere kan ikke deltage i konkurrencen og vinderen får direkte besked.