Skandinavisk racerelite
Bogen du ikke kan leve uden.

af Flemming Hansen. Alle billeder bringes med tilladelse fra forlaget.


Skandinavisk Racerelite af Carsten Frimodt

En gang imellem må man godt have lov til at blive begejstret og hvis man er lidt til det 'gamle stof' så er det svært ikke at blive begejstret for denne bog om Ole Vejlund, Reine Wisell og Ronnie Peterson.

Denne velresearchede bog kan nu findes på hylderne i diverse boghandlere. Den har vaæret 2½ år undervejs og man er ikke i tvivl når man læser bogen igennem, hvor stort set alle sten bliver vendt i jagten på historien om de tre kører esser fra Skandinavien.


Ring Djursland er en krævende bane, hvor man skal blive på asfalten med Ole Vejlund i den røde Brabham BT15 foran Reine Wisell i sin nu ramponerede Cooper T76 gennem forskellige sporvalg © Trebbien

Hovedpersonerne.


Hvor de fleste nok har hørt om Ronnie Peterson - lidt færre om Wisell - så er der nok en del - især yngre læsere - der vil sige: Ole Vejlund - hvem er det lige det er?

Ole blev født i juli 1935 og levede et ganske stille liv frem mod soldatertiden hvor han inden denne forsøger sig ud i banecykling på Ordrup banen. Men det er et køb af bil og flere besøg på Roskilde Ring, der sætter Oles motivation i gang mod racersporten. Dog ikke helt som på den normale måde i dag - i gokart - men derimod i fine små sportsvogne.

Men det er formel vogne der rykker. Hurtige cigarer med imponerende direkte styring og vejgreb. Bogen beskriver hele vejen fra barndom op igennem klasserne og problemerne med at få indtægterne til at slå til. Ole er dog rimelig ferm til at skaffe lidt midler - blandt andet hos Grundig, der en tid er hovednavn på hans F3 racer.

På samme måde behandles Reine Wisell og Ronnie Peterson. Deres barndom og ungdom frem mod, at de alle tre mødes i de samme løb i 1967, hvor der kørtes F3 på de danske baner.


Ronnie og Reine får en hyggelig sludder siddende på Reines gule cigar inden det går løs. PS motoren mangler at monteres her i forårets hvide start primo 1968 © Olausson


Løbsreferater

Når jeg tænker på hvor stort et arbejde der er i bare at lave et enkelt løbsreferat er denne bog intet mindre end imponerende! Der er næsten ikke det løb i perioden fra 1966 til 1970, hvor de tre har deltaget i der ikke er omtalt i bogen. Med billeder, anekdoter og de vigtigste resultater, hvor også de tre køreres konkurrenter omtales. F.eks. en vis Frank Williams, der ikke rigtigt havde de store kørertalent, men som (meget!) senere blev kendt som succesrig teamejer.

Det er derfor i detaljen at man skal kigge på denne bog og man hele tiden kan vride gode historier ud af den.


Den nye Robardie, der skal sikre Ronnie en af de store titler, prøves i det første race i Malmø. Bemærk den elegante ro i den næsten tohjulede balance i 1966 © Peterson

Pengemangel - er både set gør og siden.

Med et nyt årtis begyndelse måtte Ole Vejlund se sig hensat til F3, mens Ronnie og Reine kommer op i kongeklassen Formel 1, udover at de også gør sig i sportvognsracing. Ronnie var klart køreren med talentet til at køre stærkt næsten uanset bilen. Reine formåede ikke at følge med i samme hastighed. Reines karriere rinder hurtigt ud og han kører sit sidste løb i formel 1 i Sverige på Anderstorp i en udlejnings March.

Ronnie er på toppen frem til sin død på Monza i 1978, efter at have tilbragt en del år af sin karriere i JPS Lotus, med sidespring til March og Tyrrell.


Ronnie Petersons bil i flammer ved starten på Italiens GP på Monza 1978. Ulykken på Monza er en realitet hvor Ronnie nu befinder sig midt i flammehavet i sin smadrede Lotus 78 mens de første rækker er undsluppet helvedet © Kräling

Ole Vejlund løb tør for penge til at finansiere udskejelserne og op igennem 70'erne måtte han sande at det ikke var muligt at fortsætte. Ole slutter sin karriere af i serien Sports 2000.


Appendikser!

Som om det ikke var nok at beskrive de tre kørere i tætte detaljer, så er den sidste ca. trediedel af bogen afsat til at skrive epiloger om vore hovedpersoner, samt kortere sammenfatninger af deres hovedmodstandere op igennem tiden. Der er også gennemgang af baner og biler og det hele afsluttes med en imponerende oversigt for de tre køreres karrieremæssige resultatlister for samtlige løb de har deltaget i.


Konklusion

Jeg kan blive helt rundtosset af bare at kigge på de mange flotte billeder der er i bogen. Mange er naturligvis i farver og alle er forsynet med informative billedtekster.

Med en trykning og et layout der lugter for alvor af en dyr produktion er bogen simpelthen value for money i den gode ende.

Med et forord af Thorkild Thyrring, jamen så kan man simpelthen ikke lade denne guldgrube af information blive stående tilbage på hylden.

Dommen er seks skiftenøgler af seks mulige!


Hjemme på Anderstorp ved Sveriges GP fører Ronnie fra pole i 78 af 80 omgange her foran Emerson & Jackie, men bliver ”kun” nr. 2, da han punkterer © Edgren

Jamen hvor køber jeg den?

Du kan jo forsøge dig i din lokale boghandel, men skulle det fejle så er det bare at luske sig ind på Veteranias hjemmeside her. Der kan man købe både denne bog og den tidligere udgivelse der omhandler kørerne Legarth, Ellekær og Conradsen i bogen: De tre racermusketerer.

Begge bøger kan samlet købes for 450, direkte fra forlaget i en 'racerpakke' - lige til at lægge under juletræet.


Hvad kan vi se frem til?

Jo der er flere guldklumper på vej fra Carsten Frimodt! Men i betragtning af denne bog har været 2½ år undervejs som følge af den meget grundige research, så vil der nok gå et stykke tid før vi får værket om Thorkild Thyrring, Tom Belsø og Jac Nelleman. Men det er det den næste bog handler om og jeg glæder mig allerede!



Når enden er god... Ronnie Peterson blev sponsoreret af Vicks sugetabletter! © Olausson