Vettel tromler feltet
Singapore til Indien

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Nr. 2 fra venstre er Ole Schack fra Danmark, der fik en tur på skammelen sammen med 'sin' kører Vettel
© Pirelli media

Singapores GP: Singapore
2012 FORMULA 1 SINGTEL SINGAPORE GRAND PRIX

Selv om det lignede en sikkert sejr til Lewis Hamilton, McLaren, blev det Sebastian Vettel, Red Bull, der vandt løbet i Singapore, da Hamiltons gearkasse gav op. Vettel vandt foran Jenson Button, McLaren, og Fernando Alonso, Ferrari.


Senna - ikke god nok for F1 © Williams F1 media

Mark Webber endte løbet på en tiende plads, men fik efterfølgende en drive-through straf, der ombyttes til en 20 sekunders straf, hvilket rykkede ham udenfor pointene. I samme omgang kastede løbets stewards også et øje på Vettels opbremsning under den første safety-car periode, der var tæt på at få Jenson Button til at ramme Vettel bagfra. Vettel slap dog for straf.

En anden kører der ikke slap for straf, var Michael Schumacher, da stewards vurderede at han forårsagede sammenstødet med Jean-Eric Vergne. Sammenstødet der kunne ligne nogle sekunders uopmærksom fra Schumachers side, eller en meget kraftig undervurdering af bilens bremseevner, skete umiddelbart efter løbet blev frigivet efter den første safety-car periode. Michael Schumacher indkasserer en straf på 10 placeringer på startgrid, til løbet i Japan.


Tæt Lotus duel. Grosjean og Kimi er nok et par man lige holder afstand til! © Lotus media


Super stemning i nyklassikeren i Singapore . © Marussia media


Resultatet af Singapores GP

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
3 Fernando Alonso................................ Ferrari
4 Paul di Resta.................................. Force India-Mercedes
5 Nico Rosberg................................... Mercedes
6 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
7 Romain Grosjean................................ Lotus-Renault

8 Felipe Massa................................... Ferrari
9 Daniel Ricciardo............................... STR-Ferrari
10 Sergio Perez.................................. Sauber-Ferrari

 

Japans GP: Suzuka
2012 FORMULA 1 JAPANESE GRAND PRIXVettel hiver fingeren frem igen...©Red Bull media

Vettel spadserer i mål

Sebastian Vettel fik det optimale ud af Det Japanske Grand Prix. En sejr, og ingen point til Fernando Alonso. Felipe Massa gjorde sit for at forsvare Ferrari farverne og Alonsos VM chancer, ved at tage en 2. plads - hans bedste resultat i næsten to år. Men størst af alt - lokalhelten Kobayashi blev nr. 3 og blev fejret som han havde vundet VM af et tilfreds publikum.

Løbets forløb blev forudsagt, umiddelbart inden start, af en otte årig, der kiggede på startopstillingen. "Åh nej, det er altid kedeligt når Vettel er på pole. Han kører bare fra de andre...". Og sådan blev det! Starten gik, Vettel forsvandt, og den eneste grund til at han overhovedet så nogle andre, var at SC kom på banen allerede efter første omgang.
Men på første omgang skete der faktisk noget. Det var så sådan set også det eneste tidspunkt. Først lavede Webber en sædvanlig Webber start og faldt tilbage, mens Kobyashi skød fremad og tog 2. pladsen. Og så gik det galt. Alonso og Raikkonen havde et minimalt sammenstød, men Ferrari raceren blev ganske ustyrlig snurrede rundt og det var så det! For anden gang i år måtte Fernando Alonso forlade et løb i første sving, uden selv at være skyld i det.


Flot resultat af Kobayashi - men uden penge får han det svært. © Sauber Motorsport media

Men det var ikke slut, fordi cirka samtidig ramte Grosjean ind i Mark Webber, der så også måtte ud på en snurretur. Han udgik ikke, men fik da klart dagen spoleret. Han endte på en 9. plads i løbet og det var, omstændighederne taget i betragtning, ganske acceptabelt. Grosjean, der for et stykke tid siden måtte stå over et enkelt løb på grund af sine mange små eksapader og uheld, blev igen dømt skyldig og fik denne gang den sjældent brugte stop-and-go straf, hvor man skal holde stille i pitten i 10 sekunder.

Også Bruno Senna og Nico Rosberg ramlede sammen, her blev Senna dømt som skyldig, mens Rosberg måtte forlade løbet. Og så var det at vi fik Bernd Meyländers seje øse på banen, dog kun en enkelt omgang. Da starten gik igen, smuttede Vettel fra alt og alle, og så var det løb ligesom forbi.


Massa har fundet sin anden ungdom i sæsonens sidste løb © Ferrrai media

Felipe Massa kom fremad, og fik 2. pladsen, men kunne ikke stille noget op overfor Vettel. Kobayashi havde heller ikke meget at lave. Andre år har den lille japaner været garant for underholdning, fordi han omgang efter omgang kunne overhale igennem hårnålen - som retteligt bør opkaldes efter ham. Men sådan var det ikke i år. Dertil befandt han sig for langt fremme. Et enkelt eksempel fik vi dog, da han efter dækskfite lå bag Hamilton og overhalede gennem hårnålen.

Holdkammeraten Sergio Perez have tydeligvis studeret Kobayashi og forsøgte sig to gange med overhalinger gennem hårnålen. Første gang gik det nogenlunde - dog med meget mere dækrøg end når den anden Sauber smuttede indenom biler der. Anden gang forsøgte han sig på ydersiden, og det gik slet ikke. Så McLarens kommende kører måtte forlade løbet fordi han oversatsede.


Button havnede lige uden for top 3 . © McLaren media

Mod slutningen fik Kobayashi dog lidt mere drama, for hans spejle blev fyldt med sølv - Jenson Button kom sprintende bagfra. Men selvom han kom tæt nok på til at kunne åbne DRS'en kunne Button ikke rigtig true Kobayashi. Ellers også er Button sentimental, og lod være. Det ville jeg have gjort, men igen, så bliver næppe verdensmester i Formel 1 hvis man er alt for sentimental.

Lewis Hamilton der hele dagen kæmpede mod sin bil, sluttede på en ganske fornuftig 5. plads, foran Kimi Raikkonen, der som sæsonen er skredet frem, har mistet farten. Hülkenberg tog sig godt ud i løbet og endte på en fornuftig 7. plads foran Pastor Maldonado, der med sin 8. plads fik point for første gang siden sejren i Spanien. Den sydamerikanske kører er i øjeblikket på en 15. plads i VM stillingen. Det er sjældent at en kører på den placering har vundet en sejr undervejs!

Mark Webber blev som sagt nr. 9, mens Ricciardo i Toro Rosso holdt Michael Schumacher bag sig og blev nr. 10. Alt i alt et ganske trivielt løb, et af den slags der heldigvis ikke er mange af i øjeblikket. Og som sådan betragtet - en stor sejr til Sebastian Vettel.

I VM stillingen er Fernando Alonso forspring skrumpet fra 29 point til 4. Vettel har 33 point ned til Raikkonen der igen har fem point ned til Hamilton. Webber og Button er efterhånden hægtet af med omkring 60 point op til Alonso. Men sære ting kan ske i sport - det er der fascinationen ligger.


Hva så Japan er I der? Nåh men jeg jeg tror jeg stopper... helt... Amar! © Mercedes AMG media

Resultatet af Japans GP

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Felipe Massa................................... Ferrari
3 Kamui Kobayashi................................ Sauber-Ferrari
4 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
5 Lewis Hamilton................................. McLaren-Mercedes
6 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
7 Nico Hulkenberg................................ Force India-Mercedes
8 Pastor Maldonado............................... Williams-Renault
9 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
10 Daniel Ricciardo.............................. STR-FerrariKoreas GP: Yeongam
2012 FORMULA 1 KOREAN GRAND PRIX


Psy sørger for at Red Bull kan vinde Korea Gangnam Style! © Red Bull media

Endnu en sejr til Vettel

Hvis man insisterer kan man da godt finde et par detaljer fra løbet i Korea og blæse dem op til noget dramatisk. Red Bull leverede selv skytset, da de over radioen blev ved med at fortælle Vettel at han skulle passe på sine tyndslidte sutter. Men reelt set er der ikke meget at fortælle om løbet.

Mark Webber havde pole, og det hjælper jo altid, også selvom man muligvis er feltets svageste starter. Igen kom han sneglende ud af starthullet, men mistede dog kun en enkelt plads - til Vettel! Han prøvede at få den igen på den lange langside, men det lykkedes ikke og Vettel kunne derfor tilbringe hele eftermiddagen i front. Bag ham hele vejen lå Webber som et beskyttende skjold. Det gjorde han også hele vejen.
Det vil sige at Red Bull fik det helt optimale ud af weekenden. En dobbeltsejr, og Vettel overtog førstepladsen i VM kampen. Ferrari og Alonso var reduceret til tilskuere og må være bekymrede for hvordan resten af sæsonen skal forløbe. De formåede ikke at lægge noget som helst pres på Red Bull og Alonso skal endda nok være glad for at det var Massa der kom stormende på 4. pladsen i den sidste trediedel af løbet. Den brasilianske kører var i dag tydeligt hurtigere end Alonso, men udfordrede ham i sagens natur ikke. Så med en 3. plads fik Alonso begrænset skaden mest mulig.


Åh nej ikke igen... to Red Bulls i front = Gab. © Pirelli media

Kimi Raikkonen blev nr. 5 i sin Lotus og holdt dermed fast i sin 3. plads i VM kampen, noget han selv i den forløbne har sagt om, at hvis man ikke bliver verdensmester er det jo ligemeget om man bliver nr. 2 eller 5. Men det ændrer alligevel ikke på den aktuelle placering. Lotus har gennem sæsonen været en meget stabil pointhøster, og mens de i foråret lignede nogle der kunne vinde, virker sejre nu langt udenfor rækkevidde.

Nico Hülkenberg blev nr. 6 efter et flot kørt løb; ligesom Raikkonen fulgtes han ikke med sin teamkammerat, på en dag hvor det ellers var normen at bilerne fulgtes ad. Men Hülkenberg kørte et godt løb, havde flere interessante dueller undervejs, blandt andet med Romain Grosjean der i stedet for at lave ulykker endte på en respektabel 7. plads.

Men dagens store overraskelse var den lille tyr, Toro Rosso. Det tidligere Minardi har ikke haft verdens bedste sæson, men i dag klarede bilerne sig fint og endte på 8. og 9. pladserne med Vergné foran Ricciardo.

På 10. pladsen finder vi så Lewis Hamilton, der sammen med teamet, havde en rigtig møgdag og kørte sig selv ud af VM kapløbet, hvor han nu er 62 point efter Vettel. Det startede ellers rimeligt for Hamilton, men et dæk der i den grad ikke virkede og endte med at ændre strategien til en tre-stopper hjalp ikke. På de sidste omgange fangede han også et grønt gulvtæppe som han kørte rundt og flagrede med - det grønne astroturf ved siden af banen var ikke videre holdbart og blev flænset flere steder.


ZZZZZZzzzzzzz . ©Red Bull media

Den anden McLaren, Buttons, havde også en dårlig dag. På første omgang blev han nemlig jordet af Kobayashi, der ikke helt evnede at erkende at den nemmeste måde at komme igennem et sving, er at dreje (og måske bremse først). Ikke bare Button blev et offer for japansk overmod. Også Nico Rosberg, måtte parkere på første omgang.

Og dermed sluttede en lidt triviel weekend. Rigtig spændende var det ikke, men ret skal være ret, der har været sæsoner hvor dagens løb havde været et af de bedre, men i år har vi været godt vant. Og heldigvis for det...


Alonso tænker på hvordan han har fået klattet en overbevisende VM føring væk . © Ferrari media.

Resultatet af Koreas GP

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
3 Fernando Alonso................................ Ferrari
4 Felipe Massa................................... Ferrari
5 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
6 Nico Hulkenberg................................ Force India-Mercedes
7 Romain Grosjean................................ Lotus-Renault
8 Jean-Eric Vergne............................... STR-Ferrari
8 Daniel Ricciardo............................... STR-Ferrari
10 Lewis Hamilton................................ McLaren-MercedesIndiens GP: New Delhi
2012 FORMULA 1 AIRTEL INDIAN GRAND PRIX


Der er fingeren igen. © Pirelli media

Vettel sejrer igen

Sebastian Vettel vandt, igen, og fik dermed øget sit forspring i VM kampen. Spændende var det ikke, løbet i Indien. Der var gode momenter, men ikke mange. Derudover var der så meget SMOG over banen, at det næsten ikke var til at se noget. Fernando Alonso blev nr. 2 efter solid kørsel og er i høj grad stadig en faktor i VM kampen.

Den første omgang var spændende. Det er er det der, med at ville vinde VM, der nok gjorde den spændende. Fernando Alonso startede bag to Red Bull og to McLaren racere, og når man er seks point bagud og ham man er bagved, er på pole, så er der kun en vej, og det er fremad. Så Alonso angreb på første omgang. Og han kom forbi de to McLaren racere, altså lige indtil de var foran igen. Hvilket de var indtil Alonso smuttede forbi - og så svingede asfalten igen og bilerne blev tvunget ind på række. Alonso var nu mellem de to McLare racere, hvor Button var foran og Hamilton bagved.
Men sådan skulle det ikke blive ved med at være. På tredie omgang blev, som altid, DRS tilladt, og den brugte først Alonso til at komme forbi Button, og senere gjorde Hamilton det samme. Men foran dem, var Red Bull racerne kørt.

Og sådan var det længe. Indtil slutningen af løbet, hvor Mark Webber havde problemer med sin KERS og Alonso halede linen ind og fangede den røde tyr - og kom forbi. Og imens Alonso nu prøvede at æde sig ind på den førende Vettel, skulle Webber til at kigge bagud hvor også Hamilton kom drønende.


I smoggen skimtes... en Red Bull. © Red Bull media

Lidt spænding blev der da, af den akademiske slags, da planken under Vettels bil ramte gulvet, når han trykkede på DRS knappen. Men mere end akademisk blev det ikke, da Alonso trykkede så hårdt på speederen at han nogle gange glemte at slippe den, og det blev til små kørerfejl.

Så Vettel vandt for fjerde gang i træk, dennegang foran Fernando Alonso. Dermed fik han øget forspringet, men VM er ikke afgjort endnu. Men det kræver mere og mere af Ferrari og Alonso at komme tilbage i kampen.

Mere spændende var det at følge Hamiltons jagt på Webber, hvor han omgang efter omgang sneg sig ind på Webber. To omgange fra mål nåede han inden for det magiske sekund, der giver ret til at bruge DRS’en i de forudbestemte zoner på banen. Men forbi kom han ikke.

På 5. pladsen kom Jenson Button, der havde en god start, en sløj første del, hvor han var plaget af fejl på dækket. Det kostede ham alle muligheder for at blande sig i toppen - men i betragtning af Red Bulls form, var Button nok endt meget bedre end han gjorde.

Felipe Massa blev nr. 6 tæt fulgt, hele løbet, af Kimi Raikkonen. Men Lotus raceren kunne ikke reelt true Ferrarien. Den manglede noget fart, for at kunne klemme sig forbi.


Nico Hulkenberg skifter til Sauber i 2013. © Sahara Force India media


Det indiske team, Force India, fik med Nico Hülkenberg en fornem 8. plads, til publikums store glæde. Bag ham kom Grosjean og en velkørende Senna.

Toro Rosso kørerne Vergné og Ricciardo var begge involveret i små kontakter mellem to biler. I begge tilfælde var det en Toro Rosso frontvinge der prikkede hul i konkurrenters baghjul. I første sving, var det Vergné der ramte Schumacher, der måtte tage en omgang på fælgen, da gummiet kørte sin egne veje. Senere i løbet var det Ricciardo der ramte Perez, da sidstnævnte overhalede ham. Et hændeligt uheld, men også Perez måtte køre rundt på fælgen inden han fik skiftet dæk. Det hjalp dog ikke det store, da han en omgang senere helt forlod løbet.

Også Pastor Maldonado fik punkteret et dæk af en frontvinge. I en tæt duel mellem ham selv, holdkammeraten Senna og Saubers Kobayashi. Maldonado træk ind, blev ramt af Kobayashis frontvinge og punkterede lige på stedet.

I alle tilfælde var der tale om hændelige uheld, men lad os da gøre sandsynligheden for den slags uheld mindre, ved at gøre frontvingerne mindre - det har aldrig været pænt at de når helt ud til dækkets yderste kant.


Marussia var også med, hvis nogen skulle være i tvivl. © Marussia media

Resultatet af Indiens GP

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Fernando Alonso................................ Ferrari
3 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
4 Lewis Hamilton................................. McLaren-Mercedes
5 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
6 Felipe Massa................................... Ferrari
7 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
8 Nico Hulkenberg................................ Force India-Mercedes
9 Romain Grosjean................................ Lotus-Renault
10 Bruno Senna................................... STR-Ferrari