Vettel og Red Bull numero uno
Fra Abu Dhabi over Austin til Interlagos

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Kimi endelig på toppen. ©Red Bull media

Abu Dhabis GP: Yas Marina Circuit
2012 FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX

Raikkonen sender Lotus til tops i bule-race

Kimi Raikkonen kom ud af løbet som den store vinder, mens historien nok især vil pege på Sebastian Vettel som den der vandt det meste af løbet på Yas Marina circuit. Løbet havde masser af drama - og to perioder med safety car.

Hvor de tidligere løb i Abu Dhabi har været dræbende kedelige, havde feltet besluttet sig for at årgang 2012 skulle blive mere mindeværdig. Starten af løbet var total domineret af Lewis Hamilton som holdt en sikker føring, hvorimod Mark Webber kørte sig selv baglæns. Raikkonen profiterede af det og hoppede frem til andenpladsen. Længere tilbage var der selvfølgelig fokus på Sebastian Vettel der var blevet fjernet fra startlisten efter sin 'parkering' i går.

Men der skulle kun gå 9 omgange inden Nico Rosberg tog en tur op over Narain Karthikeyan der af forskellige grunde slap gassen. Dermed havde Mercedes-raceren kun én retning - direkte i barrieren. Begge kørere slap uskadt, men det var en ny close-contact! Vinderen i det spil så derfor ud til at blive Sebastian Vettel!


Abu Dhabi stemning over Button. ©McLaren media

Men så svingede det igen tilbage for den forsvarende mester, da han blev fanget af en bremsende Ricciardo - og tyskeren smadrede DRS-skiltet på langsiden, og frontvingen. En tur i pitten og nu igen tilbage som nummer 21. Fordelen tilbage på Alonsos hænder.

Hamilton nåede dog ikke langt, han var ellers klart den hurtigste kører. 19 omgange - og så var meldingen blot "no more power!" Endnu en skuffelse til samlingen. Raikkonen tog herefter over - og i den position tog finnen virkelig fat. Skiltet med 'No 1' tænder noget ekstra i ham - og han var aldrig truet i kampen om sejren.

Måske da kun indtil sidst i løbet hvor Sergio Perez var årsag til et kæmpe crash sammen med tre andre kørere. Sammenstødet kostede Grosjean og Webber videre deltagelse - og så kom safety car igen på banen. Vettel var på nyere dæk og på den blødere compound. Det udnyttede han til at snuppe Jenson Button og tage 3. pladsen.

Dermed blev det i kampen om VM stort set uændret. Alonso fik slet ikke den fordel som der ellers var lagt op til. Afstanden blev godt nok minimeret til 10 point - der er fortsat 50 at køre om. Men det ser unægtelig ud til at Vettel skal tage sit tredje mesterskab. Næste duel står på den nye bane i Austin, Texas om 14 dage.


Kimi og det meste af verden deler Kimis begejstring. ©Lotus GP media


Resultatet af Abu Dhabis GP

1 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
2 Fernando Alonso................................ Ferrari
3 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
4 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
5 Pastor Maldonado............................... Williams-Renault

6 Kamui Kobayashi................................ Sauber-Ferrari
7 Felipe Massa................................... Ferrari
8 Bruno Senna.................................... Williams-Renault
9
Paul de Resta.................................. Force India-Mercedes
10 Daniel Ricciardo.............................. STR-Ferrari


USA's GP: Circuit of the Americas
2012 FORMULA 1 UNITED STATES GRAND PRIX


En Stetson udstyret Hamilton på podiet © McLaren media

Sejr til Hamilton i tæt løb

Det blev Lewis Hamilton, der vandt det første løb på den nye F1 bane i Austin. Normalt er Vettel urørlig når han har pole position, men sådan var det ikke i dag. Og det var ikke fordi Red Bull køreren havde problemer, men blot fordi Hamilton lige havde den lille smule ekstra, der skulle til for at vinde løbet.

En ny bane, et nyt sted. På sin vis en smule sterilt, sådan som det oftest er med nye autodromer, designet af Herman Tilke, men når det er sagt, blev der leveret et ganske underholdende løb, mange gode dueller, overhalinger og næsten overhalinger. Der var gode sving, hvor duellerne var mulige - og ikke mindst var der flere mulige linjer igennem et par sving. Alt i alt er Austin et ganske positivt bekendtskab, og det ville da være dejligt, hvis Formel 1 igen har fundet et permanent hjem i staterne.
Tilbage til løbet. Som ventet var det Vettel der var hurtigst afsted fra starten. Der havde været meget snak om at de der startede i venstre række, ville have en ulempe, men som sådan så det ud til at Lewis Hamilton kom meget pænt fra start, selvom han i sidste ende mistede en placering. Helt uventet lavede Mark Webber en god start, og da Hamilton samtidig blev fanget bag Vettel på vej ind i første sving, smuttede australieren altså fra englænderen.


En fantastisk start hvor alt så 'normalt' ud... Red Bull i front. © Pirelli media

Det var udgangspunktet - og selvom Mark Webber undervejs fik tekniske problemer, og måtte udgå, var det først efter at Hamilton havde fundet en vej forbi ham. Og så var det lidt kedeligt i front - i al fald hvad action angik. For Vettel havde et stort forspring, som Hamilton måtte bruge en del omgange på at indhente, men indhente det, gjorde han. Og forbi kom han også, i en overraskende udramatisk manøvre. Vettel vidste tydeligvis at han var slået.

Bag de to kom en rød Ferrari, med Fernando Alonso ved tøjlerne. Spanieren vidste så tydeligt, hvad der skulle til på en dag, hvor han startede lidt beskedent fra 7. position, og hans konkurrent fra en noget mere imponerende pole. Det der skulle til var hårdt arbejde og speederen i bund. Som sagt så gjort. Alonso piskede fremad og havde egentlig kontakt til de forreste, da et pitstop kiksede en lille smule - og væk var alle muligheder for en bedre placering end 3. pladsen. Men på en dag, hvor Hamilton vandt, var det sådan set også ok. Vettel fik med sin 2. plads tre point mere end Alonso, udbyggede dermed sin føring til 13 point. En fornuftig føring, med et løb tilbage, men ikke uoverstigelig, hvis altså Ferrari raceren kan nå at blive til en vinder bil inden Brasilien.


Billedet vi har været vænnet til efter sommerferien - Red Bull i front. Men det skulle ende anderledes!
©Red Bull media


På 4. pladsen kom en anonym men velkørende Felipe Massa, mens Jenson Button, der snupsede 5. pladsen fra Raikkonen efter en tæt duel, hvor de viste at de begge var fuldstændig klar over bredden på to F1 racere. Der var ikke mange milimeter til at fejle på, men fejl var heller ikke aktuelt. Fair duel, der gav kvalitets tid i fjernsynet.

Raikkonen måtte så nøjes med 6. pladsen, foran holdkammeraten Grosjean, der igen i dag lavede en kørerfejl og strøg af banen. Mærkværdigvis dog uden at der var nogen i nærheden han kunne ramme. Og dermed burde det være bevist, Grosjean kører ikke ind i folk med vilje, han skubber bare til dem når han fejlvurderer! Men derudover var det nu ganske nydeligt kommet igen af franskmanden, der på et tidspunkt lå ganske langt nede i feltet.

Hülkenberg blev nr. 8 efter en god indsats, og Maldonado pressede 9. pladsen fra Senna på de sidste omgange. Længere nede i feltet var et par Mercedes racere, der næsten kørte baglæns ned gennem feltet - at være Schumacher og Rosberg har ikke været specielt fornøjeligt i dag.

Og dermed sluttede Austins første F1 løb. Tilbage er kun Brasilien, og en lille detalje som afgørelsen på VM... sjovt skal det nok blive.


Lewis Hamilton viser sin begejstring over sejren © McLaren media

Resultatet af USA's GP

1 Lewis Hamilton................................. McLaren-Mercedes
2 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
3 Fernando Alonso.................................Ferrari
4 Felipe Massa................................... Ferrari
5 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
6 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
7 Romain Grosjean................................ Lotus-Renault
8 Nico Hulkenberg................................ Force India-Mercedes
9 Pastor Maldonado............................... Williams-Renault

10 Bruno Senna................................... Williams-Renault


Brasiliens GP: Interlagos
FORMULA 1 GRANDE PREMIO DO BRASIL 2012


Hvis nu Grosjean ikke havde kvast Alonso på Spa, så... © Ferrari media

Vettel verdensmester for tredie år i træk, men Button vinder løbet

Det var et løb til historiebøgerne. VM skulle afgøres, og det kunne have været kedeligt, men det var det ikke. Formel 1 viste sig fra sin mest spændende og uforudsigelige side i dag. Alt hvad man kunne ønske sig skete, og til næsten det sidste, kunne VM have gået til hvilken side det skulle være.

Det kunne have været en ren start, Vettel kunne have været placeret lige bag Alonso hele løbet igennem, og så havde der ikke været mere i det. Men sådan var det ikke. I stedet fik Vettel en sløj start, der udviklede sig til en katastrofe, da han kyssede med både Senna og Perez. De to andre kom ikke videre, men Vettel skulle bare vende skuden og så slog han jetmotoren til og fræsede frem gennem feltet.


Sidste løb for Schumacher, men derfor behøver man jo ikke give sige en tomme © Daimler Benz media

For Alonso kunne det jo ikke blive meget bedre. Med Vettel nede som sidste mand, var VM inden for rækkevidde. Men dybest set var det bare det, inden for rækkevidde. I sidste ende kunne han ikke nå det. En fejl gjorde ikke hans eftermiddag lettere, omend det ikke blev den store katastrofe.

Men i front var det faktisk en vis Nico Hülkenberg der gjorde sig bemærket på den fede måde. Først smuttede han forbi Button og senere Hamilton og så var der altså en Force India i front - skulle vi måske slutte med endnu en ny vinder? Men nej, sådan skulle det alligevel ikke gå. Først lavede han en fejl og måtte sig passeret af Hamilton igen, og da han så prøvede at vinde førstepladsen tilbage, gik det galt. På billederne så det ud som om Hülkenberg mistede grebet og gled sidelæns ind i Hamilton. Men i dommertårnet så man det som en strafbar forseelse og den unge tysker måtte en tur gennem pitten som straf. Hamilton ville sikkert gerne have byttet. Den tidligere mester fik nemlig knækket sig hjulophæng og måtte gå hjem. Og dermed sluttede hans tid hos McLaren.


Hamiltons hjem afspejler hans farvel til McLaren © McLaren media

Alt dette betød at Button rykkede op førstepladsen og da han fik den, veg han ikke fra den, men kørte sikkert til mål og hentede dermed en nydelig sejr. Det betød også at Alonso rykkede op på en 3. plads - bag Felipe Massa. Det var hverken overraskende eller uforståeligt da de to Ferrari kørere efter nogle omgange byttede plads. Men det hjalp alligevel ikke. For længere nede lå Vettel på en 7. plads og de 6 point var nok til VM.

Foran Vettel lå Webber, Hülkenberg og Rosberg. Vettel smuttede uproblematisk forbi Schumacher der vistnok hyggede sig i sit livs sidste Formel 1 løb. Alonso havde nu kun to muligheder for at vinde VM. Den ene var at vinde løbet - det vil sige at Button i front skulle udgå, for at indhente var ikke realistisk. Den anden mulighed var at Vettel fik problemer og udgik. Og ingen af delene skete. Det eneste der skete på de sidste omgange var at Paul di Resta mistede herredømmet over bilen og bankede ind i muren. Udover at det betød at skotten udgik, sendte det også SC på banen. Resultatet var at løbet sluttede i formationskørsel over stregen, mens SC trillede ind i pitten.


Class of 2012. © Sahara Force India media

Og dermed sluttede Formel 1 sæsonen 2012. Den betød på et utal af gode løb, og meget få kedelige. Den bød på en VM kamp, der snævrede sig ind, men blev holdt i live ind til sidste løb. Den gav os drama, spænding og en fortjent mester, der i dag måtte kæmpe for at vinde sin tredie VM titel.


Vettel verdensmester for 3. gang og han er kun 25. I hans alder havde Schumacher endnu sit første VM til gode.
©Red Bull media

Resultatet af Brasiliens GP

1 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
2 Fernando Alonso.................................Ferrari
3 Felipe Massa................................... Ferrari
4 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
5 Nico Hulkenberg................................ Force India-Mercedes
6 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
7 Michael Schumacher............................. Mercedes
8 Jean-Eric Vergne............................... STR-Ferrari
9 Kamui Kobayashi................................ Sauber-Ferrari
10 Kimi Raikkönen................................ Lotus-Renault


Slutstillingen i VM 2012 for kørere efter Brasiliens GP:

1 Sebastian Vettel............ Red Bull Racing-Renault. 281
2 Fernando Alonso............. Ferrari................. 278
3 Kimi Räikkönen.............. Lotus-Renault........... 207
4 Lewis Hamilton.............. McLaren-Mercedes........ 190
5 Jenson Button............... McLaren-Mercedes........ 188
6 Mark Webber................. Red Bull Racing-Renault. 179
7 Felipe Massa................ Ferrari..................122
8 Romain Grosjean............. Lotus-Renault............ 96
9 Nico Rosberg................ Mercedes................. 93
10 Sergio Perez............... Sauber-Ferrari........... 66
11 Nico Hulkenberg............ Force India-Mercedes..... 63
12 Kamui Kobayashi............ Sauber-Ferrari........... 60
13 Michael Schumacher......... Mercedes................. 49
14 Paul di Resta.............. Force India-Mercedes..... 46
15 Pastor Maldonado........... Williams-Renault......... 45
16 Bruno Senna................ Williams-Renault......... 31
17 Jean-Eric Vergne........... STR-Ferrari...............16
18 Daniel Ricciardo........... STR-Ferrari...............10
19 Vitaly Petrov.............. Caterham-Renault.......... 0
20 Timo Glock................. Marussia-Cosworth......... 0
21 Charles Pic................ Marussia-Cosworth......... 0
22 Heikki Kovalainen.......... Caterham-Renault.......... 0
23 Jerome D'Ambrosio.......... Lotus-Renault............. 0
24 Narain Karthikeyan......... HRT-Cosworth.............. 0
25 Pedro de la Rosa........... HRT-Cosworth.............. 0


Slutstillingen i VM 2012 for teams efter Brasiliens GP:

1 Red Bull Racing-Renault.......................... 460 (1 2011)
2 Ferrari.......................................... 400 (3 2011)
3 McLaren-Mercedes................................. 378 (2 2011)
4 Lotus-Renault.................................... 303 (10 2011)
5 Mercedes..........................................142 (4 2011)
6 Sauber-Ferrari....................................126 (7 2011)
7 Force India-Mercedes..............................109 (6 2011)
8 Williams-Renault.................................. 76 (9 2011)
9 STR-Ferrari........................................26 (8 2011)
10 Caterham-Renault.................................. 0 (10 2011)
11 Marussia-Cosworth ................................ 0 (12 2011)
12 HRT-Cosworth ..................................... 0 (11 2011)