Sæsonstart i Østen.
Drøje hug til Red Bull

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Sæsonen er i gang!. © GrandprixPhoto

Australiens GP: Melbourne Albert Park
2012 FORMULA 1 QANTAS AUSTRALIAN GRAND PRIX

Godt nok var det Lewis Hamilton der havde pole position til dagens Formel 1 løb fra Albert Park i Melbourne. Men hans tid i front var rigtig kort. Allerede på de første meter smuttede Button fra ham og fra da af var der ingen tvivl om hvem der førte løbet. Ikke engang da Button var i pit og Hamilton fik en enkelt omgang i front, var man i tvivl. Bag Button var der kampe, dueller, uheld og løfter om en spændende sæson.

Vettel og Schumacher havde begge gode starter, mens Webber startede ligesom sidste år, nærmest i bakgear. Derudover blev Webber ramt af en anden kører på vej gennem første sving, hvilket vist heller ikke gjorde hans dag bedre. Alligevel endte han på en 4. plads, bag de McLaren racere og teamkollegaen Sebastian Vettel. Blandt de tre første skete der ikke meget. Vettel knaldede på et tidspunkt speederen gennem gulvet, hvilket bragte ham fra 3. pladsen til 2. pladsen, mens Hamilton var i pit.
McLaren forsøgte sig ellers med en fantastisk taktik ved det andet pitstop. I erkendelse af at dækkene, når de bliver slidte, bliver rigtig slidte, besluttede de sig for at skifte dæk på begge biler på samme omgang. Button og Hamilton lå som nr 1 og 2, med en 10 - 15 sekunders mellemrum. Altså var der ikke plads til at fejle - Button kom i pit og fik fire nye dæk, kørte og så holdt Hamilton der. Og alligevel var ikke nok til at han kunne beholde 2. pladsen - Vettel fik lige kilet sig mellem de to McLaren racere.


Sauber med begrænset budget har skabt en fin racer. © GrandprixPhoto

Michael Schumacher tog 3. pladsen da starten gik, og hyggede sig øjensynligt med sin placering, indtil han glemte at dreje. Forklaringen var at gearkassen ikke reagerede, da han skiftede ned, hvorfor farten naturligvis var lige overkanten. Udover en tur og græsplænen, måtte den gamle mand så liste tilbage til pitten og sige farvel og tak for i dag. Men Mercedes havde dog demonstreret mere end sidste år.

Også Rosberg havde lejlighedsvist et godt løb, men mod slutningen gik det helt galt og på sidste omgang trillede han baglæns ud af pointene og endte på en noget beskeden 12. plads. Så der er potentiale i bilen, men der skal stadig lidt mere til at Red Bull og McLaren for alvor bliver bekymrede.

En af de store overraskelser i kvalifikationen var Lotus, hvor tilbagevendte Romain Grosjean var nr. 3, mens tilbagevendte Raikkonen blev elimineret i Q1. Men et er at køre hurtigt, et andet er at køre! Grosjean har været væk fra F1 i et stykke tid og starten han lavede var ikke lige den bedste. Men afsted kom han dog og klarede sig egentlig ganske nydeligt. Altså indtil Pastor Maldonado gerne ville forbi og måske ikke ligefrem gav ham meget plads, men på den anden side virkede Grosjean heller som om han lettede foden fra speederen. Maldonado overlevede uden men, mens Grosjean måtte udgå.

Pastor Maldonado i Williams havde et godt løb, han havde været overraskende hurtigt i kvalifikationen. Og da sidste omgang startede lå han på en 6. plads og pressede en relativ anonym Fernando Alonso på en 5. plads. Men ganske uprovokeret lavede han en fejl på sidste omgang og strøg af banen og brækkede sin brækkede næse på muren. Han endte dog med at blive klassificeret som nr. 13.


Nevøen til ham den store kører. Det er vist kun navnet der matcher © GrandprixPhoto

Var Fernando Alonso anonym i sin Ferrari, skulle Felipe Massa nok skaffe sig lidt omtale. Og det på trods af at han kørte mestendels udenfor top 10. Men tilgengæld kørte han sammen med Bruno Senna i den anden Williams. Senna overlevede, men endte som nr. 16 - fire omgange efter Button. Massa kom tilbage til pitten, men kom aldrig derfra. Hans tid hos Ferrari virker mere og mere som noget på vej mod en afslutning. I skrivende stund er de ved at at afgøre om en af de to herrer Massa og Senna skal straffes.

Kaos på sidste omgang betød også at Rosberg faldt drastisk tilbage, ikke at det havde noget med Maldonado at gøre. Men han røg uden for pointene, mens den altid spændende Kobayashi hentede 6. pladsen hjem for næsen af Kimi Raikkonen, der i den grad nød godt af de tætte dueller. Da sidste omgang startede lå han på en 10. plads!

Perez i Sauber blev nr. 8 foran Ricciardo i Toro Rosso. Det sidste point gik til Paul di Resta i Force India. Den anden Force India med Hülkenberg var blevet elimineret på første omgang.

Der blev også en enkelt omgang SC, da Petrovs Caterham gik i stå på langsiden. Det betød at en lastbil skulle ud at hente den - hvilket gav den lidt absurde situation at den kom til at
ligge foran SC'en og dermed dikterede farten i feltet. Men den kunne nok ses på lang afstand.

Et godt åbningsløb, godt med drama - mestendel på den gode måde. En fortjent vinder - den eneste pæne bil i feltet! Og et fejlfrit løb af Button. Og til kommentatoren på 3+ kan man måske lige nævne at den engelske nationalsang IKKE er Rule Britannia.Resultatet af Australiens GP

1 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
2 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
3 Lewis Hamilton................................. McLaren-Mercedes
4 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
5 Fernando Alonso................................ Ferrari
6 Kamui Kobayashi................................ Sauber-Ferrari
7 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
8 Sergio Perez................................... Sauber-Ferrari
9 Daniel Ricciardo............................... STR-Ferrari
10 Paul di Resta................................. Force India-Mercedes

Malaysias GP: Sepang International Circuit
2012 FORMULA 1 PETRONAS MALAYSIA GRAND PRIX


Perez var nok den gladeste mand og kunne løfte det første trofæ for Mexico i 41 år. © GrandprixPhoto

Regnvejr, afbrydelser, overhalinger og overraskelser; det var indholdet af Det Malaysiske Grand Prix på Sepang. Fernando Alonso vandt, overraskende, men hårdt presset af Sergio Perez, der med sin 2. plads fik sit gennembrud og hentede Saubers bedste placering i Formel 1. Langt, men godt løb, og sæsonen tegner rigtig spændende.

Da starten gik, i den lette malaysiske regn, var det ellers manden på pole, Lewis Hamilton, der kom bedst afsted, tæt fulgt af holdkammerat Button - og det hele lignede endnu en dag med McLaren dominans, og konturerene til en meget lang og meget sølvfarvet sæson tegnede sig, men fortegnede sig igen ret hurtigt.

Michael Schumacher startede på en 3. plads og i dag var den dag hvor Mercedes gerne skulle omsætte gode træningsresultater til faktiske resultater. Det skete dog ikke - og allerede på vej mod første sving var veteranen blevet passeret af to Red Bulls og Grosjeans Lotus. Franskmanden lavede en fantastisk start, men havde igen en kort weekend. Tidligt i løbet ramlede han sammen med Schumacher og de endte begge i den tunge ende af feltet, senere sejlede han af i en af de mange søer der var på banen, ret tæt på at løbet blev sat på stand-by, først med SC senere med rødt flag.

Schumacher overlevede bedre, og holdt bilen på ret kurs og kørte rundt på sekundære placeringer, men var heldig med at arve en 10. plads da Maldonado igen måtte udgå mod slutningen af et løb. Og dermed fik Mercedes deres første point i 2012. Rosbergs løb var heller ikke noget værd at samle på og han endte på en 13. plads. Så om Mercedes virkelig har noget at byde på i løbene, er stadig uafklaret.


Ja køn er den ikke, men med Alonso bag rattet og lidt vand, så er det en vinder. © GrandprixPhoto

I front så det som sagt ud til at det skulle blive noget med McLaren. Men overraskelsen hed Perez. Mens alle andre havde startet løbet på intermediate dæk, havde mexicaneren valgt rigtig regnvejrsdæk. Det betød at han ligeså stille trillede op gennem feltet, mens de andre skiftede dæk, og da løbet blev pauset, var han på en 2. plads efter Hamilton.

Button faldt fra kort efter løbet var blevet genstartet. Han skiftede ellers dæk på det rigtige tidspunkt, men så mødte han en HRT, med Karthikeyan ved roret. Og den skulle ikke give plads, for den var faktisk foran McLaren raceren. Om det var det faktum Button overså, da han så en HRT foran sig, vides ikke, men i al fald ramlede de lidt sammen og Button måtte i pit igen, han var ellers kommet foran Hamilton ved pitstoppet.

Hamilton havde på sin side ikke meget held ved pitstoppene i dag. Da han endelig fik slicks på hjulene, måtte han i pit igen den følgende omgang, fordi de havde glemt at justere på kølingen til bremserne...

Alonso fik det optimale ud af regn og SC og så videre og hentede en flok placeringer ved pitstop, og kom ud på 2. pladsen lige bag Perez i Sauber! Det holdt ikke længe - det kan godt være Perez er på vej til Ferrari, men at holde Alonso bag sig, i regnvejr, er ikke nogen nem opgave. Og desuden var der stadig ingen der for alvor regnede med Sauber og Perez - at de havde fået det optimale ud af situationen er sådan noget de kan finde ud af hos Sauber. Men tilgengæld er de sjældent hurtige nok til at kæmpe mod, når de "store" kommer bagfra. Så på det tidspunkt lignede det forventede scenarie at Perez ville flyde nedad i feltet, mens Hamilton hurtigt ville komme forbi og tage kampen op mod Alonso.

Men det var ikke det, der skete. I stedet blev Hamilton kørt agterud af Perez - og da banen tørrede og de skiftede til slicks trykkede den unge mexicaner på speederen og satte efter Alonso og pillede sekund efter sekund af hans forspring. Sejren virkede endda inden for rækkevidde, hvis han altså kunne finde en vej rundt om en Ferrari.


Cool Kimi. Tosset fejl i Australien - men tilbage i Malaysia. Kimi vinder løb i år © GrandprixPhoto

Men det kunne han ikke, selvom han kun var et halvt sekund efter Alonso blev det aldrig til et rigtigt forsøg. I stedet blev det til en uprovokeret kørerfejl, der åbnede afstanden op igen til fem sekunder. Og selvom Perez igen halede ind på Alonso var det for sent at gøre noget ved det. Men det er ikke det væsentlige, det væsentlige er den fart Perez havde, og hvor veldisponeret han kørte. Han truede Alonso i hvad der på papiret er en svagere bil, mens Massa i den anden Ferrari mest var i fokus når han blev overhalet Toro Rosso racere i kampen om 15. pladsen...

Hamilton kom hjem på en 3. plads og er nu foran både Button og Vettel i VM kampen - mens Alonso jo godt nok fører. Vettel fik punkteret sit baghjul da han lå på en 4. plads. Han røg uden for pointene, mens Webber overtog 4. pladsen - og dermed fik vi det første løb i umindelige tider, uden en Red Bull på podiet. På 5. pladsen kom en velkørende Kimi Raikkonen i Lotus, mens Bruno Senna i Williams var dagens anden overraskelse. Han kan åbenbart godt lide en let fugtig bane, den dreng.

Paul di Resta og Nico Hülkenberg sikrede Force India en god eftermiddag med placering som hhv. nr. 7 og nr. 9. Imellem dem var en ganske imponerende Jean-Eric Vegne i Toro Rosso, der tidligere i den grad havde sat Massa på plads i en lille duel de to havde. Det sidste point gik som sagt til Schumacher.

Et spændende løb, med en Alonso der fortjent fik en hårdt tilkæmpet sejr - og et løb hvor der faktisk var kamp om 1. pladsen, i al fald indtil Perez slog sig selv lidt ud. Efter to løb har ni af
de 12 teams scoret point. Det hele tegner til en lovende og spændende - og ikke mindst jævnbyrdig sæson, hvor dagsformen i den grad kan komme til at spille ind.

Resultatet af Malaysias GP

1 Fernando Alonso................................ Ferrari
2 Sergio Perez................................... Sauber-Ferrari
3 Lewis Hamilton................................. McLaren-Mercedes
4 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
5 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
6 Bruno Senna.................................... Williams-Renault
7 Paul di Resta.................................. Force India-Mercedes
8 Jean-Eric Vergne............................... STR-Ferrari
9 Nico Hulkenberg................................ Force India-Mercedes
10 Michael Schumacher............................ Mercedes


Stillingen i VM 2012 for kørere:

1 Fernando Alonso..............Ferrari................ 35
2 Lewis Hamilton.............. McLaren-Mercedes....... 30
3 Jenson Button............... McLaren-Mercedes....... 25
4 Mark Webber................. Red Bull Racing-Renault 24
5 Sergio Perez................ Sauber-Ferrari......... 22
6 Sebastian Vettel............ Red Bull Racing-Renault 18
7 Kimi Räikkönen.............. Lotus-Renault.......... 16
8 Bruno Senna................. Williams-Renault........ 8
9 Kamui Kobayashi............. Sauber-Ferrari.......... 8
10 Paul di Resta.............. Force India-Mercedes.... 7
11 Jean-Eric Vergne........... STR-Ferrari............. 4
12 Daniel Ricciardo........... STR-Ferrari............. 2
13 Nico Hulkenberg............ Force India-Mercedes.... 2
14 Michael Schumacher......... Mercedes................ 1
15 Nico Rosberg............... Mercedes................ 0
16 Pastor Maldonado........... Williams-Renault........ 0
17 Timo Glock................. Marussia-Cosworth....... 0
18 Charles Pic................ Marussia-Cosworth....... 0
19 Felipe Massa............... Ferrari................. 0
20 Vitaly Petrov.............. Caterham-Renault........ 0
21 Heikki Kovalainen.......... Caterham-Renault........ 0
22 Pedro de la Rosa........... HRT-Cosworth............ 0
23 Narain Karthikeyan......... HRT-Cosworth............ 0
24 Romain Grosjean............ Lotus-Renault........... 0Stillingen i VM 2012 for teams:

1 McLaren-Mercedes.................................. 55
2 Red Bull Racing-Renault........................... 42
3 Ferrari........................................... 35
4 Sauber-Ferrari.................................... 30
5 Lotus-Renault..................................... 16
6 Force India-Mercedes............................... 9
7 Williams-Renault................................... 8
8 STR-Ferrari........................................ 6
9 Mercedes........................................... 1
10 Marussia-Cosworth................................. 0
11 Caterham-Renault.................................. 0
12 HRT-Cosworth...................................... 0