Er De forvirret?
Varm luft i F1 -også i bilerne!

af Flemming Hansen


Blown diffusor version 1990!

Må de nu heller ikke det?

Man må sige at fokus på den tekniske side af F1bilerne har det med at dreje sig om bagenden. Den del der på godt dansk efterhånden er kendt som 'diffusor' i mangel af et dækkende begreb på dansk. I 2009 var det den sindrige dobbelte diffusor indført at Brawn som alle efterfølgende kopierede. Den blev jo så gjort ulovlig i 2011 og det var så op til designerne at lave løsninger der skulle hive den mistede downforce tilbage igen.

Løsningen blev at lede udstødninggasserne igennem diffusoren for at bruge den varme luft til at generere tabt downforce. Den virker så naturligvis kun lige så længe klampen holdes i bund så derfor var det at nogle designere - nok især en vis Adrian Newey - der fandt på at lade motorstyringen klare det på den måde at selvom der lindes på gaspedalen så ledes der stadigvæk benzin igennem motoren som om at der var fuld gas på og dermed også fuld virkning af diffusoren. Kort sagt man udnytter varm luft!

Men det er langt fra nye tanker - se bare billedet for oven, hvor Lotus anvendte dette i 102'eren - men også langt tidligere. Ja faktisk var det Renault der i 1983 for første gang forsøgte sig med at bruge udstødningen som gratis downforce generator.


2009 - men nu old school udstødning!


Det vil FIA gerne forsøge at stoppe ved at forbyde hotblown diffusor - altså den situation hvor man bruger at gasse motoren op selvom speederen er løftet. Men det kom ikke til at ske da teamsene satte sig imod og det hele endte foreløbigt på Silverstone med en tilbagetrækning. Sikkert også fordi det ville være utroligt svært at spotte overtrædere - men det er jo noget helt andet.

Jeg forstår bare ikke hvorfor FIA går så meget efter designerne? Der er i forvejen nærmest stemplet standard F1 biler i hele feltet, hvor der er umådeligt lidt frirum til at tænke alternativt, så hvorfor slå ned på noget der sådan set er brugt i årtier. Godt nok sker det nu i en sikkert umådeligt meget dyrere udgave - men hvornår har det holdt F1 tilbage?


Hvad betyder Rupert Murdoch for F1?

Her efter News of The World skandalen er en vis Rupert Murdoch kommet ret meget i vælten - den negative del. Det kan måske være gode nyheder for formel 1! Det der truede i horisonten var at Rupert Murdoch ville opkøbe BSkyB giganten i England og på sigt derved købe BBC ud af F1 rettighederne. Sandsynligvis med henblik på at lave F1 til 'pay-per-view' som det var for omkring 10 år siden med det såkaldte digitale signal, der var købeudgaven af F1 udsendelserne, hvor standard signalet var uden on board kameraer og i det hel taget med langt færre kameraer. Det er noget de fleste teams har taget afstand fra da de retteligt mener at deres sponsorere forventer at komme ud til det bredest mulige publikum.

Nu er Rupert Murdoch i fedtefadert og News Corp har opgivet at købe BSkyB, men man kan kun som F1 fan frygte for Bernies ideer, der ser ud til meget gerne, at ville indkassere yderligere nogle fantasilioner for de kommercielle rettigheder til F1. Så som F1 fan kan man vist kun tage én sæson af gangen og håbe på det bedste. Nu kan man så sige at F1 i øjeblikket i Danmark ikke er gratis at se, da al dækning er overgået til ViaSat gruppen efter TV2 måtte give slip på grund af økonomiske problemer. Men i øjeblikket skal vi da ikke yderligere til pungen som ved f.eks. diverse boksekampe... Men hvor længe?

 

Hårde tider for nogle af talenterne...


Kevin Magnussen vinder. Det vil vi gerne se meget mere af! © Jakob Ebrey via KevinMagnussen.com

Efter en ikke særligt overbevisende start på sin F3 karriere er Kevin Magnussen for alvor kommet i vælten med sejre og gode resultater - men desværre også uheld præger sæsonen. Kevin er en af seriens hurtigeste kørere, men må alligevel tage til takke med en relativt beskeden 5. plads efter sidste løb på Paul Ricard, hvor han lå til at vinde, men blev kørt af banen i sidste sving af en konkurrent...

Kevin Magnussen var så tæt på at tage sin fjerde sejr i det engelske Formel 3 mesterskab, som man kan komme, da sjette afdeling blev afviklet på Paul Ricard i Frankrig. I allersidste sving af hovedløbet og med udsigt til det ternede flag, blev Kevin påkørt så hårdt bagfra af en konkurrent, der forsøgte en vanvittig manøvre, at Kevin var ved at vælte rundt. Kevins Dallara-VW racer blev så beskadiget, at Kevin ikke en gang kunne passere målstregen, så nøjagtig som på Nürburgring, hvor det var en motorfejl der kostede sejren, blev Kevin snydt for en sejr i allersidste øjeblik. Da Costa, der påkørte Kevin i sidste sving, blev siden pålagt en 30 sekunders straf for sin forseelse.


Kevin Magnussen før start © Jakob Ebrey via KevinMagnussen.com

Kevin førte hovedløbet fra pole position, men var under pres af holdkammerat Felipe Nasr. Det førte til kontakt mellem de to, hvor Nasr’s frontvinge ramte Kevins bagdæk, så det blev lettere beskadiget. Bag Nasr lå portugiseren da Costa, som drog fordel af situationen og kom op på andenpladsen. De tre biler fortsatte så tæt, at de oftest var dækket af kun 1,5 sekund. Det var en tæt duel og da Nasr og da Costa byttede positioner frem og tilbage på næstsidste omgang, gav det Kevin et mindre hul, da han gik ud på sidste omgang. Da Costa ville dog have sejren for enhver pris ”Kevin was much slower than me, and I was going to go for it…”. Kevin måtte betale prisen for da Costa’s overambitiøse forsøg i sidste sving og i stedet fik mesterskabsførende Nasr foræret endnu en sejr på et sølvfad.

Så Kevins indsats må siges at være godkendt - men der kan sagtens strammes op!


Men hvad med de andre?

I forhold til resten af 'drengene' ser det ud til at Kevin har det meste på det tørre. Der er meget der kan forårsage dårlige eller manglende resultater - uheld - dårligt materiel - konkurrenter der vædrer en men nok allermest vigtigt - penge, hvor talentet som regel kun er næstmest vigtigt.

Det er synd at sige at de positive resultater står og banker på når vi kigger på det relativt store felt af unge mænd i diverse serier i Europa. Mikkel Mac, Marco Sørensen, Dennis Lind, Michael K. Kristensen og Johan Jokinen har med vekslende held lavet resultater der ikke ligefrem rydder forsiderne, men så er der måske alligevel lyspunkter!

Marco Sørensen ligger i øjeblikket 2'er i den tyske F3 serie med 18 point op til den førende New Zealænder Richie Stanaway og 26 point foran nr. 3. Absolut godkendt.

Mikkel Mac går det ikke specielt strygende for i den stort anlagte FIA Formel 2 serie. Det er blevet til nogle sekundære resultater på Nürburgring og han ligger med 14 point på en meget beskeden 13. plads og der er langt op til mesterskabsførende Mirko Bortolotti der vinder sejre på stribe og har 159 point. Ikke godt nok.

Dennis Lind og Kean Kristensen kører i den tyske ADAC Formel Masters og der deler de faktisk 5. pladsen med 83 point - men der er langt op til tyskeren Pascal Wehrklein der fører serien med 221 point. Det er vel ok uden at være prangende.

Michael K. Kristensen i GP3 serien ser ud til at have det svært. Siden den gode start er der ikke kommet point på kontoen og han ligger på en beskeden 14.plads med 7 point. Det der gør det rigtigt skidt er at denne serie køres sammen med F1 løbene i Europa og dermed lige foran næserne på F1 cheferne. Derfor kræver det måske især gode resultater og der må det konstateres at Michael er faldet igennem. Det kan naturligvis skyldes mange ting - materiel - held - osv. Men den historie har Martin Whitmarsh og Co. sikkert hørt mange gange før. Ikke godt nok.

Johan Jokinen har tilsyneladende talent i overflod og brillierede i den Europæiske F3 serie med rigtigt fine resultater af dem man gerne vil have - nemlig sejre. Men pengene og /eller teamejers tålmodighed er løbet tør og Johan kører ikke i øjeblikket ser det ud til. Godkendt så længe det varede.


Næste gang.

Sommeren eller hvad det nu er vil være overstået og vi har været til CHGP i København og Jan Magnussen eneste optræden på dansk jord i 2011 - Camaro cup på Jyllandsringen ved Grand Prixet - og vi får se om Sebastian Vettel ikke ret tidligt får lukket skabet til VM i 2011...

 

Flemming Hansen
Redaktør