Årets F1 felt
Anno 2012

Af Michael D. Ewert.


© Sahara Force India


Endelig kom de nye biler.

Efter flere måneders pause var der stor glæde, da de første præsentationsdatoer blev annonceret, og 1. februar nærmede sig. Endelig skulle vi se 2012-modellerne, og det var med en vis form for spænding, og en vis form for ærefrygt. For inden den første bil overhovedet var præsenteret, meldte Ferrari ud, at deres nyeste bil ville være grim. Men hvordan skulle det kunne lade sig gøre at gøre en Ferrari grim?

Svaret kom få dage efter, da Caterham overhalede samtlige andre teams og præsenterede eksklusivt i det engelske magasin ’Formula One Racing’. Bladet skulle udkomme den 26. januar, men selv om det normalt går stærkt i Formel 1, så viste det britiske postvæsen sig at være hurtigere. Bladet nåede derfor frem til abonnenterne allerede den 25. januar, så Caterham tog konsekvensen og udsendte det første officielle billede af deres bil.


Det første billede af Caterham CT1, der viste at Ferrari ikke løj. 2012-bilerne bliver ikke pæne. © Caterham F1

Nye regler på sikkerhedsområdet indikerede, at der ville komme et knæk på midten af næsen, og da først Caterham var blevet fremvist, så begyndte flere hold at melde ud, at deres biler også ville få årets karakterisiske ’bump-næse’. Et hold som holdt lav profil var McLaren, og 1. februar skulle vi få svaret på holdets manglende udtalelser omkring ’bump-næsen’.

McLaren - kend den ikke på knækket.

McLarens MP 4-27 blev præsenteret som den flotteste bil i Formel 1, hvilket Jenson Button gjorde opmærksom på under live-transmissionen af præsentationen, der kunne ses på nettet. For MP 4-27 havde nemlig en almindelig næse, og med stolthed fortalte ingeniørerne, hvordan de havde læst reglementet anderledes end de andre hold.

Med McLaren med en almindelig front og en Caterham med en ’bump-næse’ blev der set frem til de andre præsentationer, men det blev mere og mere klar for alle, at ’bump-næsen’ var obligatorisk. Først da Ferrari præsenterede deres misfoster af en F2012, siden Force India samme aften, og da verdensmestrene fra Red Bull Racing med designgeniet Adrian Newey få dage senere præsenterede RB8 med ’bump-næsen’ stod det klart. Bilerne i år bliver ikke kønne.

De færreste er i tvivl om, at McLarens MP 4-27 er den bil, der er mest ’Easy on the eye’, men Formel 1 er en sport, hvor den grimme ælling kan blive den smukkeste svane, men det kræver, at den vinder.


© HRT F1


Pedro de la Rosa vendte tilbage til et løbssæde hos HRT F1 i stedet for at sidde på bænken som reservekører hos McLaren. I årets første test på Jerez fik han lov at teste Hispanias F111 for at få lidt følelse med bilen.

Kun to hold nåede aldrig testbanerne med 2012-modellerne. FIA har i år indført den logiske regel, at alle biler skal have bestået de obligatoriske crashtests før de må teste, og ikke overraskende havde Marussia Racing Team F1 og Hispania Racing Team F1 begge store problemer med dette. Det lykkedes naturligvis for begge hold at få bilerne godkendt, men begge bundhold måtte bruge en ’Filming day’ på at shakedownteste og præsentere deres nyeste biler.

Marussia og Hispania stillede derfor op til årets første løb i Australien med to biler, hvis potentiale på alle måder var ukendt. På dette tidspunkt hvor du læser denne artikel, er årets første to løb blevet kørt, og hvor det lykkedes for Marussia at kvalificere sig til løbet i Australien, så var det deja-vu for HRT. De to Hispania-racere var udenfor 107%-grænsen i kvalifikationen, så holdet måtte se det første løb fra pitmuren. Præcis som i 2011.

Hvordan ser det så ud for 2012


© Getty Images/Red Bull Racing

Red Bull Racing RB8

6. februar præsenterede Red Bull Racing den nyeste RB8, designet af Adrian Newey, i en noget usædvanlig præsentation. Væk var det obligatoriske photoshoot med kørerne, der trak klædet af den nye bil for siden at blive fotograferet ved bilen. Forklaringen var simpel og et resultat af 2011, hvor bilen blev præsenteret i Valencia foran pitgaragen.

I en sport hvor hemmeligheder og innovative tanker kan gøre forskellen mellem sejr og bund, så tilbageholder man så mange informationer som muligt for de konkurrerende hold, og i Valencia året før havde fotografer gennemfotograferet bilen så effektivt, at alle ydre dimensioner var kendt og aerodynamikken analyseret.

Så i år måtte vi nøjes med nogle computerskabte billeder, og så vente på at se bilen ude på testbanerne. En af detaljerne som der stadig bliver stillet spørgsmålstegn ved er ’brevsprækken’ foran kørerne. Den officielle forklaring er, at det er køling til kørerne, men ikke mange tror på dette.


© Getty Images/Red Bull Racing

Billedet af RB8 efter de tre pre-sæsontest var blandet. Bilen er hurtig, ingen tvivl om det, men samtidig toppede den aldrig testtiderne. Nu nævner jeg det her, men det er fælles for alle holdene, at man aldrig rigtig kan vinde, hvem der sandbagger, hvem der kører efter sponsorer og hvilket program de forskellige hold kører.

Der var dog ikke den samme glæde og optimisme at spore hos kørerne som året før, og selvom jeg ikke er i tvivl om, at holdet nok skal tage både sejre og blande sig i topstriden, så virker det efter årets første to løb som om holdet halter bagefter McLaren.

Billedet kan dog sagtens vende til næste løb i Kina, da der bliver arbejdet på højtryk hos samtlige hold for at optimere deres biler i årets første treugers pause, men de vise sten er ikke blevet fundet endnu hos Red Bull.


© McLaren Media

McLaren-Mercedes MP 4-27

McLaren blev det andet hold, der præsenterede deres 2012-udfordrer. Det skete 1. februar hjemme i Woking, og stor var glæden da Jenson Button og Lewis Hamilton trak klædet af den nye bil og fremviste en bil uden den ’bump-næse’ vi havde set hos Caterham.

Det var første gang de to kørere så bilen i virkeligheden, og man kunne se at det var noget de kunne lide. Det gamle ordsprog ’If it looks fast it probably is’ hang i luften, og testkørslerne viste, at der var noget om det. Begge kørere nåede flere hundrede omgange, og tekniske problemer var få, mens tiderne samtidig var gode.


© McLaren Media

Jenson Button virker supermotiveret og med et stabilt bagland til at bakke ham op. Farmand John er altid at finde i garagen, og kæresten Jessica Michibata bringer den sidste ro. Lewis Hamilton har gjort meget for at få styr på baglandet. Han har fået tilknyttet en ny manager, Nicole Scherzinger er blevet droppet forholdet til farmand Anthony er blevet bedre igen, og Lewis kom til Australien med fornyet motivation.

Holdet der tidligere var hans er mere og mere blevet Jenson Buttons, og det skal der laves om på. Lewis har det ikke godt som andenviolin i en ego-sport, og der står meget på spil for den engelske kører. Årets første to løb har vist, at Lewis Hamilton er tændt. To pole positions er en god start på sæsonen, men i Australien bummede han starten og blev overhalet af Jenson Button, og i Malaysia tabte han i regnen.

I Malaysia var Nicole Scherzinger tilbage i pitgaragen, og selv om farmand Anthony ikke er fast gæst, så fristes man til at sige, at man aldrig kommer foran, hvis man altid går i andres fodsport. Jenson virker til at hvile i sigselv, imens Lewis har sine dæmoner at slås med. Det bliver måske ikke altid kønt, men det bliver helt sikkert underholdende.


© Ferrari Media

Ferrari F2012

3. februar var dagen mange havde set frem til. Denne dag skulle Ferrari præsentere F2012, og med Ferraris udtalelser om en grim bil, var det med ærefrygt at Fernando Alonso og Felipe Massa trak klædet af F2012 og fremviste en grim ælling. F2012 har også ’bump-næsen’ så her havde Ferrari ret. Bilen er grim.

Efter sidste års alt for konservative racer, så har man arbejdet på at være radikal og innovativ med F2012, og taget en langt mere aggressiv tilgang til F2012. En manøvre der enten bringer succes eller fiasko. Ferrari har tidligere lavet nogle spændende forsøg, der er endt galt. I nyere tid er det nok Ferraris 1992-model F92A, der har været den største fiasko for holdet.

Det hele startede skidt for Ferrari. Felipe Massa havde fået æren af at køre et par omgange rundt på Fiorano og vise F2012 i al sin styrke, men vejrguderne havde dækket banen med sne og lagt et kuldetæppe henover banen, der gjorde at shakedown-testen måtte aflyses.

Derfor blev det først ved årets første presæsontest at bilen fik lov at komme på banen. De tre forårstest bød primært på skuffelser, men så engang imellem kom der en fantomomgang, der bragte Ferrari øverst. Fernando Alonso har dog været hurtig til at holde forventningerne i ro, og den umiddelbare konklusion efter testene var at F2012 er en fejlkonstruktion.


© Ferrari Media

Ferrari har Fernando Alonso og ham skal de være glade for. I årets første to løb har han lavet mirakler i F2012, og kørt langt hurtigere end bilen kan, og en femteplads i Australien var mere end Ferrari havde turdet håbe på. En uge senere i Malaysia skulle det blive langt bedre, men det krævede vejrgudernes indblanding.

Da vejrguderne sendte kaskader af vand ned i Malaysias grand prix spillede hele til Ferraris fordel, da Fernando Alonso pludselig førte løbet. Hårdt presset af Ferraris kundeteam, Sauber Motorsport, endte spanieren med at tage en sejr, der om muligt har endnu mere betydning end sidste års sejr på Silverstone.

For her skete det i en bil, der på ingen måde retfærdiggør resulatet. Det har var the ’Fernando Alonso Show’, og det beviser holdkammeraten Felipe Massa. Intet har fungeret for Felipe Massa, der skal prise sig lykkelig for sit sæde for ikke mange forventer, at han sidder i en Ferrari i 2013, og sandsynligvis bliver skiftet ud midt på 2012-sæsonen.

Ferrari har meldt ud, at første store opgradering til F2012 kommer til Alonsos hjemmegrand prix i Barcelona, en opgradering så stor, at navnet kan ændre sig til F2012B.

© Grand Prix Photo

Mercedes AMG W03

Mercedes blev det sidste af de etablerede hold, der præsenterede deres 2012-model. 21. februar trak Nico Rosberg og Michael Schumacher klædet af W03 foran pitgaragen i Barcelona. Som det eneste tophold havde Mercedes valgt at droppe årets første test og fokusere på anden test for at optimere designet af det nye chassis.

Bilen som Mercedes allerede tidligt på 2011-sæsonen begyndte de første designprocesser på, indeholder flere innovative elementer, som flere hold har spurgt til legaliteten af. Med en speciel forvinge kaldet ’W-duct’ og en såkaldt passiv ’F-duct’-bagvinge som de mest prominente innovationer på W03 har Mercedes sikret en bil med en fantastisk topfart.

Noget som var tydeligt ved den endelige forårstest som Mercedes-kørerne toppedes. Af de to kørere er Michael Schumacher den kører som virker til at have bedst styr på bilen. Begge kørere melder dog ud, at holdets akilleshæl er Pirellis dæk, og et voldsomt dækslid på W03-chassiset.


© Mercedes GP

Årets første to løb har også givet optimisme blandt Formel 1-fansene. I Australien kvalificerede Michael Schumacher sig på en flot fjerdeplads. Den bedste startposition til den 43-årige tysker efter hans comeback, men ugen efter i Malaysia forbedrede han dette med tredje startposition. I Australien udgik tyskeren med et gearkasseproblem, og i Malaysia gik der kun få sving før løbet blev ødelagt, da Romain Grosjean spandt tyskeren rundt.

Nico Rosberg har haft det lidt sværere. Michael Schumacher har været den bedste kører af de to Mercedes-kørere. Nico har dog ikke været så meget efter og lå til en god placering i Australien, da han på sidste omgang blev sendt ud af pointene efter kontakt med Sergio Perez. I Malaysia endte Rosberg på plads 15, hvilket ikke er tilfredssstillende trods et kaotisk løb.

Forventninger til holdet er, at den første sejr måske kommer på en højfartsbane, og som minumum et par podiebesøg i sæsonen, der iblandt Michael Schumachers første efter comebacket i 2010.


© Lotus GP

Lotus E20

Lotus præsenterede 5. februar det som alle troede skulle komme til at hedde R32 i forlængelse af mange års navngivning, men Lotus valgte som et ’nyt’ hold at døbe den nye bil E20 efter E for Enstone, hvor holdet bor og 20 for antallet af år holdet har boet i Enstone. Navneændringen kunne dog også ses mere symbolsk med to nye kørere på holdet.

2011-kørerne Bruno Senna og Vitaly Petrov blev begge fundet for umotiverede til at kunne skabe fremdrift, og i stedet fik man lokket Kimi Raikkonen tilbage til Formel 1, og forfremmede sidste års reservekører Romain Grosjean, der kom med en GP2- og GP2 Asia-titel samt en Auto GP-titel i bagagen. En sjælden ’second chance’ af den slags man sjældent ser i Formel 1, efter den elendige debut i 2009.

Holdet hedder i år Lotus GP og kører med Renault-motor og er det eneste hold med Lotus-navnet modsat sidste år med Team Lotus overfor Lotus Renault. Sidste år var Lotus først med fremskudte udstødninger og ’Blown Diffusor’. I år kom Lotus med en form for ’reactive suspension’, der kun virkede under nedbremsning, men som gjorde bilen mere stabil under nedbremsning, men det fik FIA hurtigt forpurret.

Under årets første test i Jerez var Lotus med helt fremme, og forventningerne var store til årets anden test. Kan Lotus gå hen og overraske, men allerede tidligt på førstedagen i Barcelona måtte Lotus opgive deres foretagende. En fundamental fejl med ophænget gjorde, at Lotus afbrød testen og rejste tilbage til Enstone for at løse problemet.


© Lotus GP

Lotus GP var tilbage til den sidste presæsontest, hvor de på ny imponerede. Det har givet pæne forventninger til holdet, som er blevet bakket op i årets første to løb. I Australien lavede comeback kid Kimi Raikkonen en fejl i kvalifikationen og var ude efter Q1. Romain Grosjean kvalificerede sig som nummer tre i sit eget comeback, og fik en god start i Australien. Uheldigvis bulldozede Pastor Maldonado sig forbi franskmanden, hvilket knækkede franskmandens hjulophæng.

Kimi Raikkonen der startede helt nede fra plads 17 i løbet endte med at køre sig op i pointene og sluttede sit comeback på plads syv. I Malaysia var Kimi mere i sit es, og kvalificerede sig ind i Q3 ind på plads 5. En udskiftning af gearkassen sendte finnen ned på 10. startplads, men finnen kørte sig op på plads fem i løbet.

Romain Grosjean havde igen en god kvalifikation, og lavede søndag en fantastisk start, der varede ganske få sving. Et mindre sammenstød med Michael Schumacher spandt begge kørere rundt og ned igennem feltet, og få omgange senere skøjtede han af banen. Få er i tvivl om, at Romain Grosjean er en dygtig racerkører, men indtrykket efter de første to løb er, at franskmanden kører over evne, og det får man ikke mange point af.

Lotus GP er startet 2012 godt, men med tre uger imellem Malaysia og Kina samt yderligere tre uger mellem Bahrain og Spanien bliver det spændende at se om Lotus kan fortsætte udviklingen eller rasle gennem feltet som vi oplevede det sidste år.


© Sahara Force India

Sahara Force India VJM-05

3. februar præsentere Force India deres nye VJM-05 chassis. Det skete på Silverstone, hvor Paul di Resta fik lov at shakedownteste bilen inden den blev sendt til Jerez til årets første test. Som de fleste andre biler så følger det indisk/engelske hold trenden med ’bump-næsen’, og største udskiftning til i år er Nico Hulkenberg, der er blevet forfremmet til et løbssæde på bekostning af landsmanden Adrian Sutil.

Testene op til sæsonstarten har været positive, og Nico Hulkenberg har flere gange holdt sig oppe i toppen af testtiderne. Sidste efterår fik holdet tilført ordet Sahara til teamnavnet, hvilket var en kapitalindsprøjtning såvel som en ny samarbejdspartner på holdet. Grunden til dette skyldes det økonomiske klima, der har givet teamejer Vijay Mallya problemer med sit luftfartsselskab Kingfisher Airlines.


© Sahara Force India

Årets første to løb har givet point til holdet ved begge lejligheder. Paul di Resta sluttede på plads 10 i Australien, men det var i det regnvejrsprægede løb i Malaysia, at holdet fik deres første dobbelte pointscoring.

Force India har to unge friske kørere, der er sultne. De har begge vundet F3 Euro Series-mesterskabet, og de har fået Ferrari Driver Academy-køreren Jules Bianchi som reservekører. Bianchi vandt F3ES-mesterskabet i 2009, så det er nogle talentfulde kørere, der både tæller en GP2-titel og en DTM-titel.

Force India hører til gruppen af teams lige efter topholdene, og må anses som regelmæssige pointscorere.


© Sauber Motorsport

Sauber brugte dagen før årets første test til at præsentere C31-modellen til offentligheden. På den spanske asfalt i Jerez trak Sergio Perez og Kamui Kobayashi dækket af dette års Sauber C31-Ferrari. En bil som har gjort det godt under vintertestene med Ferraris stærke motor og KERS.

Internt er det stadig Peter Sauber, der er teamejer. Højre hånd er stadig Monisha Kaltenborn, men kort før sæsonstarten forlod teknisk chef James Key det schweiziske hold. Det ser dog ikke ud til at have påvirket holdet endnu, men der skal snart findes en teknisk chef.


© Sauber Motorsport

Sergio Perez og Kamui Kobayashi er begge fortsat hos det schweiziske hold, og er for andet år holdkammerater. Kamui Kobayashi kan stadig overhale her, der og alle vegne, men det virker til, at vildskaben er blevet slebet mere til. Det ses til gengæld også på banen, hvor det virker til at mangle lidt af den vildskab han debuterede med i Japan 2009.

Sergio Perez derimod har udviklet sig og er mere en Alain Prost-type, altså en tænkende kører, end en gudsbenådet kører som Ayrton Senna med talent i overflod. Det er ikke en svaghed, og det viste sig sidste år, at mexicaneren har en eminent evne til at få dækkene til at holde, og dermed spare et pit stop i løbene.

Begge kørere fik point i Australien, og i Malaysia lå Sergio Perez og kæmpede med Fernando Alonso om sejren. Den mulighed forsvandt med få omgange tilbage, da Sergio Perez bevidst eller ubevidst kørte af banen og gav Fernando Alonso så stort et forspring at Ferrari-køreren kunne tage sejren.

Påstanden om Sergio Perez bevidst eller ubevidst kørte af banen kan virke voldsom, men en radiomeddelelse blev givet kort inden afkørslen med ordene "Checo, vær forsigtig, vi har brug for denne position." Og med tanke på, at Ferrari leverer de motorer som Sauber kører med, så virker det troværdigt. Omvendt er en andenplads nærmest en sejr for Sauber-teamet, og giver så mange point til konstruktørernes mesterskab, at det kan være forskellen på flere placeringer sidst på året i konstruktørernes mesterskab.


Toro © Getty Images/Scuderia Toro Rosso

Scuderia Toro Rosso STR7

Tidlig morgen 6. februar kort før årets første test begyndte satte Toro Rosso de mange fotografer stævne på Jerez. Her præsenterede Toro Rosso den nye STR7, endnu en hjemmekreation fra det italienske Faenza-hold, der kæmper for at træde ud af storebrors skygge. Sidste års to kørere, Sebastien Buemi og Jaime Alguersuari er blevet udskiftet og ind er Red Bulls nye juniorkørere, Daniel Ricciardo og Jean-Eric Vergne.

De to kørere kæmper for chancen for at overtage det sæde, som Mark Webber muligvis efterlader efter denne sæson. Optakten har været god, og de to kørere kan enes og samarbejde. De kender hinanden fra sidste års Formel Renault 3.5-mesterskab, hvor de begge kørte i Red Bull-sponsorerede biler, men fra to forskellige hold.

© Getty Images/Scuderia Toro Rosso

Sæsonoptakten er gået godt for det lille Red Bull-hold. Det blev til point allerede i første løb i Australien, da Daniel Ricciardo overrumplede kollegaen Jean-Eric Vergne på sidste omgang, da Pastor Maldonados afkørsel på sidste omgang gav uro i den store gruppe af biler, der lå og kæmpede om de sidste placeringer.

I Malaysia blev det Jean-Eric Vergne, der tog pointene til Toro Rosso, og tvekampen mellem de to kolleger bliver spændende at følge. Toro Rosso vil igen i år være et hold, som vil blande sig i både Q3 og kampen om pointene, men vi skal nok ikke forvente podieplaceringer til det italienske hold.


© Williams F1

Williams FW34

Williams er et hold i fremgang. Ovenpå sidste års elendige præstation skulle der gå meget galt for at gøre det værre. GP2-mesteren fra 2010 Pastor Maldonado er stadig på holdet, han har fået selskab af en anden latinamerikaner, Bruno Senna, og så har Williams fået Renault-motorer til holdet. Potentialet er der til noget stort.

Optakten er gået rimeligt for holdet, men bag kulissen er der sket mange ting. Teamejer Sir Frank Williams har trukket sig fra bestyrelsen på holdet, hans plads blev overtaget af datteren Claire Williams. Patrick Head trak sig allerede tilbage sidste år, tidligere teknisk chef Sam Michael er skiftet til McLaren, og senest er nuværende teamchef Adam Parr stoppet på holdet.


© Williams F1

I Australien gik det rigtig godt for Williams. Pastor Maldonado kvalificerede sig i Q3, og lå længe og kæmpede med Fernando Alonso om plads fem. Et resultat som ville have givet Williams flere point end hele sidste sæson, men på sidste omgang gik det galt for venezuleaneren der smadrede Williams-raceren og lavede ravage blandt de efterfølgende kørere.

Malaysia er en anden type bane, og her måtte begge kørere slutte kvalifikation i Q2. Regnvejrspausen midt i løbet og den optørrende bane var dog god for begge kørere. Bruno Senna viste noget af den kvalitet, som han forventes at have, og kæmpede sig helt op på sjettepladsen, og modsat Pastor Maldonado ugen før, så endte han med at gennemføre løbet. Pastor Maldonado udgik med få omgange tilbage fra en pointgivende placering på grund af en sjælden motordefekt i Renault-motoren.

Williams kommer nok aldrig tilbage til fordums tider, men med de to kørere og Renaults motorer, samt et veldesignet chassis er potentialet til regelmæssige pointplaceringer absolut til stede.

© Caterham F1

Caterham CT1

Holdet der i 2010 startede som Lotus Racing for siden at blive omdøbt til Team Lotus, og i år Caterham F1 var de første, der præsenterede deres 2012-model. Som noget helt unikt, så indgik man et samarbejde med bladet ’F1 Racing’, der smed det første billede på forsiden, og en præsentation inde i bladet. En sjov gimmick, der dog både gav bagslag, men som også straffede de udenlandske abonnenter.

Bagslaget kom da det britiske postvæsen leverede bladet en dag for tidligt, og dermed ødelagde den oprindelig planlagte præsentation. For os oversøiske abonnenter, så skulle der gå flere uger før Post Danmark leverede bladet i Danmark.

Caterham var også den første bil, der kom med bump-næsen, og startede den trend som Ferrari tidligere havde advaret imod, da de fortalte at den nye Ferrari ville blive grim. Kigger man direkte på designet og glemmer den nye næse, så er Caterham CT01-chassiset et konservativt design.


© Caterham F1

Det ser ikke specielt hurtigt ud, og på testbanerne har resultaterne da også været derefter. Det betyder, at selv om man har både Renault-motor og KERS, så skal man ikke forvente, at holdet får opfyldt deres målsætning om point og at blande sig blandt de etablerede midterteams.

Heikki Kovalainen fortsætter på holdet, som nærmest er bygget op om ham. Jarno Trulli blev lanceret som andenkører, men blev senere erstattet af sponsorstærke Vitaly Petrov. Giedo van der Garde er ny test- og reservekører, og amerikaneren Alexander Rossi fortsætter på holdet men i en mere kransekagefiguragtig stilling.

Årets første to løb har heller ikke budt på den store fremgang. Begge biler udgik fra Australiens grand prix og som om det ikke er nok, så har Timo Glocks Marussia sluttet bedre i Australien end de to Caterham-kørere gjorde i Malaysia. Det betyder lige nu, at Marussia ligger foran Caterham i konstruktørernes mesterskab i kampen om den vigtige og velbetalte 10. plads i konstruktørmesterskabet.


© HRT F1

Hispania Racing Team F1

Hispania Racing er et af de tre nye hold. Som med Virgin/Marussia og Lotus/Caterham debuterede de i Formel 1 i 2010 med store problemer. Der er sket mange ting på holdet, der oprindelig startede som Campos Meta1 inden Jose Ramon Carabante i ellevte time købte holdet, omdøbte det og fik betalt de regninger, som f.eks. chassiskonstruktør Dallara havde til gode.

Med nye testregler i år kom HRT ikke ud og teste det nye F112-chassis. Det lykkedes at komme til Barcelona, men ikke at blive en del af testen. I stedet brugte man en ’Filming Day’ om mandagen for at shakedownteste chassiset og præsentere den for offentligheden.

Her fik inderen Narain Karthikeyan lov til at køre et par omgange på den korte version af banen i Barcelona, men der var ingen grund til at presse bilen, da bilen blev kørt på Pirellis showdæk. Pedro de la Rosa blev allerede sidste efterår lokket til HRT, og respekt til den spanske kører for at vælge køretid i et bundhold fremfor simulatortid til direktørløn.


© HRT F1

Uden testtid var der ikke mange, der levnede holdet mange chancer for at kvalificere sig i Australien og det var ikke den store overraskelse, at det ikke lykkedes for dem at komme indenfor de 107% i Q1. Det var heller ikke nogen overraskelse, at holdet ikke fik dispensation til at stille op i deres stort set utestede biler i løbet. Altså deja vu fra 2011.

Andet løb i Malaysia var holdet dog indenfor de 107%, så Narain Karthikeyan og Pedro de la Rosa fik sæsondebut i Malaysia. Forventningerne til holdet er dog små, og der er sket mange ting bag kulissen som f.eks. flytning af hovedkvarteret til Madrid. På Sepang var de to F112’ere langsommest i kvalifikationen, og selv om begge biler gennemførte det malaysiske grand prix, så var det på de sidste to placeringer i tabellen, de udgåede kørere undtaget.

Forventningerne til holdet er på ingen måde store. Kan de kvalificere sig, så er det nærmest en sejr, og jeg vil ikke blive overrasket, når (rettere end hvis) Narain Karthikeyan bliver erstattet af en anden kører. Holdet har spanieren Dani Clos som test- og reservekører.

Det bedste man kan sige om HRT er, at de kun kan overraske.


© Marussia Racing F1

Marussia Racing MR01

Sidste hold på gridden er Marussia Racing F1. Holdet nåede som ærkerivalerne fra HRT heller ikke på testbanen med deres bil under årets tre presæsontest, og måtte ligeledes bruge en ’Filming day’ på at shakedownteste og præsentere bilen på Silverstone.

Ikke noget der lover godt for holdet, der debuterede i Formel 1 med en bil, der på grund af en for lille brændstofcelle’ ikke kunne gennemføre løbene. Holdet Marussia Racing F1 er også et af de nye hold. Holdet startede som Manor Motorsport, der stort set med det samme blev omdøbt til Manor Grand Prix. Da Richard Branson købte sig ind på holdet blev holdet til Virgin Racing, og det var med dette navn holdet debuterede i Formel 1.

Året efter købte Marussia sig ind i holdet, og holdet blev døbt Marussia Virgin Racing for i år kun at hedde Marussia Racing F1. Farverne på holdet er de samme farver som Manor Motorsport startede med. Holdet indledte sidste år et samarbejde med McLaren, som dog ikke gør holdet til et juniorteam, men som gør brug af McLarens know-how og vindtunnel.

Væk er Nick Wirths ide om at designe en bil uden brug af vindtunnel, og i stedet har man brugt McLarens simulator til at give kørerne lidt tid i den nye racer, nu hvor virkeligheden ikke tillod det. Netop samarbejdet med McLaren ses også i, at Marussia er det eneste andet hold i Formel 1, der ikke benytter sig af ’Bump-næsen’.

© Marussia Racing F1

Modsat ærkerivalerne fra Spanien så lykkedes det for det engelsk/russiske hold at kvalificere sig i Australien og sæsondebuten kunne næsten ikke være gået bedre. Med Caterham ude med to defekter i Australien og HRT slet ikke på banen, samt en stor mængde udgåede kørere, så lykkedes det for Caterham at køre en flot 14. plads indtil holdet.

Stadig et stykke fra pointene, men positivt nok for holdet, så ligger de på grund af 14. pladsen nu som nummer ti i konstruktørernes mesterskab. Noget som specielt Caterham ikke vil være tilfredse med.

Malaysia var back to basic. Man slog HRT i kvalifikationen, men det var nærmest også det mest positive man kunne tage med hjem fra Malaysia. Man har ikke nogen KERS, og havde forventet at have tage sekunder af afstanden op til de førende biler, men indtil videre må opgaven siges at være forfejlet.

Det lægger naturligvis et pres på holdet, der ikke har de store penge til at udvikle bilen, og man skal ikke forvente de store fremskridt fra holdet i år. Målsætningen for i år er at slå Caterham F1 i tabellen og snuppe den velbetalte tiendeplads i konstruktørmesterskabet. Om det kan lade sig gøre afhænger nok mere af Caterhams fremgang.

© Caterham F1

Når dette nummer af F1journal.com udkommer er der kørt to løb i kalenderen. Forude venter stadig 18 spændende løb, bl.a. det nye løb i Austin, Texas, og jeg kan allerede nu love, at vi her på F1journal.com nok skal bringe gallerier fra et par af løbene. Hvilket det bliver er endnu usikkert, men Monza er garanteret, det samme er Abu Dhabi.

Forventningerne til sæsonen efter de første to løb er, at McLaren er stærke, Red Bull Racing halter lidt efter, Ferrari er ikke der hvor de forventes at være, Lotus og Mercedes kan begge overraske, og så viste Sergio Perez i Malaysia, at vejrguderne godt kan give nogle anderledes løb.

God fornøjelse med sæsonen, der vises direkte på dansk tv på TV3 Plus (HD).